Επιστήμονες ανέπτυξαν τρόπους μέτρησης μαγνητικών πεδίων χρησιμοποιώντας κβαντικό σύστημα

Επιστήμονες ανέπτυξαν τρόπους μέτρησης μαγνητικών πεδίων χρησιμοποιώντας κβαντικό σύστημα

Επιστήμονες ανέπτυξαν τρόπους μέτρησης μαγνητικών πεδίων χρησιμοποιώντας κβαντικό σύστημα.

Μια ομάδα επιστημόνων έχει αναπτύξει μία καινοτόμο μέθοδο για τον αποτελεσματικότερο τρόπο μέτρησης των μαγνητικών πεδίων χρησιμοποιώντας ένα κβαντικό σύστημα, το οποίο θα ενσωματωθεί στους μελλοντικούς αισθητήρες που θα χρησιμεύουν για τη συγκεκριμένη εργασία.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Aalto στο Ελσίνκι, το MIPT και το Ινστιτούτο Landau στη Μόσχα, χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο για να επιτύχουν μεγαλύτερη ακρίβεια μετρήσεων πέραν του τυπικού ποσοτικού ορίου και πιστεύουν ότι το έργο τους είναι ένα πρώτο βήμα προς τη χρήση κβαντικών μεθόδων για την τεχνολογία αισθητήρων.

Η ομάδα των επιστημόνων ανέφερε ότι η νέα μεθοδολογία που εφηύραν είναι ένας πρωτοποριακός τρόπος που αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, και κατά συνέπεια ανοίγονται καινούργιοι ορίζοντες που θα βοηθήσουν πολλούς και διάφορους τομείς, από τη γεωλογική αναζήτηση έως την απεικόνιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

«Θέλαμε να σχεδιάσουμε μια εξαιρετικά αποτελεσματική, αλλά ελάχιστα επεμβατική τεχνική μέτρησης», εξήγησε ο Sorin Paraoanu, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του έργου Kvantti από το Πανεπιστήμιο Aalto.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, ορισμένα εξαιρετικά ευαίσθητα δείγματα που πρέπει είτε να τα χρησιμοποιήσουμε σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες εντάσεις για να παρατηρήσουμε, είτε για να προβούμε σε ακριβέστερες μετρήσεις, μειώνοντας το ποσοστό λάθους από τις συμβατικές μεθόδους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό NPJ Quantum Information, δείχνει πώς μπορεί να βελτιωθεί η ακρίβεια των μετρήσεων του μαγνητικού πεδίου αξιοποιώντας τη συνοχή ενός υπεραγώγιμου τεχνητού ατόμου, που ανέρχεται στο ένα qubit.

Ο Andrey Lebedev, ο οποίος συμμετείχε κι αυτό στη μελέτη επισήμανε πως: «Αυτό είναι ένα ωραίο παράδειγμα της κβαντικής τεχνολογίας στην εργασία που συνδυάζει ένα κβαντικό φαινόμενο με μια τεχνική μέτρησης βασισμένη στην εποπτευόμενη μηχανική μάθηση, και το καλύτερο όλων είναι ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την ευαισθησία των ανιχνευτών που σχετίζονται με τις μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου».

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα δεν ανέφερε ποτέ θα διατεθεί στο εμπόριο η νέα τεχνολογία που δημιούργησαν, επίσης δεν έγινε καμία αναφορά στο κόστος, αλλά εκτιμάται πως θα είναι αρκετά ακριβότερο από τα συμβατικά εργαλεία που προορίζονται για αυτό το σκοπό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας