Επιστήμονες ζητούν από την Amazon να μην πωλεί το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στις δημόσιες αρχές

Επιστήμονες ζητούν από την Amazon να μην πωλέι το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στις δημόσιες αρχές.

12 διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έστειλαν επιστολή στην Amazon, ζητώντας την να σταματήσει την πώληση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου στις δημόσιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας, των μυστικών πληροφοριών κ.λπ.

Ήδη το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που παρέχεται από την Amazon Web Services χρησιμοποιείται από τα αστυνομικά τμήματα της Φλώριδας και της Ουάσιγκτον και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσφερθεί και στο Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας για να εντοπίζει παράνομους μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ένα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία, διχάζοντας τους πολίτες της χώρας για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι δημόσιες αρχές στους μετανάστες.

Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καλούμε την Amazon να σταματήσει να πωλεί το σύστημα αναγνώρισης προσώπου στις δημόσιες αρχές, καθώς δεν υπάρχου οι απαραίτητες διασφαλίσεις στην επικείμενη νομοθεσία για την αποτροπή της κατάχρησης. Επομένως ενδέχεται κάποιοι να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο λογισμικό για κακοπροαίρετο σκοπό. Και επειδή δεν υπάρχει κάποιος νόμος, ούτε έχουν οριστεί κάποια πρότυπα για τη σωστή χρήση αυτού του λογισμικού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραβιάζονται οι πολιτικές ελευθερίες των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα αυτοματοποιημένα εργαλεία αναγνώρισης και ταυτοποίησης ανθρώπων κρύβουν πολλούς κινδύνους, όπως για παράδειγμα μπορεί να προβαίνουν σε ρατσιστικές διακρίσεις, ανάλογα με το δέρμα του ανθρώπου, δηλαδή να απαξιώνει τους μαύρους και να ευνοεί τους λευκούς ανθρώπους, επίσης μπορεί αυτού του είδους το λογισμικό να εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους, για να παρακολουθεί κρυφά τον κόσμο με το πρόσχημα πως έτσι προστατεύεται η κοινωνία.

Επιπρόσθετα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το σύστημα αναγνώρισης προσώπου να εισχωρήσει κάποια μέρα για τα καλά και στην ιδιωτική ζωή, εν ολίγοις ενδέχεται να το προμηθεύεται ο οποιοσδήποτε με απολύτως νόμιμο τρόπο, αλλά να το χρησιμοποιεί για παράνομους σκοπούς, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθεί μία τέτοια δυσάρεστη κατάσταση.

Μία άλλη πολύ σημαντική πτυχή του όλου θέματος είναι πως τα δεδομένα και οι πληροφορίες που προκύπτουν από την αναγνώριση προσώπου, δεν ξέρουμε εάν αποθηκεύονται, και εάν ναι, για πόσο καιρό παραμένουν στη βάση δεδομένων, και αν αυτές οι ευαίσθητες πληροφορίες μοιράζονται με ιδιωτικές εταιρείες για κερδοσκοπικούς λόγους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας