Έρχεται το πολυχάπι της καρδιάς

Έρχεται το πολυχάπι της καρδιάς

Ένα φτηνό χάπι, πέντε σε ένα, θα προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια στη μέση ηλικία.

Η ιδέα ενός πολυχαπιού για όλους άνω των 55 ετών με στόχο των περιορισμό των καρδιακών νοσημάτων έως και 80%, εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο ελάχιστη πρόοδος είχε συντελεστεί έκτοτε.

Πρόσφατα, επιστήμονες παρασκεύασαν ένα τέτοιο χάπι με κλινικές δοκιμές στην Ινδία να επιβεβαιώνουν ότι το φάρμακο έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ είναι ασφαλές και με ελάχιστες παρενέργειες.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν υποστηρίζοντας ότι η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη πρέπει να προλαμβάνονται μέσω της διατροφής και της άσκησης και όχι με τη λήψη χαπιών.

Το πολυχάπι που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία έρευνα, συνδυάζει πέντε δραστικά φαρμακολογικά συστατικά, καθένα από τα οποία διατίθεται ξεχωριστά: ασπιρίνη, μία στατίνη που μειώνει τη χοληστερόλη και τρεις φαρμακευτικές ουσίες που «ρίχνουν» την πίεση, καθώς και φολικό οξύ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Σαλίμ Γιουσούφ από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Οντάριο, σε 50 κέντρα σε όλη την Ινδία. Οι δοκιμές σε 2.053 υγιή άτομα, χωρίς καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά με επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή μακροχρόνιο κάπνισμα, έδειξαν ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων σε μία κάψουλα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με το κάθε φάρμακο ξεχωριστά. Διαπιστώθηκε μείωση των επιπέδων τόσο της πίεσης όσο και της χοληστερόλης χωρίς καμία σοβαρή παρενέργεια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συνδυαστική δράση των συστατικών θα μπορούσε να περιορίσει έως και 50% τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα στους ανθρώπους μέσης ηλικίας.

Παράλληλα, βρετανική επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Σίμον Τομ από το Imperial College του Λονδίνου, έχει ήδη ξεκινήσει πειράματα με το «Χάπι της Κόκκινης Καρδιάς», ένα πολυχάπι τεσσάρων φαρμακευτικών ουσιών. Ο καθηγητής Τομ δήλωσε ότι απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια έρευνας προτού το πολυχάπι κυκλοφορήσει στην αγορά. Αναμένεται να κοστίζει σε κάθε άτομο περίπου 15 ευρώ ετησίως.

Ο Μάικ Ριτς, ωστόσο, από τη βρετανική οργάνωση «Σύνδεσμος Αρτηριακής Πίεσης», διερωτάται αν ένα «μαγικό χάπι» είναι η απάντηση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. «Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι αποδεδειγμένοι τρόποι για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης -ενώ έχουν και άλλες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία- και υπάρχει κίνδυνος ότι αυτοί οι παράγοντες θα παραβλεφθούν για χάρη ενός χαπιού».

Ο καθηγητής Τομ ανταπαντά ότι το πολυχάπι δεν θα αντικαταστήσει την διατροφή και τη γυμναστική: «Συσσωρευόμενες αποδείξεις δείχνουν ότι το πολυχάπι κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει, αλλά τίποτα περισσότερο δεδομένου ότι η άσκηση έχει ευρείες θετικές επιδράσεις στην υγεία και την ευεξία. Επομένως ένα πολυχάπι είναι περισσότερο πρόσθετο παρά υποκατάστατο των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής».

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν στην καθημερινότητά τους απαραίτητα ένα υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας τις καταχρήσεις, να αποφεύγουν το καθισιό και ταυτόχρονα να περπατούν σε καθημερινή βάση από τρία έως πέντε χιλιόμετρα κάθε πρωί μετά το ξύπνημα. Εν ολίγοις ενώ ορισμένα πράγματα που δεν απαιτούν τεράστια προσπάθεια από το εκάστοτε άτομο και ούτε μεγάλες θυσίες για να πραγματοποιηθούν.

Φυσικά είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός πως θα πορευτεί στη ζωή του και αν θέλει να επιμένει στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής που τον οδηγεί σε αδιέξοδο, με αρνητικό πρόσημο να γεννιούνται διάφορα προβλήματα στην υγεία του ατόμου όσο ενηλικιώνεται.