ΑρχικήΕπιστήμηΕρεφαγιέκου: Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας ξύπνησε μετά από αιώνες

Ερεφαγιέκου: Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας ξύπνησε μετά από αιώνες

Ερεφαγιέκου: Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας ξύπνησε μετά από αιώνες, προκαλώντας φόβους για πιθανή έκρηξη.

Το μεγαλύτερο και πιο θανατηφόρο ενεργό ηφαίστειο της Ισλανδίας – το Ερεφαγιέκου (Öræfajökull) – φαίνεται να ξυπνάει από τον αιώνιο ύπνο του, προκαλώντας φόβους για πιθανή έκρηξη. Οι επιστήμονες πρόσφατα ανίχνευσαν μια αυξημένη γεωθερμική δραστηριότητα που προέρχεται από το γιγάντιο ηφαίστειο που καλύπτεται από παγετώνες. Το Ερεφαγιέκου είχε εκραγεί για τελευταία φορά το 1727, και σύμφωνα με έγκυρες πηγές που θεωρήθηκε η δεύτερη πιο θανατηφόρα έκρηξη στην ιστορία της Ισλανδίας.

Το ηφαίστειο παρακολουθείται στενά από τις Ισλανδικές αρχές και την Ισλανδική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία δήλωσε αβεβαιότητα αν το συγκεκριμένο ηφαίστειο εκραγεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας δήλωσε ότι οι πρόσφατες δορυφορικές εικόνες του ηφαιστείου αποκάλυψαν ότι έχει σχηματιστεί ένα νέο «στρώμα πάγου» πλάτους 1 χιλιομέτρου μέσα στην καλντέρα του ηφαιστείου . Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η καλντέρα του ηφαιστείου έχει απελευθερώσει γεωθερμικό νερό, το οποίο πιθανώς οδήγησε σε κατάρρευση ενός τμήματος της καλντέρας. Το γεωθερμικό νερό εντοπίστηκε με τη συγχώνευση του παγετώνα Kvíárjökull, στο νοτιοανατολικό άκρο, με τον παγετώνα Öræfajökull. Έχει επίσης εντοπιστεί μια χαρακτηριστική οσμή θείου μαζί με την απελευθέρωση των υδρατμών.

Εκτός από τη δυσοσμία του φυσικού αερίου από τον ποταμό Kvíá, δεν υπήρξε εμφανές σημάδι πρόσφατων δραστηριοτήτων, ανέφερε η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε δήλωση της.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική γεωθερμική δραστηριότητα στην Καλντέρα του Öræfajökull, δεν υπάρχουν ενδείξεις επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης, ωστόσο υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης. Η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξακολουθεί να παρακολουθεί την περιοχή 24 ώρες το 24ωρο, μέσω σεισμικών παρατηρήσεων.

Το Ερεφαγιέκου πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά ηφαιστειακά στην Ευρώπη. Για να καταλάβετε το μέγεθος της δύναμής του, μια όταν είχε εκραγεί το 1362 κατάφερε να σκοτώσει όλους τους κατοίκους σε 40 κοντινά αγροκτήματα. Η έκρηξη πιστεύεται ότι ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη εκτόξευσης τέφρας που παρατηρήθηκε τα τελευταία 1.000 χρόνια, ανέφερε οι επίσημες αρχές της χώρας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166