Ερευνητές ανέπτυξαν τεχνική για να ελέγχουν την ταχύτητα του φωτός

Ερευνητές ανέπτυξαν τεχνική για να ελέγχουν την ταχύτητα του φωτός

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα (UCF) έχουν αναπτύξει έναν έξυπνο τρόπο για να ελέγχουν την ταχύτητα του φωτός. Όχι μόνο μπορούν να επιταχύνουν και να επιβραδύνουν τον παλμό του φωτός , αλλά κατάφεραν και να τον κατευθύνουν προς τα πίσω.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Αναμφισβήτητα ετούτη η μεθοδολογία θεωρείται ένα σημαντικό επίτευγμα και μάλιστα μία μέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εκμηδενίσει την απώλεια πληροφοριών κατά τη μετάδοση των δεδομένων. Μην ξεχνάτε πως αυτή η ιδιομορφία επηρεάζει αρνητικά την τεχνολογία, αφού σήμερα οι περισσότερες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα τα smartphones, που λαμβάνουν και μεταδίδουν δεδομένα.

Προηγούμενες προσπάθειες ελέγχου της ταχύτητας του φωτός περιλάμβαναν το πέρασμα του φωτός μέσα από διάφορα υλικά για την προσαρμογή της ταχύτητας του. Η νέα τεχνική, ωστόσο, επιτρέπει την προσαρμογή της ταχύτητας για πρώτη φορά στον ελεύθερο χώρο, δίχως να χρησιμοποιείται κανένα υλικό διέλευσης για να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί η ταχύτητά του.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Ayman Abouraddy, καθηγητής στο UCF δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη σαφής επίδειξη του ελέγχου της ταχύτητας ενός παλμικού φωτός στον ελεύθερο χώρο. Και το κυριότερο από όλα είναι ό,τι ανοίγει τις πόρτες για πολλές εφαρμογές, σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ό,τι επιτυγχάνεται με έναν απλό επαναλαμβανόμενο και αξιόπιστο τρόπο».

Ο Ayman Abouraddy και ο συνεργάτης της μελέτης, ο Esat Kondakci απέδειξαν ό,τι θα μπορούσαν να επιταχύνουν έναν παλμό φωτός έως και 30 φορές την ταχύτητα του φωτός, να τον επιβραδύνουν στο μισό της ταχύτητας του φωτός και επίσης να το κάνουν να ταξιδεύει προς τα πίσω.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να αναπτύξουν την τεχνική χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή που είναι γνωστή ως spatial light modulator για να αναμειγνύει τις ιδιότητες του χώρου και του χρόνου του φωτός, επιτρέποντάς τους έτσι να ελέγχουν την ταχύτητα. Η ανάμιξη των δύο ιδιοτήτων ήταν το κλειδί για την επιτυχία της τεχνικής.

Ο Abouraddy πρόσθεσε: «Είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την ταχύτητα του παλμού με το να εισέλθουμε στον ίδιο τον παλμό και να αναδιοργανώσουμε την ενέργεια του έτσι ώστε ο βαθμός ελευθερίας του χώρου και του χρόνου να αναμιχθούν μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτήν την ανακάλυψη και ελπίζουμε πως η συγκεκριμένη τεχνική θα γίνει το σημείο εκκίνησης για πολλές μελλοντικές έρευνες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας