Τρεις οι κάλπες, άπειρα τα μηνύματα!

Μπορεί όλοι να κερδίσουν από τις εκλογές και ας είναι όλοι χαμένοι; Έτσι όπως προδιαγράφεται η κατάσταση, είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στις τριπλές εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου.

Δυο μήνες και κάτι ψιλά πριν τις κάλπες και έχοντας πλέον στο τραπέζι όλες τις υποψηφιότητες, μερικές πρώτες δημοσκοπήσεις, καθώς και τις κινήσεις τακτικής των κομμάτων, μπορούν να εξαχθούν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, κυρίως για το επιδιωκόμενο μήνυμα των κομμάτων.

Ήδη, η κυβέρνηση προχώρησε σε τέσσερις προκαταρκτικές κινήσεις, ελπίζοντας ότι θα περιορίσει τις απώλειες των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) σε ανεκτά επίπεδα.

◊ Μετακίνησε την κάλπη των ευρωεκλογών για τη δεύτερη Κυριακή στις 25 Μαΐου και όχι στις 18, ώστε να πάει με άλλον… αέρα στις δύσκολες για αυτήν ευρωεκλογές.

◊ Καθιέρωσε τη σταυροδοσία στην εκλογή ευρωβουλευτών, ώστε τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα που θα επιλεγούν, να σύρουν το κομματικό «καράβι» μακριά από την ξέρα.

◊ Προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης μετάδοσης δημοσκοπήσεων μέχρι και την τελευταία ημέρα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί και μπούμερανγκ.

◊ Η ΝΔ φάνηκε να «επιτρέπει» (αν όχι να παροτρύνει) σε ένα βαθμό την κάθοδο ελεγχόμενων «ανταρτών», οι οποίοι σε συνδυασμό με τις κομματικές υποψηφιότητες σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες θα διευρύνουν την εκλογική βάση πέρα από τα ποσοστά των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Τα πολλαπλά μηνύματα

ΝΔ: Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ δίνει έμφαση στην πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, προσδοκώντας να πάει με «αέρα» στα πανιά της για τη δύσκολη πολιτικά μάχη των ευρωεκλογών, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Πώς θα το πετύχει αυτό; Με τις διπλές και τις αποκαλούμενες αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες στοχεύει στο ζητούμενο: κερδίσω – χάσω, δικά μου. Έτσι, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δύο φαβορί (Τζιτζικώστας – Ιωαννίδης), στο δήμο Θεσσαλονίκης αρκείται να πάει στο β’ γύρο ο Σ. Καλαφάτης, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για το δήμο Αθηναίνων, όπου η διπλή υποψηφιότητα Σπηλιωτόπουλου – Κακλαμάνη έχει ξεκάθαρο στόχο να αφήσει εκτός β’ γύρου τον Γ. Σακελλαρίδη. Κάτι παρόμοιο επιχειρήθηκε και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου όμως η κάθοδος του Γ. Κουμουτσάκου φαίνεται πως έγινε με σημαντική καθυστέρηση.

Ο στόχος της Συγγρού είναι ξεκάθαρος: «Μπορεί να μην κερδίσουμε, αλλά να χάσει περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ».

Έτσι, ακόμη και αν δε γίνει «γαλάζιος» κανένας από τους μεγάλους δήμους και περιφέρειες, ο Α. Σαμαράς θα θυμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου του ’86 για να αποφανθεί ότι… κέρδισε η αυτοδιοίκηση! Θα ισχυρίζεται, όμως, ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να υποτιμά τις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες, δίνοντας έμφαση αποκλειστικά στο «δημοψήφισμα» των ευρωεκλογών. Στην περίπτωση που καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες στις 18 Μαΐου, ενδεχομένως και να του βγει το στοίχημα. Αν όχι, θα αναζητά τα λάθη στρατηγικής.

Το επόμενο διάστημα, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις, ίσως αποφασίσει να δώσει πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά στις κάλπες της 18ης Μαΐου, με έμφαση στο δίλημμα ότι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι ποιος είναι καλύτερος για δήμαρχος ή περιφερειάρχης με αυτοδιοικητικούς όρους.

Σίγουρα, η εβδομάδα μεταξύ 18 και 25 Μαΐου θα είναι κρίσιμη και θα προδικάσει σε μεγάλο βαθμό της εξελίξεις και για μετά τις ευρωεκλογές.

ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ από τώρα επιχαίρει ότι σε πολλές περιφέρειες και δήμους θα έχει τον πρώτο λόγο, αναφέροντας τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των Σγουρού, Καμίνη, Μπουτάρη κ.ά. Έτσι, στις 25 Μαΐου θα μπορεί να πανηγυρίζει για το παράδοξο οι πολίτες να ψηφίζουν δήμαρχο και περιφερειάρχη (έστω και ανεξάρτητο) υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ, επιρρίπτοντας σε άλλους παράγοντες τις χαμηλές επιδόσεις της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές.

Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής θα επηρεάσουν σε ένα βαθμό αυτά των ευρωεκλογών. Το «παιχνίδι» έγινε πιο σύνθετο απ’ ότι είναι συνήθως και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί τους επόμενους δυο μήνες (π.χ. τι θα γίνει με τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, αλλά και τις διάφορες εκφράσεις της κεντροαριστεράς).

Πάντως, είναι πολύ πιθανό οι εκλογολόγοι το βράδυ της 25ης Μαΐου να προσπαθούν να αναλύσουν την ψήφο ενός πολίτη, που στη Θεσσαλονίκη ψήφισε Μπουτάρη στο δήμο, Τζιτζικώστα στην περιφέρεια και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ή, αντιστοίχως, στην Αθήνα Καμίνη, Σγουρό και ΝΔ.

Ψάξε βρες το μήνυμα μετά…