Η Βιομηχανία 4.0 (κοινώς γνωστή ως τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και αναφέρεται κυρίως στο επίπεδο της αυτοματοποίησης) βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο ασφάλειας και ειδικότερα η μεταποιητική βιομηχανία, αφού προφανώς δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα διαδικτυακής προστασίας, σύμφωνα με νέα έρευνα στον τομέα της ασφάλειας.
Μια νέα μελέτη που εκπόνησε η Trend Micro επισημαίνει ό,τι η μεταποιητική βιομηχανία είναι «εξαιρετικά ευάλωτη στους κυβερνοεγκληματίες (αγγλικά: Hackers), και μάλιστα το χειρότερο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως δεν φροντίζει καν να προστατέψει τα νώτα της, δείχνοντας εκ των πραγμάτων αδιαφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες βιομηχανίες που έχουν κάνει κάποια υποτυπώδη βήματα προόδου στη διαδικτυακή ασφάλεια.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της έκθεσης είναι ό,τι η επίθεση WannaCry που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο το 2017, παραμένει μια ρεαλιστική απειλή σε αυτόν τον κλάδο (Για να καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε το WannaCry, τα πληροφοριακά συστήματα του αντίστοιχου Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έκαναν έξι μήνες για να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση). Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η βιομηχανία 4.0 χρησιμοποιεί παλιά και παρωχημένα λειτουργικά συστήματα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο τομέα.
Ένα άλλο επιχείρημα είναι ό,τι η μεταποιητική βιομηχανία βρέθηκε αντιμέτωπη με περισσότερους ιούς που μεταδόθηκαν μέσω USB sticks, από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία, πράγμα που σημαίνει πως το πρόβλημα ξεκινάει από το υπαλληλικό προσωπικό, δηλαδή εντός της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα εκτιμάται πως οι ιοί που μεταδόθηκαν μέσω USB stick στα κυβερνητικά πληροφοριακά συστήματα ανέρχονταν στο 13%, στον εκπαιδευτικό τομέα 12%, ενώ στη Βιομηχανία 4.0 ανήλθε στο 25%, κατά το δεύτερο εξάμηνο 2018. (Να σημειωθεί πως όταν εννοούμε ιούς συμπεριλαμβάνονται κάθε είδους κακόβουλο λογισμικό και πρόγραμμα).
Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία 4.0 είναι τα κακόβουλα αρχεία τύπου AutoCAD (malicious AutoCAD files), τα οποία οι χάκερς τα εγκαθιστούν στους υπολογιστές και τα συστήματα των επιχειρήσεων για βιομηχανική κατασκοπία, και μετά πουλάνε τα μυστικά στους ανταγωνιστές, ή απειλούν την ίδια την εταιρεία πως εάν δεν πληρώσει τα λύτρα θα δημοσιεύσουν αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Οι χάκερς μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα εξ αποστάσεως μετά την εγκατάσταση των ιών, και σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν να παρεμποδίσουν ακόμα και ορισμένες σημαντικές διεργασίες σε κάποια μηχανήματα. Ουσιαστικά, μπορούν να κλείσουν ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής.