Εργαλεία και software στα Windows. Κρυμμένοι θησαυροί

Εργαλεία και software στα Windows. Κρυμμένοι θησαυροί

Το site της Microsoft διαθέτει μια πληθώρα από προγράμματα, τα οποία μπορούν να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη και το σημαντικότερο… είναι δωρεάν. Στο άρθρο αυτό προτείνουμε τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές.

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας τη Microsoft, αυτόματα τη συνδέουμε με τη σουίτα εφαρμογών του Office και τα Windows. Στην πραγματικότητα όμως, η εταιρεία είναι υπεύθυνη για έναν μεγάλο όγκο από software. Κάποια από τα προγράμματα αυτά είναι γνωστά, ενώ κάποια άλλα αποτελούν κρυμμένους θησαυρούς και σε αυτούς πρόκειται να εστιάσουμε τώρα.

Επεκτάσεις των Windows

Το ταυτόχρονο πάτημα των πλήκτρων Alt και Tab παρέχει έναν άμεσο τρόπο εναλλαγής ανάμεσα σε προγράμματα και παράθυρα. Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσετε, ιδίως όταν πολλαπλά παράθυρα του ίδιου προγράμματος είναι ανοιχτά. Με τη βοήθεια του Task Switch (GetID 271001), η χρήση του Alt + Tab δεν θα εμφανίζει μόνο μια λίστα των προγραμμάτων και των παραθύρων αλλά επίσης και μια προεπισκόπηση κάθε αντικειμένου ώστε να βοηθηθεί ο χρήστης στην αναγνώρισή τους.

Οι χρήστες με προβλήματα όρασης μπορεί να δυσκολεύονται να δουν τα μικρότερα αντικείμενα στην οθόνη και αυτό γίνεται ιδιαιτέρως προφανές στην περίπτωση της επεξεργασίας φωτογραφίας, μιας και απατούνται ακριβείς χειρισμοί.

Το εργαλείο Taskbar Magnifier (GetID 271002) εγκαθίσταται στη γραμμή εργασιών (Taskbar) και μεγεθύνει το μέρος εκείνο της οθόνης που βρίσκεται κάτω από τον δείκτη του ποντικιού. Μετά την εγκατάσταση κάντε δεξί κλικ στην Taskbar, επιλέξτε Γραμμές εργαλείων (Toolbars) και ακόλουθα Taskbar Magnifier. Θα εμφανιστεί το παράθυρο-ζουμ και χρησιμοποιώντας το μενού που βρίσκεται στο δεξί κλικ θα αναπροσαρμόσετε το επίπεδο του ζουμ.

Επίσης, μπορείτε να διπλασιάσετε σε μέγεθος την Taskbar (σύροντας προς τα πάνω) ώστε να αυξήσετε το μέγεθος του παραθύρου.

Το Cleartype είναι μια τεχνολογία “εξομάλυνσης” γραμματοσειρών που περιλαμβάνεται στα Windows 8, η οποία βοηθάει στη βελτίωση της εμφάνισης των γραμματοσειρών, αν και η βασική επιλογή on/off δεν είναι αρκετή για κάποιους χρήστες. Είναι δυνατόν να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις Cleartype επισκεπτόμενοι τη διεύθυνση www.microsoft.com/typography/ClearTypeInfo.mspx, αν και υπάρχει ένα εργαλείο που μπορείτε να κατεβάσετε γι’ αυτό τον σκοπό. Το Cleartype Tuner Powertoy (GetID 271003) προσθέτει ένα νέο applet στο Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), προσφέροντάς σας μεγαλύτερο έλεγχο στο πώς θα εμφανίζονται οι γραμματοσειρές.

Αν και δεν έχει αναπτυχθεί από τη Microsoft, η Community Bar (www.communitybar.net) επεκτείνει τις δυνατότητες του Internet Explorer επιτρέποντας στους επισκέπτες να επισυνάπτουν σημειώσεις σε Websites και να συνομιλούν με άλλους επισκέπτες. Αυτός μπορεί να είναι αποδειχθεί ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για να βρείτε ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός site ή να ανακαλύψετε τι πιστεύουν οι άλλοι γι’ αυτό διαβάζοντας τα σχόλιά τους και τσεκάροντας τη συνολική βαθμολογία. Η Community Bar επίσης επιτρέπει αναζήτηση στο Internet της σελίδας που έχετε ανοίξει, των sites που συνδέονται με τη συγκεκριμένη σελίδα ή με σελίδες με σχετική θεματολογία.

Εργαλεία για δίσκους και αρχεία

Τα Disk Images -γνωστά και ως ISOs- αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των CDs σας σε ένα και μόνο αρχείο. Το ISO Recorder (GetID 271004) είναι ένα εύχρηστο εργαλείο, το οποίο καθιστά εύκολη και πρακτική τη χρήση αυτών των images. Η μετατροπή του CD σε ISO image περιορίζεται απλά στο να κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο του CD από το Ο Υπολογιστής μου (My Computer) και επιλέγοντας Create image from CD. Τα images μπορούν επίσης να δημιουργηθούν από αρχεία και φακέλους κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας Create ISO image file. Το πρόγραμμα επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιγράψει τα αρχεία ISO σε CD – απλά κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε Copy image to CD.

Δεν είναι όμως απαραίτητο να αντιγράψετε images σε ένα CD για να τα χρησιμοποιήσετε – απλά εγκαταστήστε το Virtual CD-ROM Control Panel (GetID 271005). To πρόγραμμα αυτό είναι σχετικά πιο περίπλοκο στη χρήση του αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να “ξεφυλλίσετε” τα περιεχόμενα των αρχείων ISO, ακριβώς σαν να ήταν πραγματικά CDs.

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός χρηστών εργάζονται με παραπάνω από έναν υπολογιστή -είτε πρόκειται για το σπίτι είτε για το γραφείο- και είναι συνηθισμένο να μεταφέρονται αρχεία από το ένα PC στο άλλο με τη χρήση ενός USB drive. Το Synctoy (GetID 271006) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιβεβαιώσει πως τα αρχεία θα συγχρονιστούν αυτόματα ανάμεσα σε δύο τοποθεσίες ώστε να είστε σίγουροι πως θα εργάζεστε με την πλέον ενημερωμένη έκδοση. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έχοντας υπόψη τους φωτογράφους με ψηφιακή μηχανή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για τον συγχρονισμό οποιουδήποτε τύπου αρχείων.

Τα USB ή flash drives είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να μεταφέρετε αρχεία από έναν υπολογιστή στον άλλο. Το Microsoft USB Flash Drive Manager (GetID 271007) προσφέρει μια ποικιλία χαρακτηριστικών που θα ενθουσιάσουν τους ιδιοκτήτες των φορητών συσκευών. Ένα από τα πιο χρήσιμα είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενός image του περιεχομένου του drive. Αυτό αποδεικνύεται πρακτικό όταν χρησιμοποιείται ένα μικρό USB drive, επειδή αποτελεί έναν εύκολο τρόπο backup των δεδομένων του drive πριν αντιγράψετε σε αυτό τα νέα αρχεία.

Όταν αργότερα απελευθερώσετε περισσότερο χώρο μπορείτε να επανακτήσετε το/τα image. Το πρόγραμμα προσφέρει επίσης μια απλή μέθοδο μεταφοράς ασύρματων ρυθμίσεων δικτύου από τον ένα υπολογιστή στον άλλο. Περισσότερες πληροφορίες για το USB Flash Drive Manager μπορείτε να βρείτε στο Βήμα προς Βήμα του τεύχους 26.

Εργαλεία Office

Μιας και ένα μεγάλο μέρος του χρόνου των χρηστών αναλώνεται σε εργασίες με το Office, δεν είναι τυχαίο πως ένας μεγάλος αριθμός από τα downloads της Microsoft είναι σχετικά με αυτό. Με την κυκλοφορία του Office 2019, προέκυψε ένα ενδιαφέρον για τα νέα πρότυπα που προσφέρουν οι νέες εφαρμογές του Office.

Παρόλα αυτά, οι χρήστες των παλαιότερων εκδόσεων του Office δεν θα πρέπει να αισθάνονται παραμελημένοι, καθώς το Office 2019 Compatibility Pack (GetID 271008), καθιστά εύκολο το άνοιγμα, την επεξεργασία και την αποθήκευση σύμφωνα με τα νέα πρότυπα του 2019 για τα Windows 10 και τις εκδόσεις 2016 των Word, Excel και PowerPoint. Όποιος μάλιστα έχει εγκαταστήσει το Office 2016 πιθανώς να θέλει να εγκαταστήσει το πρόσθετο Microsoft Save as PDF or XPS (GetID 271009), το οποίο δημιουργεί εύκολα αρχεία PDF από Office. Ένα ακόμα εργαλείο του Office, το Microsoft Outlook SMS Add-in (GetID 271010), επιτρέπει στους χρήστες του Outlook 2016 ή 2019 να στέλνουν μηνύματα κειμένου από το Outlook. Σημειώστε πως απαιτείται η χρήση ενός συμβατού κινητού τηλεφώνου για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αυτό.

Οι γραμματοσειρές είναι απαραίτητες σε κάθε χρήστη υπολογιστή και το Font Properties Extension (GetID 271011) σας βοηθάει να μάθετε περισσότερα για τις γραμματοσειρές που έχετε εγκαταστήσει. Αφότου εγκαταστήσετε την επέκταση, ανοίξτε το Γραμματοσειρές (Fonts) από το Πίνακας Ελέγχου (Control Panel) και κάντε δεξί κλικ σε οποιαδήποτε γραμματοσειρά από τις καταγεγραμμένες πριν επιλέξετε Ιδιότητες (Properties). Εξετάστε τις καρτέλες μία προς μία για να μάθετε τα πάντα γύρω από μια γραμματοσειρά, συμπεριλαμβανομένου του δημιουργού της, των χαρακτηριστικών της, μιας περιγραφής, καθώς και μια μικρή ιστορία της κάθε γραμματοσειράς σε κάποιες περιπτώσεις.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον πρόγραμμα είναι το My Font Tool (GetID 271012), αλλά αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται στους κατόχους Tablet PC. Το πρόγραμμα μετατρέπει τον γραφικό σας χαρακτήρα σε γραμματοσειρά, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε πρόγραμμα.

Γραφικά

Η Microsoft έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία από χρήσιμα εργαλεία για εργασία με εικόνες. Το CD Slideshow Generator (GetID 271013) αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να μοιραστείτε φωτογραφίες με φίλους και συγγενείς. Μπορείτε να οργανώσετε μια τεράστια συλλογή από φωτογραφίες σε μορφή CD, το οποίο είναι δυνατόν να αναπαραχθεί σχεδόν σε κάθε υπολογιστή.

Αφότου το εγκαταστήσετε, μην ψάχνετε για το εικονίδιο-συντόμευση του προγράμματος, μιας και δεν υπάρχει. Αντιθέτως, το εργαλείο ενσωματώνεται στον οδηγό εγγραφής CD των Windows 10 απλά επιλέξτε να εγγράψετε κάποιες εικόνες σε CD και θα εμφανιστεί η επιλογή Add a picture viewer.

Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το HTML Slideshow Wizard Powertoy (GetID 271014). Αντί να δημιουργεί ένα άλμπουμ για να το δείτε σε CD, ο οδηγός δημιουργεί ένα άλμπουμ σε μορφή HTML, το οποίο μπορεί να περιληφθεί σε ένα site ή να αποθηκευτεί στον σκληρό δίσκο σας έτοιμο για να το δείτε μέσα από τον Internet Explorer. Αφότου επιλέξετε τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν στο slideshow, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να προσθέσετε έναν τίτλο και να επιλέξετε ποια μεγέθη φωτογραφιών θα πρέπει να εμφανιστούν. Ο οδηγός θα δημιουργήσει αυτόματα τα απαιτούμενα thumbnails και τις HTML σελίδες.

Μια ακόμα -εξαιρετική- επιλογή για τον διαμοιρασμό φωτογραφιών είναι το Photo Story 3 (GetID 271015). Αφότου προσθέσετε έναν αριθμό από φωτογραφίες σε ένα νέο project, τοποθετήστε τις -σύροντας- με την επιθυμητή σειρά και μετά προσθέστε μια επικεφαλίδα για την κάθε μία. Ακόλουθα μπορείτε να προσθέσετε μουσική και αφήγηση πριν αποθηκεύσετε το τελικό αποτέλεσμα με μορφή αρχείου video έτοιμο για ανέβασμα στο Internet ή για αποστολή σε άλλους χρήστες (δείτε το σχετικό Βήμα προς Βήμα στο παρόν τεύχος).

Αισθητικές βελτιώσεις

Το Virtual PC (GetID 271016) είναι ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να τρέχετε δύο λειτουργικά συστήματα παράλληλα, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να επανεκκινείτε το σύστημά σας. Μπορεί να είναι δύο διαφορετικές εκδόσεις των Windows ή τα Windows και ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα όπως είναι το Linux.

Η λειτουργία αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους. Οποιοσδήποτε χρήστης ενδιαφέρεται να δοκιμάσει το Linux, αλλά παράλληλα δεν θέλει να εγκαταλείψει την ασφάλεια των Windows, μπορεί να εγκαταστήσει το Virtual PC και να δοκιμάσει τις δυνατότητές του. Το πρόγραμμα μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεράσετε τα προβλήματα των παλαιότερων προγραμμάτων που δεν είναι συμβατά με τα Windows 10. Τα Windows θα “αναγνωρίσουν” το Virtual PC σαν άλλο υπολογιστή, οπότε θα έχετε την ευχέρεια να πειραματιστείτε με ασφάλεια γνωρίζοντας πως τα πολύτιμα δεδομένα σας δεν θα κινδυνεύσουν.

Το site της Microsoft αποτελεί επίσης “πηγή” για μια σειρά από εργαλεία βελτιώσεων αισθητικής φύσης – screensavers, themes και “αστεία” πρόσθετα. Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως οι αναζητήσεις στα Windows συνοδεύονται από την παρουσία ενός χαρακτήρα σκύλου. Μπορείτε όμως να κατεβάσετε περισσότερους χαρακτήρες (GetID 2710117) από το πεδίο Microsoft Agent character files επιλέγοντας κάποιον από τους υπάρχοντες. Για να ενεργοποιήσετε την επιλογή σας και να αλλάξετε τον κινούμενο χαρακτήρα κάντε κλικ στο Έναρξη> Αναζήτηση (Start> Search) και ακόλουθα από το πλαίσιο διαλόγου κάντε κλικ στο link Αλλαγή προτιμήσεων (Change Preferences) και Με ένα διαφορετικό χαρακτήρα (With a different character).

Όσον αφορά στα screensavers, τσεκάρετε το Blue Screen Of Death screensaver (GetID 2710118). Το εν λόγω screensaver εμφανίζει την κλασική “μπλε οθόνη”, η οποία αποτελούσε το σύμβολο σοβαρών δυσλειτουργιών στο λειτουργικό σύστημα και σίγουρα όσοι έχουν αίσθηση του χιούμορ θα το βρουν απολαυστικό. Μπορείτε εξάλλου να κατεβάσετε το Fun Pack Powertoys (GetID 2710119) και θα αποκτήσετε πρόσβαση σε δύο εργαλεία. Το πρώτο, Video Screen Saver Powertoy, σας επιτρέπει να επιλέξετε ένα αρχείο video για να το χρησιμοποιήσετε ως screensaver και το δεύτερο, Desktop Wallpaper Changer Powertoy, καθιστά δυνατή την αυτόματη αλλαγή του φόντου της Επιφάνειας εργασίας σε τακτά διαστήματα.

Μέχρι πρότινος, για να αλλάξετε το θέμα στα windows 8, ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο όπως είναι το Windowblinds ή να επεξεργαστείτε σημαντικά αρχεία συστήματος. Μπορείτε όμως και να κατεβάσετε ένα θέμα όπως το Zune (GetID 271020) και να αλλάξετε την εμφάνιση των Windows χωρίς την ανάγκη για επιπλέον software, προσδίδοντας μια “γεύση” στο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής σας.

Το πολύ δεν βλάπτει

Δεν είναι φυσικά δυνατόν στα πλαίσια ενός ολιγοσέλιδου άρθρου να καταγράψουμε όλο το διαθέσιμο software που κρύβεται στη σελίδα της Microsoft. Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης πως όποιο είδος εργαλείου και αν ψάχνετε, κατά πάσα πιθανότητα η Microsoft θα έχει κάτι σχετικό και μάλιστα δωρεάν. Μην ξεχνάτε πως κάθε στιγμή δημιουργούνται και προστίθενται νέα εργαλεία, πράγμα που σημαίνει πως σε κάθε επίσκεψή σας μπορείτε να βρείτε ένα νέο εργαλείο διαθέσιμο για να το κατεβάσετε. Μια εξαιρετική πηγή προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι το site του Microsoft Research (http://research.microsoft.com).

Δεδομένου της ηλικίας των Windows 10, δεν προκαλεί έκπληξη το πόσα έξτρα προγράμματα και εφαρμογές υπάρχουν για να εγκαταστήσετε, αν και με την κυκλοφορία της επόμενης έκδοσης αυτού του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος, σίγουρα θα προκύψουν ακόμα περισσότερα και ενδιαφέροντα που περιμένουν από εσάς να τα ανακαλύψετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας