Fiat Bravo: Η Ιταλίδα κυρία που σαγηνεύει τους θνητούς

Fiat Bravo: H Ιταλίδα κυρία που σαγηνεύει τους θνητούς

Το Bravo μπαίνει δυναμικά στην ελληνική αγορά, προβάλλοντας το οικονομικό πλεονέκτημα του κινητήρα των 1.368 κ.εκ.(ασφάλιστρα, τέλη κ.λπ.) , τη μεγάλη δύναμη των 150 ίππων αλλά κυρίως τη ροπή των 21 χγμ που τη βρίσκουμε σε ατμοσφαιρικό κινητήρα 2,2 λίτρων.

Παράλληλα, προσφέρει καλαίσθητο γεροδεμένο αμάξωμα με ικανοποιητικό χώρο επιβατών, αλλά στην υψηλή τιμή των 18.350 ευρώ. Από την άλλη, το Seat Leon είναι πια γνωστό στην αγορά (ψηφίστηκε

Επίσης παλαιότερα είχε ανακηρυχθεί αυτοκίνητο της χρονιάς, για την Ελλάδα, από τους δημοσιογράφους του χώρου), με πιο σπορ καταβολές, πιο εντυπωσιακό σχεδιασμό και επίσης κινητήρα τούρμπο αλλά κατά 400 κ.εκ. μεγαλύτερο, δηλαδή 1,8 λίτρα, μια και ο όμιλος VAG θα δώσει λίγο αργότερα τους κινητήρες τούρμπο 1,4 στη Seat.Η τιμή του είναι υψηλότερη από του Bravo, ξεκινώντας από 19.900 ευρώ. Δικαιολογείται δε μόνο η διαφορά, που οφείλεται στον υψηλότερο εισαγωγικό φόρο, επειδή ο κινητήρας είναι 1,8. Κατά τα άλλα είναι και το ισπανικό αυτοκίνητο ακριβό.

Από πλευράς χώρου επιβατών, το Leon κερδίζει, καθώς και ο οδηγός και ο συνοδηγός αλλά κυρίως οι πίσω επιβάτες κάθονται πολύ πιο άνετα και έχουν περισσότερο χώρο πίσω σε ό,τι αφορά γόνατα, χώρο πάνω από τα κεφάλια και τους ώμους, δηλαδή εσωτερικό πλάτος. Το περίεργο είναι ότι το Bravo έχει λίγο μικρότερο εσωτερικό χώρο σε σχέση με το Stilo, το οποίο αντικαθιστά και στου οποίου το βασικό σχεδιασμό στηρίζεται.

Εξωτερικά, το Bravo είναι λίγο μεγαλύτερο (4.336χ1.792χ 1.498) σε σχέση με το Leon ( 4.315 χ 1.770χ 1.460) και με χώρο αποσκευών 400 λίτρα αντί των 341 λίτρων του Leon. Το άνοιγμα του χώρου είναι ικανοποιητικό και στα δύο αλλά το ψηλότερο κατώφλι φόρτωσης του Bravo δυσχεραίνει τη φόρτωση των πιο βαριών αντικειμένων.

Η εσωτερική εικόνα και ιδίως το ταμπλό που βλέπει κάθε μέρα ο οδηγός είναι κάτι το οποίο σηκώνει συζήτηση. Κάποιοι δεν αντιδρούν πολύ στο μουντό και χωρίς μεγάλη έμπνευση αλλά με πολύ καλή εργονομία εσωτερικό του Leon. Κάποιοι άλλοι (μάλλον περισσότεροι) θα προτιμήσουν την πιο στιλάτη εικόνα του Bravo, αν και η όψη των οργάνων δεν είναι η καλύτερη της Fiat, ούτε και το σχέδιο της ταπετσαρίας των καθισμάτων.

Σε ξεχωριστή κλάση, το δερμάτινο τιμόνι του Bravo, που έχει στιλ, πολύ καλό «πιάσιμο» και πρέπει να είναι από τα πιο όμορφα στην κατηγορία. Αντίθετα, ο επιλογέας ταχυτήτων μπορεί να είναι δερμάτινος αλλά περιμέναμε να έχει πιο σφιχτό κούμπωμα και σαφώς μικρότερη διαδρομή. Ολα αυτά όμως είναι και αρκετά υποκειμενικά. Το μόνο στοιχείο που δέχεται αντικειμενικής κριτικής είναι η θέση (πολύ δεξιά) των διακοπτών που ρυθμίζουν το ύψος της δέσμης των φώτων και των διακοπτών των φώτων ομίχλης.

Πίνακας περιεχομένων

Σε κάθε δρόμο

Επιλέξαμε την αντίστοιχη, από πλευράς ιπποδύναμης αλλά και τεχνολογίας, έκδοση του Leon για να το αντιπαραθέσουμε στο Bravo. Και τα δύο έχουν κινητήρες 4κύλινδρους, 16βάλβιδους, με 2ΕΕΚ άμεσου ψεκασμού . Η ισχύς του Seat είναι 160 ίπποι στις 6.200 σ.α.λ., η δε ροπή στρέψης είναι 25,5 χγμ.(αντίστοιχη ροπής ατμοσφαιρικού… 2,8), σταθερά από τις 1.500 έως τις 4.200 σ.α.λ. χάρη στα κυβικά αλλά κυρίως στο τούρμπο.

Το Bravo από την άλλη με 1.368 κ.κε. αποδίδει 150 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και ροπή 21 χγμ. στις 2.250 σ.α.λ Εδώ, το Leon ξεκινάει με γκολ από τα αποδυτήρια όχι τόσο για τους 10 επιπλέον ίππους όσο για τη διαφορά της ροπής.

Η διαφορά βάρους υπέρ του Bravo δεν ανατρέπει τη διαφορά στις επιδόσεις (Leon 1395 κιλά, Bravo 1350 κιλά). Λόγω μεγαλύτερου κινητήρα οι σχέσεις στο 6τάχυτο κιβώτιο του Leon είναι αναλόγως πιο μακριές σε σχέση με το 6τάχυτο του Bravo (44 χλμ./ώρα έναντι 41 χλμ./ώρα). Ανάλογη είναι και διαφορά στις τυποποιημένες επιδόσεις. Το μεν Bravo επιταχύνεται 0-100 χλμ./ώρα από στάση σε 8’’,5 με τελική ταχύτητα 212 χλμ./ώρα, το δε Leon επιταχύνεται 0-100 χλμ./ώρα σε 8’’ με τελική ταχύτητα 213 χλμ./ώρα.

Η νέα τεχνολογία χαμηλών ρύπων, που θέλει το τούρμπο για καθημερινή χρήση και όχι μόνο για επιδόσεις, αποδεικνύεται ορθή και στα δύο. Η υπεροχή των κυβικών στην καθημερινή μετακίνηση είναι προφανής. Πιο «γεμάτο» το Leon σε όλη του την κίνηση, τραβάει καλύτερα από το Bravo και μάλιστα ακούγεται και πιο επιθετικό με τη βαλβίδα αποσυμπίεσης όχι απλώς να σκάει αλλά να βρυχάται διαρκώς. Το Bravo από τη μεριά του έχει μόνο κάποια υστέρηση απόκρισης κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. λόγω αμέσου ψεκασμού και μικρού κυβισμού.

Αλλά δεν είναι μόνο τα κινητήρια σύνολα που παίζουν ρόλο στην ταχύτερη εν γένει κίνηση του Leon. Κυρίως είναι το στήσιμο και η οδική συμπεριφορά που δίνουν στον Ισπανό το πάνω χέρι.

Μπαίνουμε πρώτα στο Bravo, ρυθμίζουμε «πολεμικά» το κάθισμα, με το τιμόνι μέσα στα χέρια μας, και επιλέγουμε την πρώτη στο κιβώτιο με τις μεγάλες διαδρομές και το μέτριο κούμπωμα. Θετικό τράβηγμα και κινούμαστε ήδη γρήγορα και με μία πάνω, κάτι που επιτρέπει και η κλιμάκωση του κιβωτίου. Η ορατότητα μας «χαλάει» λίγο προς τα πίσω αλλά τι …είναι ο πόνος μπρος στα κάλλη του Bravo;

Η ανάρτηση είναι μαλακή και δίνει κλίσεις στο αμάξωμα, αλλά τελικά εξασφαλίζει άνεση και δεν προβληματίζει από απόψη συμπεριφοράς. Πίσω προτιμήθηκε μία πιο συμβατική λύση, απ’ ό,τι έχει να προσφέρει ο γερμανοϊσπανικός ανταγωνισμός, καθώς έχει ημιάκαμπτο άξονα που επιτρέπει κάποιες αναπηδήσεις αλλά και μία τάση «ανεξαρτητοποίησης» του πίσω μέρους που θέλει «αλχημείες» για να εκδηλωθεί. Σε αυτοκινητόδρομο αποδεικνύεται πολύ ευχάριστο και άνετο με χαμηλό επίπεδο θορύβου, επιδεικνύοντας και σταθερότητα στις καμπές των πολλών χιλιομέτρων.

Αλλο πράγμα το Leon όμως. Μπαίνεις μέσα και το φοράς! Τέλεια θέση οδήγησης, με πολλές ρυθμίσεις όπως και του Bravo, αλλά με καθίσματα με καλύτερη πλευρική στήριξη, από του Bravo, αλλά και μάλλον την τελειότερη στην κατηγορία. Πρώτη στο ακριβέστατο και με σαφές κούμπωμα εξάρι και επιταχύνουμε αλλάζοντας διαδοχικά, βλέποντας το λαμπάκι του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης να αναβοσβήνει. Σε αντίθεση με το Bravo η ορατότητα προς τα πίσω είναι θαυμάσια, αλλά πάσχει προς τα εμπρός, καθώς οι χοντρές κολόνες περιορίζουν το οπτικό πεδίο, όντας ικανές να κρύψουν την κορυφή της στροφής, ή και άνθρωπο, κατά περίπτωση και μηχανάκι.

Στον αυτοκινητόδρομο είναι πιο θορυβώδες, πιο δυνατό, αλλά και πιο σφιχτό. Σε επαρχιακό δρόμο, είναι απόλαυση, καθώς η πίσω ανάρτηση των πολλαπλών συνδέσμων προσφέρει αυτό το κάτι παραπάνω σε όλους του τομείς. Στο φρενάρισμα, στην τοποθέτηση, στην έξοδο, νιώθεις τη συμμετοχή, αλλά και τον έλεγχο που σου προσφέρει, ενώ συγκριτικά με το Bravo το τιμόνι του Leon είναι σαφέστερο με καλύτερη αίσθηση. Η μόνη ένστασή μας είναι στα φρένα του Leon που με το πολύ ευαίσθητο ABS δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν το απόλυτο φρενάρισμα, για την περίσταση φυσικά των 160 ίππων.

Στο ταμείο

Η βασική έκδοση του Bravo με κινητήρα T Jet είναι η Dynamic με τιμή 18.350 ευρώ και εξοπλισμό στον οποίο περιλαμβάνονται 6 αερόσακοι, κλιματισμός, ηχοσύστημα με CD και MP3 (θύρα USB), ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέας, ηλεκτρικοί θερμαινόμενοι καθρέπτες, ESP, υπολογιστής ταξιδίου, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών και προβολείς ομίχλης. Το Leon έχει τιμή πρώτης έκδοσης 19.900 ευρώ (Stylance), περιλαμβάνοντας στον εξοπλισμό του 6 αερόσακους, ηχοσύστημα, κλιματισμό, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα, cruise control, υπολογιστή ταξιδίου και ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως το Bravo ποντάρει σε στιλ και άνεση, θέτοντας κάποιες πολύ καλές βάσεις απέναντι στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, αλλά απέναντι στο Leon δεν είναι αρκετό και φαίνεται να υστερεί, αφενός μεν στην εκμετάλλευση του χώρου επιβατών, έχοντας βέβαια να αντιπαραβάλει μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, αφετέρου στις επιδόσεις και στην οδική συμπεριφορά. Η διαφορά στην τιμή δικαιολογείται από πλευράς Leon λόγω του αυξημένου κυβισμού, ενώ το Bravo κινείται σε τιμές Golf.