Εξοικονομήστε χρήματα με αγορές από το eBay

Εξοικονομήστε χρήματα με αγορές από το eBay

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τακτικά το eBay για τις αγορές τους! Η συμμετοχή σε μια δικτυακή δημοπρασία μπορεί πραγματικά να αποτελέσει εμπειρία μοναδική και ταυτόχρονα εθιστική, για εκείνον που θα εντρυφήσει λίγο περισσότερο και θα διαπιστώσει το σημαντικό όφελος που μπορεί να έχει.

Ως αγοραστής, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες βασικές συμβουλές.

Έρευνα αγοράς εκτός ebay

Κάντε προσεκτική έρευνα αγοράς για το προϊόν το οποίο μας ενδιαφέρει στα καταστήματα, ηλεκτρονικά και μη, εκτός ebay. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, η τιμή με την οποία λήγει μία δημοπρασία να είναι μεγαλύτερη από αυτή ενός καταστήματος στη γειτονιά μας. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η τελική τιμή της δημοπρασίας δεν είναι και η τιμή που θα πληρώσετε, καθώς χρεωθήτε τα έξοδα αποστολής, αλλά και τα έξοδα μετατροπής νομίσματος αν ο πωλητής είναι εκτός ευρωζώνης.

Έρευνα αγοράς εντός ebay

Η προσεκτική έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη και εντός ebay. Ψάξτε όλες τις σελίδες δημοπρασιών στην κατηγορία που σας ενδιαφέρει και μην αφήσετε ευκαιρίες να σας ξεφύγουν. Μία κατηγορία προϊόντων μπορεί να έχει και είκοσι σελίδες δημοπρασιών. Δεν πρόκειται όμως για σπατάλη χρόνου καθώς η ευκαιρία μπορεί να βρίσκεται στην εικοστή (νόμος Μέρφι!).

Προσοχή στην περιγραφή

Κατ’ αρχήν, διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή του προϊόντος. Καλό είναι να επικοινωνούμε πριν τοποθετήσουμε μια προσφορά ή πριν αγοράσουμε, για να διευκρινίσουμε οτιδήποτε είναι ασαφές. Υπήρξε περίπτωση κατά την οποία, ο αγοραστής «χτύπησε» σε δημοπρασία τη συσκευασία του προϊόντος αντί για το ίδιο το προϊόν που τον ενδιέφερε, και μετά διαμαρτυρόταν! Αν επίσης ενδιαφέρεστε για προϊόντα μεγάλης αξίας, όπως είναι τα ρολόγια υψηλής ωρολογοποιείας (κάτι το οποίο δεν συνιστούμε) προσέξτε αν πρόκειται για ρέπλικα (το οποίο είναι και σύνηθες).

Επίσης, πολύ προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με τη φερεγγυότητα του πωλητή. Δεν αγοράζουμε ποτέ, μα ποτέ, από κάποιον με λίγες αξιολογήσεις (κάτω από 10 στο αγγλικό ebay, και κάτω από 40 στο αμερικάνικο) και ποσοστό θετικών σχολιασμών μικρότερο από 98 τις εκατό. Είναι νομίζω αυτονόητο ότι αν πάρουμε το προϊόν και είμαστε ικανοποιημένοι, θα πρέπει να τους αφήσουμε μια θετική αξιολόγηση.

Προσέξτε τη reserve price, θα σας γλυτώσει αρκετό χρόνο ιδίως όταν η τιμή μιας δημοπρασίας είναι πολύ μικρότερη από αυτή της αγοράς. (H reserve price είναι η μικρότερη τιμή ο πωλητής είναι διαθετημένος να πωλήσει το προϊόν του.) Τέλος, ένας πωλητής μπορεί να αναφέρει ότι “Δεν στέλνω στην Ευρώπη”, ή “Paypal μόνο από H.Π.Α.”. Μην χάνετε το χρόνο σας με αυτές τις δημοπρασίες.

Επισκευτείτε συχνά τις δημοπρασίες που σας ενδιαφέρουν

Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την πρακτική αλλά και την οικονομική δυνατότητα των ανταγωνιστών σας. Πολύ χρήσιμη είναι και η λειτουργία «watch this item», η οποία σας επιτρέπει να τις αποθηκεύσετε και να τις παρακολουθείται με ένα μόνο κλικ στα ‘Αγαπημένα’.

Μην είστε πλεονέκτες

Χρησιμοποιείστε την άμεση αγορά ή «buy now», αν υπάρχει. Αν έχετε βρει καλύτερη τιμή χωρίς την λειτουργία αυτή, να είστε σίγουρος ότι θα δώσετε σκληρή μάχη με πολύ έμπειρους ebayers, και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βγείτε νικητής.

Προσοχή στη πληρωμή

Για να εξασφαλιστείτε όσο περισσότερο γίνεται μετά από μία πλειοδοσία ζητήστε από τον πωλητή το νούμερο του σταθερού του τηλεφώνου, και στο οποίο θα μπορείτε να επικοινωνήσετε οποιαδήποτε απογευματινή ώρα. Αν όλα πάνε στραβά, θα μπορέσετε τουλάχιστον να βρείτε το σπίτι του (με λίγη υπομονή).

Ιδανικός τρόπος πληρωμής είναι μέσω Paypal

Η εγγραφή είναι απλή, δέχονται πιστωτικές κάρτες. Το πλεονέκτημα του είναι ότι μπορείτε να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση που χρειαστεί επιστροφή μέρους ή ολόκληρης της πληρωμής, αυτό πιστώνεται στην κάρτα μας.
Αν όμως θέλουμε να δεχτούμε χρήματα από Paypal, πχ από πώληση, αυτά δεν μεταφέρονται προς το παρόν σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό, αλλά είναι διαθέσιμα για πληρωμές μέσω Paypal. Εννοείται πως το Paypal password το προσέχουμε ιδιαίτερα και το αλλάζουμε συχνά.

Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε το Bidpay. Με χρέωση της κάρτας μας εκδίδεται μια εντολή πληρωμής στο όνομα του αγοραστή. Υπάρχει προμήθεια εις βάρος μας, και κάποιοι περιμένουν να πάρουν την εντολή αν και οι περισσότεροι αρκούνται στην ειδοποίηση από το Bidpay.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στείλετε τα χρήματα με το ταχυδρομείο. Αφενός δεν επιτρέπετε από τα ΕΛΤΑ, αφετέρου δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλής.

Προτιμήστε UPS ως μέθοδο αποστολής από Η.Π.Α.

Είναι ασφαλής και τα ταχυδρομικά είναι χαμηλά ενώ η παράδοση κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 εργάσιμων. Για μεγάλης αξίας παραγγελίες, ζητήστε να ασφαλιστεί το πακέτο στο ύψος της τιμής αγοράς, (κοστίζει 1-3 δολάρια παραπάνω).

Το αν θα περάσει η παραγγελία σας από τελωνειακό έλεγχο είναι καθαρά θέμα τύχης. Από ότι έχω μάθει, οι τελωνειακοί διαλέγουν πακέτα από μία «βουνό» πακέτων στην τύχη και ελέγχουν το περιεχόμενο (η UPS-Fedex πρέπει να είναι πολύ άτυχη!). Μπορείται να εξασφαλείσετε την τύχη σας, αν ζητήσετε από τον πωλητή να αναγράψει στη συσκευασία «μικρότερη αξία από $20» ή «δείγμα» ή «δώρο» ή «επιστροφή από επισκευή» (εννοείται στα αγγλικά!). Από την Ε.Ε., όπως γνωρίζεται δεν τίθεται θέμα τελωνείου.

Και ένα ακόμη σημαντικό μυστικό.

Το ακαριαίο χτύπημα (Auction Sniping)

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της δημοπρασίας, και ορίζουμε την προσφορά μας ώστε να τεθεί στα τελευταία 9 δευτερόλεπτα. Έτσι, οι ανταγωνιστές μας δεν έχουν χρόνο να ανεβάσουν την προσφορά τους.

Καλές δημοπρασίες!

Προηγούμενο άρθροΟδηγός οικονομίας για τη γενιά των 500 ευρώ
Επόμενο άρθροAndrée Putman: Γαλλίδα σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας