Οδηγός οικονομίας για τη γενιά των 500 ευρώ

Οδηγός οικονομίας για τη γενιά των 500 ευρώ

Ναι είμαστε η γενιά των 500 ευρώ αλλά είμαστε και αθεράπευτοι καταναλωτές. Αν τα βάλουμε κάτω πολλά χρήματα εξανεμίζονται σε πράγματα που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Ο οδηγός του Texnologia.Net δείχνει πως να κάνουμε οικονομία χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.

Κλαούντιο, 27 χρονών, account manager σε πολυεθνική εταιρεία. Αν και έχει πτυχίο από Πανεπιστήμιο και στην εργασία του προσφέρει τα μέγιστα, και όμως ζει μια μίζερη καθημερινότητα λόγω του μικρού μισθού που λαμβάνει από την επιχείρηση που δουλεύει.

Ζει για να δουλεύει , δουλεύει για να μην τον αποκαλούν τεμπέλη. Η δουλειά του εντάξει, αλλά ο μισθός του είναι 1000 ευρώ στρογγυλά. Η Ροζέλα, ο Αλέσιο και ο Ματέο, οι συγκάτοικοι του, αποτελούν και αυτοί μέλη της γενιάς των χιλίων ευρώ.

Αυτή είναι η υπόθεση του «Generazione 1000 Euro», το βιβλίο που υπέγραψαν δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι και διένειμαν δωρεάν στον κυβερνοχώρο. Οι Milleuristi παρά το αβέβαιο μέλλον δεν απογοητεύονται και βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία και χωρίς μεμψιμοιρία. Αυτά όμως στο βιβλίο.

Στην Ελλάδα το μισθολογικό τους ισοδύναμο των Milleuristi είναι η δική μας γενιά. Η γενιά των 500 ευρώ. Η απελπισμένη φυλή των εικοσιπέντε έως τριανταπέντε, πτυχιούχων ή απόφοιτων λυκείου, που δουλεύουν για βασικό μισθό. Η γενιά του «παρέχω εργασία σε τιμή ευκαιρίας».

Τα έξοδα τους; 300 ευρώ στην καλύτερη για ενοίκιο, 200 για φαγητό, 100 για διασκέδαση, 100 για μετακινήσεις και 150 για λογαριασμούς. Το να ζεις φυσικά ανεκτίμητο. Για όλα τα υπόλοιπα και για να καλυφθεί η διαφορά υπάρχει η “Mamacard”. Αν κανείς τις πράξεις καταλαβαίνεις τη σημασία της.

Η πραγματικότητα όμως είναι πραγματικότητα και έχει και άλλη όψη. Οι «εξακοσίευροι» είμαστε σύγχρονοι καταναλωτές με τα όλα μας. Από το πρωί, που ξεκινάει η μέρα στο γραφείο, μέχρι το βράδυ το χέρι μπαίνει στην τσέπη και σκάβει. Και όλο και κάτι βρίσκει. Για τυρόπιτες, βενζίνες, γλυκάκια από τα περίπτερα, περιοδικά. Όλα είναι μέρος του τρόπου ζωής μας και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Τι κάνουμε; Θα έλεγα «το σ#$ο παξιμάδι έλεγαν οι παλιοί» σε δύσκολες εποχές. Όμως τη φράση τη μισώ και οι εποχές δεν είναι δύσκολες. Τουλάχιστον όχι όπως το εννοούσαν οι παλιοί. Το ζήτημα είναι πώς να τα φέρεις βόλτα χωρίς τη “Mamacard” αλλά και χωρίς να αλλάξεις ριζικά τον τρόπο ζωής σου. Και αν τα βάλεις κάτω θα δεις ότι τα λεφτά εξατμίζονται σε μ#$%$%ες που θα μπορούσε να αποφύγεις.

Γκους Φράπα

Συντηρητικά συντηρητικά σου βάζω 5 ευρώ για 22 εργάσιμες μέρες. Καφέδες και τυρόπιτες στο γραφείο. Γινόμενο 110. Δε συζητάμε φυσικά για τους καφέδες τα Σαββατοκύριακα ή όποτε συναντάς τα φιλαράκια. Τρία και μισό το τεμάχιο και μισό ευρώ στη γκαρσόνα που τον σερβίρει για φιλοδώρημα. Πάνω κάτω, οι καφέδες και τα σνακ σου μπορεί να φτάνουν τα 100 ευρώ το μήνα.

Πρόταση: Ταπεράκι από το σπίτι ή τη μαμά, διαφορετικά σαντουιτσάκι που θα το φτιάξεις μόνος σου και με υλικά που θα αγοράσεις επίσης μόνος του. Καφέδες το ίδιο εκτός φυσικά όταν δεν πρόκειται για ανάγκη αλλά για κοινωνική περίσταση.

Κέρδος: 50 ευρώ σίγουρα

Μιλάς πολύ στο κινητό τηλέφωνο

Κινητό, σταθερό και ADSL για να διαβάζεις το Texnologia.Net, κάτι που σημαίνει πως τα συγκεκριμένα έξοδα δεν είναι καθόλου αμελητέα. 25 ευρώ το σταθερό με το ADSL, βάλε 20 ευρώ φυσικά για ΕΡΤ που ποτέ δε βλέπεις και για το Δήμο που σου μαζεύει τα σκουπίδια, όποτε του έρθει- καμιά τριαντάρα ευρώ το κινητό, και κάπως έτσι σιγά σιγά φτάνεις την κατοστάρα.

Πρόταση: Διάλεξε και πάρε. Κινητό ή σταθερό αλλά δεν είναι σοφό να χρησιμοποιείς και να πληρώνεις και τα δύο. Ουσιαστικά σου χρειάζεται μόνο το κινητό και αν θες ADSL, δεν λέω είναι απαραίτητο, τότε πάρε ένα πακέτο Triple Play ή 2play που πληρώνεις μόνο το ίντερνετ.

Κέρδος: Άλλα πενήντα εύκολα

Καταραμένο περίπτερο

Ναι είσαι πληροφορημένος πολίτης. Στο περίπτερο δεν πας μόνο για την περιπτερού αλλά και για ενημέρωση. Φυσικά δε χάνεις με τίποτα τη φωτογράφηση της Μερκούρη και παίρνεις και κυριακάτικη αδιαλείπτως. Και το DVD το βλέπεις, αλλά και τις ενοχές σου, για την απάθεια που δείχνεις για τα πολιτικά, καθησυχάζεις. Πες λοιπόν ένα περιοδικό, 6 ευρώ την εβδομάδα, και εφημερίδα Σάββατο και Κυριακή πας στα 48 ευρώ το μήνα.

Πρόταση: Δε λέω οι βιτρίνες των περιπτέρων είναι πολύ ελκυστικές, αλλά η ενημέρωση από το ίντερνετ σου έρχεται και φτηνότερα και πιο γρήγορα οπότε μπες στο Texnologia.Net και το Niata.Net για δωρεάν ενημέρωση και τελείωσε το θέμα γλιτώνοντας αρκετά έξοδα.

Κέρδος: 20 με 50 ευρώ

10 ευρώ αμόλυβδη. Να μείνει κάτι και για καφέ

Ούτε το μετρό, ούτε το τραμ ούτε και η λεωφορείο-λωρίδα σε έκαναν αλλάξεις συνήθειες. Με αυτοκίνητο έμαθες μικρός, με αυτοκίνητο μεγάλωσες και με αυτοκίνητο θα γεράσεις. 20 γιούρος λοιπόν –εύκολα- την εβδομάδα για τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά. Αν βάλεις και μια κοντινή βόλτα δύο Κυριακές το μήνα πας στα 120. Και τότε παρακαλείς μη σου σκάσει και κανένα σέρβις…

Πρόταση: Άλλαξε συνήθειες. Θα εκπλαγείς από το πόσο καλά κυκλοφορείς με τα μέσα συγκοινωνίας, πόσο περισσότερα πράγματα βλέπεις από την πόλη και θα δώσεις ανάσες στην τσέπη σου. Η μετακίνηση με τα δημόσια μέσα σου κοστίζει χοντρά χοντρά 10 ευρώ την εβδομάδα.

Κέρδος: 60 ευρώ

Πάφα – πούφα

Και εδώ είναι η μεγάλη αιμορραγία. Το γ$%#$$νο το τσιγάρο. Ένα πακέτο την ημέρα με αυτά που τραβάς είναι λίγο αλλά κάτι θα πρέπει να κάνεις τέλος πάντων. Τρία γιούρος επί 30 μέρες το μήνα σε πάνε στα 90 το μήνα. Βαλε κι άλλα δέκα για τα σαββατοκύριακα που το ποτό σηκώνει μερικές τζούρες παραπάνω και πας στα 130.

Πρόταση: Εδώ τώρα τι να σου πω; Μείωσε το; Κόφτο; Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο; Προσπάθησε πάντως και δε θα χάσεις. Απέκτησε τον έλεγχο και γίνε τουλάχιστον κοινωνικός καπνιστής.

Πιθανό κέρδος: 50 εώς 100 ευρώ.

Το κείμενο αυτό δεν είναι για να σε πατρονάρει και ίσως τα έχεις σκεφτεί και μόνος σου. Το ζήτημα πάντα είναι η αποφασιστικότητα που θα δείξεις. Μέλος της γενιάς των 1000 ευρώ θα είσαι για πολύ καιρό αλλά έχει μεγάλη διαφορά αν θα είσαι κάτω από τη γραμμή ή πάνω. Αν θα χρησιμοποιείς τη Mamacard ή όχι.

Σκέψου το!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας