Εξοπλισμός καφετέριας. Τι να προσέξετε με συμβουλές

Εξοπλισμός καφετέριας. Τι να προσέξετε με συμβουλές

Ο εξοπλισμός καφετέριας καλύπτει τα πάντα σε ένα τέτοιο κατάστημα, δηλαδή από τις μηχανές καφέ που είναι το βασικό εργαλείο δουλειάς έως τα τραπέζια, τους καναπέδες ακόμα και τα φωτιστικά. Κάθε στοιχείο έχει τη δική του ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για μια καφετέρια, όσον αφορά τα μηχανήματα που χρειάζεται για να παράγει τα προϊόντα της, και άλλα πολλά, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρέχει καταπληκτικά ροφήματα, καφέ, τσάι, σνακ και ούτω καθεξής, με απώτερο σκοπό να πείσει το καταναλωτικό κοινό πως παρέχει ποιοτικά αγαθά και πρέπει να το ξανά επισκεφτούν και να γίνουν τελικά τακτικοί θαμώνες του καταστήματος.

Ο εξοπλισμός εστίασης διαφέρει ανάλογα με το τι θέλει ο ιδιοκτήτης να προσφέρει, τι διαθέσιμο budget έχει, τις ανάγκες της περιοχής, το target group των πελατών, κ.λπ. Δεν γίνεται για παράδειγμα να θέλετε να ανοίξετε μία καφετέρια που θα στοχεύει στην υψηλή κοινωνία, με ακριβά προϊόντα και να μην υπάρχει ποιότητα τόσο στις πρώτες ύλες, όσο και στον γενικό εξοπλισμό του καταστήματος.

Επιλογές για εξοπλισμό καφετέριας.

Νέος εξοπλισμός ή μεταχειρισμένος

Ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητα μια εσφαλμένη επιλογή. εφόσον βλεβαια γνωρίζετε τι αγοράζετε, γνωρίζετε την ηλικία του εξοπλισμούμ και αν σας δίνουν γραπτή εγγύηση για την καλή λειτουργία του, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά. Εάν πρόκειται για μηχανήματα που θα φαίνονται προς τον κόσμο, όπως π.χ. πάγκοι εργασίας, τότε καλό θα ήταν ένα φρεσκάρισμα πριν την τοποθέτηση ώστε να μη φαίνονται τα σημάδια του χρόνου.

Πείτε όχι στις ενοικιάσεις

Οι ενοικιάσεις εξοπλισμού εστίασης είναι αρκετά δημοφιλείς στις ημέρες μας. Τότε ποιό είναι το πρόβλημα; Ότι θα το κρατήσετε πολύ λίγο! Και ο λόγος είναι το υψηλό, τελικό, κόστος. Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες εταιρείες που θα σας προμηθεύσουν με δωρεάν μηχανές καφέ με μόνη προϋπόθεση την αγορά κάποιων κιλών καφέ, το ελάχιστο, κάθε μήνα. Με λίγα λόγια, εννοείται πως αυτό είναι δέσμευση, με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Ότι κάθε μήνα, όσο καφέ και να πουλήσετε, θα πρέπει να αγοράζετε το μίνιμουν κάποια ποσότητα, άσχετα εάν δεν το χρειάζεστε. Επίσης η τιμή αγοράς θα είναι ελαφρά πιο αυξημένη από ότι εαν είχατε δική σας μηχανή. Τέλος, είστε δεσμευμένοι και δε μπορείτε αύριο ή μεθαύριο να αλλάξετε εταιρεία καφέ.

Οπότε, προτείνω χωρίς φόβο και πάθος, και πάντοτε με απόλυτη εντιμότητα, να προτιμήσετε να αγοράσετε τις δικές σας μηχανές, καθώς έτσι θα είστε ανεξάρτητοι να επιλέγετε εσείς τους προμηθευτές που είναι οι πλέον κατάλληλοι να καλύψουν τις εξατομικευμένες ανάγκες σας, και όχι εκείνους που σας επιβάλλει η εκάστοτε δέσμευση με τα συμβόλαια που έχετε υπογράψει.

Άλλο εξοπλισμός καφετέριας και άλλο εξοπλισμός εστιατορίου

Εάν θέλετε να κάνετε ένα καφέ που θα είναι συνάμα και εστιατόριο, τότε οφείλετε να κατανοήσετε πως ο εξοπλισμός για τα δυο καταστήματα είναι τελείως διαφορετικός και σαφώς το κάθε ένα με τη σειρά του καλύπτει διαφορετικές ανάγκες. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει διαχωρισμός από τον ενδιαφερόμενο, κάτι που θα σας βοηθήσει να μην προβείτε σε άσκοπες αγορές από τους διάφορους επιτήδειους που θα σας φουσκώσουν τα μυαλά για να σας πουλήσουν περιττές συσκευές και μηχανήματα, ενώ στην τελική ανάλυση μπορεί να μην χρειάζεστε.

Προσοχή στα έπιπλα και στη διακόσμηση

Η διακόσμηση του καταστήματος σας, καθώς και τα έπιπλα που θα επιλέξετε, είναι αυτά που θα κάνουν το κατάστημά σας να διαφέρει από τα υπόλοιπα, στην πρώτη ματιά που θα ρίξει ο επισκέπτης. Εαν δεν αισθανθεί άνετα και ωραία στο χώρο σας, ό,τι προϊόν και να δοκιμάσει μετά, θα είναι χαμένος πελάτης. Πρέπει να τον κερδίσετε με τη πρώτη ματιά, αμέσως μόλις μπει στο κατάστημά σας.

Προσλάβετε επαγγελματία διακοσμητή

Εάν σας το επιτρέπουν τα οικονομικά σας, τότε είναι μονόδρομος να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία διακοσμητή, σχεδιαστή εσωτερικών χώρων, ή ακόμα και σε αρχιτέκτονα για να διακοσμήσει με καλόγουστο τρόπο την αίθουσα που θα εξυπηρετείται τους πελάτες σας. Ετσί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο επαγγελματικός σας χώρος θα μετατραπεί από ένα απλό μαγαζί σε ένα στέκι υψηλής αισθητικής που θα προσεγγίζει ίσως και καλλιτέχνες.

Στα μαγαζιά που έχουν μεγάλο κύρος συνήθως αναλαμβάνουν οι αρχιτέκτονες το ρόλο της διακόσμησης. Ωστόσο αναμένεται πως το κόστος θα εκτοξευτεί στα ουράνια, κάτι που σημαίνει πως τούτη η μεθοδολογία δεν ενδείκνυται αν είσαι επιχειρηματίας με μικρό κεφάλαιο εκκίνησης.

Ποιότητα μηχανημάτων

Το γράφουμε και θα το ξανά γράψουμε. Προσοχή στη ποιότητα των μηχανημάτων που θα προμηθευτείτε. Ειδικά στις ημέρες μας που όλοι προσέχουν τα χρήματα που θα δαπανήσουν να ανταποκρίνονται σε αυτά που περιμένουν. Να θυμάστε ότι μία φθηνή συσκευή που υποτίθεται ότι είναι μία καλή αγορά για τα συμφέροντα σας, ενδέχεται στο μέλλον με τα προβλήματα που θα παρουσιάσει να σας κοστίσει στην τριπλάσια τιμή, αφού θα σας αναγκάσει να προβείτε σε επισκευές. Παραδείγματος χάριν θα απευθυνθείτε σε ειδικούς επαγγελματίες που είθισται να χρεώνουν υψηλά ποσά για κάθε επιδιόρθωση της βλάβης.

Αγοράστε ποιοτικές πρώτες ύλες

Επιπρόσθετα δώστε ιδιαίτερη βαρύτηρα στη ποιότητα των εμπορευμάτων σας που προορίζονται για τη δημιουργία ροφημάτων, καφέ και σνακ. Αποφύγετε δια ροπάλου, χαμηλής ποιότητας πρώτες ύλες για να γλιτώσετε μερικά λετπά του ευρώ ανά μερίδα.

Σε γενικές γραμμές η παρούσα πρακτική είναι ένα πολύ συχνό λάθος και μία παγίδα που πέφτουν αρκετοί καταστηματάρχες σε τούτο τον τομέα, με αρνητικό πρόσημο, να εκτίθενται ανεπανόρθωτα στους πελάτες, δίχως να κατανοούν την σοβαρότητα του ζητήματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται το πελατολόγιο με το πέρασμα των καιρών, αφού κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα επιλέξει να πετάει τα λεφτά του σε καφέδες που δεν πίνονται.

Επενδύστε στη ποιότητα και θα δείτε πως αυτή θα γυρίσει πίσω σε εσάς με ευχαριστημένους πελάτες και έναν αυξανόμενο τζίρο! Σας διαβεβαιώνω πως όποιος επιχειρηματίας επιδίωξε να ξεγελάσει το αγοραστικό κοινό με διάφορα τεχνάσματα, δίνοντας σκάρτο πράγμα, σε βάθος χρόνου κατέληξε το μαγαζί του να θεωρείται απαξιωμένο, και όταν πλέον τα έσοδα αρχίζουν να μειώνονται με συστηματικό ρυθμό και τα έξοδα υπερβαίνουν των εσόδων, τότε αναπόφευκτα έρχεται το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος.

Επιπλέον τα πιθανά χρέη που θα συσσωρεύονται λόγω αδυναμίας καταβολής από τον υπόχρεο προς τρίτους, ίσως να φτάσουν σε τέτοιο δυσθεώρητο επίπεδο που θα είναι θηλιά στο λαιμό. Μην ξεχνάτε πως τα χρέη της ατομικής επιχείρησης δεν διαγράφονται. Το αναφέρω για να μην τρέφετε αυταπάτες και βρεθείτε μία μέρα προ εκπλήξεων.

Προηγούμενο άρθροΦυτά νάνοι που διακοσμούν χωρίς να πιάνουν χώρο
Επόμενο άρθροΟδηγός οικονομίας για τη γενιά των 500 ευρώ
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας