ΑρχικήΑπόψειςΜην παίρνετε δάνεια για την επιχείρηση ή την εταιρεία σας

Μην παίρνετε δάνεια για την επιχείρηση ή την εταιρεία σας

Ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των εταιρειών στην Ελεύθερη Οικονομία θεωρείται ένα μέσο για να υλοποιηθούν ορισμένοι επιχειρηματικοί στόχοι από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο, έτσι αρκετοί επιχειρηματίες αναζητούν τον εύκολο δρόμο του δανεισμού, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη ορισμένα σοβαρά στοιχεία που μπορεί να τους φέρουν προ εκπλήξεων την ύστατη στιγμή που δεν θα υπάρχει οδός διαφυγής για να βγουν από το αδιέξοδο.

Ο λόγος που επιμένω να συμβουλεύω τους περισσότερους νέους ή παλιούς επιχειρηματίες να μην παίρνουν δάνεια σαν να είναι σοκοφρέτες από το περίπτερο, οφείλεται στο γεγονός πως η πλειοψηφία εξ αυτών δεν έχει την απαιτούμενη οικονομική παιδεία για να διαχειριστεί στιγμές κρίσης στην επιχείρηση ή την εταιρεία τους. Και φυσικά όταν έρθει η δύσκολη στιγμή και έχουν ξοδέψει όλα τα χρήματα, πηγαίνουν και παίρνουν ένα καινούργιο δάνειο λες και το προηγούμενο θα το πληρώσει το Άγιο Πνεύμα.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να καταλάβετε πως όταν παίρνουμε ένα ρίσκο για ένα μεγάλο επιχειρηματικό βήμα, ο κυριότερος παράγοντας που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας είναι να μην τα παίζουμε όλα κορώνα – γράμματα, γιατί προφανώς υπάρχει και η επόμενη μέρα και θα ήταν ανόητο λόγω των χρεών να καταλήξετε κάποια μέρα στη φυλακή και μετά να διηγείστε στους συγκρατούμενούς σας πως κάποτε ήσασταν μεγάλος, αλλά έτσι τα έφερε η κακιά η μοίρα και καταλήξατε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Παρακάτω θα σας αναλύσω ποτέ υπάρχει σοβαρός λόγος να ζητήσετε δάνειο από την τράπεζα για την επιχείρηση σας και πότε απαγορεύεται δια ροπάλου. Άλλωστε πρέπει να έχετε κατά νου πως στην Ελλάδα πλέον είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πάρετε δάνειο από εγχώριο τραπεζικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εκτός βέβαια κι αν απευθυνθείτε στο εξωτερικό.

Πότε παίρνουμε επιχειρηματικό δάνειο

Σε γενικές γραμμές η κατάλληλη στιγμή για να πάρουμε ένα επιχειρηματικό δάνειο είναι όταν υπάρχει μία ξεκάθαρη ευκαιρία που να προμηνύει πως όλα θα πάνε καλά και σίγουρα θα έχουμε την ικανότητα να αποπληρώσουμε τα χρέη μας προς την τράπεζα, έστω και λίγο καθυστερημένα στη χειρότερη περίπτωση. Βέβαια δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως η καθυστερημένη αποπληρωμή των χρεών σημαίνει επιπλέον τόκους και επιτόκια, που κυμαίνονται ανάλογα με τη συμφωνία που έχετε κλείσει με το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Επίσης είναι σχεδόν αυτονόητο πως για να ζητήσετε δάνειο και να εγκριθεί θα πρέπει αρχικά να βάλετε υποθήκη κάποιο ακίνητο, ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που να έχει αξία για την τράπεζα, ούτως ώστε να σας εξυπηρετήσει, δηλαδή να σας γδάρει, αφού θα πάρει έπειτα πίσω το αρχικό κεφάλαιο που κατέβαλε σε εσάς στο διπλούν ή το τριπλούν, ανάλογα με τον χρόνο αποπληρωμής και πολλούς άλλους παράγοντες.

Σας συνιστώ, να μην λειτουργήσετε με επιπολαιότητα, και σε καμία περίπτωση δεν είναι ευνοϊκό για τα συμφέροντά σας να πάρετε για παράδειγμα 50.000 ευρώ και να δώσετε πίσω 130.000 ή 150.000 ευρώ. Εν ολίγοις, σκεφτείτε εάν θα αποκομίσετε τόσα μεγάλα κέρδη με την προοπτική πρώτα να αποπληρώσετε τις οφειλές σας στην τράπεζα, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης σας, τα έκτακτα ή απρόοπτα έξοδα, τους μισθούς των υπαλλήλων, και μετά εάν θα σας να μείνει κάποιο καθαρό κέρδος στην τσέπη σας.

Μικροδάνεια

Ένας εξαιρετικός τρόπος να δανειστείτε φρέσκο χρήμα, δίχως να καταχρεωθείτε και κατά συνέπεια να βάλετε την επιχείρηση ή την εταιρεία σας σε μεγάλο κίνδυνο είναι να λάβετε ένα Μικροδάνειο. Συνήθως στην Ελλάδα τα Μικροδάνεια κυμαίνονται από 1.000 έως 20.000 ευρώ και στο εξωτερικό μπορεί να φτάσουν και μέχρι τις 50.000 ευρώ, φυσικά αυτό εξαρτάται από την τράπεζα ή το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα σας εξυπηρετήσει.

Ο λόγος που προτείνω να μην πάρετε μεγάλο δάνειο εάν δεν υπάρχει κάποια σημαντική αιτία, είναι πως στη χώρα μας επικρατούν αβέβαιες πολιτικές ή κοινωνικές συνθήκες, και αδιαμφισβήτητα η οικονομική σταθερότητα βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη, που προφανώς μεταφράζεται σε πιθανή επιπλέον φορολόγηση για όλες τις επιχειρηματικές οντότητες και ως γνωστόν δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει την επόμενη μέρα. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Επομένως εάν επιθυμείτε να δανειστείτε, ζητήστε 20.000 ευρώ, και εφόσον καταστεί ξανά ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση, τότε σας συστήνω να πάρετε ένα δεύτερο δάνειο του ίδιου μεγέθους, με κύριο γνώμονα που σε περίπτωση πάει κατά διαόλου το επιχειρηματικό σας εγχείρημα να μην αφήσετε πίσω σας μεγάλο χρέος που θα σας κυνηγάει ολόκληρη σας τη ζωή. Φυσικά η τελική απόφαση είναι δική σας και εσείς είσαστε υπεύθυνοι για το τι θα πράξετε.

Δανειστείτε από φίλους ή συγγενικά πρόσωπα

Μία από τις πιο ασφαλείς μεθόδους δανεισμού για να κάνετε ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα ή να ενισχύσετε την υφιστάμενη εταιρεία σας, είναι να απευθυνθείτε σε φίλους και συγγενικά πρόσωπα που εμπιστεύεστε και είναι σίγουρο πως θέλουν το καλό σας, γιατί σίγουρα δεν θα σας στριμώξουν εάν δεν καταφέρετε να πληρώσετε μία μηνιαία δόση, κάτι που δεν συμβαίνει με τις τράπεζες.

Εννοείται πως από την πλευρά σας θα πρέπει να είσαστε τύπος και υπογραμμός απέναντι τους, και πως θα πληρώνεται τα χρέη σας στην ώρα σας. Μην ξεχνάτε πως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, επομένως εάν δεν πληρώσετε τα λεφτά που πήρατε ακόμη και από τον αδερφό σας, τότε μπορεί να στραφεί και στη δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του. Εάν έχετε αμφιβολίες για αυτό το θέμα, τότε ρωτήστε ορισμένους δικηγόρους να σας πουν τι έχουν δει τα μάτια τους με διάφορες οικογενειακές υποθέσεις που μπήκε στη μέση το χρήμα.

Εκστρατεία crowdfunding

Οι εκστρατείες crowdfunding μπορεί να μην γνωρίζουν τεράστια απήχηση στην χώρα μας, εν τούτοις σχεδόν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού πολιτισμού θεωρείται από τις πιο υγιείς μορφές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες, διότι τα χρήματα θα προέλθουν από διάφορους υποστηρικτές που θέλουν να ενισχύσουν το εγχείρημα σας, όπως για παράδειγμα, για το καινούργιο σας πρωτοποριακό προϊόν που θα ξεσηκώσει τον κόσμο με τις ιδιαιτερότητες του.

Ωστόσο οφείλω να επισημάνω πως για να στηθεί με αρτιότητα μία εκστρατεία crowdfunding απαιτείται ιδιαίτερη οργάνωση και σίγουρα είναι αναγκαίο να είσαστε ξεκάθαροι απέναντι στο κοινό που θα σας υποστηρίξει, με απόλυτη διαφάνεια, εξηγώντας τους γιατί χρειάζεται να σας ενισχύσουν οικονομικά και τι θα λάβουν σε αντάλλαγμα, όπως για παράδειγμα μπορείτε να τους δώσετε ένα συλλεκτικό κομμάτι από την καινούργια σας γκάμα ή κάποιο άλλο συμβολικό δώρο.

Oι γνωστότερες πλατφόρμες crowdfunding για να διεξάγεται την εκστρατεία σας είναι οι παρακάτω:

 • Indiegogo
 • Kickstarter
 • Fundly
 • Patreon
 • Smallknot
 • RocketHub
 • GoFundMe
 • Fundable
 • FundAnything
 • Facebook Fundraiser (Έρανοι Facebook)
 • Thrinacia
 • Medstartr
 • Ulule
 • Plumfund

Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις για να οργανώσετε μία τέτοιου είδους εκστρατεία με επιτυχία, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο γραφείο μάρκετινγκ που έχει αποδεδειγμένα γνώσεις επάνω σε αυτό το αντικείμενο, και θα σας παρέχει διάφορες εγγυήσεις πώς θα γίνει όλη η δουλειά με επαγγελματισμό, και όχι με προχειρότητα.

Βρείτε επενδυτές

Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις από ορισμένους αδαείς που θα διαβάσουν ετούτο το άρθρο, οφείλω να ξεκαθαρίσω πως για να λάβεις χρηματοδότηση από επενδυτές δεν αρκεί απλά να έχεις μία καταπληκτική ιδέα για να την πουλήσεις, αλλά να αποδείξεις πως είναι πραγματικά υλοποιήσιμη, σε πόσο χρονικό διάστημα εκτιμάται πως θα λάβουν πίσω το κεφάλαιο που επένδυσαν σε εσάς (Εννοείται πάντα με τόκο), ή αν θα λάβουν ένα ποσοστό από την επιχείρησή σας, φερειπείν το 50% ή λιγότερο, ανάλογα με τη συμφωνία που θα κάνετε.

Εννοείται πώς αρχικά θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα πλάνο, και όταν θα είσαστε έτοιμοι να τους το παρουσιάσετε, θα έρθει η στιγμή να απαντήσετε σε διάφορα ερωτήματα που θα σας θέσουν, επειδή θέλουν να βεβαιωθούν πως δεν θα χάσουν τα χρήματα τους. Οι σοβαροί επενδυτές συνήθως δέχονται ένα τεράστιο τσουνάμι ενδιαφερομένων για να χρηματοδοτηθεί η επιχείρησή τους, και φυσικά ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν πολλοί φαφλατάδες που χαλάνε την πιάτσα, έτσι κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Εκείνοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν από Angel investor ή από venture capital είναι όσες εταιρείες ή startups έχουν ήδη παράξει έργο και έχουν ήδη μία εύλογη κερδοφορία, κι ας είναι μικρή ή ακόμη κσι μηδενική, αρκεί βέβαια να μην υπάρχει χρέος. Το ζητούμενο της υπόθεσης είναι πως οι επενδυτές επιδιώκουν να έχουν απτά στοιχεία στα χέρια τους, και αδημονούν να δουν πως εδώ υπάρχει κάτι προχωρημένο, και αποφεύγουν να σταθούν σε υποθετικά σενάρια. Οπότε φροντίστε να φερθείτε έξυπνα για να μην απολέσετε μία πολύτιμη ευκαιρία

Επιδοτήσεις ΕΣΠΑ από κρατικά κονδύλια ή Ευρωπαϊκή Ένωση

Η καλύτερη στρατηγική για να βρείτε χρήματα, χωρίς να μπαίνετε σε μπελάδες, είναι να αξιοποιήσετε τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, startups και εταιρείες που κηρύσσονται από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται, πως οι επιδοτήσεις βγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δηλαδή ανά δίμηνο, τρίμηνο, πεντάμηνο και ούτω καθεξής, με τη μόνη διαφορά ότι ορισμένα προορίζονται για κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και όχι συνέχεια για τα ίδια.

Επιπρόσθετα, είναι καλό να γνωρίζετε πως σπάνια θα λάβετε το 100% της χρηματοδότησης για τη σύσταση μιας Νεοφυής επιχείρησης, εν ολίγοις σίγουρα θα χρειαστεί να διαθέτετε τουλάχιστον το 50% για το νέο σας ξεκίνημα, διαφορετικά μάλλον δεν θα είσαστε επιλέξιμοι για την εκάστοτε επιδότηση.

Προσέξτε με τα διάφορα γραφεία που υπόσχονται πως θα σας βοηθήσουν να λάβετε επιδότηση ΕΣΠΑ με τη μόνη προϋπόθεση πως θα τους δώσετε διάφορα χρηματικά ποσά, όμως ενδέχεται να επρόκειτο και για απάτη, έτσι σας συμβουλεύω να απευθύνεστε μόνο σε αξιόπιστα γραφεία που έχουν να σας παρουσιάσουν αποδείξεις για τη βοήθεια που προσέφεραν σε άλλους επιχειρηματίες σε προγενέστερο χρονικό διάστημα.

Σωστή διαχείριση χρημάτων και εξόδων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επιχειρηματική κοινότητα είναι πως οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα που έχουν στο ταμείο τους και δεν ξέρουν πώς να εξαλείψουν τα περιττά έξοδα, έτσι όλοι αυτοί οι ιδιαίτεροι παράγοντες έχουν ως αρνητικό αποτέλεσμα να πέφτει έξω ο οικονομικός προϋπολογισμός της επιχείρησης.

Παραδείγματος χάριν, οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, και ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα τους είναι πως δεν συνδέουν σωστά τόσο το ηλεκτρονικό κατάστημα, όσο και το φυσικό κατάστημα που διαθέτουν, επομένως όταν αυτά τα δύο δεν συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους και δεν αλληλοσυμπληρώνονται μέσω της αποθήκης εφοδιασμού, είναι λογικό πως θα γεννιούνται διαρκώς νέα προβλήματα. Αν όλα λειτουργούν άψογα, τότε σίγουρα θα μειωθούν ορισμένες περιττές δαπάνες και στην περίπτωση που συμβεί το ακριβώς αντίθετο, τότε μπορεί να αναγκαστείτε να προσλάβετε έναν ή δύο επιπλέον υπαλλήλους γιατί δεν προχωράει σωστά η δουλειά.

Με το παραπάνω παράδειγμα θέλω να σας περάσω το μήνυμα πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο, και αν δεν έχετε την απαιτούμενη επιχειρηματική παιδεία, και πάνω από όλα, την ικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων ως διευθυντής, τότε θα παρουσιάζονται διαρκώς νέα έξοδα και νέες ανάγκες, με αποτέλεσμα να χρειάζεστε πρόσθετο εργατικό δυναμικό για να καλύψουν τα διάφορα κενά.

Επίσης μία άλλη ιδιαίτερη πτυχή του όλου θέματος είναι στην πραγματικότητα πως δεν έχει σημασία πόσα έσοδα έρχονται στα ταμεία σας που κερδίζετε από την δραστηριότητα σας, αλλά πόσα ξοδεύετε, φερειπείν εάν κερδίζετε μηνιαίως 40.000 ευρώ και ξοδεύετε 48.000 ευρώ, σίγουρα θα βάλετε γρήγορα λουκέτο στο μαγαζί σας, και θα πάτε να χτυπήσετε κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ για να πάρετε επίδομα ανεργίας.

Φροντίστε να νοικοκυρευτεί η επιχείρηση σας, από όλες τις πλευρές. Όταν δεν υπάρχει προνοητικότητα και πρόβλεψη ορισμένων αρνητικών καταστάσεων, θα είναι σαν να βγάζετε τα μάτια σας με τα ίδια σας τα χέρια, και στην τελική ανάλυση θα καταλήξετε να ζητάτε δάνειο από την τράπεζα για να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας.

Όχι στους τοκογλύφους

Επειδή στη χώρα μας επικρατεί οικονομική αστάθεια και έλλειψη ρευστού, έχει ως επακόλουθο να ανθεί η μαύρη αγορά, το παρεμπόριο, οι τοκογλύφοι και ο υπόκοσμος, και κυριολεκτικά μπορεί να σε δολοφονήσουν για 10 ευρώ.

Οπότε μέσα σε αυτό το απέραντο χάος είναι λογικό κάποιοι ευσυνείδητοι επαγγελματίες που θέλουν να στηρίξουν την επιχείρηση τους και δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από την τράπεζα να αναγκάζονται να στρέφονται προς τον τους τοκογλύφους.

Σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και σας ενημερώνω πως από παντού μπορεί να ξεμπλέξεις, αλλά από την μαφία και τον υπόκοσμο όχι. Συγκεκριμένα εάν πάρεις ένα δάνειο από κάποιον τοκογλύφο ύψους 15.000 ευρώ, στο τέλος θα καταλήξεις να του δώσεις τα δεκαπλάσια, ίσως και παραπάνω, εξαρτάται πόσο αδίστακτος άνθρωπος είναι και που έχει σκοπό να το φτάσει το όλο πράγμα.

Μην ξεχνάτε πως για ορισμένα άτομα του περιθωριακού κόσμου το χρήμα είναι πάνω από όλα, και δεν είναι σχήμα λόγου. Έτσι σας συμβουλεύω καλύτερα να κλείσετε την εταιρεία σας σας παρά να έχετε δοσοληψίες με τέτοιους ανθρώπους, όπου πραγματικά θα σας στραγγίξουν μέχρι να σας πάρουν και το τελευταίο ευρώ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166