ΑρχικήHow toΕξοπλίστε το Wii της Nintendo με σκληρό δίσκο

Εξοπλίστε το Wii της Nintendo με σκληρό δίσκο

  • Απαιτήσεις: Nintendo Wii, Συμβατό σκληρό δίσκο, Απλή κάρτα SD μεγέθους μέχρι 2GB, και ασύρματη πρόσβασης στο Internet (δηλαδή Wi-Fi)
  • Κόστος: Δωρεάν
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 45 Λεπτά
  • Επίπεδο δυσκολίας: 6/10

Εξοπλίστε το Wii της Nintendo με σκληρό δίσκο και κάντε backup τα πολύτιμα δισκάκια των παιχνιδιών σας, εξαφανίζοντας την πιθανότητα φθοράς τους και κερδίζοντας σε ευκολία χρήσης και σε ταχύτητα φόρτωσης.

Τι χρειάζεστε αναλυτικά

Nintendo Wii, τροποποιημένο όπως είχαμε δει παλαιότερα, ώστε να εμπεριέχει ήδη το Homebrew Channel. Συμβατό σκληρό δίσκο – δείτε σχετικό πλαίσιο. “Απλή” κάρτα SD μεγέθους μέχρι 2GBs, όχι συμβατή με το νεότερο, ταχύτερο πρότυπο SDHC. Δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης στο Internet απευθείας μέσω του Wii (σύνδεση με router μέσω τοπικού ασύρματου δικτύου WiFi).

Το Wii ειναι η πιο επιτυχημένη από τις κονσόλες της εποχής μας, έχοντας καταφέρει να κερδίσει τους casual gamers, πείθοντας ακόμα και άτομα που δεν είχαν παίξει ποτέ πριν ένα videogame να πιάσουν το σαν-τηλεκοντρόλ χειριστήριό του στο χέρι και να αρχίσουν να παίζουν τένις, γκολφ και άλλα με φίλους, γνωστούς, παππούδες και εγγόνια! Όσο πιο επιτυχημένο είναι ένα gadget, όμως, ως γνωστόν, τόσο πιο πολύ μπαίνει στο στόχαστρο των επίδοξων… πειραχτηριών, έξυπνων χρηστών με προχωρημένες γνώσεις που σπεύδουν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του, να το αναβαθμίσουν, να το τροποποιήσουν με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Έτσι, το παλιό, πιστό Xbox, που είχε μετατραπεί σε… πολυκονσόλα και Media Center από τους απανταχού hackers, αντικαταστάθηκε από το νεότερο και πιο “συμπυκνωμένο” Wii, το οποίο επίσης απέκτησε -διά της ανεπίσημης οδού- από δυνατότητα αναπαραγωγής τίτλων παλαιότερων κονσολών μέχρι εφαρμογές Media Center, παρουσίασης φωτογραφιών και αναπαραγωγής μουσικής, δωρεάν παιχνίδια πάσης φύσεως κ.λπ. Αν και νεότερο, όμως, είχε ένα σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με το “γερασμένο”, πρώτο Xbox: Δεν διέθετε δίσκο. Πριν από κάποιους μήνες η Nintendo έκανε ένα μικρό… ας πούμε σφάλμα: Έδειξε σε μια παρουσίασή της ένα “δικό της” Wii, το οποίο εμπεριείχε ένα μενού όπου “κατοικούσαν” πολλοί εμπορικοί τίτλοι παιχνιδιών. Ο παρουσιαστής επέλεγε το παιχνίδι που ήθελε για τις ανάγκες της παρουσίασης και αυτό φόρτωνε αστραπιαία.

Περαιτέρω… εξερεύνηση έδειξε πως το εν λόγω Wii ήταν εξοπλισμένο με σκληρό δίσκο και κάποιες τροποποιήσεις που του επέτρεπαν να τρέχει παιχνίδια από αυτόν. Αυτή ήταν και η επιβεβαίωση στις υποψίες που είχαν κάποιοι πως ίσως κάτι τέτοιο να ήταν δυνατόν, και έτσι έσπευσαν στη… σκληρή δουλειά για να παράσχουν σε όλους τους κατόχους Wii αυτήν τη δυνατότητα. Για να πούμε και την κακία μας, υποθέτουμε πως κατόπιν αυτού ίσως η Nintendo να έχει μετανιώσει που απέρριψε τις ικεσίες εκατοντάδων χρηστών να παράσχει μια επίσημη οδό προσθήκης σκληρού δίσκου στο Wii.

Στις παρακάτω ενότητες που ακολουθούν, λοιπόν, θα δούμε πως ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία, μέσω της τροποποίησης του λειτουργικού συστήματος του Wii, ώστε να εκμεταλλευτούμε κάποιες “τρύπες ασφαλείας” του, που θα επιτρέψουν την εγκατάσταση μιας εφαρμογής η οποία μπορεί να αναγνωρίσει εξωτερικές αποθηκευτικές συσκευές, κυρίως σκληρούς δίσκους, αν και συνεργάζεται άψογα και με USB Flash Drives, και να φορτώσει backups των original DVDs σας από αυτές.

Έτσι, μπορεί κανείς να προμηθευτεί ένα σχετικά φθηνό, μεγάλης χωρητικότητας σκληρό δίσκο, να κάνει backup σε αυτόν τα original παιχνίδια του -κάτι που γίνεται μέσα από το ίδιο το Wii- και στη συνέχεια να αποθηκεύσει τα δισκάκια κάπου με ασφάλεια και να ξεχάσει την ύπαρξή τους. Κάθε παιχνίδι θα εκκινεί μέσα από ένα εύκολο στη χρήση μενού και θα φορτώνει με περίπου τριπλάσια ταχύτητα! Αρχίζουμε;

Βήμα 1

Συνδέστε την κάρτα SD σε έναν card reader και στον υπολογιστή, για να αποκτήσετε πρόσβαση στα περιεχόμενά της. Θεωρούμε πως έχετε ήδη εφαρμόσει με αυτήν όσα είχαμε πει στο τεύχος Οκτωβρίου, και έτσι θα περιέχει ήδη ένα σύνολο φακέλων και αρχείων, όπως ο Homebrew Browser.

Βήμα 2

Κάντε μια αναζήτηση στο Internet για το αρχείο cIOS36_rev10.zip (όπως ακριβώς το βλέπετε γραμμένο). Όταν το εντοπίσετε, κατεβάστε το και αποσυμπιέστε το σε ένα φάκελο του δίσκου. Βρείτε μέσα στους υποφακέλους που έχουν δημιουργηθεί το αρχείο cIOS36_rev10-Installer.dol, και μετονομάστε το σε boot.dol.

Βήμα 3

Στρέψτε την προσοχή σας στην κάρτα SD: Δημιουργήστε στο φάκελο apps που θα υπάρχει ήδη σε αυτήν έναν υποφάκελο με όνομα “cIOS36” -ή κάτι άλλο χαρακτηριστικό- και αντιγράψτε μέσα σε αυτόν το αρχείο boot.dol, που μετονομάσατε στο αμέσως προηγούμενο βήμα.

Βήμα 4

Με την ευκαιρία, εκτελέστε μια αναζήτηση και για το Configurable USB Loader.rar και κατεβάστε το στον υπολογιστή. Αποσυμπιέστε το σε ένα σημείο του δίσκου, και μέσα στο φάκελο που θα δημιουργηθεί θα βρείτε έναν υποφάκελο με όνομα “copy CONTENTS to sd card”. Πράξτε… όπως προστάζει και αντιγράψτε τα περιεχόμενά του απευθείας στην κάρτα SD.

Βήμα 5

Βγάλτε την κάρτα SD από τον υπολογιστή και επιστρέψτε στο Wii. Συνδέστε τη σε αυτό και, αφού το ενεργοποιήσετε και βρεθείτε στο βασικό μενού του, εκκινήστε το Homebrew Channel. Σε αυτό θα βρείτε δύο νέες καταχωρίσεις, μία για την εγκατάσταση του νέου cIOS και μία για το USB Loader.

Βήμα 6

Εκκινήστε την εγκατάσταση του cIOS και ακολουθήστε τα βήματα που παρουσιάζονται στην οθόνη. Όταν σας παρουσιάσει κάποια ερώτηση για το πώς θέλετε να συνεχίσει η εγκατάσταση, επιλέξτε πως προτιμάτε την οδό του WiFi. Η εφαρμογή θα κατεβάσει τα απαραίτητα αρχεία και θα προβεί στην τροποποίηση του λειτουργικού συστήματος του Wii. Συνεχίστε επανεκκινώντας το, όταν η εφαρμογή σας προτείνει κάτι τέτοιο, και ολοκληρώστε απενεργοποιώντας το Wii.

Βήμα 7

Συνδέστε στο PC έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο/ένα USB Flash Drive που θα χρησιμοποιήσετε για την αποθήκευση των παιχνιδιών του Wii. Βεβαιωθείτε πως δεν περιέχει δεδομένα που χρειάζεστε, διότι τα πάντα θα διαγραφούν από τη διαδικασία. Κάντε δεξί κλικ στο My Computer, διαλέξτε το Manage και από εκεί το Disk Management. Εντοπίστε το δίσκο/USB Flash Drive σας ανάμεσα στα υπόλοιπα – βεβαιωθείτε πως έχετε βρει τη σωστή συσκευή, για να μην διαγράψετε κατά λάθος πολύτιμα δεδομένα.

Βήμα 8

Αν ο δίσκος σας έχει περισσότερα από ένα Partitions, μπορείτε να επιλέξετε πως θα χρησιμοποιήσετε μονάχα το ένα από αυτά ή να τον εκμεταλλευθείτε στην πλήρη έκτασή του – με μοναδική προϋπόθεση να μην είναι μεγαλύτερος από 500GB. Αν θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε όλο και δεν είναι μεγαλύτερος από 500GB, κάντε δεξί κλικ > Delete σε κάθε υπάρχον partition και στο τέλος, όταν είναι κενός, δεξί κλικ>Create για να δημιουργήσετε ένα νέο.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μονάχα ένα από τα υπάρχοντα partitions, κάντε δεξί κλικ > format σε αυτό. Αν ο δίσκος είναι μεγαλύτερος από 500GB, υπάρχει πιθανότητα το Wii να μην μπορεί να τον “δει” σε όλη την έκτασή του, οπότε, όταν πια έχετε διαγράψει τα πάντα, δημιουργήστε σε αυτόν partitions μικρότερου μεγέθους. Σε όλες τις περιπτώσεις, όταν κάνετε format στο δίσκο, βεβαιωθείτε πως το σύστημα αρχειοθέτησης είναι FAT32.

Βήμα 9

Συνδέστε τον δίσκο/το USB Flash Drive στην πρώτη θύρα USB του Wii (η αριστερή όπως το βλέπετε οριζόντια). ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε δίσκο που χρησιμοποιεί δύο βύσματα USB για επικοινωνία ΚΑΙ τροφοδοσία, αλλά κάποιον που να λαμβάνει τροφοδοσία από εξωτερικό τροφοδοτικό ή να λειτουργεί μονάχα με ένα καλώδιο. Ενεργοποιήστε το Wii και επιστρέψτε στο Homebrew Channel. Αυτήν τη φορά εκκινήστε τον USB Loader. Αρχικά η εφαρμογή θα σας ζητήσει να επιλέξετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα USB Mass Storage Device (με απλά λόγια ένα σκληρό δίσκο ή φλασάκι) ή την κάρτα SD.

Βήμα 10

Λογικά, θα είναι προεπιλεγμένο το πρώτο, οπότε απλώς πατήστε το πλήκτρο A στο Wiimote. Η εφαρμογή θα αναγνωρίσει το δίσκο, καθώς δεν έχει format συμβατό με το Wii, και θα σας προτείνει να το κάνει η ίδια. Αν ο δίσκος έχει περισσότερα από ένα partitions θα κληθείτε να επιλέξετε ποιο θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε ξεχωριστά format κάθε partition που θέλετε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο Wii. Η διαδικασία του format είναι απλώς θέμα επιλογής partition και πατήματος του A. Έπειτα από αυτό, είμαστε σχεδόν έτοιμοι.

Βήμα 11

Δίχως να απενεργοποιήσετε το USB Loader, βάλτε ένα δισκάκι στο Wii και διαλέξτε την επιλογή “Install” – το default πλήκτρο για αυτήν στις περισσότερες εκδόσεις του USB Loader (και σε αυτήν που προτείναμε) είναι το “+” από το Wiimote. Η εφαρμογή θα σας ρωτήσει αν θέλετε να εγκαταστήσετε το παιχνίδι. Απαντήστε καταφατικά και… περιμένετε να ολοκληρωθεί η ανάγνωσή του. Μετά το πέρας της, βγάλτε το δισκάκι, πατήστε το Α και… θαυμάστε ταχύτητα φόρτωσης! Αυτά, όμως, είναι μονάχα η αρχή!

Βήμα 12

Τα προηγούμενα βήματα σας επιτρέπουν πια να κάνετε backup τα παιχνίδια σας και να τα παίζετε από το δίσκο. Απαιτούν, όμως, την είσοδο στο Homebrew Channel, την εκτέλεση του USB Loader από εκεί και έπειτα από αυτά τη φόρτωση ενός παιχνιδιού. Ας απλοποιήσουμε λίγο τη διαδικασία.

Επανεκκινήστε το Wii και “μπείτε” πάλι στο Homebrew Channel. Αν δεν έχετε ήδη σε αυτό εγκατεστημένο κάποιον WAD Manager, χρησιμοποιήστε τον Homebrew Browser (που είχαμε δει στο τεύχος Οκτωβρίου, κατά το αρχικό “ξεκλείδωμα” του Wii) για να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή διαχείρισης αρχείων WAD (υπάρχουν περισσότερες από μία). Στη συνέχεια, επιστρέψτε στο Homebrew Channel και εκτελέστε την από εκεί.

Βήμα 13

Τα αρχεία του USB Loader που αντιγράψατε στην κάρτα SD περιέχουν και έναν Channel Forwarder – το τι ακριβώς είναι αυτός, όμως, ας το δούμε στην πράξη: Έχοντας εκτελέσει τον WAD Manager, η εφαρμογή θα αναγνωρίσει πως υπάρχει ο “HDD Forwarder” στην κάρτα SD και θα σας επιτρέψει να τον εγκαταστήσετε στο Wii. Ακολουθήστε τα βήματα της διαδικασίας και ολοκληρώστε με μια επανεκκίνηση του Wii.

Βήμα 14

Ορίστε, λοιπόν! Ανάμεσα στα υπόλοιπα “κανάλια” του Wii, θα υπάρχει και ένα νέο, για άμεση φόρτωση του USB Loader δίχως να χρειάζεται να επισκέπτεστε το Homebrew Channel! Μπορείτε να το μετακινήσετε σε κάποια άλλη θέση για να είναι αμεσότερη η πρόσβασή του (π.χ. επειδή μπορεί να έχει εμφανιστεί στη δεύτερη “σελίδα” καναλιών), κρατώντας πατημένο, ενώ το “σημαδεύετε” το πλήκτρο Β (“σκανδάλη”) μαζί με το Α από το Wiimote, “τραβώντας” και “αφήνοντάς” το στο σημείο όπου θέλετε να παρουσιάζεται.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166