Έξυπνος επίδεσμος ενεργοποιείται ασύρματα με Smartphone γιατρεύοντας τις πληγές.
Μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε έναν έξυπνο επίδεσμο που ενεργοποιείται ασύρματα με smartphone, επιταχύνοντας έτσι την επούλωση των πληγών και θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τραύματα από το πεδίο της μάχης σε έναν πόλεμο ή για χρόνιους τραυματισμούς, εν ολίγοις, πρακτικά σημαίνει ότι όλη η διαδικασία εξελίσσεται ταχύτερα, εν αντιθέσει με τους συμβατικούς επίδεσμους που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Ο νέος επίδεσμος φαίνεται ελαφρώς διαφορετικός από τον τυποποιημένο και στεγάζει μια σειρά από ηλεκτρικά αγώγιμα νήματα επικαλυμμένα με ειδική υδρογέλη, η οποία μπορεί να κρατά με συνέπεια μεμονωμένα φάρμακα για τραυματισμούς.
Καθένα από αυτά τα νήματα μπορεί στη συνέχεια να φορτιστεί (ελαφρώς) με ένα μικροελεγκτή ενεργοποιημένο με έξυπνο τηλέφωνο για τη θέρμανση της γέλης, απελευθερώνοντας το φάρμακο που είναι ενσωματωμένο σε αυτό. Η συσκευή που ενεργοποιείται από το smartphone μπορεί αποτελεσματικά να χορηγεί οποιοδήποτε είδος φαρμάκου, που κυμαίνεται από τα αντιβιοτικά που καταπολεμούν τη μόλυνση και τα φάρμακα αναγέννησης ιστών, τα βασικά παυσίπονα ή οποιαδήποτε αλλά απαιτεί η ιατρική περίσταση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ένας ενιαίος επίδεσμος θα μπορούσε να φορτωθεί με διαφορετικά φάρμακα προσαρμοσμένα για ένα συγκεκριμένο είδος τραυματισμού. Με αυτόν τον τρόπο, ένας ασθενής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το smartphone του για να ελέγξει τη δοσολογία καθώς και την παράδοση του φαρμάκου για να ενισχύσει τη διαδικασία επούλωσης .
Αν και ο έξυπνος επίδεσμος έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα επί του παρόντος, οι ερευνητές πιστοποίησαν την επιτυχία αυτών των εξετάσεων – και προβλέπουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει έναν εύκολο τρόπο επιτάχυνσης της επούλωσης χρόνιων δερματικών τραυμάτων καθώς και των τραυματισμών από πεδίο μάχης με περαιτέρω βελτιώσεις και δοκιμές.
Ο μοναδικός επίδεσμος σχεδιάστηκε από κοινού από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα-Λίνκολν, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του MIT. Ο σχεδιασμός και τα ευρήματά τους από δοκιμές σε ζώα παρουσιάζονται λεπτομερώς στο περιοδικό Advanced Functional Materials .
“Αυτός είναι ο πρώτος επίδεσμος που είναι ικανός να εξαρτάται από τη δόση απελευθέρωσης των φαρμάκων”, δήλωσε ο Ali Tamayol, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nebraska-Lincoln. “Μπορείτε να απελευθερώσετε πολλαπλά φάρμακα με διαφορετικά προφίλ απελευθέρωσης. Δίνοντας έτσιείναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα συστήματα.Αυτό που κάναμε εδώ ήταν μια στρατηγική για την κατασκευή ενός επίδεσμου που είναι ιδιαίτερα πρακτικός και βοηθάει επί της ουσίας”.
Σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα εφαρμογής στο πεδίο μάχης ενός πολέμου, ο Tamayol δήλωσε ότι ο έξυπνος επίδεσμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλίσει ταχύτερη επούλωση τραυμάτων από σφαίρες για να αποτρέψει την εξάπλωση της λοίμωξης, ιδίως όταν το άτομο βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή από κάποιο νοσοκομείο.
Προς το παρόν, οι ερευνητές έχουν κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σχεδιασμό του επίδεσμου τους και προχωρούν προς περαιτέρω βελτιώσεις όπως η ενσωμάτωση αισθητήρων για την παρακολούθηση της γλυκόζης, του pH και άλλων δεικτών υγείας. Πρέπει ακόμα να περάσει από ανθρώπινες δοκιμές, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην πράξη πριν ο επίδεσμος κυκλοφορήσει στην αγορά ως επιταχυντής θεραπείας για τον άνθρωπο.