ΑρχικήΕπιστήμηΧειρουργική κόλλα κλείνει τις πληγές της εγχείρησης σε 60 δευτερόλεπτα.

Χειρουργική κόλλα κλείνει τις πληγές της εγχείρησης σε 60 δευτερόλεπτα.

Χειρουργική κόλλα κλείνει τις πληγές της εγχείρησης σε 60 δευτερόλεπτα.

Σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης από τα μετεγχειρουργικά προβλήματα που προκύπτουν με τις συμβατικές μεθόδους κλεισίματος μιας πληγής, μια ομάδα Αμερικανών και Αυστραλών βιοϊατρικών μηχανικών έχουν αναπτύξει μια χειρουργική κόλλα που σώζει ζωές – μια κόλλα που θα μπορούσε να σφραγίσει τις τομές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η κόλλα, που ονομάζεται MeTro, βασίζεται σε μια υβριδική ελαστική πρωτεΐνη και μπορεί να εφαρμοστεί σε εξωτερικά σημεία του δέρματος, και αυτό στη συνέχεια προχωράει στα εσωτερικά τοιχώματα του τραύματος για να τα σφραγίσει σε μόλις 60 δευτερόλεπτα – πολύ γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη ιατρική συμβατική μέθοδο, όπως ράμματα και συρραπτικά, σχετικά με τη διαδικασία της επούλωσης.

Αν και η κόλλα έχει δοκιμαστεί μόνο σε τρωκτικά και χοίρους, οι μηχανικοί που εργάζονται στην πρωτοποριακή εφεύρεση πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει ριζικά τις χειρουργικές επεμβάσεις έκτακτης ανάγκης σφραγίζοντας τραύματα στο δέρμα ή στους ιστούς του σώματος (πνεύμονες, καρδιά, αρτηρίες) που κινδυνεύουν να ξανανοίξουν.

Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε ζώα παρουσιάστηκαν λεπτομερώς σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην Science Translational Medicine .

Οι προβλεπόμενες εφαρμογές αυτής της κόλλας δεν περιορίζονται μόνο στις νοσοκομειακές χειρουργικές επεμβάσεις. Αφού αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε ανθρώπους, η ελαστική κόλλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άμεση λύση για τη στεγανοποίηση σοβαρών τραυμάτων σε κάποιο σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα ή σε ζώνες πολέμου.

Πώς λειτουργεί η κόλλα MeTro;

Αφού εφαρμοστεί σε ανοιχτό τραύμα, το MeTro στερεοποιείται σε σχηματισμό τύπου γέλης, γεμίζοντας τα κενά του τραύματος, σύμφωνα πάντα με το σχήμα της πληγής. Στη συνέχεια, το μείγμα επεξεργάζεται περαιτέρω με υπεριώδες ακτίνες φωτός για να σταθεροποιηθεί και να εγκατασταθεί στην τομή.

“Αυτό επιτρέπει στο σφραγιστικό να τοποθετηθεί με μεγάλη ακρίβεια και να συνδεθεί στενά με τις δομές στην επιφάνεια του ιστού”, λέει ο επίκουρος καθηγητής Nasim Annabi, κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος επέβλεψε επίσης την εφαρμογή του νέου στεγανωτικού σε διάφορες κλινικές συνθήκες.

Η κόλλα φέρει ένα ενσωματωμένο ένζυμο που επιτρέπει σε αυτό να υποβαθμιστεί όταν η σφραγισμένη πληγή έχει διανύσει αρκετό χρόνο για να θεραπευτεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ένζυμο μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να διαρκεί σύμφωνα με τους τύπους πληγών. Αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο μερικές ώρες ή μια περίοδος μέχρι μήνες.

Συγκρίνοντας την εφαρμογή του MeTro με άλλες υπάρχουσες διαθέσιμες διαδικασίες σφράγισης, θα το χαρακτηρίζαμε ως κορυφαίο υλικό.

Ο καθηγητής Anthony Weiss, άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Αντιδρά καλά βιολογικά και διασυνδέεται στενά με τον ανθρώπινο ιστό για την προώθηση της επούλωσης». Το πήκτωμα αποθηκεύεται εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας επάνω σε ένα τραύμα ή σε κάποια κοιλότητα, πρόσθεσε.

Προς το παρόν, η ομάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των ανθρώπινων δοκιμών, λαμβάνοντας τη κόλλα ένα βήμα πιο κοντά στις κλινικές ή εμπορικές εφαρμογές.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166