Εξυπνότερα τα μεγαλύτερα αδέλφια

Εξυπνότερα τα μεγαλύτερα αδέλφια

Τα μεγαλύτερα από τα αδέλφια σε μία οικογένεια είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα ή αν προτιμάτε, έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυϊας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν δύο Νορβηγοί επιδημιολόγοι μετά από μακροχρόνια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science»

Οι Πέτερ Κρίστενσεν και Τορ Μπζέρκεταλ έβαλαν στο μικροσκόπιο τους 241.310 άνδρες ηλικίας 18-19 ετών, οι οποίοι γεννήθηκαν από το 1967 έως και το 1976 λαμβάνοντας τα στοιχεία τους από τα αρχεία των στρατολογικών γραφείων της Νορβηγίας. Στην έρευνά τους, έλαβαν υπόψιν κάποιες παραμέτρους οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως: το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, την ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό αλλά και τον αριθμό μελών της οικογένειας.

Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν ότι τα πρωτότοκα παιδιά είχαν μέσο όρο IQ 103,2, τρεις μονάδες μεγαλύτερο από τα δευτερότοκα και τέσσερις από τα τρίτα παιδιά. Πάντως, οι παράγοντες εκείνοι που συντελούν σε αυτή τη διαφορά δεν είναι σε καμία περίπτωση βιολογικοί. Τα πρωτοτοκα παιδιά μίας οικογένειας από τα πρώτα τους χρόνια, συγκεντρώνουν όλη την προσοχή των γονέων, γεγονός που τα βοηθά να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και οξύνει τη σκέψη τους. Παράλληλα, από πολύ νωρίς αναλαμβάνουν έναν ρόλο προστάτη προς το ή τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας κι αυτό συντελεί στην καλύτερη οργάνωση της σκέψης τους.

Περιπτώσεις διασήμων που επαληθεύουν τη συγκεκριμένη έρευνα υπάρχουν αρκετά, όπως για παράδειγμα ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ο οποίος ήταν πρωτότοκος, αλλά και ο Γαλιλαίος ο οποίος ήταν το πρώτο από τα επτά παιδιά της οικογένειάς του. Βέβαια, υπάρχουν και τα αντιπαραδείγματα (ο Δαρβίνος ήταν το πέμπτο κατά σειρά από τα έξι αδέλφια του) αλλά και οι περιπτώσεις εκείνες που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης, όπως αυτή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο οποίος είναι κατά 8 χρόνια μεγαλύτερος από τον αδερφό του, πρώην Κυβερνήτη της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους. Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Προηγούμενο άρθροSubaru μοντέλα: Λίστα με αυτοκίνητα
Επόμενο άρθροΕίμαστε ζευγάρι ή όχι; Ποιος ξέρει άραγε;
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας