Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά όλες τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που ο χώρος της μόδας τους χαρακτήρισε fashion icon και για ποιο λόγο έμειναν στην ιστορία. Ορισμένα από τα παρακάτω ονόματα πιθανόν να μην είναι γνωστά στην πλειονότητα του κόσμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν άφησαν το στίγμα τους στους γνώστες του αντικειμένου.
Halston
Έντυσε τις πιο sexy stars των 70s, ανάμεσα τους η Bianca Jagger, η Angelica Huston, η Liza Minelli, αλλά και η Lauren Bacall και Liz Taylor. Τα μακριά φορέματα του και οι ολόσωμες φόρμες του ήταν σχεδόν dress code requirement στο studio 54, δίνοντας λίγη απαραίτητη καλαισθησία στα χρόνια της disco.
Patricia Field
H επώνυμη boutique της είναι γνωστή στην Νέα Υόρκη από το 1966 και είναι εκείνη που σχεδίασε τα κοστούμια στο Sex & the City, μετατρέποντας τις ενδυματολογικές της επιλογές σε εξίσου σημαντικό πόλο έλξης όσο και το storyline. Χαρακτηριστικό του στυλ της είναι ο mix & match τρόπος που συνδυάζει ρούχα και αξεσουάρ υψηλής ραπτικής με άλλα πιο ταπεινής προέλευσης.
Edith Head
Είναι η μόνη γυναίκα που έχει 8 Oscar, και έχει προταθεί συνολικά 35 φορές. Έχει ντύσει όλες της μεγάλες πρωταγωνίστριες στα μέσα του 20ου αιώνα, από την Mae West, Veronika Lake, Liz Taylor, Grace Kelly.
Paul Poiret
Τα χαλαρά drape ρούχα του όπως κάπες και σακάκια – κιμονό, απελευθέρωσαν την γυναικεία σιλουέτα από τους κορσέδες, στην αρχή του 20ου αιώνα. Ο ίδιος ωστόσο είχε την επιχειρηματικά ιδιοφυή ιδέα να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στον σχεδιασμό ειδών σπιτιού, επίπλων και αρωμάτων. Υπήρξε επίσης από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν ότι ένα τεράστιο πάρτι είναι ο καλύτερος τρόπος να τραβήξεις την προσοχή του κόσμου στο ποιον σου.
Valentino Garavani
Αν υπήρχε fashion royalty, τότε ο βασιλιάς θα ήταν αυτός. Τα πληθωρικά και περίτεχνα ρούχα του μετέτρεπαν για 4 δεκαετίες socialites και celebrities σε πρικίπισσες — άλλωστε έχει ντύσει και πολλές… αληθινές πριγκίπισσες.
Όπως έγραψε κάποτε το New Yorker: Στην Ρώμη είναι ο Πάπας και ο Valentino, δεν ξέρω ποιος άλλος είναι διάσημος.
Elsa Schiaparelli
Σύγχρονη και ανταγωνίστρια της Chanel η Schiaparelli ήταν η πρώτη ίσως που αντιλήφθηκε ότι η μόδα και η τέχνη συνδυάζονται.
Είναι γνωστή για τις προκλητικές split φούστες της, για τα πλεκτά με τυπωμένα patterns, και τις χαριτωμένες σουρεαλιστικές πινελιές όπως ένα καπέλο σε σχήμα παπουτσιού. Ζήτησε από τον Dali της σχεδιάσει ένα ύφασμα και είναι εκείνη που δημιούργησε το έντονο ροζ, και το βάφτισε shocking pink.
Cristobal Balenciaga
Τα baby doll φορέματα, τα παλτό και οι φούστες που σχεδίασε, άλλαξαν πραγματικά την γυναικεία σιλουέτα στα τέλη του ’50, και είναι φόρμες που συνεχίζουν να αντιγράφονται ακόμα και σήμερα. Η τομή που έκανε ο Ισπανός σχεδιαστής στην μόδα σήμαινε ότι η γυναίκα δεν χρειαζόταν να είναι τέλεια η όμορφη για να φορέσει τα ρούχα του, ήταν τα ρούχα που την έκαναν όμορφη.
John Galliano
To enfant terrible της Γαλλικής μόδας (πάντα πρέπει να υπάρχει ένα). Eίναι γνωστός για τα προκλητικά, υπερβολικά αλλά και αξέχαστα ρούχα του, τα εντυπωσιακά show του και τις εκκεντρικές εμφανίσεις του ίδιου στην πασαρέλα. Αν και έχει χρεωθεί την επιτυχία του οίκου Christian Dior, πρόσφατα η συμπεριφορά του του κόστισε την θέση του, μετά από την εντελώς απογοητευτική συλλογή και παρουσία του οίκου χωρίς τον Galliano φημολογείται πιθανή επιστροφή του.
Karl Lagerfeld
Ο εκκεντρικός σχεδιαστής υπεύθυνος για τους οίκους Chanel, Fendi και Lagerfeld με την χαρακτηριστική λευκή αλογοουρά, τις βεντάλιες του, τα κομμένα δερμάτινα γάντια του, είναι γνωστός για τα προκλητικά politically – incorrect σχόλιά του και την εμμονή του με το βάρος. Ο ίδιος έχασε 45 κιλά το 2001, έγραψε ένα βιβλίο αδυνατίσματος και είπε πως η μόνη φιλοδοξία του στην ζωή είναι φτάσει στο νούμερο 28.
Vivienne Westwood
Οι Punk Rock επιρροές της αρχής της καριέρας της διακρίνονται ακόμα στα ρούχα της. Το σκωτσέζικο καρό είναι το σήμα κατατεθέν της και πραγματικά δεν υπήρξε ποτέ κομψότερο ή Avant-garde.
Έντυσε τους Sex Pistols στις αρχές του ’70 και 40 χρόνια μετά ήταν ακόμα το ίδιο επίκαιρη ώστε να σχεδιάσει το νυφικό της Carrie Bradshaw. Τολμά να παίζει με τις αναλογίες, χρησιμοποιεί corsets σαν ρούχα (ο ιδρυτής των Agent Provocateur είναι γιος της, έχει σχεδιάσει παπούτσια με τακούνια 23cm.
«Fashion is about eventually becoming naked» …είπε το 1991 και τείνω να συμφωνήσω.
Dovima
Λέγεται ότι υπήρξε το original supermodel, ανακαλύφθηκε -όπως κάθε πραγματικό supermodel- τυχαία στον δρόμο από έναν συντάκτη της Vogue. Την επόμενη κιόλας μέρα φωτογραφήθηκε από τον Irving Penn και έγινε σχεδόν αμέσως το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο των 50s.
Στην iconic πια φωτογραφία του Richard Avedon ποζάρει ανάμεσα σε δυο ελέφαντες φορώντας ένα φόρεμα για την συλλογή “Φθινόπωρο – Χειμώνας 1955″ του Christian Dior δια χειρός του τότε βοηθού του Yves Saint Laurent.
Twiggy
H Twiggy, κατά κόσμον Lesley Hornby, ζυγίζοντας 41 μόλις κιλά έγινε η ενσάρκωση του Αγγλικού Mod look.
Το πρόσωπο, τα τεράστια μάτια της με τις υπερβολικά μακριές βλεφαρίδες και το αγορίστικο κοντοκουρεμένο της χτένισμα έγινε σήμα κατατεθέν των 60s και μια φωτογραφία της συμπεριλήφθηκε σε μια χρονοκάψουλα που στάλθηκε τότε στο διάστημα.
Edie Sedgwick
Γόνος γνωστής και εύπορης οικογενείας και μούσα του Andy Warhol, η Miss Sedgwick έδωσε την δική της bad girl πινελιά στο Βρετανικό Mod Look, με τα μαύρα κολάν, μαύρα χοντρά καλσόν, μικροσκοπικά μίνι φορέματα, εντυπωσιακά σκουλαρίκια και κοντά μαλλιά που έβαφε με ασημί spray.
Beverly Johnson
Τον Αύγουστο του 1974 έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της Vogue, καταρρίπτοντας το apartheid στην μόδα. Μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί σχεδιαστές άρχισαν να χρησιμοποιούν μαύρα μοντέλα.
Iman
Η Σομαλη Iman ανακαλύφθηκε από τον Peter Beard όταν σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Ναΐρόμπι και η εξωτική ομορφιά της άνοιξε πολλές πόρτες για τις μαύρες γυναίκες στον χώρο της μόδας.
Δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία ειδικών αποχρώσεων κραγιόν και άλλων καλλυντικών καταλλήλων για μαύρες επιδερμίδες.
Grace Jones
Τα δυναμικά χαρακτηριστικά, η μελαψή επιδερμίδα και το ασυνήθιστο flattop κούρεμα της, αναίρεσαν τα παραδοσιακά πρότυπα της μόδας τόσο όσο και το αντισυμβατικό ανδρόγυνο στυλ της , με φουτουριστικές αναφορές, κοστούμια, βάτες, γυαλιά ηλίου, μάσκες και κυρίως τεράστιες κάπες με κουκούλα.
Linda Evangelista, Christy Turlington, Naomi Campbell
Η αρχική τριάδα των Supermodels των 90s παραμέρισαν το πρότυπο της ξανθής Αμερικανίδας καλλονής που κυριάρχησε από την δεκαετία του ’70.
Η Linda, γιατί πλέον όλοι αναφερόντουσαν σε εκείνες με το μικρό, είπε οτι δεν αξίζει να σηκωθεί γει από το κρεβάτι το πρωί για λιγότερα από $10,000 την ημέρα και 20 χρόνια μετά συνεχίζουν κάνουν ακριβώς αυτό.
Kate Moss
Στον αντίποδα των πανύψηλων Supermodels η μικροσκοπική συγκριτικά Kate (με ύψος κάτι περισσότερο από 1.70) έγινε η ενσάρκωση του “Heroine Chic” και “size zero“. Πρωταγωνίστησε στις τολμηρές ανδρόγυνες (κατά το πνεύμα της εποχής) καμπάνιες του Calvin Klein στα 16 της, έγινε fashion icon με τις δικές της στιλιστικές επιλογές και έκανε τις πλαστικές μπότες Wellingtons αντικείμενο πόθου και fashion must have εν μια νυκτί.
Helmut Newton
Αν και θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τις φωτογραφίες του, δεν χρειάζεται να πω πολλά αυτή την φορά. Είναι ο άνθρωπος που μας απέδειξε ότι μια φωτογράφιση μόδας δεν χρειάζεται να έχει πάντα ρούχα. Έβαλε τα μοντέλα του σε πόζες που παραπέμπουν σε bondage, fetishistic στάσεις, τις φωτογράφισε φορώντας μόνο τα ψηλοτάκουνα τους και κατάφερε γνωστά πρόσωπα (όπως η Madonna) να του ποζάρουν topless.
Η δουλειά του πάντα εξωθούσε στα άκρα τα όρια του αποδεκτού χωρίς ποτέ όμως να γίνεται φτηνή ή χυδαία.
We love Helmut Newton (and you know it).
Richard Avedon
Από το 1940, που ξεκίνησε να εργάζεται στην Vogue μέχρι τον θάνατο του το 2004 οι φωτογραφίες του αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για το είδος.
Τα αυθόρμητα μη στημένα πορτραίτα του σε κατάλευκο φόντο, έδωσαν έναν αέρα οικειότητας ενώ οι μικρο-ατέλειες δεν ήταν πια πρόβλημα, ίσα ίσα έκαναν το θέμα πιο προσιτό στο κοινό.
Steven Meisel
Αν έχεις φωτογραφίσει κάθε εξώφυλλο της Ιταλικής Vogue από το 1988 ως σήμερα -και μεταξύ άλλων το εξώφυλλο του “Like a Virgin”- δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά περισσότερα για να αποκτήσεις iconic status. O κύριος Meisel θεωρείται επίσης υπεύθυνος για την μεταμόρφωση των Naomi, Christy, Linda (που λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα) σε ονόματα της καθημερινότητας σου.
Irving Penn
Άρχισε να συνεργάζεται με την Vogue το 1940, μια συνεργασία που κράτησε 60χρόνια.
Η δουλειά του βρίσκεται στον αντίποδα του Richard Avedon. Φωτογραφίζοντας τα μοντέλα του σε αυστηρά ελεγχόμενα settings συνήθως σε ανοιχτό γκρι φόντο δημιούργησε ένα εξίσου πρωτοποριακό δικό του στυλ με έντονες γραφιστικές αναφορές που έγινε ο ορισμός του μεταπολεμικού glamour.
Cecil Beaton
Δουλεύοντας για την Vogue και το Vanity Fair την δεκαετία του 30 κατάφερε (μαζί με μερικούς ακόμη σύγχρονους του) να φέρει την επανάσταση στην φωτογραφία μόδας και πορτρέτων για πάντα. Η πιο γνωστή και πιο “κακοποιημένη”σήμερα φωτογραφία του, παραμένει εκείνη με τα βραδινά φορέματα του Charles James.
Ο ίδιος ωστόσο ήταν κάτι παραπάνω από φωτογράφος αφού τα κοστούμια για το θεατρικό αλλά και την ταινία “My fair lady” και “Gigi” είναι βασισμένα σε σκίτσα και οι ιδέες του.