ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesRetro Video Game Consoles. Μιά ματιά στο παρελθόν

Retro Video Game Consoles. Μιά ματιά στο παρελθόν

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της υποσχόμενης δεκαετίας του ’60, οπου οι τεντιμπόηδες χόρευαν στους ρυθμούς του hully gully (η αλλιώς χάλι γκάλη που λέει και η Βουγιουκλάκη), ένας πυρηνικός φυσικός εν ονόματι William Higinbotham θα άλλαζε για πάντα το μέλλον της οικιακής, και όχι μόνο διασκέδασης.

Ο κύριος William για να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες του εθνικού εργαστηρίου στο Upton της Νέας Υόρκης και να τους φέρει πιο κοντά στην επιστήμη κατασκεύασε το πρώτο βιντεοπαιχνίδι. Ήταν στην ουσία ένας παλμογράφος που με τη βοήθεια ενός μικρού αναλογικού υπολογιστή που χρησιμοποιούνταν για πειράματα, εξομοίωνε ένα παιχνίδι tennis.

Το δημιούργημα του ονομάστηκε Tennis for Two και ήταν στην ουσία ο προπάππους του Pong. Η έκθεση σχημάτιζε ουρές από κόσμο που ήθελε να το δει από κοντά και να το δοκιμάσει. Ο William Higinbotham δεν ήξερε πόσο μεγάλη επιτυχία θα έφερνε αυτή του η εφεύρεση και πόσο διάσημος (και πλούσιος) θα μπορούσε να είχε γίνει. Εργάστηκε πάνω στην πρώτη πυρηνική βόμβα και ήθελε να μείνει στη μνήμη των ανθρώπων για το έργο του στη πυρηνική του φυσική και όχι για κάτι που κατασκεύασε για να διασκεδάσει τον κόσμο.

Βεβαία αν γυρίσουμε λίγο ακόμα πιο πίσω, το Tennis for Two δεν ήταν ακριβώς το πρώτο βιντεοπαιχνίδι. Τα παιχνίδια είναι δυστυχώς γέννημα θρέμμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Αναπτύχθηκαν μέσα από υπολογιστές της εποχής ως εξομοιωτές οπλικών συστημάτων και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 τροποποιήθηκαν σε απλά παιχνίδια.

Το πιο γνωστό ίσως είναι ο NIMROD — o όποιος ήταν ο πρώτος υπολογιστής κατασκευασμένος εξολοκλήρου για να παίζει ένα παιχνίδι. Συγκεκριμένα o ”μικρός” NIMROD ήταν προγραμματισμένος να μπορούν δυο χρήστες να παίξουν ένα μαθηματικό παιχνίδι στρατηγικής με όνομα NIM. Ένα χρόνο μετά άλλος ένας άλλος υπολογιστής κατασκευάστηκε στο πανεπιστήμιο του Cambridge στο όποιο μπορούσε να παίξει κάνεις την ηλεκτρονική μορφή του Tic-Tac-Toe (τρίλιζα ή αλλιώς ΧΟΧ που παίζαμε στα θρανία) .

Το παιχνίδι του William ήταν περισσότερο αρεστό στο κόσμο γιατί ήταν απλό, διασκεδαστικό και προσβάσιμο σε όλους. Ήταν επίσης μικρότερο σε σχέση με τους υπολογιστές τέρατα της εποχής. Άλλωστε έκανε ότι το σχεδίασε ο William να κάνει, διασκέδαζε τον κόσμο κάτι που πλέον τα βιντεοπαιχνίδια δεν κάνουν εύκολα.

Το Galaxy Game και δυο μήνες αργότερα του 1971, το Computer Space, ήταν τα πρώτα coin up ή αλλιώς coin operated computers , τα γνωστά σε μας μπλιμπλίκια ήταν πλέον γεγονός.

Πως θα γινόταν όμως να έχουμε αυτή τη πρωτόγνωρη διασκέδαση στο σπίτι μας; Η πρώτη κονσόλα που έφερε την επανάσταση των βιντεογκεημς στο σαλόνι ήταν η Magnavox Odyssey. Φτιαγμένη να δείχνει ασπρόμαυρες παύλες και τελίτσες ήταν εφοδιασμένη με 6 παιχνίδια χωρίς ήχο τα οποία με τη βοήθεια μιας ζελατίνας που κολλούσες στην οθόνη της τηλεόρασης αποκτούσες χρώμα και ατέλειωτες ώρες διασκέδασης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Magnavox Odyssey δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό κυρίως για το κακό χειρισμό στο μάρκετινγκ. Το Odyssey διαφημιζόταν μέσα από μια αλυσίδα καταστημάτων με τηλεοράσεις και ο κόσμος νόμιζε ότι έπρεπε να πάρει τηλεόραση από εκεί για να μπορεί να έχει και το Odyssey (τότε οι τηλεοράσεις ήταν σα μπαούλα μέσα σε έπιπλα). Η τιμή του επίσης ήταν απαγορευτική για την εποχή, στα 100 δολάρια.

Λίγο αργότερα η Atari πήρε την ιδέα από το Odyssey φτιάχνοντας το θρυλικό Pong και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια πορεία περίπου 15 χρόνων κυριαρχίας στο κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Αν και ξεκίνησε δανείζοντας μια ιδέα από τον αληθινό πρωτοπόρο στον χώρο, η Atari έκανε τις σωστές κινήσεις στις πωλήσεις έχοντας ανθρώπους που κοιτούσαν αρκετά μπροστά κατασκευάζοντας δεκάδες κονσόλες και παιχνιδιών.

Η ιστορία συνεχίζεται με την μεγάλη κόντρα της Nintendo και Sega και λίγο αργότερα την κυριαρχία της Sony που άλλαξε το μέλλον, αλλά δεν θα ασχοληθώ με αυτήν τη λίγο ως πολύ γνωστή ιστορία, τουλάχιστον όχι τώρα.

Σε όλα αυτά τα χρόνια ανάπτυξης και πορείας των video game consoles πολλές εταιρίες, γνώστες και άγνωστες, έκαναν τα πρώτα τους βήματα με κονσόλες. Από αυτές λίγες κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη και ακόμα πιο λίγες στην Ελλάδα (ποιός μπορεί να ξεχάσει το ατάρι που είχε ο γείτονας ή ο τυχερός ξάδερφος και έλιωνες κάθε καλοκαίρι στο Space Invaders και στο Pitfall ).

Παρακάτω θα βρεις μερικές που εμείς τα ελληνόπουλα δεν συναντήσαμε ποτέ.

Philips Tele-Spiel

Mια από τις πρώτες κονσόλες που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη ήταν η Phillips Tele-Spiel. Είχε ασπρόμαυρα γραφικά χωρίς ήχο και το ατού της κονσόλας ήταν το score system που γινόταν πάνω στη συσκευή με 2 sliders.

Magnavox Odyssey 100

Στη προσπάθεια της η Magnavox να κερδίσει το χαμένο έδαφος κυκλοφόρησε μια απλή έκδοση του Odyssey που είχε μόνο 2 παιχνίδια ενσωματωμένα — Tennis & Hockey — σε μια απόπειρα να χτυπήσει το Pong της Atari.

Coleco Telstar

Ένας Pong κλώνος που κυκλοφόρησε στην Αμερική μόνο και πούλησε αρκετά καλά κυρίως για την χαμηλή του τιμή.

Fairchild Channel F

F for Fun, η κονσόλα της Fairchild ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε ROM κασέτες και ήταν γενικά μια αξιοπρεπής κονσόλα.

Wonder Wizard

Η Wonder Wizard ήταν στην ουσία ένα Odyssey 300 (αλλη μια Pong έκδοση απο την Magnavox) με άλλο όνομα και ξύλινο καπάκι που ήταν και της μόδας τότε. Πολλές εταιρίες έκαναν ανάλογες κινήσεις προσπαθώντας να πουλήσουν περισσότερο.

Nintendo Color TV Game 6

Το Color Tv Game 6 ήταν η πρώτη κονσόλα από τη γνωστή σε όλους Nintendo. Ήταν μέρος μια σειράς από κονσόλες που κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία και ήταν άλλος ένας έγχρωμος αυτή τη φορά, κλώνος του Pong με 6 ενσωματωμένα παιχνίδια.

Nintendo Color TV Racing 112

Η TV Jack ήταν αλλος ενας pong machine clone που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία με διάφορες παραλλαγές του παιχνιδιού και υποστήριξη 4 παιχτών!

Bandai TV Jack

Η TV Jack ήταν αλλος ενας pong machine clone που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία με διάφορες παραλλαγές του παιχνιδιού και υποστήριξη 4 παιχτών!

Μattel Ιntellivision

Κατασκευασμένο από μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παιχνιδιών, το Intellivision με το φουτουριστικό χειριστήριο — κομπιουτεράκι είχε σκοπό να βγάλει από το παιχνίδι την Atari με αρκετά επιθετικές διαφημιστικές καμπάνιες ισχυριζόμενο την υπολογιστική του υπεροχή.

Colecovision

Η Coleco έχοντας χρόνια εμπειρία στου pong κλώνους κυκλοφόρησε το Colecovision και ήταν ο κύριος ανταγωνιστής του Atari 5200. Κυκλοφορούσε με το Donkey Kong που είχε γίνει τεράστια επιτυχία τότε όπως επίσης κυκλοφόρησαν πολλά περιφερειακά που του επέτρεπαν να παίζει μέχρι και παιχνίδια από το Atari 2600 .

SEGA SG-1000

Η πρώτη κονσόλα της SEGA κυκλοφόρησε το 1983 την ίδια ημέρα με το Famicom της Nintendo και γνώρισε περιορισμένη επιτυχία. Είχε κακοσχεδιασμένο χειριστήριο, όχι τοσο καλά παιχνίδια όσο το Famicom (talking about deja vu) και ήταν μόλις 200 Yen ακριβότερο (καημένη Sega).

Casio PV-1000

Η κονσόλα αυτή της Casio κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με το Famicom και το Sg-100 της SEGA και μετά βίας έκανε μερικές πωλήσεις ωσότου αποσυρθεί από την αγορά.

Dina 2-in-1

Η Nτίνα ή αλλιώς Dina 2-in-1 ήταν μια ταϊβανέζικη κονσόλα που μπορούσε να παίξει παιχνίδια του Sega SG-1000 και του Colecovision μιας και έμοιαζαν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Η κονσόλα είχε 2 ξεχωριστά slots για τις κασέτες.

Υπήρξαν κι άλλες κονσόλες που προσπάθησαν να ξεχωρίσουν και να καθίσουν στον θρόνο των 8bit, ο κόσμος είχε πια αγαπήσει αυτού του είδους τη διασκέδαση και οι εταιρίες είχαν καταλάβει ότι είναι ένας από του επικερδέστερους τομείς. Κάποιες από αυτές έθεσαν τα στάνταρ και έπειτα εξαφανίστηκαν και άλλες ζουν και βασιλεύουν ως και σήμερα. Οι κονσόλες είχαν σκοπό να φέρουν την χαρά των arcades στο σπίτι και η επόμενη φυσική τους εξέλιξη ήταν σε υπολογιστές που πολλές από αυτές μεταμορφωνόντουσαν σιγά σιγά.

Οι υπολογιστές που μπορούσαν να σου μιλήσουν και να σου λύσουν τα προβλήματα μαθηματικών ήταν όνειρο βγαλμένο από ταινία, παρολαυτά το παιχνίδι άλλαξε με το πέρασμα στα 16bit και μια νέα γενιά gamers θα δημιουργούνταν, όμως αυτό είναι άλλο παραμύθι.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166