Κάποια χρήσιμα εργαλεία ειναι αυτά που μας δείχνουν πληροφορίες αναλυτικά για το κάθε κομμάτι από το hardware.
Του υπολογιστή μας δηλαδή.
Αυτές ειναι χρήσιμες πληροφορίες και ίσως κάποια στιγμή σας χρειαστούν, είτε για την αγορά κάποιου ανταλλακτικού, είτε για την επίλυση τυχόν προβλήματος.
Είναι πολύ μικρές και ελαφριές εφαρμογές και μια από αυτές θα πρέπει να την έχετε σε κάθε μηχάνημα σας.
Θα σας δώσουν όλες τις πληροφορίες τόσο για το βασικό μέρος του υπολογιστή (επεξεργαστή, μνήμη, κάρτες γραφικών, κλπ), όσο και τις συνδεμένες σε αυτό συσκευές με usb.
Το έχουμε ήδη δώσει για Ubuntu, Mint, Debian και βασιζόμενες διανομές και τώρα θα δούμε πως μπορούμε να το έχουμε και στο fedora.
lshw
Αυτή ειναι μια εφαρμογη που τρέχει μέσα από τερματικό και σας δείχνει τις πληροφορίες του συστήματος σας με κάθε λεπτομέρεια.
Και επειδή σίγουρα θα θέλετε να τις δείτε καλύτερα η να τις εκτυπώσετε, φροντίζει και γι’ αυτό, εξάγοντας τις σε ένα html αρχείο το οποίο μπορείτε να δείτε μέσω οποιουδήποτε browser.
Εγκατάσταση
Αν δεν είναι ήδη εγκατεστημένο, εγκαταστήστε το στα γρήγορα μέσω τερματικού, δίνοντας την παρακάτω εντολή, πατώντας Enter μετά και δίνοντας τον κωδικό μας, μόλις ζητηθεί:
sudo yum install lshw
Χρήση
Για να δείτε τις πληροφορίες του συστήματος σας, δώστε στο τερματικό την παρακάτω εντολή, πατώντας Enter μετά και τον κωδικό σας που θα ζητηθεί:
sudo lshw
Για να έχετε αυτές τις πληροφορίες με πιο καλή οπτική και εκτυπώσιμες, δώστε την παρακάτω εντολή, πατώντας Enter μετά και τον κωδικό σας που θα ζητηθεί:
cd && sudo lshw -html > hardware_info.html
Αυτή η εντολή θα δημιουργήσει ένα αρχείο με την ονομασία: hardware_info.html στον προσωπικό σας φάκελο (home), όπου με διπλό κλικ επάνω του η με drag &frop σε ένα κενό tab, θα σας ανοίξει στον browser σας.
Για παράδειγμα, δείτε αυτές τις πληροφορίες του hardware, από τον υπολογιστή που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή.
lshw-gtk
To ίδιο με το παραπάνω, με την διαφορά πως αυτές τις πληροφορίες τις έχετε μέσα από γραφικό περιβάλλον, χωρίς δηλαδή την χρήση τερματικού.
Εγκατάσταση
sudo yum install lshw-gui
Χρήση
Μετά την εγκατάσταση, καλέστε το από το shell (Harware lister) ειναι το όνομα του.
Αν τυχόν δεν σας τρέξει από εκεί, εκκινήστε το μέσω τερματικού, με την παρακάτω εντολή, πατώντας Enter μετά και τον κωδικό σας που θα ζητηθεί:
lshw-gui
Αμέσως θα σας ανοίξει το παράθυρο με κατηγοριοποιημένες τις hardware πληροφορίες του υπολογιστή σας:
Επίσης, ακριβώς όπως η γραμμή εντολών lshw, μπορείτε να εξάγετε τις πληροφορίες υλικού σε μορφή HTML, απλού κειμένου ή σε αρχείο xml.
HardInfo
Eγκατάσταση
Υπάρχει επίσης και το Hardinfo που κάνει τα ίδια, με ίσως λίγο πιο καλό γραφικό περιβάλλον. Kαι αυτό δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής των στοιχείων σε σε μορφή HTML, απλού κειμένου ή σε αρχείο xml.
Αν δεν είναι ήδη εγκατεστημένο, εγκαταστήστε το στα γρήγορα μέσω τερματικού, δίνοντας την παρακάτω εντολή, πατώντας Enter μετά και δίνοντας τον κωδικό μας, μόλις ζητηθεί:
sudo yum install hardinfo
Χρήση
Απλά καλέστε το από το shell (System Profiler and Benchmark) και τρέξτε το. Αριστερά στην side-bar έχει κατηγοριοποιημένα τα στοιχεία και στο κεντρικό παράθυρο δεξιά, δίνει αναλυτικά τις πληροφορίες.
Αν μάλιστα ψάxνετε για ένα system profiler, όσον αφορά τα benchmarking, πηγαίνετε στο: FPU Raytracing: