ΑρχικήHow toGrub Customizer: Φέρτε την οθόνη έναρξης στα γούστα σας

Grub Customizer: Φέρτε την οθόνη έναρξης στα γούστα σας

Ο Grub Customizer είναι ένα εργαλείο από τα παλιά που μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από ένα απλό γραφικό περιβάλλον, να διαμορφώσουμε την οθόνη έναρξης του υπολογιστή μας.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε η νέα του έκδοση η οποία δουλεύει χωρίς προβλήματα σε Ubuntu και παράγωγες διανομές.

Με τον Grub Customizer, μπορείτε να αλλάξετε φόντο και χρώματα στην πρώτη οθόνη εισόδου, από όπου επιλέγετε το λειτουργικό σύστημα που θέλετε να μπείτε και συγχρόνως, μπορείτε να κρύψετε παλιούς πυρήνες που τυχόν υπάρχουν στην πρώτη οθόνη μόλις ανοίγετε τον υπολογιστή σας, καθώς και τον χρόνο αναμονής.

Ακόμα μπορείτε να επιλέξετε την σειρά που θα έχουν τα τυχόν λειτουργικά συστήματα που έχετε εγκατεστημένα στον ίδιο δίσκο.

Η χρήση του ειναι πανεύκολη και όλα γίνονται με ελάχιστα κλικ του ποντικιού σας.

Είναι διαθέσιμος από αποθετήριο που μπορείτε να περάσετε στο σύστημα σας: ppa:danielrichter2007/grub-customizer.

Εναλλακτικά μπορούμε να το εγκαταστήσετε και μέσω τερματικού (μπορείτε να το καλέσετε είτε μέσω dash, αρχίζοντας να γράφετε την λέξη terminal, είτε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl-Alt-T), δίνοντας μια-μια τις παρακάτω εντολές, πατώντας Enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό σας, μόλις ζητηθεί:

sudo apt-add-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

Για άλλες διανομές, μπορείτε να κατεβάσετε το tarball αρχείο του, ώστε να το εγκαταστήσετε, αν και πιστεύω ότι σύντομα θα περάσει και στα αποθετήρια των υπολοίπων διανομών.

Μετά την εγκατάσταση, μπορείτε να τον καλέσετε, από το dash η το μενού σας, θα σας ζητήσει τον κωδικό σας μόλις τρέξει και από εκεί και πέρα οι επιλογές είναι παιχνιδάκι.

Να σημειωθεί πως το λογισμικό απαιτεί πρόσβαση root για την εκτέλεση του λογισμικού, καθώς μόνο ένας εξουσιοδοτημένος χρήστης μπορεί να κάνει διαμορφώσεις στο σύστημα Grub.

Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης για το root και κάντε κλικ στο κουμπί Έλεγχος ταυτότητας και μετά το UI του Grub Customizer θα ξεκινήσει να τρέχει στο σύστημα σας.

Εάν θέλετε ποτέ να αφαιρέσετε το Grub Customizer από το σύστημά σας, μπορείτε να το κάνετε εισάγοντας την ακόλουθη εντολή στο Ubuntu Terminal:

$ sudo apt-get remove grub-customizer

Το σύστημα θα σας ζητήσει να επιλέξετε μεταξύ Y/n για να προχωρήσετε στη διαδικασία απεγκατάστασης. Πληκτρολογήστε Y για να συνεχίσετε και στη συνέχεια το λογισμικό θα αφαιρεθεί από το σύστημά σας.

Εάν δεν θέλετε πλέον να διατηρείτε το αποθετήριο PPA που είχατε χρησιμοποιήσει για την εγκατάσταση του Grub Customizer, μπορείτε να το καταργήσετε χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

$ sudo rm /etc/apt/sources.list.d/danielrichter2007-ubuntu-grub-customizer-bionic.list

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα Software & Updates από το GUI για να καταργήσετε το PPA.

Μπορείτε να εξερευνήσετε τις πραγματικές δυνατότητες του Grub Installer εγκαθιστώντας το και δίνοντας νέα εμφάνιση, αίσθηση και συμπεριφορά στον φορτωτή εκκίνησης Grub.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166