Ενεργοποιήστε μία κρυφή παράμετρο “αναγκάζοντας” την τελευταία δοκιμαστική έκδοση του Firefox να συνεργαστεί με τα add-ons σας.
Οι δοκιμαστικές εκδόσεις εφαρμογών είναι πάντα δελεαστικές, αφού επιτρέπουν σε κάθε χρήστη να ρίξει μία πρώτη ματιά σε δυνατότητες που θα ενσωματωθούν σε ένα πρόγραμμα στο μέλλον. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ενοχλητικές, αφού, ακριβώς επειδή δεν έχουν δοκιμαστεί αρκετά (γι’ αυτό, άλλωστε, ονομάζονται έτσι!), παρουσιάζουν αστάθειες, ασυμβατότητες και δυσλειτουργίες.
Ο Firefox είναι ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα αυτής της αμφίπλευρης κατάστασης: από τη μία, πρόκειται για μία από τις ταχύτερα εξελισσόμενες εφαρμογές, που περιστασιακά αποκτά τόσο σημαντικές νέες δυνατότητες, ώστε αρκετοί να προτιμούν να χρησιμοποιούν την beta έκδοση ως τον βασικό τους browser! Από την άλλη, όμως, ο παράγοντας “ασυμβατότητα” πραγματικά καθηλώνει τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Βλέπετε, ανέκαθεν το βασικό ατού του Firefox έναντι του ανταγωνισμού ήταν το τεράστιο πλήθος add-ons που διαθέτει. Add-ons που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος αναγκών και μετατρέπουν τον δημοφιλή browser σε πραγματικό εργαλείο για εκατομμύρια χρηστών.
Με την προσθήκη add-ons, κάθε χρήστης δεν χρειάζεται να περιοριστεί σε ένα λιτό, βασικό σύνολο δυνατοτήτων ούτε, αντίστροφα, να υπομείνει έναν μεγάλο αριθμό λειτουργιών που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ποτέ. Μπορεί, απλά, να προσθαφαιρέσει τις δυνατότητες που επιθυμεί, να φέρει τον Firefox στα μέτρα του και απλά να… απολαύσει το Internet όπως ο ίδιος προτιμά. Είναι υποχρεωτικό, λοιπόν, να στερηθεί κανείς αυτή την ευελιξία για να δοκιμάσει την τελευταία beta έκδοση του Firefox; Δυστυχώς, ενώ στο παρελθόν η απάντηση ήταν αρνητική, στην περίπτωση των εκδόσεων της σειράς 70 η απάντηση είναι “και ναι και όχι”.
Ένα από τα πλέον αγαπημένα add-ons του Firefox, τα Nightly Tester Tools, μπορούσαν να “αναγκάσουν” τις παλαιότερες εκδόσεις του Firefox να συνεργαστούν με τα διαθέσιμα add-ons, ακόμη και αν επισήμως τα τελευταία δήλωναν ασύμβατα με αυτές. Τα Nightly Tester Tools, όμως, είναι και αυτά… ασύμβατα με τις εκδόσεις της σειράς “70” του Firefox. Ευτυχώς, υπάρχει εναλλακτική λύση, που, όμως, είδαμε ιδίοις όμμασι ότι δεν είναι ιδανική. Αν και αξίζει να τη δοκιμάσετε, δεν σας προτείνουμε να την εφαρμόσετε και, ταυτόχρονα, να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον Firefox με “εξαναγκασμένη” συμβατότητα με add-ons, αφού είδαμε να παρουσιάζει περισσότερες αστάθειες απ’ ό,τι οι παλαιότερες εκδόσεις.
Σημειώνουμε ότι με τη μέθοδο που θα δούμε μπορούμε να “ξεγελάσουμε” τον Firefox 70, ώστε να συνεργαστεί με κάποια add-ons, αλλά, δυστυχώς, όχι με όλα. Ο Firefox 70 δείχνει να αναγνωρίζει ότι αρκετά από αυτά είναι ασύμβατα και έτσι δεν πρόκειται να δείτε ξαφνικά όλα τα add-ons σας να ενεργοποιούνται, όπως συνέβαινε με την προσθήκη των Nightly Tester Tools.
Βήμα 1
Πρώτο βήμα, μία επίσκεψη στη… γνωστή σελίδα “about:config” του Firefox, που δίνει πρόσβαση σε όλες τις εσωτερικές παραμέτρους του. Γράψτε αυτήν τη φράση στη γραμμή διευθύνσεων και πατήστε Enter.
Βήμα 2
Ο Firefox θα σας ενημερώσει ότι η επέμβαση σε αυτές τις “προχωρημένες” παραμέτρους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, αστάθειες κ.λπ. Αφού ήδη πρόκειται για μία ασταθή και προβληματική δοκιμαστική έκδοση, δεν υπάρχει πρόβλημα! Απλά προσπεράστε την προειδοποίηση με ένα κλικ στο “I ‘ll be careful, I promise!”.
Βήμα 3
Αγνοήστε… επιδεικτικά όλες τις υπάρχουσες παραμέτρους – αυτή που θέλουμε δεν υπάρχει καν ανάμεσά τους! Κάντε δεξί κλικ σε ένα οποιοδήποτε σημείο της λίστας που θα έχει παρουσιαστεί και από το μενού που εμφανίζεται επιλέξτε New>String.
Βήμα 4
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί δώστε ως όνομα “extensions.checkCompatibility.4.0b”. Ελέγξτε ότι το έχετε γράψει σωστά (αλλιώς, απλά, δεν θα δείτε καμία αλλαγή) και επικυρώστε την προσθήκη με ένα κλικ στο ΟΚ. Σημειώνουμε, για όσους ανατρέξουν σε αυτό το άρθρο στο… μακρινό μέλλον, ότι η συγκεκριμένη παράμετρος αφορά -όπως ίσως υποψιαστήκατε- τις εκδόσεις που αρχίζουν με αριθμό “4.0b”, π.χ. “4.0b3” (“beta 3 της έκδοσης 4”). Αν είστε… επισκέπτης από το μέλλον, αλλάξτε τον κωδικό βάσει της έκδοσής σας.
Βήμα 5
Ορίστε ως “false” την τιμή της νέας παραμέτρου που προσθέσατε. Αν πατήσατε… αφηρημένοι “ΟΚ>ΟΚ”, χωρίς να την ορίσετε ως “false”, απλά κάντε διπλό κλικ πάνω της, όπως θα παρουσιάζεται στη λίστα, για να την αλλάξετε. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε και να την απενεργοποιήσετε (αλλάζοντάς την σε “true”) σε περίπτωση που η “διά της βίας” εφαρμογή συμβατότητας με τα add-ons οδηγήσει σε προβλήματα.
Βήμα 6
Μετά από αυτήν τη μικρή επέμβαση επανεκκινήστε τον Firefox (μόνο αυτόν, όχι και το λειτουργικό σύστημα) και, θεωρητικά, κάποια από τα add-ons σας -αν όχι όλα- θα κάνουν τη… δυναμική επανεμφάνισή τους. Κανείς, βέβαια, δεν εγγυάται ότι όντως θα λειτουργούν όπως θα περιμένατε, οπότε δείξτε προσοχή κατά τη χρήση τους.
Βήμα 7
Το αστείο με την επέμβαση είναι πως, ενώ ο Firefox θα αναγνωρίζει ότι, όντως, τα add-ons σας δεν είναι συμβατά με αυτόν, θα έχει ενεργοποιήσει αρκετά από αυτά. Έτσι, με μία επίσκεψη στο Tools>Add-Ons θα μπορείτε να δείτε ότι, ενώ τα περισσότερα add-ons σας θα είναι και πάλι ανενεργά, εντούτοις θα δείχνουν φωτεινό και χρωματισμένο το εικονίδιό τους, με ενεργή την επιλογή απενεργοποίησής τους!
Βήμα 8
Αν πράγματι κρίνετε ότι κάποιο από αυτά σας δημιουργεί προβλήματα, δοκιμάστε να το απενεργοποιήσετε. Είναι πάντα πιθανό, όμως, τα όποια προβλήματα να οφείλονται στην ίδια την beta έκδοση του Firefox, οπότε να μην δείτε σημαντικές αλλαγές ακόμη και αν απενεργοποιήσετε όλα τα add-ons σας.