ΑρχικήΤι είναιΕνοικιαζόμενα δωμάτια με Airbnb, συμβουλές και κόλπα

Ενοικιαζόμενα δωμάτια με Airbnb, συμβουλές και κόλπα

Η ενοικίαση δωματίων μέσω του Airbnb έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των κατόχων διαμερισμάτων και σπιτιών, προφανώς γιατί επιφέρει περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενοικίασης χώρου που ακόμη κι αν δεν σε ενδιαφέρει το ζήτημα, δεν μπορείς να μην μπεις στον πειρασμό να ψάξεις ενδελεχώς εάν είναι μία συμφέρουσα πηγή εισοδήματος ή το ακριβώς αντίθετο.

Ωστόσο οφείλω από τη μεριά μου να ενημερώσω πως στη συγκεκριμένη πλατφόρμα γίνονται κατά καιρούς όργια για να αλλοιωθεί η πραγματικότητα αναφορικά με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις αξιολογήσεις, παραπλανώντας τον ανυποψίαστο καταναλωτή για να προτιμήσει τους επιτήδειους αντί τους έντιμους που επιθυμούν να παραχωρήσουν το μέρος τους για να βγάλουν τα προς το ζην, και κάπως έτσι έτσι στήνεται μία καλοστημένη πλεκτάνη ούτως ώστε κάποιος να έχει συνεχώς μισθωμένα τα δωμάτια του, δηλαδή όλες τις ημέρες του χρόνου, πολλαπλασιάζοντας στο εισόδημα του, εν αντιθέσει εάν πήγαινε με το σταυρό στο χέρι.

Επίσης μία άλλη πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ό,τι αρκετοί έγκυροι οικονομικοί αναλυτές που ασχολούνται σοβαρά με το θέμα του Airbnb επισημαίνουν ό,τι επειδή η συγκεκριμένη πλατφόρμα στην ουσία λειτουργεί ως φορολογικός παράδεισος, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν δηλώνουν τα κέρδη από αυτή την ενασχόληση στην εφορία, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, με συνέπεια αρκετές οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών να έχουν βάλει στο μάτι όσους φοροδιαφεύγουν με απώτερο σκοπό να τιμωρηθούν και να πληρώσουν την οικονομική ζημιά που υπέστη το κράτος από τα διαφυγόντα κέρδη.

Παρακάτω θα περιγράψω αναλυτικά όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το Airbnb και πως να προστατευτείτε τόσο ως πελάτης, όσο και ως κάτοχος σπιτιού, δηλαδή πως να προστατεύσετε την οικία σας, και κατ’ επέκταση να μην καταλήξετε μία μέρα στη φυλακή από επιπολαιότητα, λόγω φοροδιαφυγής.

Ιδιοκτήτες με ενοικιαζόμενα δωμάτια

Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να παρέχετε το χώρο σας σε ξένα άτομα με βραχυχρόνια μίσθωση μέσω του Airbnb πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας πως επειδή ορισμένες φορές η ενοικίαση γίνεται μόνο για μία ημέρα έχει ως αποτέλεσμα ο νοικάρης να μην δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στο σπίτι, αφού την επόμενη μέρα θα φύγει και εμμέσως πλην σαφώς δεν τον νοιάζει εάν προκαλέσει φθορά, αρκεί να μην τον πιάσουν, εν αντιθέσει με ένα βραχυχρόνιο ενοικιαστή που επιδιώκει η εστία του να είναι καθαρή, συμμαζεμένη και νοικοκυρεμένη, βάζοντας πολλές φορές το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τα έξοδα των επισκευών.

Βάσει της παραπάνω ιδιομορφίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό ό,τι η βραχυχρόνια μίσθωση κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους πρόκλησης φθορών από τη συμβατική ενοικίαση. Συνεπώς, εφόσον οι δαπάνες της συντήρησης και επιδιόρθωσης είναι αυξημένες για τον κάτοχο της εστίας, κάτι τέτοιο συνεπάγεται με μία ασύμφορη δραστηριότητα εάν είναι δυσθεώρητο το κόστος.

Η καλύτερη πρόληψη για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων από την πλευρά του ιδιοκτήτη είναι να προβαίνει σε έλεγχο των χωρών μαζί με τον ενοικιαστή πριν εγκαταλείψει το μέρος για να βεβαιώσει ό,τι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει φθορά, ή το ακριβώς αντίθετο.

Παραδείγματος χάριν, σε περίπτωση που εντοπιστεί καταστροφή επίπλων, τότε αμέσως πρέπει να τραβηχτούν φωτογραφίες και να γίνει καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να επιληφθεί της κατάστασης και ο παραβάτης να πληρώσει τη ζημιά που προκάλεσε. Να θυμάστε ό,τι παίζει σημαντικό ρόλο να έχετε στα χέρια σας αποδεικτικά στοιχεία και μάρτυρες για να διεκδικήσετε το δίκιο σας, διαφορετικά θα βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Εφόσον δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα με τον ενοικιαστή και εκείνος με τη σειρά του δεν έχει κανένα παράπονο, τότε ζητήστε του να κάνει μία θετική κριτική στην πλατφόρμα του Airbnb για τον χώρο σας, ούτως ώστε οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι να κατανοήσουν πόσο σπουδαίες και ποιοτικές υπηρεσίες προσφέρεται στο ευρύ κοινό.

Ωστόσο, αν υπάρχει δυσαρέσκεια από τον νοικάρη, επιδιώξτε να έρθετε σε κάποιο συμβιβασμό για να μην αφήσει αρνητική αξιολόγηση, προφανώς γιατί αυτή μετά θα μείνει εκεί για πάντα και αν συσσωρευτούν πολλές θα αμαυρώσουν τη φήμη σας, μειώνοντας τα έσοδα σας, αφού θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους εν δυνάμει πελάτες σας.

Ενοικιαστές δωματίων

Σε τούτη την περίπτωση συμβαίνει το εξής παράδοξο, η πλειονότητα των ενοικιαστών είθισται να μην αναζητά τις ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά λειτουργεί με γνώμονα τις συμφέρουσες τιμές και το χαμηλό κόστος ενοικίασης των δωματίων. Άλλωστε εάν υπήρχε οικονομική ευχέρεια θα μετέβαιναν σε κάποιο ξενοδοχείο που θα τους παρέχει όλα τα κομφόρ, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων, την αποκλειστική εξυπηρέτηση από τους υπαλλήλους που βρίσκονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στο πόδι για να εκπληρώσουν κάθε επιθυμία του πελάτη, και ούτω καθεξής.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ό,τι είσαστε υποχρεωμένοι να μείνετε σε αχούρι, ιδίως αν έχετε καταβάλει κάποιο χρηματικό αντίτιμο και ας μην είναι μεγάλο το ποσό. Η ουσία το πράγματος είναι ο σεβασμός στον καταναλωτή που έχει δικαιώματα και δεν δύναται να του συμπεριφέρονται σαν σκουπίδι, διότι έμεινε μόνο μία μέρα στο χώρο, και όχι 15 μέρες.

Η απαίτηση των αυτονόητων πραγμάτων δεν είναι ιδιοτροπία, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα του πελάτη. Συγκεκριμένα απαιτείται τα κρεβάτια να είναι σε άριστη κατάσταση, να είναι πλυμένα τα σεντόνια και οι κουβέρτες, επίσης να είναι καθαρή η τουαλέτα και η κουζίνα κ.λπ., διαφορετικά είναι επιτακτική ανάγκη να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, κάνοντας διαμαρτυρία στη δημόσια αρχή για το συμβάν, και αν ξεχειλίσει η σταγόνα από το ποτήρι, τότε απευθυνθείτε αμέσως στην τουριστική αστυνομία για να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Η σιωπή βοηθάει στην διαιώνιση των προβλημάτων και ας μην είσαστε εσείς το επόμενο θύμα.

Επιπρόσθετα είναι επιτακτική ανάγκη να αναφέρω ό,τι πριν καταλήξετε στην τελική σας επιλογή για το καινούργιο σας ενοικιαζόμενο δωμάτια που θα μείνετε, θα ήταν σώφρον να κάνετε μία ενδελεχή έρευνα στον ιστότοπο του Airbnb, μελετώντας κάθε πληροφορία που έχετε στη διάθεση σας για να κατανοήσετε κατά πόσο ισχύουν ισχυρισμοί των καταπληκτικών παροχών του εκάστοτε χώρου.

Εάν παρατηρήσετε κάποια υπερβολή ή ασυνήθιστη ενέργεια, τότε παραβλέψετε με συνοπτικές διαδικασίες τον υποψήφιο χώρο και προχωρήστε παρακάτω, συνεχίζοντας να ψάχνετε κάτι διαφορετικό. Εκτός φυσικά κι αν βρεθείτε στη δυσάρεστη κατάσταση να μην υπάρχουν πολλές επιλογές στην γεωγραφική τοποθεσία που θα παραμείνετε τις επόμενες, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για κάποιο χωριό, και αναγκαστείτε να υποστείτε τα πάνδεινα εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που πλήττει την προσωπική σας ζωή.

Οι κριτικές δεν είναι αξιόπιστες

Υπάρχουν αμέτρητες καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook και Twitter, από χιλιάδες χρήστες που εξηγούν την απάτη με τις ψεύτικες θετικές αξιολογήσεις για να ανέβει η μέση βαθμολογία, προσελκύοντας περαιτέρω πελάτες, με αρνητικό πρόσημο να πληρώνουν το μάρμαρο πολλοί ανυποψίαστοι συνάνθρωποι μας.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντι σας, οφείλω να εξηγήσω συνοπτικά και εν συντομία πως υπάρχουν διάφοροι επιτήδειοι επαγγελματίες στο διαδίκτυο που πληρώνονται από τους οικοδεσπότες για να φτιάξουν ψεύτικα προφίλ που μοιάζουν πραγματικά σαν αληθινά, γράφοντας διαστρεβλωμένες κριτικές για να παραπλανήσουν το κοινό, και μερικές φορές είναι αδύνατο να το αντιληφθεί ο μέσος χρήστης, διότι πρόκειται για μία ολόκληρη βιομηχανία με ύπουλα άτομα που έχουν μετατρέψει την απάτη σε επιστήμη, ενώ παράλληλα διακινείται αμέτρητο χρήμα πίσω από αυτές τις δουλειές.

Εν ολίγοις είναι εφικτό να αντιληφθείτε τις εξόφθαλμες περιπτώσεις των παραπλανητικών κρητικών, αλλά σχεδόν ακατόρθωτο την καλοστημένη κομπίνα. Συγκεκριμένα οι απατεώνες έχουν σύγχρονα εργαλεία στη διάθεσή τους, αλλάζοντας κάθε φορά τη διεύθυνση IP μέσω ιδιωτικών VPN, δημιουργώντας χιλιάδες ψεύτικα προφίλ με αληθινές φωτογραφίες, ενώ ταυτόχρονα δουλεύουν σαν ομάδα πολλά άτομα που γνωρίζουν αρκετές γλώσσες για να γράφουν σωστά και να μην κινούν τις υποψίες των ανθρώπων, έτσι ώστε να εκπληρώνουν με επιτυχία τα καθήκοντα τους.

Εννοείται πως για αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο φέρει μεγάλη ευθύνη και το ίδιο το Airbnb που κωλυσιεργεί και δεν εντοπίζει έγκαιρα τις δόλιες κινήσεις, και μάλιστα ένα μεγάλο μέρος των εικονικών κριτικών ενδέχεται να παραμείνει εκεί για πάντα, διότι δεν είναι δυνατόν να διακριθούν και να ξεχωρίσουν από τις αληθινές.

Οι φωτογραφίες δεν είναι αληθινές

Μία άλλη εξίσου σημαντική παραπλάνηση σχετίζεται με τις ψεύτικες φωτογραφίες που ανεβάζουν οι οικοδεσπότες για τα δωμάτια τους, άλλοτε με την βοήθεια των προαναφερόμενων επαγγελματιών, ενώ κάποτε το πράττουν και οι ίδιοι τους. Μην ξεχνάτε πως εάν υπάρχει ωραία βιτρίνα θα δώσει το έναυσμα στον καταναλωτή να μπει εντός του μαγαζιού και ας είναι το εμπόρευμα σκάρτο ή ας μην αγοράσει τίποτα.

Όμως στην περίπτωση του Airbnb δεν υπάρχει επιστροφή, γιατί έγινε η προπληρωμή εκ των προτέρων, και μετά ξεκινάει η αντιδικία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ το Airbnb λειτουργεί ως διαιτητής. Πιάστο αυγό και κούρευτο.

Προσωπικά, κατά το παρελθόν έχω λάβει ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών στο Texnologia.Net από δυσαρεστημένους πελάτες του Airbnb, ζητώντας μου να επέμβω, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία, ούτε είμαι ο αρμόδιος να επιβάλλω την τάξη, παρά μόνο η αστυνομία και το δικαστήριο. Φυσικά η ίδια η πλατφόρμα τονίζει ξεκάθαρα πως οι χρήστες οφείλουν να προσέχουν, ρίχνοντας το μπαλάκι στην κερκίδα. Εδώ ταιριάζει η παροιμία που λέει «κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε».

Ο οικοδεσπότης μπορεί να είναι κακοποιός

Σε αυτήν την ενότητα πρέπει να γίνει μία διευκρίνιση από την πλευρά μου για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, όταν εννοώ ό,τι κάποιος οικοδεσπότης μπορεί να είναι κακοποιός και εγκληματίας που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 2 – 3 ετών, δεν συνεπάγεται απαραίτητα ό,τι συνεχίζει να ακολουθεί τον ίδιο τρόπο ζωής, όμως δεν αναιρεί το γεγονός ό,τι έχει βεβαρημένο παρελθόν και ίσως να επαναλάβει τις πράξεις του. Αφού η δύναμη της συνήθειας δεν πατάσσεται εύκολα.

Επιπλέον, ενδέχεται κάποιος οικοδεσπότης να έχει λευκό ποινικό μητρώο, όμως να έχει περίεργες διαθέσεις, βλάπτοντας ανυπεράσπιστο κόσμο και ιδιαίτερα γυναίκες, αλλά αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, δηλαδή συμβαίνει σπάνια και όχι καθημερινά. Ενώ κάτι τέτοιο είναι πιο δύσκολο να διεξαχθεί σε κάποιο ξενοδοχείο που υπάρχει φύλαξη και παρακολούθηση με κάμερες.

Επίσης η λογική λέει ό,τι δεν μπορούμε να μαντέψουμε αν ο οικοδεσπότης που θα μας φιλοξενήσει στο δωμάτιό του είναι παλιάνθρωπος, κρύβει κακό σκοπό, άσχετα αν δεν το υλοποιήσει, ή ακόμη χειρότερα θέλει να μας προξενήσει βλάβη. Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες και στις κοινωνίες που συνυπάρχουν άνθρωποι, και δεν αφορά αποκλειστικά το Airbnb. Όμως δεν βλάπτει να είσαστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο, μήπως και περιοριστεί η βλάβη.

Κρυφές κάμερες στα δωμάτια

Τα τελευταία πέντε χρόνια γνωρίζει τεράστια έξαρση το φαινόμενο των κρυφών καμερών που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της ενοικιαζόμενης οικίας για να καταγράψουν τις γυμνές κοπέλες την ώρα που αλλάζουν ρούχα, κάνουν τη φυσική τους ανάγκη στην τουαλέτα ή κάνουν μπάνιο στο ντους. Μετέπειτα το υλικό που καταγράφηκε, είτε το κρατάει ο διεστραμμένος στη συλλογή του, είτε το πουλάει σε άλλα εξίσου παρανοϊκά μυαλά για να αποκομίσει κέρδος ή το ανεβάζει απευθείας σε sites ερωτικού περιεχομένου για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες φαντασίες του κοινού.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να έχετε μαζί σας διάφορες συσκευές που έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν κρυφές κάμερες σε κλειστούς χώρους και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην αντικατασκοπεία, οι οποίες δεν είναι πανάκριβες και δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, εκτός κι αν αγοράσετε το ακριβό μοντέλο, αλλά σας πληροφορώ ό,τι αξίζουν τα λεφτά τους, διότι θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Επιπρόσθετα υπάρχουν διάφορα premium application στο android που εγκαθίσταται στο smartphone και μπορούν να διακρίνουν και κατ’ επέκταση να εντοπίσουν τέτοιου είδους κάμερες, αλλά παρέχουν μικρότερη αξιοπιστία, σε αντίθεση με τις προαναφερόμενες συσκευές.

Οι μπλοκαρισμένοι οικοδεσπότες φτιάχνουν καινούργιο λογαριασμό

Αυτές οι νοοτροπίες δεν γνωρίζουν χρώμα, φύλο και εθνοτική προέλευση, και δεν είναι μόνο κουσούρι των Ελλήνων, αλλά όλων των λαών της υφηλίου. Συγκεκριμένα οι μπλοκαρισμένοι ιδιοκτήτες που τους απαγορεύτηκε να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του Airbnb, απλά φτιάχνουν καινούργιο προφίλ με διαφορετικό email και ξαναρχίζουν πάλι από την αρχή σαν να μη συνέβη τίποτα.

Βέβαια μερικές φορές βάζουν άλλο μέλος της οικογένειας τους ως οικοδεσπότη, ή κάποιο συγγενή, φίλο ή γνωστό, δίνοντας του μία μικρή προμήθεια για να τον εξυπηρετήσει με το αζημίωτο, αφού είναι μία κατάσταση τύπου win-win που βγαίνουν κερδισμένοι όλοι.

Οι διευθύνσεις δεν επαληθεύονται

Είναι γεγονός πως το Airbnb δεν προβαίνει στην επαλήθευση των διευθύνσεων που δηλώνει κάποιος οικοδεσπότης ως κατοικία για βραχυχρόνια ενοικίαση, κάτι που επιτρέπει στους πονηρούς να αρχίσουν να εκμεταλλεύονται αυτό το κενό ασφαλείας.

Παρόλο που έχουν γίνει άπειρες εκκλήσεις προς την πλατφόρμα, εν τούτοις δεν ξεκίνησε ακόμη να προβαίνει στα αυτονόητα.

Για να καταλάβετε το μέγεθος του παραλογισμού, θα σας αναλύσω πως λειτουργεί το πράγμα σε άλλα φυσιολογικά site και πόσο απλή διαδικασία είναι: Ένας επιχειρηματίας που θέλει να καταχωρήσει την εταιρεία του σε κάποιο επιχειρηματικό διαδικτυακό κατάλογο, είναι προαπαιτούμενο να του στείλει το εκάστοτε site στη διεύθυνση του ένα γράμμα που περιέχει ένα κωδικό ούτως ώστε να το εισάγει στη φόρμα εγγραφής για να πιστοποιηθεί η διεύθυνση της κατοικίας που εδρεύει η επιχειρηματική οντότητα.

Δεν ελέγχεται αν μία κατοικία είναι νόμιμη

Μην ξεχνάτε πως από τη στιγμή που κερδίζεις χρήματα από ένα επάγγελμα ή μία απασχόληση οφείλεις να είσαι νόμιμος επαγγελματίας για λόγους καθαρά ηθικής και νομιμότητας. Στην προκειμένη περίπτωση που μας ενδιαφέρει το Airbnb, ο ιδιοκτήτης της οικίας είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει όλη τη νόμιμη διαδικασία που θα έπραττε εάν θα το ενοικίαζε το χώρο του με φυσικό τρόπο.

Μέχρι τώρα, το Airbnb εξακολουθεί να μην ελέγχει εάν μία κατοικία είναι νόμιμη και προορίζεται για βραχυχρόνια μίσθωση. Με λίγα λόγια ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει και λογαριασμό δεν δίνει σε κανέναν, αρκεί το χρήμα να ρέει άφθονο. Άλλωστε είναι από τους κυριότερους λόγους που έχει επικριθεί δριμύτατα αυτή η εταιρεία, ιδίως από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χώρες του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού.

Η εξυπηρέτηση των πελατών είναι άθλια

Ίσως να ακούγεται σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλά είναι η στυγνή πραγματικότητα. Η εξυπηρέτηση πελατών φαντάζει ως πολυτέλεια ή προνόμιο στις ενοικιάσεις μέσω Airbnb και όχι σαν μία τυπική τακτική για να εξυπηρετηθεί ο πελάτης. Επί της ουσίας, ο νοικάρης σπάνια θα τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης και στην καλύτερη περίπτωση που κάποιος είναι ευσυνείδητος οικοδεσπότης, ίσως να επιδιώξει να τον εξυπηρετήσει πλησιάζοντας λίγο σε ποιότητα υπηρεσιών, όπως εκείνη των ξενοδοχείων που ομολογουμένως συνήθως οι τιμές μεταξύ τους δεν διαφέρουν δραματικά.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η πλειοψηφία των οικοδεσποτών δεν είναι εκπαιδευμένοι για να υπηρετήσουν αυτό το ρόλο, γιατί κατά πρώτο λόγο δεν σπούδασαν τουριστικά επαγγέλματα, και κατά δεύτερον, δεν διαθέτουν πιστοποιημένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πελατών. Αν προκύψει εθελοντική υπερπροσπάθεια από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού να φροντίσει τους πελάτες του, θα σημαίνει πως είναι μία αξιόλογη προσωπικότητα που δεν αδιαφορεί, ούτε ότι είναι αχάριστος, όπως κάνουν οι συνάδελφοι του σε άλλες κατοικίες.

Ψεύτικες καταχωρίσεις

Ο μόνος επιεικής χαρακτηρισμός που μπορώ να προσάψω σε αυτήν την παρασπονδία είναι η εξαπάτηση με επίκεντρο την κερδοσκοπία. Όσοι από εσάς εκτιμάται ό,τι είναι μικρό το ποσό και δεν αξίζει καν να γίνει θέμα ή να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη η υπόθεση, φερειπείν γιατί είναι 30 με 40 ευρώ την ημέρα, και πρακτικά δεν προκλήθηκε μεγάλη οικονομική βλάβη στο θύμα, τότε κάνετε μεγάλο σφάλμα, διότι αν πολλαπλασιαστεί το χρηματικό όφελος και πέσουν στην παγίδα εκατοντάδες άτομα, ίσως το συνολικό κέρδος να αγγίζει τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ανεξάρτητα εάν πήρε λίγα από πολλούς.

Οι ψεύτικες καταχωρήσεις γίνονται μεθοδευμένα από συμμορίες του διαδικτύου που έχουν μεγάλη πείρα και ξέρουν πώς να αποσπάσουν λεφτά χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Να σημειωθεί πως η παρούσα απάτη δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο του Airbnb, αλλά ένα γενικό πρόβλημα που λαμβάνει χώρα σε κάθε σημείο του παγκόσμιου ιστού, δηλαδή είναι κάτι σαν τη Λερναία Ύδρα, ακόμη κι αν κόψεις ένα κεφάλι θα πεταχτούν αλλά δέκα σε χρόνο ντετέ.

Επομένως είναι άδικο να ρίξουμε τον αφορισμό μόνο στη συγκεκριμένη πλατφόρμα και να απαλλάξουμε τους ανταγωνιστές της, αφού λίγο-πολύ όλοι τον ίδιο καπνό φουμάρουν, αδυνατώντας να πατάξουν το ηλεκτρονικό έγκλημα, άλλωστε για αυτό υπάρχει και η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος και είναι οι πλέον αρμόδιοι να διεξάγουν τις απαιτούμενες έρευνες για να προστατεύσουν τον αθώο κοσμάκη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166