ΑρχικήΛογισμικάFL Studio: Ένα sequencer με εξαιρετικές περγαμηνές

FL Studio: Ένα sequencer με εξαιρετικές περγαμηνές

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω στους μαθητές μου για τον πόλεμο των sequencers. Ξεκινάει ο ένας: “το Cubase είναι το καλύτερο…” και πριν τελειώσει, να ‘σου ο επόμενος: “όχι, το Logic είναι το καλύτερο…” — και πριν ακόμη τελειώσει και αυτός τη φράση του, τον έχει ήδη διακόψει ο τρίτος: “όχι, το Pro Tools είναι το καλύτερο, γιατί το είδα που το χειριζόταν με περίσσια μαεστρία ο τάδε μουσικός και έκανε καταπληκτικές παραγωγές!“.

Ναι, θα μπορούσα κι εγώ να σας πω ποιο πρόγραμμα θεωρώ ότι δίνει το καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα. Αλλά δεν έχει κανένα, μα κανένα, νόημα. Ούτε το άρθρο θα βοηθήσει, ούτε και τις ερωτήσεις των μαθητών μου.

Για να μην πολυλογούμε, η καλύτερη απάντηση είναι αυτή: κοίτα κάποιον με το βλέμμα του τρελού. Συνήθως πιάνει. Είναι αυτό που λέμε: “περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα“. Σιγά μην μπω στο παιχνίδι. Λες και μπορώ να πείσω κάποιον μουσικό πως 3, 4… 7 χρόνια γνώσης πάνω στο πρόγραμμα που θεωρεί ότι του προσφέρει τα κατάλληλα για να δημιουργήσει τη μουσική που του αρέσει ήταν χαμένος χρόνος.

Άντε, και πες πως εγώ κάνω τη προσπάθεια, και του λέω πως δεν είναι το FL Studio, αλλά είναι το Logic το “sequencer θαύμα” — θα παρατήσει δηλαδή τα όσα χρόνια αφιέρωσε για να μάθει το εργαλείο της επιλογής του και θα φάει άλλα τόσα για να μάθει το εργαλείο της δικής μου επιλογής;

Ε… Όχι. Κάθε μουσικός καταλήγει από ένστικτο σχεδόν στο ποιο πρόγραμμα του αρέσει, για να γράφει μουσική. Κάπως έτσι σκεφτόμουν όταν αποφάσισα να κάνω mini-αφιερώματα για όλα τα sequencers που κυκλοφορούν στην αγορά.

Αυτή την Δευτέρα λοιπόν, σειρά έχει το FL Studio ή Fruity Loops όπως λεγόταν πριν κάποια χρόνια. Άλλο φρούτο!

Ιστορία του FL Studio

Το FL Studio (Fruity Loops Studio) είναι ένα ψηφιακό πρόγραμμα σύνθεσης μουσικής και έχει κατασκευαστεί από την Βελγική εταιρία Image-Line Software. Μπορεί να μην έχετε ακούσει πολλά για αυτή την εταιρία, αλλά όσοι έχετε περάσει από το στάδιο της μουσικής δημιουργίας σίγουρα θα χαμογελάτε τώρα. Υπεύθυνος για την κατασκευή του προγράμματος είναι ο Didie Dambrin. O Didie ξεκίνησε να γράφει προγράμματα για πολύ απλά παιχνίδια platform όπως κλώνους του Tetris (T-Tris). Δεν ήταν τελείως loser όμως, συμμετείχε και σε μερικά ενδιαφέροντα παιχνίδια προηγούμενων δεκαετιών. Μιλάμε για εποχές όπου μεσουρανούσαν τα… Amstrad CPC.

Ίσως από αυτή τη gaming λογική να κέρδισε και το FL Studio. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε έναν εύκολο τρόπο λειτουργίας. Στην ουσία γράφεις μουσική χρησιμοποιώντας “μοτίβα” η “patterns”. Όπως είναι κλασικό για όλα τα DAW, έτσι και στο FL Studio, έχουμε μια καλή υποστήριξη του MIDI πρωτοκόλλου.

Το πρόγραμμα είναι ελκυστικότατο — και την ευθύνη για αυτό δεν την έχει μόνο το φρουτάκι του λογότυπού του, αλλά και ο εύκολος τρόπος λειτουργίας του, όπως και η τιμή του. Είναι φτηνό.

Χαρακτηριστικά που θα ενδιαφέρουν τους λίγο πιο ψαγμένους στην μουσική, είναι πως διαθέτει μια εσωτερική 32-bit floating point μηχανή, που με λίγα λόγια σου δίνει, όσο μιλάμε, αρκετό χώρο για να κάνεις την μίξη σου και να προσθέσεις όσα μουσικά κανάλια θέλεις χωρίς να χτυπήσεις κόκκινο. Υποστηρίζει μέχρι και 192 khz sampling rate και μπορεί κανείς να επιλέξει ήχο ανάμεσα σε στερεοφωνία, 5.1 και 7.1.

Επίσης υπάρχει μια πλειάδα από plug-ins που θα καλύψουν και τον πιο αχόρταγο μουσικό, όπως επίσης και virtual instruments για να χαθούν αρκετά βράδια στο ψάξιμο.

Ένα θέμα όμως που είναι άξιο σηζήτησης είναι το θέμα της υποστήριξης διαφορετικής πλατφόρμας από αυτής των Windows. Δεν λέω, μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό μουσικών που χρησιμοποιεί το λειτουργικό της Microsoft, όμως τι θα γίνει με τους χρήστες Linux και Macintosh; Υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα, γι΄ αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κίνηση για άλλα λειτουργικά: έχει γραφτεί στην πλατφόρμα Borland Delphi.

User interface

Όπως όλα τα sequencers, έτσι και αυτό, έχει ένα δικό του τρόπο ελέγχου, που βασίζεται στα παρακάτω εργαλεία:

Step sequencer

Μας επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη συναρμολόγηση του κομματιού, από μικρά μελωδικά μέρη που έχουμε φτιάξει.

Piano roll

Είναι το κλασικό μικρό πιανάκι που μας βοηθάει να γνωρίζουμε την νότα που θα παίξουμε. Ένα εργαλείο που υπάρχει σε όλους του sequencers.

Playlist

Είναι το σημείο που ελέγχουμε τα “patters” και τα αρχεία ήχου, για την συναρμολόγηση του μουσικού κομματιού.

Mixer

Η κλασική κονσόλα που βλέπουμε σε όλα τα μουσικά προγράμματα και μας επιτρέπει την ηχητική διακύμανση σε κάθε κανάλι που έχουμε, αλλά και την προσθήκη plug-ins.

Sample browser

Μας επιτρέπει την εισαγωγή samples, plug-ins, presets αλλά και αρχεία του τραγουδιού στο FL.

Εκδόσεις του FL Studio

Το Fruity Loops κυκλοφορεί σε διαφορετικές εκδόσεις, που καλύπτουν όλα τα γούστα, τις ανάγκες και τα διαθέσιμά χρήματα κάθε μουσικού.

  • Το FL Studio Express: Διαθέτει “drum-machine” προσφέροντας λειτουργικότητα μαζί με πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά. Μόνο λίγα κατασκευασμένα “effects” και γεννήτριες ήχου είναι διαθέσιμα.
  • Το Fruityloops Edition: Παρουσιάζει τον “piano-roll editor”, αυτό που αναφέραμε λίγο πιο πριν και την ικανότητα να χρησιμοποιεί τα FL Studio VST plug-ins άλλων εταιριών.
  • Το Producer Edition: Ως η διασημότερη έκδοση, προσφέρει την πλήρη δημιουργία ήχου και παράγει δυναμικότητα υποστήριξης. Αυτή η έκδοση επίσης διαθέτει τα “automation envelopes”.
  • Το FL Studio XXL Edition: Η XXL έκδοση συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά των πιο πάνω εκδόσεων μαζί με την προσθήκη πολλών έξτρα “plugins” αλλά και έναν video player για ακόμη πιο πολλά γούστα.

Με λίγα λόγια, η ουσία του πράγματος

Τώρα που είδαμε τι είναι και τι χαρακτηριστικά έχει, ας μπω κι εγώ στο παιχνίδι της… επιλογής. Με λίγα λόγια, πιστεύω πως το συμπαθέστατο αυτό πρόγραμμα είναι μεν ένας πολύ καλός σύμμαχος για τον αρχάριο αλλά και φτασμένο μουσικό, αλλά προς Θεού σας, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για την μηχανή ήχου του και να το συγκρίνει με άλλα sequencers τιτάνες που παρουσιάσαμε σε προηγούμενα άρθρα.

Το ότι π.χ. το χρησημοποιούν αρκετοί DJ παραγωγοί ή μουσικοι που παίζουν συνέχεια ανά τον κόσμο, πραγματικά δεν είναι και καμιά δικαιολογία. Κατά τ’ άλλα είναι μια πολύ καλή αρχή για να μπείς στον κόσμο της μουσικής δημιουργίας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166