ΑρχικήΛογισμικάSpectral Layers: Δουλεύοντας με τον ήχο σαν να ήταν εικόνα

Spectral Layers: Δουλεύοντας με τον ήχο σαν να ήταν εικόνα

Φανταστείτε πως θα ήταν αν μπορούσαμε να σχεδιάσουμε επάνω σε μια κυματομορφή λες και ήτανε κάποια φωτογραφία και την επεξεργαζόμασταν σε πρόγραμμα παρόμοιο του Photoshop. Κάτι σαν και αυτό που κάνει ο φίλος μου ο Σάκης με τις φωτογραφίες του. Δεν σου αρέσει ένα χρώμα; Το αλλάζεις! Δεν σου αρέσει ένα αντικείμενο μέσα στην φωτογραφία; Το σβήνεις χωρίς να επηρεάσεις το γύρω περιβάλλον. Σου άρεσε σε μια φωτογραφία ο ήλιος; Τον πολλαπλασιάζεις και έχεις τέσσερις ήλιους. Κάπως έτσι φανταζόμουν εγώ και πόσοι άλλοι, εδώ και πολλά χρόνια, το πως θα ήταν ένας πιο καλλιτεχνικός τρόπος επεξεργασίας του ήχου.

Οι προσευχές εισακούστηκαν και μια ομάδα προγραμματιστών έκανε πραγματικότητα αυτό που κάποτε υπήρχε μόνο ως ιδέα. Για να δούμε το διαφημιστικό να πάρουμε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Spectral Layers: Teaser

Ωραία. Πήραμε μια πρώτη ιδέα για το τί έχει να μας προσφέρει το πρόγραμμα. Προσωπικά ενθουσιάστηκα για πολλούς λόγους. Ξεκινώντας, όπως προαναφέραμε, βλέποντας το βίντεο είδα ότι επιτέλους υπάρχει και ένα νέο πρόγραμμα που μπορείς να επέμβεις στις δυναμικές κάθε ήχου και κάθε αρμονικής του — δυναμικά [sic]. Να αυξομειώσεις την ένταση δηλαδή κάποιου ήχου χωρίς να επηρεάσεις κάποιον άλλο που βρίσκεται στην ίδια κυματομορφή.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσεις να “καθαρίσεις”, από την άλλη, ανεπιθύμητους ήχους. Θα μπορείς να καθαρίσεις τους εξωτερικούς θορύβους από μια ηχογράφηση παραδείγματος χάρην. Θα μπορείς να διώχνεις ανεπιθύμητα clicks και pops εύκολα από ένα τραγούδι για να μην χρειαστεί να το ηχογραφήσεις από την αρχή.

Ένας ακόμα λόγος για ενθουσιασμό, και ο πιο κύριος, μιας και οι προηγούμενοι υπάρχουν διάσπαρτοι σε διάφορα προγράμματα όπως το iZotope RX, είναι πως έχοντας αυτό τον πρωτότυπο τρόπο διαμόρφωσης μιας κυματομορφής θα μπορείς να είσαι ελεύθερος να επέμβεις με έναν εντελώς διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο επάνω στον ήχο. Φαντάζει πολύ καλή ιδέα για νέο μουσικό πρόγραμμα. Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με ένα sequencer / DAW αλλά με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου.

Spectral Layers: User Interface

Μιας και έχουμε μπει σε αυτό τον δρόμο, των ιδιαίτερων προγραμμάτων επεξεργασίας και όχι πιό κοινών όπως αυτών του δυνατού για την κλάση του WaveLab, θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο με το πολύ καλό MetaSynth. Όπως θα δείτε, έχει αρκετά παρόμοια νοοτροπία στον τρόπο μεταχείρισης του ήχου με αυτή του Spectral Layers, αλλά αυτή την φορά τα εργαλεία βρίσκονται μέσα σε synthesizers και όχι σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας. Αυτό μάλλον μας δίνει μεν την ίδια νοοτροπία αλλά λιγότερα εργαλεία.

Πριν να συνεχίσουμε στο “a la Photoshop” πρόγραμμα ήχου να προτείνουμε το να ασχοληθείτε με το πολύ καλό SPEAR, το οποίο είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για Mac και Windows αλλα και το Photosounder το οποίο είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής που πλησιάζει σε νοτροπία το Spectral Layers. Όπως όμως και με κάθε εφεύρεση και κάθε τι νέο, τα πρωτεία τα παίρνει όχι αυτός που έφτιαξε πρώτος το πρόγραμμα αλλά αυτός που δημιούργησε το καλύτερο πρόγραμμα με τον βέλτιστο τρόπο χρήσης. Βεβαίως και θα γίνει κάποιο αφιέρωμα στα δυο προηγούμενα προγράμματα σε επόμενο άρθρο.

Όπως προαναφέραμε, το Spectral Layers δεν είναι ο πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το πρόγραμμα προέρχεται απο την ανάγκη να δημιουργηθεί μια συλλογή εργαλείων -που έχουμε ήδη δει σε άλλα μουσικά προγράμματα / plug-ins / ψηφιακά synthesizer- που να επεξεργάζεται τον ήχο, με μεγαλύτερη ακρίβεια όμως απ’ ότι οι προκάτοχοι του.

Spectral Layers: Frequency / harmonic Tools

Η επιλογή on-the-fly μας δίνει την δυνατότητα να ακούμε ανά πάσα στιγμή τον ήχο — προσέξτε, όχι την συνολική κυματομορφή, αλλά τον συγκεκριμένο ήχο που θέλουμε. Μπορούμε να ακούμε δηλαδή τον ήχο που βλέπουμε επάνω στην οθόνη. Συγκεκριμένα εργαλεία μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε με μεγάλη λεπτομέρεια συγκεκριμένα σημεία ενός ήχου, αλλά και να επιλέξουμε ποια αρμονική θέλουμε να αυξομειώσουμε ώστε να μεταβάλλουμε την ολική χροιά του με τα Harmonic Tools, που περιλαμβάνονταί μέσα στο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, έχουμε έλεγχο επάνω στην επεξεργασία του ηχητικού φάσματος, παρά σε μια λογαριθμική αναλογία που ακούμε.

Έτσι κι αλλιώς μια τρισδιάστατη επεξεργασία του ήχου είναι πιο εύκολη, πιο ελκυστική, με περισσότερα αποτελέσματα από μια δισδιάστατη, που συναντάμε συνήθως σε προγράμματα καθαρισμού ήχου. Έχουμε περισσότερη λεπτομέρεια και έτσι περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε τον τελικό μας σκοπό.

Οι προγραμματιστές του μας υπόσχονται μερικά ακόμα πολύ δυνατά και πρωτότυπα εργαλεία. Από το να μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποιον ήχο αλλά και παρόμοιους του μέσα στην κυματομορφή, ως το να μπορούμε να αλλάξουμε το pitch του αλλά και τον συνολικό του χρόνο άσχετα με την συνολική κυματομορφή. Μιλάμε για πρωτότυπα και δυνατά εργαλεία, για επεξεργασία ήχου εκ βαθέων.

Χαρακτηριστικά του προγράμματος

  • Συμβατό με Windows και Mac
  • Δυνατότητα non-destructive επεξεργασίας επάνω στους ήχους, είτε προσθέτοντας είτε αφαιρώντας δεδομένα
  • Εργαλεία που θυμίζουν νοοτροπία επεξεργασίας της Apple αλλά και της Adobe
  • Επεξεργασία σε 32-bit Floating Spectrum
  • Δυνατότητα Surround
  • Πρωτότυπος τρόπος επεξεργασίας του ήχου
  • Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτού λογισμικού (αποθηκεύοντας σε φορμά παρόμοιο του XML)

Το πρόγραμμα αλλά και τα βίντεο μας προϊδεάζουν για κάτι το σπουδαίο, ακόμα και από το στάδιο που βρίσκεται τώρα, το Alpha Stage 2. Alpha σημαίνει πως βρίσκεται στην αρχή ακόμα της ανάπτυξης, αλλά έχω την εντύπωση πως θα φέρει τα πάνω-κάτω στο editing του ήχου και είμαι σίγουρος πως πολλές εταιρίας θα ακολουθήσουν σιγά σιγά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166