FlashBack Express: Καταγράψτε ότι δείχνει η οθόνη σας, σε βίντεο

FlashBack Express: Καταγράψτε ότι δείχνει η οθόνη σας, σε βίντεο

Καταγράψτε οτιδήποτε συμβαίνει επί της οθόνης και αποθηκεύστε το σε ένα αρχείο βίντεο, όπως MP4, AVI, WMV για εύκολη αναπαραγωγή στη συσκευή σας ή μπορείτε κάλλιστα να το δημοσιεύσετε σε οποιοδήποτε ιστότοπο ή μέσω κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter).

Οι εκπομπές μαγειρικής και τα extreme sports αποτελούν τις καλύτερες απαντήσεις στη φαινομενικά άσχετη ερώτηση “Πού χρησιμεύει μια εφαρμογή όπως το FlashBack Express;”, την οποία μπορείτε να βρείτε στο DVD αυτού του τεύχους. Όσον αφορά στις πρώτες, η θεματολογία τους αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι όταν θέλει κανείς να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες, είναι χίλιες φορές καλύτερα να βλέπει στην πράξη τι ακριβώς πρέπει να κάνει, αντί να προσπαθεί να φανταστεί τις κινήσεις που θα πρέπει να ολοκληρώσει όπως αυτές περιγράφονται σε κάποιο κείμενο.

Όσον αφορά στις δεύτερες, αποτελούν ορατή απόδειξη του ότι κάποιος κάπου κατάφερε να κάνει κάτι πραγματικά δύσκολο, κάτι που ελάχιστοι έχουν καταφέρει. Σε αυτά, λοιπόν, βοηθά το FlashBack Express, επιτρέποντας σε κάθε χρήστη να δημιουργήσει τις δικές του “εκπομπές”. Μόνο που η θεματολογία τους δεν περιορίζεται στη μαγειρική και τα extreme sports -που στην περίπτωσή μας μεταφράζονται σε παιχνίδια στον υπολογιστή!- αλλά σε οτιδήποτε εμφανίζεται στην οθόνη.

Βλέπετε, η εφαρμογή λειτουργεί περίπου όπως μια συσκευή εγγραφής βίντεο. Μετά την εκκίνησή της αρκεί μια σειρά λίγων επιλογών και ευθύς αμέσως ξεκινά η καταγραφή όσων συμβαίνουν σε ένα παράθυρο, σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή σε όλη την επιφάνεια της οθόνης. Δεν έχει σημασία εάν αυτό που θέλει να καταγράψει κανείς είναι ένα απλό παράθυρο, ένας media player ή ένα παιχνίδι.

Το FlashBack Express μπορεί να καταγράψει τα πάντα και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσει είτε ως αρχείο βίντεο μορφής AVI (με οποιαδήποτε κωδικοποίηση επιλέξει ο χρήστης) είτε ως αρχείο Flash που μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα site.

Πριν προχωρήσουμε, επισημαίνουμε ότι στα παρακάτω βήματα θα δούμε μόνο τις επιλογές που αφορούν στη σύλληψη του βίντεο και όχι όσες εμφανίζονται κατά την κωδικοποίησή του σε AVI format μέσω κάποιου codec – αφού υπάρχουν άπειρα codecs, καθένα με τις δικές του παραμέτρους και επιλογές, και έτσι θα χρειάζονταν ολόκληροι τόμοι για να καλυφθούν όλες οι πιθανότητες.

Μπορείτε να κατεβάσετε τη δωρεάν έκδοση του προγράμματος εδώ https://www.flashbackrecorder.com/express/ Ωστόσο για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις υπάρχει και η έκδοση FlashBack Pro που διατίθεται η πληρωμή. Εμείς για τις ανάγκες του ρεπορτάζ χρησιμοποιούμε τη δωρεάν έκδοση.

Βήμα 1

Εκτελέστε την εφαρμογή FlashBack Express Recorder, που αποτελεί το ήμισυ του προγράμματος που αναλαμβάνει κάθε εγγραφή από την οθόνη. Επιλέξτε “Record a new movie” για να εκκινήσετε τη διαδικασία εγγραφής, οπότε θα κληθείτε να ρυθμίσετε μια σειρά από παραμέτρους σχετικά με αυτήν.

Βήμα 2

Στο πρώτο βήμα θα πρέπει να επιλέξετε την οθόνη (αν έχετε περισσότερες από μία συνδεδεμένες στον υπολογιστή) όπου θα γίνει η εγγραφή. Μπορείτε να διαλέξετε να αλλάξει ανάλυση (με χαμηλότερη ανάλυση είναι πιο ομαλή η κίνηση και μικρότερο το μέγεθος στο βίντεο που θα συλληφθεί) από το pull-down μενού στο πλαίσιο Screen Resolution. Αφήστε τις άλλες επιλογές ως έχουν.

Βήμα 3

Αν θέλετε να γράψετε ένα voiceover, δηλαδή μια φωνητική περιγραφή όσων θα καταγραφούν, ενεργοποιήστε την υποστήριξη εγγραφής ήχου στο δεύτερο βήμα. Αν έχετε καλό μικρόφωνο, αξίζει να αυξήσετε την ποιότητα του ήχου από το πλαίσιο Sound Format – π.χ. σε 44KHz και συμπίεση High Quality. Όπως θα δείτε και στο επόμενο βήμα, η εφαρμογή μπορεί να γράψει βίντεο και από μια web cam, αρκεί να ενεργοποιήσετε την επιλογή, να διαλέξετε την πηγή και τον τύπο βίντεο.

Βήμα 4

Στο τέταρτο βήμα καλείστε να επιλέξετε τον τρόπο σύλληψης. Η καλύτερη επιλογή είναι ο Capture Driver της εφαρμογής, που επιτυγχάνει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εγγραφή – αλλά προϋποθέτει εγκατάστασή του. Αν για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί στον υπολογιστή σας, η εγγραφή γίνεται σε GDI mode. Ανάλογα με το είδος του περιεχομένου που θέλετε να συλλάβετε, αξίζει να πειραματιστείτε με τις άλλες δύο επιλογές: “Turn off hardware acceleration” (καλύτερες επιδόσεις στη σύλληψη βίντεο) και “Use DirectX mode” (καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένα PCs).

Βήμα 5

Σε αυτό το σημείο μπορείτε να αλλάξετε ακόμη περισσότερες επιλογές σχετικά με την εγγραφή. Κάντε κλικ στο More Options και στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέξτε το Hotkey. Ορίστε τρεις συνδυασμούς πλήκτρων για τις λειτουργίες Record, Stop recording και Pause recording, ώστε πατώντας τους να μπορείτε να εκτελείτε στα γρήγορα την αντίστοιχη λειτουργία. Συνεχίστε στο Advanced, όπου θα επιλέξετε αν προτιμάτε μικρότερο μέγεθος ή καλύτερη ποιότητα στο τελικό βίντεο, αυξάνοντας ή μειώνοντας, αντίστοιχα, την τιμή του Movie compression level.

Βήμα 6

Μετά τα παραπάνω είστε έτοιμοι για την εγγραφή: διαλέξτε αν θέλετε να συλλάβετε ό,τι συμβαίνει σε όλη την έκταση της οθόνης, σε ένα παράθυρο ή μία περιοχή (στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα κληθείτε να επιλέξετε το παράθυρο/να ορίσετε την περιοχή που θα εγγραφεί στο βίντεο) και απενεργοποιήστε το “Show Recorder toolbar during recording”, για να μην παρουσιάζεται στην εγγραφή – εξάλλου γι’ αυτό ορίσατε τα shortcuts νωρίτερα. Κάντε κλικ στο Finish και στη συνέχεια στο Record.

Βήμα 7

Μετά την εγγραφή θα κληθείτε να ορίσετε πού και με ποιο όνομα θα αποθηκευτεί το βίντεο που συλλήφθηκε, και μετά θα μεταφερθείτε στον BB FlashBack Player. Επιλέξτε από το μενού File αν θέλετε να αποθηκεύσετε το βίντεο ως αρχείο AVI ή Flash – το πρώτο είναι ιδανικό για offline αναπαραγωγή σε οποιονδήποτε υπολογιστή μέσω μιας εφαρμογής media player, το δεύτερο για όποιον θέλει να ενσωματώσει το βίντεο που μόλις καταγράφηκε σε κάποια ιστοσελίδα.

Στην περίπτωση του AVI format θα κληθείτε να επιλέξετε και το codec που θα χρησιμοποιηθεί για την κωδικοποίηση του βίντεο – για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του θα πρέπει να ανατρέξετε στο manual που το συνόδευε.

Βήμα 8

Και οι δύο επιλογές αποθήκευσης παρέχουν πλήθος παραμέτρων που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, όμως οι σημαντικότερες είναι κοινές. Από το tab General μπορείτε να μειώσετε το framerate που επηρεάζει τη σχέση ομαλής αναπαραγωγής/μεγέθους, το μέγεθος του βίντεο (επιλογή Scaling), το αν θα υπάρχει ή όχι ήχος (tab Sound), καθώς και το επίπεδο συμπίεσης (Compression) – στα AVI καθορίζεται από το codec, ενώ στα Flash από το επίπεδο συμπίεσης των JPEG keyframes. Ένα τελευταίο κλικ στο Export αρκεί και η δική σας “εκπομπή” είναι έτοιμη προς παρακολούθηση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας