Ford μοντέλα για όλα τα γούστα. Αφιέρωμα

Ford μοντέλα για όλα τα γούστα. Αφιέρωμα

Δημιούργησα ένα κατατοπιστικό αφιέρωμα για τα Ford μοντέλα του παρελθόντος που εγώ οδήγησα, και με έκαναν να τα αγαπήσω. Όμως για να μην υπάρχει σύγχυση πληροφοριών, τα μοντέλα που παρατίθενται παρακάτω δεν είναι τα καλύτερα, απλά είναι εκείνα που εγώ λάτρεψα. Ούτε φυσικά υπάρχει κάποιου είδους κατάταξη από το ισχυρότερο αυτοκίνητο προς το πιο αδύναμο. Επίσης, η σειρά των μοντέλων είναι απολύτως τυχαία.

Ford Mustang GT

Ειρωνεία, το ξέρουμε, αλλά για να γνωρίσουμε από κοντά τη νέα γενιά του δημοφιλέστερου αμερικανικού muscle car δεν ταξιδέψαμε καν μέχρι τα όρια του Ατλαντικού, παρά μόνο στην καρδιά της Μεγάλης Βρετανίας… μην το πείτε πουθενά αυτό. Τη βροχερή εκείνη φθινοπωρινή μέρα νιώσαμε πολλά, νιώσαμε σαν παιδιά, σαν ήρωες, σαν ηλίθιοι μαζί και τρομοκρατημένοι πρωτάρηδες, ενώ γυρίσαμε άφραγκοι και μπερδεμένοι από τα ανάμεικτα συναισθήματα. Το σίγουρο είναι ότι, καθώς είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, η Mustung GT μας λείπει!

Oταν πρόκειται για τη δοκιμή ενός αυτοκινήτου όπως η Mustang, τα συναισθήματα ποικίλουν. Από τη μια πλευρά υπάρχει η δεδομένη… απογοήτευση, μιας και πρόκειται περί αυτοκινήτου που δεν στρίβει. Ο οδηγός, όμως, είναι ο πελάτης και δεν πρέπει επ’ ουδενί να κουράζεται κάνοντας το μοναδικό πράγμα που του απομένει για την πλοήγηση του οχήματος, την αλλαγή των ταχυτήτων… Ναι, καλά το φανταστήκατε, είναι αυτόματη. Οι Αμερικανοί κατασκευαστές αφαίρεσαν ακόμη και αυτή την ελάχιστη ευθύνη από τα χέρια του «couch potato». Αυτή, βέβαια, η «μέχρι αηδίας» απλότητα του οχήματος, από την άλλη πλευρά, είναι και όλη η ομορφιά του. Βλέπετε, οι Αμερικανοί συνηθίζουν να σχεδιάζουν δυνατά και επιβλητικά αντικείμενα, που μοιάζουν να προορίζονται για χρήση από άτομα περιορισμένης αντίληψης, τα οποία βάζουν τις γάτες τους στο φούρνο μικροκυμάτων γιατί δεν έγραφαν οι οδηγίες χρήσεως ότι είναι κακό (αλλά και για να διεκδικήσουν τεράστια αποζημίωση για το θάνατο της γάτας, ακριβώς επειδή δεν το έγραφαν οι οδηγίες).

Με ονομασία προέλευσης

Η παλιά Mustang αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και πιο… «γρηγοροπουλημένα» αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Όταν πρωτοβγήκε στην παραγωγή, οι υποψήφιοι αγοραστές έκαναν ουρά έξω από τις αντιπροσωπείες για την απόκτησή της. Η μανία αυτή συνεχίστηκε με την ανάδειξη της Mustang ως… σταρ του σινεμά, ακόμα και σε σύγχρονες ταινίες. Η Mustang συνεπώς είναι ένα από τα αυτοκίνητα που, όπως η Jaguar E type και το ΜΙΝΙ, έχουν μπει στην καρδιά μας, καθώς και στο Hall of Fame της αυτοκίνησης. Έτσι, η επαναφορά του ονόματός τους (και του σήματος στη συγκεκριμένη περίπτωση) αποτελεί σημαντικό γεγονός. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι στη δεκαετία του ’60 το αμερικανικό ναυτικό ανέφερε σε μια καμπάνια του: «Για τα beach boys, την apple pie και τη Mustang του ’67 αξίζει να πολεμήσεις». Ας δούμε όμως αν η νέα έκδοση μπορεί να λάβει μερίδιο από τη δόξα και να γίνει μια αντάξια του παρελθόντος Mustang ή αν απλώς θα φυτοζωήσει υπό τη σκιά του ονόματος.

Ένα ζαχαρωτό που σε κάνει ήρωα!

Η ψυχολογία μας κατά τη διάρκεια της απόστασης μέχρι το σημείο δοκιμής ήταν η αρμόζουσα: νιώθαμε σαν παιδάκια που θέλουν ένα μεγάλο ζαχαρωτό· αυτό το συναίσθημα διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής. Βοήθησε βέβαια και το ίδιο το αυτοκίνητο, μιας και, με τα τεράστια όργανα χειρισμού, μας έκανε να νιώσουμε σαν να είμαστε περίπου 7 ετών και να παίζουμε πόλεμο με τα Playmobil μας. Προκειμένου να νιώσουμε όλη την εμπειρία της οδήγησης μιας Mustang, κανονίσαμε τη δοκιμή στη μεγαλύτερη ευθεία που βρήκαμε στην Αγγλία. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, το δικό μας Route 66, στην καρδιά της Μεγάλης Βρετανίας. Την υπόλοιπη μέρα περάσαμε… υπέροχα, ανεβοκατεβαίνοντας την ευθεία αυτή και ακούγοντας το μαγευτικό ήχο του φοβερού V8.

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες Mustang, αν και κυκλοφόρησαν στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, λόγω της τεχνολογίας των αναρτήσεων και διαφόρων άλλων παραγόντων, έφερναν σε αυτοκίνητο του ’40. Οπότε, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η τωρινή Mustang στρίβει όπως θα περίμενε κάποιος να στρίβει ένα αυτοκίνητο του ’60. Αυτό βέβαια, δεν είναι αναγκαστικά αρνητικό. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, βλέπετε, δεν έχουν φτιαχτεί με τη λογική της διατήρησης της ταχύτητας και της πραγματοποίησης των απόλυτων χρόνων στις πίστες. Έχουν φτιαχτεί με τη λογική του… ήρωα. Έτσι, με ταχύτητα 100 (;) χλμ./ώρα, συνοδεία του V8, μπήκαμε σε ανοιχτές απλές στροφές, χάσαμε τον έλεγχο του πίσω άξονα του αυτοκινήτου, παλέψαμε με το τιμόνι, το επαναφέραμε και νιώσαμε κάτι επικό, κάτι από Eleanor… Και καθώς σήμερα υπάρχει έλλειψη έντιμων και επικών πολέμων κοντά στο σπίτι μας, αυτό είναι που αποζητάει πλέον ο κόσμος.

«Ναι είμαι αυτό που βλέπεις και ακούς.»

Κάτι ακόμα που έχει καταφέρει να πετύχει η Mustang είναι η επιβλητική γραμμή και εμφάνιση του muscle car. Με τα φουσκωμένα panel, την ελαφρώς σπορ γραμμή, τα φαρδιά της λάστιχα και την αυξημένη όρεξή της για βενζίνη, καταφέρνει να μην περνάει απαρατήρητη και μπορεί, κατά την άποψή μας, να κατακτήσει επάξια μια από τις ψηλές θέσεις στην καρδιά των ανά τον κόσμο λάτρεων του είδους. Είναι αλήθεια ότι, διαβάζοντας κανείς τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Mustang, καταρχήν εντυπωσιάζεται. Ο κινητήρας ακολουθεί το μοτίβο όλων των Mustang και γενικότερα των muscle car μέχρι τώρα: ο V8 και τα 4600 κυβικά εκατοστά ακούγονται ομολογουμένως αρκετά εντυπωσιακά.

Μη γελιέστε όμως, δεν είναι κατασκευασμένη ή σχεδιασμένη στη Γερμανία, ούτε καν στην Ιαπωνία… έχει φτιαχτεί στην Αμερική και αυτό σημαίνει ότι από όλο αυτόν τον κυβισμό έχουν κατορθώσει να προσφέρουν μόλις 300 άλογα. Και αυτά είναι αρκετά για να φτάσει στα 100 χλμ./ώρα σε κάτι λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα – δεν είναι κακός χρόνος. Mάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το καταφέρνει υπό μία πανδαισία ήχου που δημιουργούν 8 κύλινδροι από το Detroit σε διάταξη V και συγχρόνως σηκώνει τη μούρη αρκετά ψηλά, όπως άλλωστε και όλα τα muscle car, οι χρόνοι επιταχύνσεων καθίστανται μάλλον αδιάφοροι.

Υπάρχουν βέβαια και πολλά αρνητικά στο αυτοκίνητο. Ένα απ’ αυτά είναι η τεχνολογία του πίσω άξονα, που έχει παρθεί από… άμαξα και, κρίνοντας από την απλότητα και τη μη χρηστικότητά του, δεν θυμίζει αυτοκίνητο του 2006. Ένα άλλο είναι η μη στεγανότητα των μπροστινών φώτων, που θολώνουν με την υποψία και μόνο βροχής, και η λίστα συνεχίζεται. Σε αυτό το σημείο, όμως, πρέπει να θυμηθούμε ότι ποτέ οι Mustang και τα muscle car δεν υπήρξαν αξιόπιστα, ούτε σχεδιασμένα στην κόψη της τεχνολογίας, και γι’ αυτόν και μόνο το λόγο δεν έχουμε την απαίτηση αυτή και από την καινούρια Mustang.

Όπως προείπαμε, η Mustang δεν αφήνει στον οδηγό την παραμικρή από τις σημαντικές πρωτοβουλίες πέρα από τις απολύτως απαραίτητες, μπορεί λοιπόν να κάνει χρήση του τιμονιού (που δεν είναι και πολύ χρήσιμο, μιας και δεν μπορεί να στρίψει), του γκαζιού και του φρένου. Και αυτό είναι όλο. Θα χαρείτε, όμως, να μάθετε ότι υπάρχουν πολλά παιχνιδάκια για να κρατήσουν τον οδηγό απασχολημένο κατά τη διάρκεια της ευθείας πορείας του. Ένα από αυτά, που βρήκαμε ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, είναι ένα κουμπάκι που αλλάζει το χρώμα φωτισμού του καντράν. Με το πάτημα αυτού του κουμπιού μπορείτε να επιλέξετε από, ούτε λίγο ούτε πολύ, 125 διαφορετικά χρώματα, πράγμα που εμάς προσωπικά μας εντυπωσίασε. Σίγουρα οι Αμερικανοί δείχνουν να λατρεύουν τη νέα Mustang, καθώς πριν από μερικούς μήνες εξακριβώθηκε ότι ο χρόνος που χρειάζεται μια Mustang για να πουληθεί, από τη στιγμή που φτάνει στην αντιπροσωπία, είναι 15 μόλις λεπτά.

To Conclude

Σε γενικές γραμμές, ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που μπορεί και του ταιριάζει, και, με αυτή τη λογική, οι Αμερικανοί… δεν έπρεπε να φτιάχνουν αυτοκίνητα. Οι εξαιρέσεις, όμως, είναι που επιβεβαιώνουν τον κανόνα και αυτό το αυτοκίνητο αποτελεί εξαίρεση.

Ford Focus RS

«Αυτό που θέλουμε είναι το νέο Focus RS να είναι ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων» λέει ο Jost Capito, επικεφαλής του τμήματος Ford Motorsport. Παρ’ όλο που το νέο Focus RS δεν είναι τετρακίνητο, όπως πολλοί περίμεναν, τα πρώτα στοιχεία σκιαγραφούν ένα ταχύτατο αυτοκίνητο που θα είναι σαφώς πιο γρήγορο και πιο όμορφο από τον προκάτοχό του. Η πρώτη παρουσίαση του νέου Focus RS έχει οριστεί στις 22 Ιουλίου στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου του Λονδίνου. Το καμάρι της γερμανικής εταιρείας, όπως το αποκαλούν οι μηχανικοί του, αναμένεται να ανεβάσει στα ύψη την αδρεναλίνη των παρευρισκομένων, αφού θα είναι μια από τις πιο καυτές εμφανίσεις της βρετανικής έκθεσης.

Πολεμική εμφάνιση

Η εξωτερική του εμφάνιση είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή και διεγείρει τις αισθήσεις με το λαμπερό πράσινο χρώμα που έχει το αμάξωμα στις φωτογραφίες. Την πολεμική σιλουέτα του νέου RS συνθέτουν οι αεραγωγοί στο καπό και στα μπροστινά φτερά (όπως στο Mitsubishi EVO) που χρησιμεύουν για την απαγωγή της θερμότητας, ώστε να πέφτει… ο πυρετός του κινητήρα. Στο πίσω μέρος, την παράσταση κλέβει η τεράστια αεροτομή και ο αεροδυναμικός διαχύτης· στοιχεία που παραπέμπουν στο αγωνιστικό Focus που συμμετέχει στο WRC.

Πίσω από τις όμορφες 19άρες ζάντες αλουμινίου, που «φορούν» ελαστικά της Continental διάστασης 235/35, κρύβονται τα ενισχυμένα δισκόφρενα που περιλαμβάνουν αεριζόμενους δίσκους 336 χιλιοστών εμπρός και 300 χιλιοστών πίσω. Όπως είναι αναμενόμενο, την προσοχή στο εσωτερικό μονοπωλούν τα εντυπωσιακά καθίσματα της Recaro, το τριάκτινο σπορ τιμόνι με το λογότυπο RS, τα αλουμινένια πεντάλ και η τριπλέτα (που δείχνει την πίεση και τη θερμοκρασία λαδιού και την πίεση του turbo) στο μέσο του ταμπλό, που έχει ξεπατικωθεί από το ST.

Οι 300 του RS

Κάτω από το καπό κρύβεται o γνωστός -από το ST- υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 2,5 λίτρων, που αναδεικνύει το νέο RS ως το ισχυρότερο προσθιοκίνητο μοντέλο παραγωγής. Πώς και αυτό; Διότι το 5κύλινδρο μοτέρ αποδίδει 300 ίππους και 41,8 χλγμ. ροπής μετά τις κατάλληλες περιποιήσεις της Motorsport, με αλλαγή στην ηλεκτρονική διαχείριση, στην πίεση του συστήματος υπερτροφοδότησης, στη γεωμετρία του θαλάμου καύσης και των εκκεντροφόρων. Ο συνδυασμός αυξημένης ιπποδύναμης και μειωμένου συνολικά βάρους επιτρέπει στο νέο Focus RS να επιταχύνει σε λιγότερο από έξι δευτερόλεπτα από τα 0 στα 100 χλμ/ώρα, ενώ η τελική του ταχύτητα ξεπερνά τα 250 χλμ/ώρα.

Ωστόσο, ένα ταχύτατο αυτοκίνητο δεν πρέπει να είναι μόνο γρήγορο αλλά να περνά την δύναμη του και με ασφάλεια στο δρόμο, ειδικά όταν μιλάμε για κίνηση αποκλειστικά στον εμπρός άξονα. Έτσι, το εμπρός διαφορικό είναι μπλοκέ (περιορισμένης ολίσθησης τύπου Quaife, το χρησιμοποιεί και η Alfa Romeo και είναι παρόμοιο με Torsen) ώστε οι 300 ίπποι να περνούν ομαλά στην άσφαλτο. Η ροπή μεταφέρεται μέσω μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων, ενώ τα μετατρόχια έχουν αυξηθεί και η ανάρτηση έχει επαναρρυθμιστεί (με πιο σφιχτά αμορτισέρ, σκληρότερα ελατήρια και μεγαλύτερη σε διάμετρο πίσω αντιστρεπτική ράβδο) ώστε να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και να περνά με ασφάλεια όλη αυτή η δύναμη στην άσφαλτο. Όσο αφορά στο σύστημα δυναμικής ευστάθειας (ESP) και αυτό έχει τροποποιηθεί, έτσι ώστε η λειτουργία του να συμβαδίζει με τη σπορ εμφάνισή του.

Εν κατακλείδι…

…να πούμε πως η τιμή πώλησής του δεν έχει ανακοινωθεί από τη γερμανική εταιρεία και το λανσάρισμα του νέου Ford Focus RS θα ξεκινήσει πιθανότατα στις αρχές του 2009, αφού το μοντέλο βρίσκεται σε φάση δοκιμών και εξέλιξης. Εμείς απλώς ελπίζουμε η ομάδα του κυρίου Capito να τελειώσει το συντομότερο, ώστε να δούμε από κοντά το νέο RS στην έκθεση του Παρισιού, στις αρχές Οκτωβρίου, και να σας μεταφέρουμε από πρώτο χέρι έγκυρες πληροφορίες.

Ford Mondeo

Tο νέο Ford Mondeo είναι πλέον πραγματικότητα και όσοι είστε σινεφίλ σίγουρα θα το είδατε να πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του θρυλικού πράκτορα Tζέιμς Mποντ! Bέβαια, το μοντέλο που πήρε μέρος στα γυρίσματα της ταινίας αποτελεί ένα σπορ πρωτότυπο, ωστόσο οι σχεδιαστικές παρεκτροπές σε σχέση με το μοντέλο προ-παραγωγής που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη έκθεση του Παρισιού είναι ελάχιστες. Xωρίς αμφιβολία, το νέο Ford Mondeο δείχνει… νέο.

Aν το προηγούμενο μοντέλο είχε κατηγορηθεί για την κάπως «επίπεδη» σχεδίασή του, το καινούργιο ξεχωρίζει και θα μπορούσαμε να πούμε ότι οριοθετεί το ξεκίνημα μια νέας εποχής για τη γερμανική φίρμα. H σχεδίαση του νέου Mondeo είναι εντυπωσιακή και το αυτοκίνητο ξεχωρίζει αφενός για τις αυξημένες διαστάσεις του και αφετέρου για την «τριγωνική» σχεδίαση του εμπρός μέρους, με τη χαρακτηριστική γρίλια της Ford. Σε γενικές γραμμές είναι εμφανής η προσπάθεια των σχεδιαστών να προσδώσουν σπορ προσωπικότητα στο νέο Mondeo, η αποστολή του οποίου σίγουρα δεν είναι εύκολη.

Mε σπορ χαρακτήρα

H έκδοση παραγωγής του Mondeo θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Γενεύης τον ερχόμενο Mάρτιο. Eίναι προφανές πως το νέο Mondeo έχει πάρει αρκετά στοιχεία από το πρωτότυπο Iosis και τα συνδυάζει με λεπτομέρειες από το πολυμορφικό S-Max. Kαι μπορεί το νέο Mondeo να δείχνει πιο αμερικάνικο, παραμένει όμως επιβλητικό και ταυτοχρόνως απέκτησε το δυναμισμό και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που έλειπαν από το προηγούμενο μοντέλο. Tο νέο Mondeo, το οποίο βασίζεται στο πάτωμα και τα μηχανικά μέρη των Galaxy και S-Max, σε συνδυασμό με τη σπορ εμφάνιση, προσφέρει πλήθος πολυτελών στοιχείων και εσωτερικό υψηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα να αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα της Ford για την προσέλκυση νέων πελατών.

Xάρη στη νέα δομή του πλαισίου του, το Mondeo, σύμφωνα με τη Ford, θα διαθέτει τεράστιο χώρο αποσκευών, χωρίς οι επιβάτες της καμπίνας να μένουν παραπονεμένοι. H ποιότητα κατασκευής και υλικών θα είναι αισθητά αναβαθμισμένη, όχι μόνο σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά, αλλά και απέναντι στο νέο Focus, η εικόνα του οποίου είναι ήδη πολύ καλή. Tο εσωτερικό θα είναι παρόμοιο με εκείνο του S-Max, ενώ ο εξοπλισμός αναμένεται εντυπωσιακός. H αλλαγή της εικόνας στο εσωτερικό του Mondeο όφειλε να είναι δραματική, αφού το VW Passat ανέβασε τον πήχη σε ό,τι αφορά την ποιότητα στην κατηγορία.

Ποιότητα, άνεση και δυναμισμός

H νέα καμπίνα θα είναι ιδιαίτερα εργονομική, ενώ τα αναβαθμισμένα καθίσματα και οι υψηλής ποιότητας ταπετσαρίες θα ολοκληρώνουν την εικόνα. Όλα αυτά επιτρέπουν στον Στιβ Άνταμς, διευθυντή της γραμμής παραγωγής των μεγάλων Ford, να δηλώνει: «Tο νέο Mondeo θα προσφέρει κορυφαία επίπεδα άνεσης, με το πιο ολοκληρωμένο πακέτο εξοπλισμού στην κατηγορία, σε συνδυασμό με τεχνολογία αιχμής και ένα πακέτο εξοπλισμού που αποσκοπεί στο να καλομαθαίνει τον οδηγό και τους επιβάτες». Γι’ αυτό θα περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό στοιχεία όπως ο διζωνικός κλιματισμός, το ηχοσύστημα και το σύστημα πλοήγησης που εκτελούν τις λειτουργίες τους με φωνητικές εντολές. Tο Mondeo θα είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της φίρμας με πανοραμική γυάλινη οροφή!

Tο νέο πλαίσιο υπόσχεται εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά, μια βαριά κληρονομιά που αφήνει το υπάρχον μοντέλο. H Ford έκανε σαφές ότι στόχος της είναι το νέο Mondeo να είναι το καλύτερο οικογενειακό αυτοκίνητο σε ό,τι αφορά την αίσθηση του τιμονιού, τη δυναμική συμπεριφορά και την ποιότητα κύλισης. Στις κορυφαίες εκδόσεις, μάλιστα, αναμενόμενη είναι η διάθεση των ενεργών αμορτισέρ του S-Max, όπως φυσικά και τα πιο πρόσφατα εξελιγμένα συστήματα ελέγχου της πρόσφυσης και της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου.

Kάτω από το καπό οι επιλογές των κινητήρων θα ξεκινούν από 1,6 λίτρα με μεταβλητό χρονισμό. Θα υπάρχει επίσης η επιλογή των 1,8 και 2,0 λίτρων, ενώ στην κορυφή θα υπάρχει ο 5κύλινδρος τούρμπο κινητήρας των 225 ίππων του Focus ST. Πάντως, για την έκδοση Mondeo ST προορίζεται ένας 6κύλινδρος σε σειρά turbo κινητήρας 3.2 λίτρων, που πρόσφατα εξέλιξε η Volvo και ο οποίος αποδίδει 250 ίππους. Φυσικά θα υπάρχουν και turbodiesel 1,8 και 2,0 λίτρων. Tο κιβώτιο θα είναι 5 σχέσεων για τη βασική έκδοση, ενώ για την υπόλοιπη γκάμα θα διαθέτει μια σχέση παραπάνω, και φυσικά θα υπάρχει αυτόματη επιλογή.

Stand by

«Tο νέο Mondeo που αποκαλύψαμε στο Παρίσι σχεδιάστηκε για να προετοιμάσει τους πελάτες για το πιο συναρπαστικό οικογενειακό αυτοκίνητο που κατασκευάσαμε ποτέ» δηλώνει ο Tζο Mπάκατζ, αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντος στη Ford Eυρώπης, για να συμπληρώσει: «Oι πιο τεχνικές λεπτομέρειες του νέου μοντέλου μας θα παραμείνουν μυστικές για λίγο καιρό ακόμα, αλλά πιστεύουμε ότι το μοντέλο του Παρισιού είναι μια σαφής ένδειξη του πόσο διαφορετικό θα είναι το νέο Mondeo». Eμείς πάντως δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε!

Ford Fiesta Sport 1.6

Μπορεί σε γενικές γραμμές να απευθύνεται σε αγοραστικό κοινό όλων των ηλικιών, η αλήθεια όμως είναι ότι το Fiesta είναι η κατεξοχήν αδυναμία των νέων, που βλέπουν στο γερμανικό supermini το πρώτο τους αυτοκίνητο. Όσο «kinetic» όμως και αν είναι το πεντάθυρο Fiesta, πάντα υπάρχει κάτι που είναι ακόμη πιο σπορ και μπορεί να δώσει μεγαλύτερες δόσεις συγκίνησης στον οδηγό του. Αυτό δεν είναι άλλο από την τρίθυρη εκδοχή του -λέγε με sport-, που εφοδιάζεται με 1.600άρη κινητήρα 120 ίππων και είναι πιο δυναμική τόσο από άποψη εμφάνισης όσο και λόγω στησίματος.

Sport στην εμφάνιση…

Με την πρώτη ματιά, δεν αργείς να καταλάβεις ότι πρόκειται για το νέο Fiesta, ακόμα και από μακριά. Οι δύο λιγότερες πόρτες ανεβάζουν -διά της απουσίας τους- κατακόρυφα το νεανικό του ύφος, ενώ και η κομψή αεροτομή δίνει πόντους περισσότερο στην σπορ εμφάνιση και λιγότερο στην ουσία. Μπαίνεις στο τρίθυρο Fiesta και αμέσως αντιλαμβάνεσαι την καλή θέση οδήγησης και την πλευρική στήριξη που έχουν τα σπορ καθίσματα. Αγγίζεις τον επιλογέα του πεντατάχυτου κιβωτίου και νιώθεις και εκεί τη σπορ παρέμβαση των Γερμανών, ενώ και η χρωμιωμένη επίστρωση απουσιάζει από τους τρεις κύκλους του πίνακα οργάνων.

…sport εν κινήσει

Εντάξει, καταλάβαμε πως είναι λιγάκι πιο σπορ στην εμφάνιση, είναι όμως και στο δρόμο; Το στιβαρό του πλαίσιο είναι αισθητό από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την πιο σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης, να πατάει γερά στο δρόμο μειώνοντας ελάχιστα την άνεση. Το Fiesta sport είναι λιγότερο υποστροφικό σε σχέση με το πεντάθυρο και απολύτως προβλέψιμο στις αντιδράσεις του, κάνοντας την οδήγηση πιο απολαυστική. Σπουδαίο ρόλο παίζει και ο 1.600άρης ζωηρός κινητήρας, που αποδίδει 120 ίππους και συνεργάζεται ιδανικά με το (κοντής κλιμάκωσης) 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων. Στην πράξη, το μοτέρ σού δίνει την εντύπωση πως είναι πιο ισχυρό, ίσως όμως και να το έχουμε συνηθίσει στα βαρύτερα αμαξώματα των Focus και Mondeo και τώρα πλεονεκτεί, έχοντας να κάνει με τα μόλις 1.109 «κιλάκια» του Fiesta. Η γραμμική και καλή λειτουργία του σε κάνει να πατάς το πεντάλ του γκαζιού συχνότερα από όσο χρειάζεται, αρκεί να μη σε τρομάζει το οικονομόμετρο όταν πλησιάζει απειλητικά τα 9,5 λίτρα / 100 χλμ.

Καλοτάξιδο

Η πορεία του πεντάθυρου Fiesta δείχνει πως, λογικά, θα γεμίσουν σε λίγο καιρό οι ελληνικοί δρόμοι από δαύτα. Αυτό είναι ένα ακόμη συν για το Fiesta Sport, από τη στιγμή που κάποιος δεν καίγεται ιδιαίτερα για την επιπλέον πρακτικότητα. Αυτός που επιθυμεί να δώσει 15.625 € για να ξεχωρίζει με ένα ακόμη πιο στιλάτο και σπορ μικρό δεν θα απογοητευθεί από το Fiesta. Άλλωστε, ο τρίθυρος ανταγωνισμός δεν έχει να αντιτάξει κάτι καλύτερο.

Ford Focus 1.0 Ecoboost

Στη Ford όμως κάθε άλλο παρά αστειεύονται, αφού με τον νέο 1.000άρη Ecoboost πηγαίνουν το downsizing σε άλλο επίπεδο. Τα κυβικά πλέον απειλούνται για τα καλά από την υπερτροφοδότηση και οι σύγχρονοι κινητήρες συρρικνώνονται ως προς τον αριθμό των κυλίνδρων και τη χωρητικότητα. Έτσι, τη βάση στην γκάμα του Focus θα απαρτίζουν από αρχές Απριλίου οι εκδόσεις 100 και 125 ίππων με τον μονόλιτρο κινητήρα (999 κ.εκ., με άμεσο ψεκασμό και μεταβλητό χρονισμό σε όλες τις βαλβίδες), που θα πλαισιώσει τις μεγαλύτερες Ecoboost των 1,6 (με 150 και 182 ίππους) και 2,0 λίτρων (με 250 ίππους). Τα νέα όμως συνεχίζονται, αφού ο καινοτόμος τρικύλινδρος θα τοποθετηθεί το φθινόπωρο στο επερχόμενο B-MAX, στο C-MAX και προς το τέλος του έτους στα ανανεωμένα Fiesta και Kuga.

Masterpiece

Είναι λογικό να διατηρεί κανείς επιφυλάξεις στο άκουσμα ενός Focus με χιλιάρι μοτέρ. «Πώς να πηγαίνει άραγε; Θα έχει οριακές επιδόσεις ή θα προσφέρει κάτι παραπάνω; Μα, χιλιάρης σε μικρομεσαίο γίνεται;». Και όμως, γίνεται! Αν δεν γνώριζα την έκδοση του Focus (με τους 125 ίππους) που οδήγησα για πρώτη φορά στους ισπανικούς δρόμους, θα έβαζα στοίχημα πως πρόκειται για 1.400άρη ατμοσφαιρικό. Εντάξει, μπορεί να υπερβάλω λιγάκι, αλλά ο νέος Ecoboost είναι ροπάτος από χαμηλά ως τούρμπο και τόσο γραμμικός σε λειτουργία που εξανεμίζει τις ανησυχίες σου για τρικύλινδρο θόρυβο και κραδασμούς. Με λίγα λόγια είναι τόσο αποδοτικός που κάνει την -προς κατάργηση έκδοση 1.6 με τους 125 ίππους, να μοιάζει λίγη.

Η χροιά του, πάντως, στις υψηλές στροφές έχει ίχνος από τρικύλινδρο ήχο, αλλά είναι τόσο γλυκός που σε διασκεδάζει δίχως να σε ενοχλεί. Αντί μίας ράβδου εξισορρόπησης των κραδασμών (λόγω του “ασύμμετρου” ανεβοκατεβάσματος των δύο πιστονιών σε σχέση με το μεσαίο) οι ειδικοί της Ford έδωσαν βαρύτητα στο ζύγισμα του στροφάλου μέχρι και το βολάν, καθώς και στα σημεία έδρασης, περιορίζοντας δραστικά τις μικρομετατοπίσεις του μοτέρ. Από την άλλη, η μικρή υδρόψυκτη τουρμπίνα σημαίνει και μικρή μάζα, με συνέπεια να είναι πιο εύκολο να περιστραφεί έως τις 248.000 σ.α.λ., προσφέροντας άμεση ανταπόκριση στο γκάζι.

Μιλώντας με νούμερα, η έκδοση με τους 100 ίππους (που συνδυάζεται με 5άρι κιβώτιο) αποδίδει 170 Nm από τις 1.400 σ.α.λ., έχει μέση τυποποιημένη κατανάλωση 4,8 λίτρα/100 χλμ. ενώ η εκπομπή CO2 είναι 109 γρ./χλμ. Αντίστοιχα, οι τιμές για τη μεγαλύτερη με τους 125 ίππους (με 6άρι κιβώτιο) είναι 170 Nm, 5,0 λίτρα/100 χλμ. και εκπέμπει 114 γρ./χλμ. Και για να μην έχετε απορία σχετικά με την κατανάλωση, με συνετή οδήγηση μπορεί εύκολα να διατηρηθεί στα 5,5 λίτρα/100 χλμ., όπως και διαπίστωσα.

Θέλετε να συνεχίσουμε να μιλάμε με αριθμούς; Ε, τότε μάλλον τις τιμές πώλησης θα επιθυμείτε να μάθετε, οι οποίες όμως θα γίνουν γνωστές τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, στην πανελλαδική παρουσίαση του μοντέλου. Μπορείτε πάντως να υποθέσετε με σιγουριά πως θα ξεκινούν κοντά στα 15.500 €.

Ford Ka

Κακά τα ψέματα, είναι γεγονός πως το μικρό της Ford άργησε πολύ να κάνει το αναμενόμενο come back στη κατηγορία του. Πρωτοεμφανίστηκε το 1996 και από τότε θα έλεγε κανείς πως η Ford το ξέχασε και επικεντρώθηκε στα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, αφήνοντας μονάχο του το μικρότερο. Το γεγονός πως υπήρξε μία μικρή ανανέωση και η προσθήκη των ειδικών εκδόσεων StreetKa και SportKa δεν άλλαξε ουσιαστικά κάτι. Η νέα γενιά Ka, όμως, είναι πλέον εδώ και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με όπλα της τη σχεδιαστική άποψη του μεγαλύτερου Fiesta και τη δοκιμασμένη συνταγή του Fiat 500.

Ka operation

Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι η αειθαλής εμφανισή του, κάτι η συνεργασία με τη Fiat, έχετε μερικούς καλούς λόγους για την επιτάχυνση του λαναρίσματος της δεύτερης γενιάς του. Και αυτό γιατί η ανάγκη για μικρά -και όσο το δυνατόν πιο οικονομικά αυτοκίνητα πόλης- έχει γίνει επιτακτική, σε αντίθεση με τα ακριβότερα και μεγαλύτερα μοντέλα. Η μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει μέχρι στιγμής το Fiat 500 είναι και αυτή ένα από τα μυστικά του νέου Ka. Μην απορείτε για τις τόσες αναφορές στο πεντακοσαράκι. Βλέπετε, οι ειδικοί της Ford δεν το κρύβουν πως συνεργάστηκαν στενά με εκείνους στην Fiat στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος εξέλιξης και παραγωγής και των δύο μοντέλων.

Έτσι, το σύγχρονο Ka φέρει ομοιότητες κατά 80% με το κουκλίστικο Fiat, αφού μοιράζονται το ίδιο πλαίσιο, τα ίδια μηχανικά μέρη (με εξαίρεση την έκδοση 1.4 με τους 100 ίππους) και πολλές άλλες λεπτομέρειες του εσωτερικού. Παρά όμως τη μεγάλη θεωρητικά ομοιότητα, το νέο Ka έχει ξεκάθαρα το προσωπικό του στυλ και στην περίπτωση που δεν γνωρίζεις τους κοινούς γενετικούς δεσμούς των δύο αυτοκινήτων δύσκολα θα βρεις κάτι άλλο να «πεντακοσαρίζει» σε έντονο βαθμό.

Κινητικά πρότυπα

Κατ’ αρχάς το προφίλ των 3,62 μέτρων δεν θυμίζει κανένα άλλο μικρό, αφού έχει δεχθεί όλη την… Kinetic περιποίηση που αρμόζει σε κάθε μετεγενέστερο -από το 2006 και έπειτα- Ford. Από εμπρός τα στρόγγυλα φωτιστικά σώματα θυμίζουν περισσότερο Fiat Bravo ή Alfa Romeo MiTo παρά 500, και αυτό αν μη τι άλλο είναι δείγμα κομψότητας και στυλ. Θα έλεγε κανείς πως με λίγη παραπάνω φαντασία το πίσω μέρος δείχνει να διατηρεί την κοψιά του πρώτου Ka την οποία οι σχεδιαστές μεταφέρουν στα μέτρα των απαιτήσεων του σήμερα. Δείχνει μάλιστα να μπορεί να σταθεί για πολλά χρόνια στην αγορά. Εξίσου δυναμικές είναι οι γραμμές στα πλαϊνά του αμαξώματος ενώ τα κομψά φωτιστικά σώματα στο εμπρός μέρος αφομοιώνουν τη γωνία του αμαξώματος στο τελείωμά τους, κάνοντάς το να δείχνει πολύ χαριτωμένο.

Οι διαστάσεις του νέου Ka, και συγκεκριμένα το μεταξόνιο των 2,3 μέτρων (όσο ακριβώς και του 500), δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερους χώρους από το ιταλικό μοντέλο. Αν και το ύψος του αυξήθηκε κατά 10 εκατοστά, σε σχέση με το απερχόμενο Ka, οι δύο πίσω επιβάτες θα στριμωχτούν λιγάκι παραπάνω, ειδικά αν είναι ψηλότεροι του μέσου όρου. Το πορτμπαγκάζ φτάνει τα 224 λίτρα, ικανοποιητική τιμή για κάποιον που αρκείται στις αστικές μετακινήσεις. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η πρακτικότητα δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα, αφού, αντίθετα με το συγγενές 500, θα βρεις αρκετούς χώρους για μικροαντικείμενα, καθώς και επιπλέον ποτηροθήκες.

Οδηγικά

Στην παρουσίαση του νέου Ka στην Ibiza είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την πετρελαιοκίνητη έκδοση (1.3 TDCi) η οποία μας ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τα οδικά χαρακτηριστικά του μικρού Ford. Η πρώτη μας γνωριμία επιβεβαίωσε τα λεγόμενα των ανθρώπων της Ford περί βελτιώσεων στην ανάρτηση και στο τιμόνι (με κύκλο στροφής 9,25 μέτρα) του νέου Ka. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως το setup του βρίσκεται ανάμεσα στα απλά πεντακοσαράκια και στου πιο σφιχτού Abarth. Παρά την «αγωνιστική» ομοιότητα με το σκορπιό της Fiat, για την ώρα δεν θα δούμε κάποια ισχυρότερη έκδοση που να κοσμείται π.χ. με τα διακριτικά ST. Οι μικρές και πλέον εμπορικές εκδόσεις του Ka αναμένονται καλά εξοπλισμένες, χωρίς όμως αερόσακο για τα γόνατα του οδηγού. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος για τον οποίο οι προσδοκίες των ανθρώπων της Ford για την αξιολόγηση από τον EuroNCAP περιορίζονται στα τέσσερα αστέρια.

Οικονομικά

Ο άσσος στο μανίκι του νέου Τζέιμς Mποντ… Φτου, μπερδεύτηκα ξανά, αμάν με αυτό το «Quantum of Solace», άλλο ήθελα να πω. Ο άσος στο μανίκι του Ka δεν είναι άλλος από τη χαμηλή τιμή πώλησης -κάτω από τα 10 χιλιάρικα- παρά ο μεγάλος όγκος πωλήσεων. Το νέο Ka μας έδειξε πως μπορεί να φέρει μία… mini αναταραχή στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, με μπόλικες δόσεις lifestyle. Υπομονή μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο οπότε η ειδική αποστολή του Ka έχει προοριμό τη χώρα μας.

Ford Ranger

To νέο Ranger, μετά το λανσάρισμά του στα τέλη του 2006, δείχνει να “πατάει γερά” και να κερδίζει το ιδιαίτερο και απαιτητικό κοινό που αναζητά ένα αξιόλογο pick up. Και βάση αυτής της εικόνας, η Ford εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την απήχηση που έχει ο δυναμικός σχεδιασμός του Ranger, με την προσθήκη ενός μεγαλύτερου κινητήρα 3.000 κ.εκ.

Εργαλείο παντός καιρού…

… αποτελεί στο σύνολό του το Ranger, με ένα τόνο ωφέλιμο βάρος και τρεις τόνους ρυμούλκησης. Ο περιστροφικός επιλογέας με την ένδειξη “Auto” δίνει τη δυνατότητα τριών επιλογών -2H, 4H, 4L-, που δίνουν λύση για κάθε περίσταση: με κίνηση στους πίσω τροχούς, στους τέσσερις και επιλογή “κοντών σχέσεων” για τα δύσκολα.

Φτιαγμένο για τα δύσκολα

Όσο και αν παραπλανά η αλκαντάρα με τις πορτοκαλί ραφές στα καθίσματα του Ranger και το προσεγμένο εσωτερικό του, στα μονοπάτια των Ιωαννίνων o «μαχητής» της Ford έδειξε να απολαμβάνει το τοπίο και τη δύσβατη διαδρομή που ακολουθήσαμε την ημέρα της παρουσίασής του, χωρίς να δυσκολευτεί σε κανένα σημείο. Σύμμαχος ο τρίλιτρος ΤurboDiesel κινητήρας που αποδίδει 156 ίππους. Η διαφορά του με τον 2,5λιτρο δεν είναι τόσο οι 13 ίπποι όσο η αύξηση της ροπής. Τα 38 χλγμ. στις 1.800 σ.α.λ. δεν αφήνουν το αυτοκίνητο να “λαχανιάσει” και κάνουν τη ζωή του κάθε επαγγελματία -ή απλά περιπετειώδη τύπου- πολύ ευκολότερη.

Ολική αναβάθμιση

Ο νέος κινητήρας και ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός διαμορφώνουν την έκδοση των 3.000 κ.εκ από 30.000 ευρώ. Κατά προσέγγιση, 5.000 ευρώ παραπάνω για έναν ισχυρότερο κινητήρα και πολύ περισσότερη ροπή. Η σύντομη επαφή μας με το μοντέλο αυτό στα Ζαγόρια μας έδειξε ότι το Ranger αξίζει τα χρήματα που απαιτούνται για την απόκτησή του, αρκεί να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες που να χρειάζονται κάλυψη.

Ford S-Max

Το καμπανάκι του downsizing χτύπαγε εδώ και καιρό στις τάξεις της Ford, αφού οι ανταγωνίστριες εταιρείες έχουν ήδη παρατάξει τις προτάσεις τους στην αγορά και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Η Ford, όμως, έδρασε χωρίς πανικό και με γνώμονα την γκάμα της δούλεψε πάνω στη συρρίκνωση των μεγάλων -σε κυβισμό- κινητήρων που διέθετε. Πρώτος και καλύτερος ο υπερτροφοδοτούμενος δίλιτρος Ecoboost άμεσου ψεκασμού, απόδοσης 203 ίππων, που καλείται να δώσει ζωή στο 7θέσιο MPV της εταιρείας, το S-Max.

Όλα στο Maximum

To μεγάλο πολυχρηστικό απευθύνεται εξαρχής σε απαιτητικούς αγοραστές. Οικογενειάρχες, που δεν βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις επιδόσεις ή την οδική συμπεριφορά και βέβαια δεν εγκαταλείπουν το στυλ σε καμία περίπτωση, ζητήματα στα οποία το S-Max είναι σε θέση να δώσει εύκολες απαντήσεις. Η πρώτη απάντηση βασίζεται στην ύπαρξη του νέου Ecoboost, καθώς 203 ίπποι και 30,6 χλγμ. ροπής εξασφαλίζουν τα 0-100 χλμ./ώρα σε 8,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 221 χλμ./ώρα. Τη μετάδοση αναλαμβάνει το -επίσης νέο- κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Powershift, που διακρίνεται για την ταχύτητα και την ομαλότητα στις αλλαγές των σχέσεων, ενώ είναι υπεύθυνο και για ένα μεγάλο κομμάτι της οδηγικής απόλαυσης. Το βάρους 1.675 κιλών αμάξωμα του γερμανικού μοντέλου δίνει ακόμη περισσότερους πόντους στο έργο του κινητήρα, καθώς αυτός δεν εμφανίζει καμία υστέρηση και δείχνει τα δόντια του ακόμη και λίγο πάνω από τις 1.500 σ.α.λ.

Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή

Στο θέμα της οδικής συμπεριφοράς το S-Max τα καταφέρνει μια χαρά, αφού μπορεί να στρίψει χωρίς το αμάξωμα να παίρνει μεγάλες κλίσεις, ενώ ταυτόχρονα η άνεση παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο. Ευχάριστη είναι και η αίσθηση που αφήνει το τιμόνι, καθώς είναι ακριβές, ενώ και μέσα στην πόλη διευκολύνει το έργο του οδηγού που πρέπει να στριμώξει κάπου τα 4,8 μέτρα του γερμανικού MPV. Τρίτο και τελευταίο αφήσαμε το ερώτημα που έχει να κάνει με την εμφάνιση. Χωρίς οι αλλαγές σε σχέση με το μοντέλο που αντικαταστάθηκε να είναι κραυγαλέες, η φρεσκάδα που έδωσαν τα φωτιστικά σώματα LED και οι χρωμιωμένες λωρίδες είναι εμφανέστατη και αρκετή για να δηλώσει τον εκσυγχρονισμό.

Όλοι κερδισμένοι

Από όποια οπτική και αν το δεις, το S-Max είναι ένα πληρέστατο MPV που τα έχει όλα. Επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, εμφάνιση και, το κυριότερο, χώρους (285 λίτρα χώρος αποσκευών όταν είναι επταθέσιο, 854 λίτρα στην πενταθέσια διάταξη). Δεν θα μπορούσε όμως να τα δίνει όλα χωρίς να ζητάει τίποτα. Γι’ αυτό και εκτός από τα 35.700 € που χρειάζονται για να γίνει δικό σας, η επίσκεψη στο βενζινάδικο είναι συχνή υπόθεση, αφού η κατανάλωση δύσκολα πέφτει κάτω από τα 12 λίτρα/100 χλμ. Ξεκάθαρα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον κινητήρα 2,5 λίτρων του παρελθόντος, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα αγκάθι σε μια πρόταση που κατά τα άλλα είναι αξιόλογη και ολοκληρωμένη.

Ford C-MAX

Για όσους δεν το κατάλαβαν, χάρη στα τερτίπια του καιρού, ακόμη βρισκόμαστε στο καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα μας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Ford επέλεξε την Κω για να πραγματοποιήσει την πανελλαδική παρουσίαση του νέου C-ΜAX.

Νέο μοντέλο, νέο όνομα

Μάλλον θα προσέξατε ότι από το “επώνυμο” του νέου C-MAX απουσιάζει πλέον το “όνομα” Focus. Κι αυτό γιατί η εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιεί για τα πολυμορφικά της το χαρακτηριστικό “MAX” και μπροστά από αυτό την κατηγορία στην οποία “κινείται” το αυτοκίνητο. Στην περίπτωση του S-MAX βέβαια δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, καθ’ ότι υπάρχει ήδη αυτοκίνητο με την επωνυμία D-MAX. Αυτή η πολιτική της εταιρίας προϊδεάζει ότι τα επόμενα χρόνια θα παρουσιαστούν πολυχρηστικά αυτοκίνητα “ΜAX” και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι εξωτερικές αλλαγές του νέου αυτοκινήτου δεν είναι πάρα πολλές, όμως οι ιθύνοντες της εταιρίας έδωσαν ιδιαίτερη βάση στην δημιουργία σπορτίβ αίσθησης και το αποτέλεσμα μάλλον τους δικαιώνει. Παρ’ όλο που οι διαστάσεις του αμαξώματος είναι παρόμοιες με εκείνες του προηγούμενου μοντέλου, το νέο C-MAX μοιάζει πιο… αθλητικό από τον προκάτοχό του. Η νέα μάσκα και οι επανασχεδιασμένοι εμπρός προφυλακτήρες, σε συνδυασμό με τα νέα φωτιστικά σώματα με λυχνίες LED, σίγουρα ομορφαίνουν και φρεσκάρουν το αμάξωμα.

Πλήρης γκάμα κινητήρων

Οι κινητήρες με τους οποίους η Ford εφοδιάζει το αυτοκίνητο είναι ο γνωστός 1.600αρης με τους 110 ίππους, ο 1.800άρης με τους 125 ίππους και ο δίλιτρος με τους 145 ίππους. Οι ιθύνοντες της εταιρίας μας ενημέρωσαν ότι το αυτοκίνητο, κατόπιν παραγγελίας, διατίθεται και με τον μικρότερο 1.600αρη που αποδίδει 100 ίππους, ενώ άφησαν ανοικτό παράθυρο, ούτως ώστε στο μέλλον να υπάρξει χώρος και για το νέο κινητήρα του 1,6 λίτρου που αποδίδει 125 ίππους και τοποθετείται στο νέο Mondeo.

Το αυτοκίνητο που είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε ήταν αυτό με τον κινητήρα των 110 ίππων. Σίγουρα το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις επιδόσεις, οπότε το γεγονός ότι ο κινητήρας απλώς κινεί αξιοπρεπώς τα αμάξωμα είναι αρκετό. Στις στροφές το C-MAX παίρνει κλίσεις, οι οποίες όμως δεν είναι ανησυχητικές και δεν επηρεάζουν την κατευθυντικότητά του, καθώς και τα πολύ οδικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Tέσσερις εκδόσεις εξοπλισμού

Η Ford στην περίπτωση του C-MAX αποφάσισε να το διαθέτει σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις εξοπλισμού. Αυτές είναι οι Ambiente, Trend, Ghia και Titanium. Έξι αερόσακους, ESP, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, προφυλακτήρες στο χρώμα του αμαξώματος, ανεξάρτητα αφαιρούμενα πίσω καθίσματα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό και air condition περιλαμβάνει η βασική έκδοση Ambiente. H αμέσως επόμενη έκδοση Trend διαθέτει, επιπλέον της Ambiente, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες, προβολείς ομίχλης, τραπεζάκι στα πίσω καθίσματα και ράδιο/CD με χειριστήρια στο τιμόνι.

Η πολυτελής έκδοση Ghia διαθέτει επιπλέον της προηγούμενης ζάντες αλουμινίου 16” εξωτερικοί καθρέπτες με ενσωματωμένα πλευρικά φλας και φώτα εδάφους, δερμάτινο τιμόνι και λεβιές ταχυτήτων, βελούδινη ταπετσαρία καθισμάτων, cruise control, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός πίσω, αισθητήρες βροχής και φώτων και αυτόματο διζωνικό κλιματισμό. Η έκδοση Titanium διατίθεται στην ίδια τιμή με την Ghia και έχει κάποιες διαφοροποιήσεις στα στοιχεία εξοπλισμού. Τα κύρια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης έκδοσης είναι οι ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών και κρύσταλλα μπλε απόχρωσης.

Ford B-MAX

Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, σήμα κατατεθέν του μικρότερου πολυχρηστικού στην γκάμα της Ford δεν είναι άλλο παρά οι πίσω συρόμενες πόρτες, με τις μεσαίες κολόνες του αμαξώματος να απουσιάζουν (η όλη ιδέα αποκαλείται «Easy Access Door System»). Το επόμενο βασικό συστατικό του B-MAX επικεντρώνεται στον εκπληκτικό σε απόδοση τρικύλινδρο Ecoboost με χωρητικότητα ένα μόλις λίτρο. Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά…

MAX χώροι!

Η σχεδίαση του αμαξώματος δεν θα μπορούσε παρά να εναρμονίζεται με το στυλ και το ύφος των νεότερων μοντέλων της Ford, όπως είναι τo C-MAX. Έτσι, εμπρός συναντάμε τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα με την τραπεζοειδή μάσκα, ενώ προς τα πίσω οι γραμμές «σβήνουν» με όμορφο τρόπο συναντώντας τα επίσης κομψά φωτιστικά σώματα.

Οι διαστάσεις είναι τόσο κόμπακτ όσο χρειάζεται, ώστε το B-MAX να είναι ευέλικτο στην πόλη και παράλληλα να εξασφαλίζει καλούς χώρους, με τους πίσω επιβάτες να βολεύονται με άνεση και το πορτμπαγκάζ να προσφέρει 318 λίτρα (λίγα παραπάνω θα ήταν ευπρόσδεκτα). Την πρακτικότητα αυξάνουν οι συρόμενες πόρτες, που είναι εύκολες στο άνοιγμά τους, ενώ σημειώστε πως λειτουργούν ανεξάρτητα, δίχως να χρειάζεται να ανοίγουν οι εμπρός. Η απουσία των μεσαίων κολόνων προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία χώρων, δημιουργώντας ένα ενιαίο άνοιγμα μεγαλύτερου του 1,5 μέτρου.

Η όψη του ταμπλό μοιάζει γνώριμη, καθώς η αισθητική προέρχεται από το μικρότερο Fiesta αλλά και από το νέο Focus. Η ποιότητα κατασκευής και των πλαστικών είναι πολύ καλή, ενώ η κεντρική κονσόλα ξεχωρίζει από την ιδιότυπη διαρρύθμιση των διακοπτών, που δίνουν το δικό τους στίγμα στο εσωτερικό του B-MAX. Κατά τα υπόλοιπα, οι χώροι για μικροαντικείμενα είναι αρκετοί και γενικότερα το νέο MPV της Ford δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα σε ό,τι αφορά τον τομέα της πρακτικότητας.

ΜΑΧ στο δρόμο!

Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό και στον χιλιάρη Ecoboost, που πραγματικά εκπλήσσει με την απόδοσή του. Οι επιδόσεις είναι πολύ καλές, ενώ η κατανάλωση κυμαίνεται περίπου στα 6-7 λίτρα/100 χλμ., τιμή εξαιρετική για τρικύλινδρο τούρμπο μοτέρ που αποδίδει 120 ίππους (υπάρχει έκδοση και με 100). Η λειτουργία του μοτέρ είναι θετική, καθώς δεν υπάρχουν κραδασμοί, ενώ ταυτόχρονα η χροιά του είναι ευχάριστη. Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει πέντε σχέσεις με καλή κλιμάκωση, αλλά ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση της δοκιμής μας με τον ισχυρότερο Ecoboost θα ήθελες και μία επιπλέον σχέση (π.χ. το Focus διαθέτει εξάρι σαζμάν).

Κατά τα υπόλοιπα, το B-MAX δεν ξεφεύγει από τη γνωστή, εξαιρετική εικόνα που παρουσιάζουν όλα τα Ford στο δρόμο. Το στήσιμό του είναι απόλυτα ισορροπημένο ως προς την άνεση και την οδηγική απόλαυση, με σχετικά μικρές κλίσεις στις στροφές, ενώ το στάνταρ ESP διορθώνει κάθε απόκλιση από την κανονική τροχιά του αυτοκινήτου. Η ποιότητα κύλισης είναι από τις κορυφαίες στην κατηγορία των κόμπακτ MPV, στις υψηλές ταχύτητες ο αεροδυναμικός θόρυβος είναι πολύ μικρός, δίχως να ενοχλεί, ενώ πολύ καλή είναι η απόσβεση της ανάρτησης στα μέτριας ποιότητας οδοστρώματα.

Ο επιλογέας ταχυτήτων κουμπώνει πρόθυμα, το τιμόνι προσφέρει ακριβή πληροφόρηση και τα πεντάλ έχουν καλή αίσθηση (η κάπως μικρή σε διαδρομή κίνηση του πεντάλ του συμπλέκτη θέλει μια μικρή εξοικείωση). Αυτό που σίγουρα θα αρέσει σε πολλούς είναι η σχετικά ψηλή θέση οδήγησης και η πολύ καλή ορατότητα προς τα έξω, χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και το «χαμηλωμένο» παρμπρίζ.

ΜΑΧ συνολικά!

Συμπερασματικά, το B-MAX είναι ένα πρακτικό και όμορφο μοντέλο που μπορεί να δώσει λύση στις ανάγκες μιας οικογένειας. Προβάλλοντας τις πίσω συρόμενες πόρτες, τους καλούς χώρους και έναν hi-tech κινητήρα, το γερμανικό MPV προσφέρει χαμηλό κόστος χρήσης, με την τιμή πώλησης να ξεκινά από 16.240 ευρώ για την έκδοση της δοκιμής μας (με τους 120 ίππους).

Η διαφορά από τη μικρότερη με τους 100 ίππους είναι μόλις 800 ευρώ, κερδίζοντας σε δύναμη δίχως να επιβαρύνεται ο τομέας της κατανάλωσης. Και όπως φαίνεται, μοντέλα με ανάλογες διαστάσεις, από το Opel Meriva με επίσης συρόμενες πόρτες έως και το Honda Jazz, έχουν βρει έναν αντίπαλο που θα τους βάλει σε μπελάδες…

Ford Focus CC

Διττός ο χαρακτήρας του νέου Ford Focus CC, το οποίο έρχεται να μεγαλώσει την… παλιοπαρέα των μεσαίων Coupe Cabriolet, δηλαδή των μεσαίου μεγέθους ανοιχτών αυτοκινήτων με μεταλλική αναδιπλούμενη οροφή. Έτσι, το Focus CC γίνεται η πρώτη σχετική προσπάθεια της Ford Eυρώπης. Bέβαια, έχει παρουσιάσει μια ανάλογη πρόταση πριν από 50 χρόνια στις HΠA και αυτή δεν είναι άλλη από το εντυπωσιακό Fairlane Skyliner του 1957.

Aνοιχτοί ουρανοί με αφθονία χώρων

Tο Focus CC είναι βασισμένο στη δεύτερη γενιά του Focus και έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το γνωστό ιταλικό οίκο Pininfarina. O οίκος, μάλιστα, έχει αναλάβει και την κατασκευή του Focus CC, στις εγκαταστάσεις του στο Tορίνο. H οροφή του CC αποτελείται από δύο τμήματα και η διαδικασία ανοίγματός της ολοκληρώνεται σε 29 δευτερόλεπτα. Tο μόνο που χρειάζεται να κάνει ο οδηγός είναι να πατήσει το σχετικό διακόπτη στην κεντρική κονσόλα.

Eξωτερικά, οι σχεδιαστικές ομοιότητες του CC με τις κλειστές εκδόσεις του Focus εστιάζονται κυρίως στο εμπρός τμήμα, το οποίο ωστόσο απέκτησε νέο προφυλακτήρα που ξεχωρίζει για το μεγάλο, τραπεζοειδούς σχήματος αεραγωγό, στα πρότυπα του κορυφαίου ST. Tο πίσω τμήμα του CC αποτελεί κάτι καινούριο και διακρίνεται για τα ευμεγέθη και ψηλά τοποθετημένα φωτιστικά σώματα. Oφείλουμε πάντως να ομολογήσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν ενθουσιάζει και τόσο, κάτι που οφείλεται κυρίως στο δυσανάλογα μακρύ πίσω τμήμα του αυτοκινήτου.

Aπό την άλλη πλευρά, όμως, έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα ο χώρος αποσκευών, αφού με την οροφή κλειστή, η χωρητικότητά του φτάνει την κορυφαία για την κατηγορία τιμή των 538 λίτρων. Όταν κλείσει περιορίζεται στα 248 λίτρα, αλλά ακόμα και έτσι υπερτερεί του ανταγωνισμού. Kορυφαίοι για την κατηγορία είναι και οι χώροι των επιβατών στο 4θέσιο εσωτερικό του CC. Σχεδιαστικά, το εσωτερικό δεν διαφέρει από εκείνο των υπολοίπων Focus. Tα υλικά, λοιπόν, διακρίνονται για την ποιότητά τους, η σχεδίαση είναι αρκετά σύγχρονη, ενώ η διχρωμία παρέχει μια πιο ευχάριστη νότα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Aν, δε, έχει γίνει επιλογή δερμάτινου σαλονιού μπεζ χρώματος, το Focus κλέβει την παράσταση όταν είναι ανοιχτό.

Πετρέλαιο και lifestyle

Mε σκοπό την υψηλή ακαμψία, οι τεχνικοί της Ford προχώρησαν σε πρόσθετες ενισχύσεις του πλαισίου, τοποθέτησαν το πίσω σύστημα ανάρτησης του Focus ST, με διαφορετικές βέβαια ρυθμίσεις, και εφάρμοσαν το σύστημα RPD (Σύστημα Προστασίας από Aνατροπή) που εκτοξεύει σε δέκατα του δευτερολέπτου δύο εξαιρετικά συμπαγή roll bar πίσω από τα πίσω καθίσματα για προστασία σε περίπτωση ανατροπής.

H πράξη δικαιώνει όλες τις υποσχέσεις του Focus CC, το οποίο θα προσφέρεται με δύο 16βάλβιδους βενζινοκινητήρες (1,6 με 100 ίππους και 2,0 με 145 ίππους) και έναν υπερσύγχρονο turbodiesel (2,0 με 135 ίππους). O τελευταίος μας άφησε στην κυριολεξία με ανοιχτό το στόμα για τον τρόπο που μπορεί να «παντρευτεί» η τεχνολογία των σύγχρονων ντίζελ με ένα lifestyle αυτοκίνητο.

Δυναμικό τράβηγμα, αξιόλογες επιδόσεις (0-100 σε 10,3 δευτ., τελική ταχύτητα 205 χλμ./ώρα), απουσία θορύβου και τρομερή οικονομία καυσίμου μάς έκαναν να μη στεναχωρηθούμε καθόλου για την απουσία του 1,6 και την αδυναμία οδήγησης του 2λιτρου βενζίνης, λόγω έλλειψης χρόνου. Tο 1,6 επιταχύνει στα 0-100 σε 13,6 δευτ. και έχει τελική 182 χλμ./ώρα, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το 2,0 είναι 10,3 και 208.

Στην άσφαλτο

Στο δρόμο το Focus CC παρουσιάζει λιγότερες από τις συνήθεις σε τέτοια μοντέλα στρεβλώσεις, ενώ, με την οροφή κλειστή, το αμάξωμα είναι αρκετά στιβαρό και, σε συνδυασμό με το καλοστημένο πλαίσιο, έχεις την αίσθηση ότι οδηγείς απλά ένα βαρύτερο Focus. Tο «πάτημα» στους όμορφους δρόμους της Iταλίας έδειχνε δυναμικό, ενώ το άμεσο, ακριβές τιμόνι και το ευχάριστο σε αίσθηση 6τάχυτο κιβώτιο αφήνουν απόλυτα θετικές εντυπώσεις.

Ford Kuga

Λες και ήθελε να βγάλει το «άχτι» της η Ford, που τόσο καιρό παρακολουθούσε άπραγη το παιχνίδι των πωλήσεων σε μία αναπτυσσόμενη κατηγορία όπως είναι αυτή των SUV. Ίσως και να της κόστισε κιόλας η απουσία του τετρακίνητου «παίχτη» για τόσο καιρό, μια και το Maverick αποτελεί ήδη γλυκιά ανάμνηση. Έτσι, αφού μας είχε δώσει μία γεύση προ μηνών, το turbodiesel, για το περί τίνος πρόκειται, το Kuga παρουσιάστηκε στη βενζινοκίνητη εκδοχή του και είναι έτοιμο να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί.

Kugetic design!

Η φιλοσοφία γνωστή και χιλιοειπωμένη. “Kinetic design” σε όλο του το μεγαλείο, με την όψη του αυτοκινήτου να δείχνει σαν να κινείται πάντα, το Kuga γίνεται το πρόσφατο μοντέλο που απολαμβάνει την περιποίηση του σχεδιαστικού τμήματος της Ford. Τραβηγμένοι πρόβολοι προς τα πίσω, δυναμικές γραμμές και πίσω μέρος που θυμίζει το μικρό Ka σε μεγεθυμένη version. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 4,443 μέτρα, αφού βασίζεται στο πάτωμα του νέου Focus. Αυτό σημαίνει ότι είναι 1,5 εκατοστό κοντύτερο από το VW Tiguan και 3,5 εκατοστά μακρύτερο από το Toyota RAV4. Έχει μακρύνει μόλις κατά ένα χιλιοστό σε σχέση με το απερχόμενο Maverick, σε αντίθεση με τη λογική που θέλει τους αντικαταστάτες γνωστών μοντέλων να μακραίνουν κατά πολύ.

Το συμπαγές προφίλ του Kuga δεν έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στους χώρους των επιβατών, καθώς είναι ικανοποιητικοί. Έχει όμως αντίκτυπο στο χώρο αποσκευών, που περιορίζεται στα 360 λίτρα και μπορεί να φανεί μικρός για κάποιον με υψηλές απαιτήσεις. Παρηγοριά αποτελεί η πίσω πόρτα, καθώς ανοίγει σε δύο σημεία (μαζί με το τζάμι), ανεβάζοντας την πρακτικότητα σε μεγάλο βαθμό. Η εικόνα γνώριμη και στο εσωτερικό του Kuga, με τις ομοιότητες να είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς με το νέο Mondeo. Αυτό είναι αρκετό από μόνο του ώστε να φανεί πόσο ποιοτικό είναι το Kuga μέσα και πόσο ψηλά έχουν βάλει τον πήχη και σε αυτόν τον τομέα οι άνθρωποι της Ford.

Παντός (σχεδόν) εδάφους

O χαρακτήρας του γερμανικού SUV είναι περισσότερο ασφάλτινος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ικανό εκτός δρόμου. Η πανελλαδική παρουσίασή του μάλιστα στο Ελατοχώρι Πιερίας μάς έδειξε το αντίθετο, καθώς διανύσαμε αρκετά χιλιόμετρα στα χιονισμένα και κακοτράχαλα βουνά της περιοχής. Εξοπλίζεται με ηλεκτροϋδραυλικό συμπλέκτη Haldex IV (τέταρτης γενιάς), ίδιο με αυτό που διαθέτει και το Volvo XC90, και μεταφέρει αυτόματα τη ροπή αναλόγως -μέχρι και 50:50- ώστε τo Kuga να ξεγλιστρά από τις περισσότερες δυσκολίες. Σε αυτό βοηθούν και τα 18,8 εκατοστά που απέχει το αμάξωμα από το έδαφος, τιμή που το φέρνει στον μέσο όρο της κατηγορίας στον τομέα αυτό.

Το βασικό στοιχείο του Kuga είναι σαφώς ο νέος κινητήρας του. Το διαβατήριό του για να εισέλθει με αξιώσεις στην αγορά, μια και ως πετρελαιοκίνητο μπορούσε μονάχα στην επαρχία να δείξει τις αρετές του. Ο πεντακύλινδρος κινητήρας των 2,5 λίτρων, γνωστός από το Focus ST, αποδίδει για την περίπτωση 200 ίππους και περισσότερα από 32 χλγμ. ροπής. Ό,τι πρέπει δηλαδή, για το βάρους 1.600 κιλών Kuga, που μπορεί να τρέξει σαν GT στην άσφαλτο και μάλιστα με τον ίδιο διασκεδαστικό αλλά και «βενζινοβόρο» τρόπο.

Με βάση τον μεγάλο κυβισμό του, αλλά και τον πολύ καλό εξοπλισμό που περιλαμβάνει από τη βασική κιόλας έκδοση, το SUV της Ford περιμέναμε να έχει σχετικά υψηλή τιμή πώλησης. Παρόλα αυτά, η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε ως τιμή εκκίνησης για το Kuga τα 28.000 €, τοποθετώντας το κάτω από τον ανταγωνισμό και πολύ κοντά στον στόχο του, που είναι οι 2.000 ταξινομήσεις μέσα στο χρόνο που διανύουμε.

Προηγούμενο άρθροΒιντεοεπίβλεψη. Μέχρι που θα φτάσει ο Big Brother;
Επόμενο άρθροBernie Ecclestone: Ο βασιλιάς της Φόρμουλα 1
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας