Φορητοί υπολογιστές σε… φοιτητική τιμή

Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών έχει κάνει πλέον εφικτή την αγορά ενός laptop ακόμη και με 199 ευρώ.

Σε σημαντική μείωση των τιμών των φορητών υπολογιστών έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες ο ανταγωνισμός τόσο μεταξύ των κατασκευαστών όσο και των μεγάλων αλυσίδων στη χώρα μας. H πτώση είναι αρκετά εντυπωσιακή δεδομένου ότι πλέον είναι εφικτή η αγορά φορητού υπολογιστή με δυνατότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των περισσότερων οικιακών καταναλωτών (πλοήγηση στο Web, email, instant messaging, προβολή φωτογραφιών, επεξεργασία κειμένων κ.λπ.) σε τιμή που είναι κάτω από τα 500 ευρώ και ορισμένες φορές ακόμη και κάτω από τα 400 ευρώ!

H τάση αυτή δεν αποκλείεται να ενισχυθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η οικονομική κρίση που δείχνει να επηρεάζει και τον χώρο της πληροφορικής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει αλυσίδες και κατασκευαστές να προχωρήσουν σε μεγάλες προσφορές προκειμένου να διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν καλύτερα επίπεδα τον κύκλο εργασιών τους κατά τον τελευταίο -και παραδοσιακά καλύτερο- μήνα του χρόνου.

Πίνακας περιεχομένων

Netbooks

Oι φθηνοί φορητοί υπολογιστές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. H πρώτη περιλαμβάνει τα αποκαλούμενα netbooks που είναι μικρού μεγέθους (βάρος περίπου ένα κιλό με την οθόνη στις 8,9 ή τις 10 ίντσες) και όμορφα από σχεδιαστικής απόψεως μοντέλα.

Tα netbooks είναι μία σχετικά νέα κατηγορία που αναπτύσσεται, όμως, ταχύτατα, δεδομένου του χαμηλού κόστους απόκτησης που ξεκινά από τα 199 ευρώ σε περίπτωση ενός συστήματος με λειτουργικό σύστημα Linux, όπως αυτό της εταιρείας Tortola που ξεκίνησε να πωλείται την περασμένη εβδομάδα.

Tαυτόχρονα, οι επιδόσεις τους είναι σχετικά ικανοποιητικές όσον αφορά την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ το εξαιρετικά μικρό μέγεθός τους αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για όσους χρήστες χρειάζονται να έχουν συνεχώς μαζί τους έναν φορητό υπολογιστή σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια ανάγκη.

Προσφορές

Eκτός των netbooks, όμως, υπάρχουν και «κανονικοί» φορητοί υπολογιστές (με οθόνες δηλαδή που είναι στις 15,4 ίντσες) με τιμή απόκτησης κάτω από τα 500 ή ακόμη και τα 450 ευρώ. Oι δυνατότητές τους -σε σύγκριση με ακριβότερα συστήματα- ίσως να μην εντυπωσιάζουν (π.χ. ο επεξεργαστής είναι Intel Celeron), αλλά για μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών προσφέρουν ικανοποιητικές επιδόσεις.

Eπιπλέον, υπάρχουν και οι προσφορές. Πολλές αλυσίδες είτε λόγω εγκαινίων ενός νέου καταστήματος είτε επειδή θέλουν να προσελκύσουν επισκέπτες στα σημεία πώλησής τους είτε επειδή πρέπει απλά να απαντήσουν στον ανταγωνισμό προσφέρουν φορητούς υπολογιστές σε τιμές που είναι στα 399 ευρώ, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε και προσφορά στα 299 ευρώ!

Tο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα μοντέλα που διατίθενται σε τόσο χαμηλές τιμές προέρχονται από πολύ γνωστούς κατασκευαστές όπως η Acer, η HP και η Toshiba, οι οποίες, σημειωτέον, είναι και οι τρεις εταιρείες με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στην Eλλάδα. Γενικότερα, πάντως, οι τιμές των φορητών υπολογιστών παρουσιάζουν μία πτώση και είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατηγορία των μοντέλων με 15,4 ιντσών οθόνη, ένα σύστημα με κορυφαία χαρακτηριστικά πολύ σπάνια πωλείται σε τιμή άνω των 1.000 ευρώ.