ΑρχικήΛογισμικάFreeware Vs Shareware Προγράμματα

Freeware Vs Shareware Προγράμματα

Προγράμματα freeware

Επειδή βρισκόμαστε σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε προγράμματα που έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε για αυτά ούτε ένα ευρώ για να τα αποκτήσουμε. Η περιπλάνησή μας περιλαμβάνει εφαρμογές για κάθε χρήση και υπόσχεται να σας δώσει ανέξοδες και αποτελεσματικές λύσεις.

Freeware Vs Shareware

Είναι συχνό το φαινόμενο να συγχέονται τα προγράμματα freeware με τα shareware. Υπάρχει όμως ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών προγραμμάτων. Μια έκδοση shareware ενός προγράμματος, συνήθως δεν περιέχει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων του, αλλά κάποια κομμάτια του είναι “κλειδωμένα” και χρειάζεται να καταβληθεί κάποιο αντίτιμο στους κατασκευαστές για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την ολοκληρωμένη έκδοσή του.

Κάποιες άλλες μορφές προγραμμάτων shareware περιέχουν πλήρεις εκδόσεις, αλλά το χρονικό διάστημα που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε είναι περιορισμένο. Αντίθετα τα προγράμματα freeware προσφέρονται με πλήρη χαρακτηριστικά και ο χρήστης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για όσο διάστημα επιθυμεί. Συχνά μάλιστα οι κατασκευαστές τους το μόνο που επιθυμούν είναι να τους στείλετε κάποιο mail με παρατηρήσεις και γιατί όχι με ευχαριστίες για το δημιούργημά τους. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα “κατεβάσετε” κάποια εφαρμογή, προσέξτε την έκδοση με την οποία προσφέρεται, μπορεί να γλιτώσετε κόπο και χρόνο!

No budget story

Στην καθημερινή μας ενασχόληση με τον υπολογιστή, χρησιμοποιούμε προγράμματα προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις εργασίες μας. Εφαρμογές που μας απλουστεύουν τη ζωή και μας βοηθούν να κάνουμε από τα πιο απλά έως τα πιο περίπλοκα πράγματα. Το βασικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με την απόκτηση των προγραμμάτων είναι το οικονομικό. Αποδεδειγμένα το software – τουλάχιστον το χρήσιμο – είναι ακριβό.

Προκειμένου να αποκτήσουμε τα απαιτούμενα κομμάτια software, πρέπει να καταβάλουμε ένα σεβαστό αντίτιμο, που συνήθως αποφεύγουμε. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο λύσεις: Είτε να χρησιμοποιήσουμε “πειρατικό” software, παρανομώντας και ρισκάροντας πιθανές συνέπειες, είτε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια πιο οικονομική λύση. Στην περίπτωσή μας αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τη εναλλακτική οδό. Ψάξαμε και ανακαλύψαμε για εσάς 101 εφαρμογές που δεν κοστίζουν τίποτα. Προγράμματα που ανήκουν στην κατηγορία των freeware και χωρίς να σας επιβαρύνουν, σας παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες.

Προγράμματα που κάποιες φορές δεν υπολείπονται σε τίποτα από τις ακριβοπληρωμένες εμπορικές εφαρμογές. Το σπουδαιότερο; Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε ούτε χρόνο για να τα κατεβάσετε, γιατί βρίσκονται όλα στο CD που συνοδεύει το τεύχος που κρατάτε. Προκειμένου να μπορέσετε να βρείτε ευκολότερα το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σας, κατηγοριοποιήσαμε τις εφαρμογές ανάλογα με τη χρήση τους και παρουσιάζουμε κάποια αναλυτικά, ενώ όλα τα υπόλοιπα προγράμματα μπορείτε να τα βρείτε στον κατάλογο που υπάρχει στο τέλος του αφιερώματος.

Αρχικά δημιουργήσαμε την κατηγορία Windows & system utilities. To τμήμα αυτό του αφιερώματος περιέχει προγράμματα που σας βοηθούν να διαχειριστείτε καλύτερα το λειτουργικό σας σύστημα. Περιλαμβάνονται εφαρμογές για τον καλύτερο συντονισμό του συστήματος και την ταχύτερη λειτουργία του, μέσω των εργαλείων συστήματος, διαχείρισης μνήμης και registry.

Περνάμε ακολούθως στην ενότητα Security utilities, όπου περιέχονται προγράμματα που μπορούν να διασφαλίσουν το σύστημά σας. Εφαρμογές για την παρακολούθηση της κίνησης του δικτύου σας, για κρυπτογράφηση των δεδομένων σας, αλλά και εργαλεία recovery. Για τις ελεύθερες ώρες σας, αλλά και για όσους έχουν καλλιτεχνικές τάσεις, δημιουργήσαμε την κατηγορία Multi-media & fun utilities. Μέσα σε αυτή θα βρείτε επεξεργαστές τόσο εικόνας όσο και ήχου για να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε. Ακόμα μπορείτε να βρείτε εφαρμογές για τα αγαπημένα σας mp3 και διασκεδαστικά παιχνίδια.

Το Internet και οι εφαρμογές του είναι σίγουρο ότι βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα ενδιαφέροντά σας. Άρα είναι φυσικό να έχουμε την ενότητα Ιnternet & mail utilities. Μέσα σε αυτήν θα βρείτε προγράμματα που θα επιταχύνουν και θα κάνουν πιο σταθερή τη σύνδεσή σας. Ακόμα θα βρείτε download accelerators και προγράμματα για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά popup windows. Για να διαχειριστείτε καλύτερα την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία σάς προσφέρουμε εναλλακτικούς mail clients και χρήσιμα mail utilities.

Πέρα από τα προγράμματα που σας προτείνουμε, μη διστάσετε να “ψάξετε” στα περιεχόμενα του CD-ROM, που συνοδεύει το τεύχος. Είναι καλύτερο να πειραματιστείτε με τα προγράμματα που σας ενδιαφέρουν και να βρείτε ακριβώς αυτό που σας ταιριάζει. Καλή “εξερεύνηση” λοιπόν στους θησαυρούς του δωρεάν software.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166