ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesTest Drive Unlimited 2 (video game)

Test Drive Unlimited 2 (video game)

Η σειρά Test Drive επιστρέφει έπειτα από μία μακροχρόνια αναμονή πέντε ολόκληρων χρόνων με το Test Drive Unlimited 2, την συνέχεια του τίτλου που έβαλε για τα καλά τη σειρά στα νέα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας. Η γαλλική εταιρία Eden Games πραγματοποιεί την επιστροφή της ανανεωμένη με το sequel ενός αρκετά φιλόδοξου τίτλου, το οποίο αποτελεί αριθμητικά και τη δέκατη παραγωγή του franchise που εκδίδεται υπό την αιγίδα της Atari.

Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός παρκαδόρου που απολύθηκε από την δουλειά του καθώς κοιμόταν εν ώρα εργασίας. Παραδόξως, η κόρη του αφεντικού θα δείξει κατανόηση και θα τον ξαναπροσλάβει λίγα λεπτά μετά ως σοφέρ για να την μεταφέρει στα γυρίσματα του τηλεοπτικού show Solar Crown.

Αν ο παίκτης καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε η Tess θα δεχτεί να τον συμπεριλάβει στη λίστα των διαγωνιζόμενων στον πιο διάσημο διαγωνισμό αγώνων ταχύτητας στην Ibiza. Είναι φανερό πως η πρόθεση της Eden Games ήταν να δημιουργήσει ένα υποτυπώδες σενάριο, το οποίο θα κρατάει τα προσχήματα και όχι μία ιστορία με βάθος για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το Test Drive Unlimited 2 είναι ένας racing τίτλος, ο οποίος βασίζεται στο Massive Open World Racing στοιχείο, δηλαδή στην οδήγηση εναντίων άλλων παικτών που είναι συνδεδεμένοι μέσω διαδικτύου στον ”ανοιχτό” κόσμο του, ο οποίος προσφέρεται επίσης για ελεύθερη περιήγηση. Οι ευρέως γνωστές στο νεανικό κοινό περιοχές της Ibiza και της Hawaii είναι τα δύο νησιά στα οποία θα μπορεί να περιηγηθεί ο παίκτης εντοπίζοντας πολλές γνωστές τοποθεσίες.

Σε αρκετά σημεία των δύο νησιών υπάρχουν σχολές οδήγησης στις οποίες υλοποιείται η πολυπόθητη απόκτηση ενός διπλώματος για την ένταξη στο αντίστοιχο πρωτάθλημα. Τα διπλώματα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες ανάλογα με τις συνθήκες του εδάφους και τον τύπο του αμαξιού: Διπλώματα ασφάλτου: A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7. Διπλώματα Κλασσικών Αυτοκινήτων: C3, C4. Διπλώματα Off-Road: B3 B4.

Όπως γίνεται και με τις περισσότερες racing παραγωγές, ο χειρισμός είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό αλλά και το σημαντικότερο κριτήριο αξιολόγησης τους. Στην περίπτωση του Test Drive Unlimited 2 το arcade στυλ οδήγησης και χειρισμού κυριαρχεί με το επίπεδο της διασκέδασης να κορυφώνεται. Επιπλέον, σε αυτό το τομέα το video game παρέχει τρεις επιλογές χειρισμού του αμαξιού για να ανταποκριθεί στα γούστα του κάθε παίκτη: Full Assistance, Hardcore και Sport.

Η υποστήριξη τριών επιλογών χειρισμού μπορεί να ακούγεται ενδιαφέρουσα, αλλά δυστυχώς ο παίκτης δύσκολα θα αντιληφθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους. Όπως είναι λογικό λοιπόν, η ύπαρξή τους κρίνεται -τρόπον τινά- ανούσια. Η φιλοσοφία της παραγωγής θυμίζει κάτι από Playstation Home αλά racing, προσφέροντας μία τεράστια ποικιλία επιλογών στον παίκτη, από το πως να ντύσει και να τροποποιήσει το avatar του μέχρι και την αγορά ενός σπιτιού σε διάφορες τοποθεσίες.

Ένα ενδιαφέρον και εξαιρετικά υλοποιημένο χαρακτηριστικό είναι το σύστημα ανάπτυξης του οδηγού, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: Competition, Discovery, Collection και Social. Το σύνολο των τεσσάρων κατηγοριών αποτελεί το Global Level του παίκτη που μπορεί να «ανεβαίνει» με βάση την πρόοδό του σε όλα τα παραπάνω επιμέρους τμήματα, φτάνοντας τελικά στο μέγιστο όριο 60. Κάθε κατηγορία απαιτεί την πραγματοποίηση ξεχωριστών objectives όπως πρόοδος στο career mode, συμμετοχή σε online αγώνες, προσθήκη φίλων μέσω του TDULife κ.α, έτσι ώστε να… αποδώσει καρπούς.

Μέσω ενός combo system που ονομάζεται F.R.I.M, αντίστοιχο του Need For Speed: Hot Pursuit, ο παίκτης θα μπορεί να κερδίσει χρήματα πραγματοποιώντας επικίνδυνες πράξεις όπως η αποφυγή ενός αμαξιού την τελευταία στιγμή. Το συγκεκριμένο combo system είναι αχρείαστο και δεν έχει να προσφέρει κάτι στο gameplay, εκτός από την περίπτωση που ο παίκτης θα έχει ξεμείνει από (ψηφιακά) χρήματα. Ο τεχνικός τομέας του Test Drive Unlimited 2 είναι το πιο αδύνατο σημείο του.

Μπορεί τα δύο νησιά να παραμένουν πιστά στην πραγματική απεικόνιση τους με απίστευτη αναπαράσταση των καιρικών φαινομένων, αλλά οι υφές του περιβάλλοντος είναι κάκιστες και άσχημα σχεδιασμένες. Συνεχίζοντας, αν και η γκάμα των αυτοκινήτων είναι μεγάλη, η λεπτομέρεια τους δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει και σε συνδυασμό με την πτώση των καρέ ανανέωσης και το φαινόμενο του pop-up που εμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλοιώνει την ποιότητα της συνολικής απεικόνισης.

Επιπροσθέτως, ο τίτλος έχει αρκετά bugs, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή ροή του gameplay. Ένα σχεδόν ανύπαρκτο damage και collision system θα έχει ως αποτέλεσμα τη μια ελάχιστη ζημιά στα αυτοκίνητα μετά από κάποια σύγκρουση, ακόμη και αν αυτή έχει καταλήξει σε κάποιο δέντρο ή κολώνα. Το μόνο θετικό στοιχείο του τεχνικού τομέα είναι η αρκετά σύντομη εμφάνιση των οθονών φόρτωσης, είτε κατά την διάρκεια της εισόδου σε κάποιο store ή αγώνα.

Το soundtrack είναι ηχητικά προσιτό στο ευρύ κοινό με πάρα πολύ καλές μουσικές επιλογές από την σκηνή της ανεξάρτητης ροκ αλλά και της House/Dance σκηνής. Γνωστά bands και τραγουδιστές κάνουν την εμφάνιση τους στη λίστα του Test Drive Unlimited 2, όπως οι Passion Pit ( γνωστοί και από το SleepyHead του LittleBigPlanet 2), The Temper Trap, Phoenix, Ellie Goulding, Paul Oakenfold, Deadmau5, Paul Van Dyk κ.α.

Ο online τομέας του Test Drive Unlimited 2 είναι ιδιαίτερα άμεσος και λειτουργικός. Όσο αφορά στα modes, κάποιες από τις λειτουργίες του τίτλου δεν ήταν διαθέσιμες εξαρχής (όπως τα Clubs), καθώς υπήρχαν αρκετά προβλήματα με τους servers του τίτλου. Αν ο χρήστης είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο τότε το σύστημα βλέπει αυτόματα και άλλους παίκτες γύρω του, οι οποίοι βρίσκονται στον κόσμο δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο τον χαρακτηρισμό Massively Open Online Racing.

Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα για άμεση κατάθεση αιτήματος πρόκλησης σε αγώνα (Instant Challenge) ή πρόσκλησης για co-driving σε κάποιον παίκτη που βρίσκεται κοντά, ανάβοντας και σβήνοντας τα φώτα του αμαξιού με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Τα διαθέσιμα multiplayer modes είναι τα εξής: Racing, Speed, Speedtrap, Follow The Leader και τέλος το Keep Your Distance. Το Racing είναι ένας κλασσικός αγώνας ταχύτητας για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Το δεύτερο στη σειρά mode είναι το Speed, στο οποίο ο παίκτης καλείται να βρει την καλύτερη δυνατή διαδρομή και να οδηγεί πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο ταχύτητας ώστε να κερδίζει πόντους. Το Speedtrap αφορά στο πέρασμα διάφορων checkpoints με την μεγαλύτερη ταχύτητα.

Όπως μαρτυρά και το όνομα του, το Follow The Leader έχει ως στόχο την οδήγηση πίσω από ένα χρήστη δίχως να είναι γνωστή η τοποθεσία των checkpoints από τους υπολοίπους. Τελευταίο στην λίστα βρίσκεται το Keep Your Distance, όπου ο παίκτης πρέπει να κρατάει την απαιτούμενη απόσταση από το αυτοκίνητο που βρίσκεται μπροστά ή πίσω του.

Την διαφορά κάνει το Cop Mode, όπου παίρνετε το ρόλο του αστυνομικού, την ώρα που κάποιος άλλος παίκτης που βρίσκεται στην περιοχή ξεκινάει να οδηγά επικίνδυνα. Με την συντροφιά μιας καλής παρέας είναι σίγουρο πως το διαδικτυακό κομμάτι του τίτλου είναι σε θέση να προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης, παρά τα όποια προβλήματα που υπάρχουν και αναμένεται να μειώνονται με τη συνεχή κυκλοφορία patches.

Συνολικά, το Test Drive Unlimited 2 έχει ένα τεράστιο όγκο πληροφορίας, με τον οποίο μπορεί να ασχοληθεί ο παίκτης για αρκετό καιρό, διότι πέραν του single player mode που διαρκεί γύρω στις 10 με 15 ώρες, υπάρχουν πολλοί ακόμη τομείς για εξερεύνηση. Τα αμέτρητα bugs, το αίσθημα του ημιτελούς προϊόντος, οι προβληματικές διαδικτυακές λειτουργίες από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας και ο τεχνικός τομέας της παραγωγής, δείχνουν πως δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Eden Games και την Atari.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166