Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία θα κατασκευάσουν υποθαλάσσια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας

Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία θα κατασκευάσουν υποθαλάσσια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας

Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία θα κατασκευάσουν υποθαλάσσια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία συμφώνησαν σήμερα (28 Ιουλίου 2018) να κατασκευάσουν μια υποθαλάσσια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας στο Βισκαϊκό κόλπο, ούτως ώστε να υπάρξει ένα στρατηγικός σύνδεσμος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενίσχυση της Ιβηρικής χερσονήσου με την προοπτική να σταματήσει η ενεργειακή απομόνωση αυτής της περιοχής.

Μετά το τέλος της συζήτησης που διεξήχθη στη Λισαβόνα, οι ηγέτες των τριών χωρών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την παρούσα συμφωνία που υπογράφηκε στο περιθώριο της συνάντησης σχετικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής της γραμμής που θα έχει μήκος 370 χιλιομέτρων και θα συνδέει τη Γαλλία με την Ισπανία.

Είναι ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό ενεργειακό βήμα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει το 30% του έργου, δίνοντας συνολικά 578 εκατομμύρια ευρώ (675 εκατομμύρια δολάρια), ένα πρωτοφανές ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα ενεργειακό έργο.

Η ηλεκτρική γραμμή εκτιμάται πως θα αρχίσει να λειτουργεί το 2025, διπλασιάζοντας σχεδόν την ικανότητα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ζητήσει από καιρό τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης από τα ευρωπαϊκά δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η Πορτογαλία έχει πλεόνασμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε κάλλιστα να το εξάγει και εκτός της Ισπανίας εάν υπήρχαν περισσότερες συνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα επιδιώκουν από καιρό να συνδεθούν πιο αποτελεσματικά με την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου κατασκευάζοντας έναν αγωγό στην Καταλονία στα βορειοανατολικά της Ισπανίας και κατά συνέπεια θα γινόταν ο δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου, αφού ο πρώτος έχει ήδη κατασκευαστεί δυτικά της οροσειράς των Πυρηναίων, συνδέοντας την Ισπανία με τη Γαλλία.

Και οι δύο χώρες εισάγουν φυσικό αέριο από την Αλγερία μέσω αγωγού που τέθηκε σε λειτουργία το 2011.

Συνολικά οι δύο χώρες διαθέτουν επτά λιμάνια που μπορούν να διαχειρίζονται με εξαιρετική ικανότητα το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο εισάγουν από το Κατάρ και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ωστόσο αρκετοί εμπειρογνώμονας πιστεύουν ακράδαντα πως όσο περισσότερες συνδέσεις ηλεκτρικής Ενέργειας υπάρχουν στην ήπειρο μας τόσο πιο εύκολα θα μειωνόταν η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Εντούτοις, μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο αγωγός στην Καταλονία, που υπολογίζεται πως θα κοστίσει περισσότερα από 440 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα είναι βιώσιμος. Επιπλέον κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πολλούς λιμένες LNG οι οποίοι στην πραγματικότητα υπολειτουργούν. Εν ολίγοις είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που υπάρχουν πολλές δυσκολίες για την ολοκλήρωση του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας