Η επικάλυψη μαγειρικού λαδιού εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων στον εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων

Η επικάλυψη μαγειρικού λαδιού εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων στον εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων

Η επικάλυψη μαγειρικού λαδιού εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων στον εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων.

Πολλά τρόφιμα που παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα περιλαμβάνουν πρώτες ύλες που αναμιγνύονται μαζί σε τεράστιες μηχανές από ανοξείδωτο χάλυβα που στη συνέχεια μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν.

Με την επαναλαμβανόμενη χρήση και με την πάροδο του καιρού, οι επιφάνειες του εξοπλισμού αποκτούν μικρές γρατσουνιές και αυλακώσεις, παρέχοντας στα βακτήρια το ιδανικό μέρος για να κρυφτούν και να επιβιώσουν. Ενώ οι γρατζουνιές της επιφάνειας μπορεί να φαίνονται μικρές με γυμνό μάτι, είναι σαν ένα μεγάλο φαράγγι για τα βακτήρια, τα οποία έχουνμέγεθος μόνο λίγα μικρόμετρα (αποτελεί μονάδα μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου).

Τα επιφανειακά παγιδευμένα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από μικροοργανισμούς όπως οι Salmonella, Listeria και το E. coli .

Ο καθηγητής Ben Hatton του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ο Δρ Dalal Asker και ο Δρ Tarek Awad, βρίσκονται σε μία διαρκή αναζήτηση για φθηνότερους, ασφαλέστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αποτροπή της ανάπτυξης των βακτηριδίων μέσα σε αυτές τις μηχανές. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα.

Η επιστημονική ομάδα πρότεινε μια νέα απλή λύση, δηλαδή να παγιδεύσουν με μια λεπτή στρώση μαγειρικού ελαίου την μεταλλική επιφάνεια του εξοπλισμού για να γεμίσουν τα μικροσκοπικά θραύσματα, ρωγμές και σχισμές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα εμπόδιο για την διακοπή της βακτηριακής σύνδεσης.

Διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη λύση ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού είχε την ικανότητα να μειώσει τα βακτηριακά επίπεδα εντός των εξεταζόμενων βιομηχανικών μηχανημάτων κατά 1,000 φορές. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces.

«Η επίστρωση μιας επιφάνειας στο ανοξείδωτο ατσάλι με καθημερινό μαγειρικό λάδι έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην απάλυνση των βακτηρίων», ανέφερε ο Hatton που συνεργάστηκε στο έργο με την εταιρεία επεξεργασίας σπόρων AGRI-NEO, μια εταιρεία επεξεργασίας σπόρων του Οντάριο που αναζητά λύση σε ένα κοινό πρόβλημα στον κλάδο της. «Το μαγειρικό λάδι έχει την ιδιότητα να γεμίζει τις ρωγμές, δημιουργώντας ένα τεχνητό στρώμα που δρα ως φραγμός στην επιφάνεια του εξοπλισμού.

Αυτή η απλή και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση βασίζεται στην αρχή SLIPS, που αναπτύχθηκε αρχικά στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, για να παγιδεύσει με λιπαντικές στρώσεις τις μικροδομές της επιφανείας που στη συνέχεια θα έχουν την ιδιότητα να είναι ολισθηρές, δηλαδή να γλιστράνε επάνω τους τα βακτηρίδια, και με μη προσκολλητικές ιδιότητες. Τα μαγειρικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο παρέχουν την ασφαλέστερη επιλογή για τον καθαρισμό του εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων από ό, τι οι σκληρές χημικές ουσίες και τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Το τεράστιο μέγεθος των μηχανών καθιστά δύσκολο στα υλικά καθαρισμού να κάνουν διεξοδική απολύμανση, και μάλιστα τα εναπομείναντα βακτήρια μπορούν να αποκτήσουν άμυνες αντίστασης στους καθαριστικούς παράγοντες. Η μέθοδος της Hatton για την πλήρωση των γρατσουνιών με λάδι εμποδίζει τα βακτήρια να φωλιάζουν μέσα στις ρωγμές και ουσιαστικά καθαρίζει την επιφάνεια, χωρίς να αφήνουν χημικά κατάλοιπα στην επιφάνεια του ανοξείδωτου χάλυβα.

«Η μόλυνση στον εξοπλισμό παρασκευής τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την ατομική υγεία, να προκαλέσει δαπανηρές ανακλήσεις προϊόντων, και μάλιστα όλα αυτά μπορούν να προκύψουν ακόμα και μετά την πραγματοποίηση χημικού καθαρισμού», επισήμανε ο Hatton.

Διάβασε επίσης: Μαύρη εργασία και αδήλωτοι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι

Η ερευνητική ομάδα του Hatton συνεχίζει να δοκιμάζει νέους συνδυασμούς ελαίων, τροφίμων για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα εξουδετέρωσης των βακτηρίων. Θα διερευνήσουν επίσης τις δυνατότητες χρήσης αυτής της μεθόδου στις αναπτυσσόμενες χώρες για την ελαχιστοποίηση της βακτηριακής μόλυνσης και τη βελτίωση των ποσοστών θνησιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας