Γαλλία και Αυστραλία κατασκευάζουν μαζί κβαντικό υπερυπολογιστή

Γαλλία και Αυστραλία κατασκευάζουν μαζί κβαντικό υπερυπολογιστή

Γαλλία και Αυστραλία κατασκευάζουν μαζί κβαντικό υπερυπολογιστή.

Η Γαλλία και η Αυστραλία θέλουν να χτίσουν έναν κβαντικό υπολογιστή μαζί, η συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μαλκόμ Τόρμπουλ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο περιγράφηκε ως το «επόμενο απτό βήμα» στην κατασκευή ενός κβαντικού υπερυπολογιστή.

Η συμφωνία θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης που θα αναπτύξει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και θα αναζητήσει ευκαιρίες εμπορευματοποίησης.

Η Αυστραλιανή Silicon Quantum Computing (SQC) και ο οργανισμός έρευνας και ανάπτυξης της Γαλλίας (R&D) θα ασχοληθούν με αυτό το έργο.

Ο κβαντικός υπολογισμός περιγράφεται ως υπολογισμός μέσω της χρήσης κβαντομηχανικών φαινομένων. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς υπολογιστές, όπου τα δεδομένα πρέπει να κωδικοποιούνται σε δυαδικά ψηφία, ο κβαντικός υπολογισμός επιτρέπει στα δυαδικά ψηφία να είναι σε υπερθέσεις, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι ταυτόχρονα 0 και 1.

Αυτοί οι υπολογιστές, μόλις εισέλθουν στο mainstream, θα είναι ασύγκριτα ταχύτεροι από τους πιο γρήγορους υπερυπολογιστές του σήμερα.

Μιλώντας στο ZDNet, ο διευθυντής του CQC2T και ο διευθυντής της SQC και ο καθηγητής Michelle Simmons δήλωσαν ότι ο κβαντικός υπολογισμός μπορεί να φέρει επανάσταση στον κλάδο της πληροφορικής.

«Έχουμε πρωτοφανή ηγετική θέση στον τομέα της πυρηνικής κβαντικής πληροφορικής σε μια σειρά πλατφορμών και η SQC κινείται γρήγορα για να εμπορευματοποιήσει όλες αυτές τις τεχνολογίες» δήλωσε ο διευθυντής της SQC.

Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της IBM, αναπτύσσουν ήδη κβαντικούς υπολογιστές, αλλά απέχουν πολύ από το να είναι εμπορικά βιώσιμες.