Η Γεωργία είναι ανεξάρτητο κράτος στην υπερκαυκάσια Δυτική Ασία. Συνορεύει βόρεια με τη Ρωσία, και Νότια με το Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκία, ενώ δυτικά βρέχεται από την Μαύρη Θάλασσα.
Η Γεωργία ανήκε παλαιότερα στην Σοβιετική Ένωση, αλλά μετά το 1992 αποτελεί ανεξάρτητο κράτος. Σε όλα της τα βόρεια σύνορα με τη Ρωσία υπάρχει η οροσειρά του Καύκασου, ενώ κοντά στην Μαύρη θάλασσα το έδαφος είναι πεδινό και εξαιρετικά εύφορο. Ο πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος κατά μήκος των ακτών του Εύξεινου πόντου και στις κοιλάδες του ποταμού Κούρα, όπου και βρίσκεται η πρωτεύουσα του Κράτους Τμπίλισι.
Έχει έκταση 69.700 τετ. χλμ. που το περισσότερο έδαφος είναι ορεινό και δασωμένο. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καύκασου που ανήκει στη Γεωργία είναι το βουνό Ζσχάρα με ύψος 5068 μέτρα. Υπάρχουν πολλές κορφές με υψόμετρο πάνω από 4000 μέτρα. Προς το νότιο μέρος της χώρας η μικρότερη οροσειρά του Καύκασου έχει ύψη που δεν ξεπερνούν τα 3000 μέτρα.
Ανάμεσα στις δύο οροσειρές το έδαφος είναι πεδινό και εύφορο, όπως και το έδαφος κοντά στη θάλασσα. Υπάρχουν δύο ποτάμια ο Κούρα (που έρχεται από την Τουρκία) περνά από την Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει στην Κασπία και ο Ριόνι που εκβάλλει στον Εύξεινο πόντο.
Υπάρχουν και άλλοι πολλοί ποταμοί που διαρρέουν την εύφορη πεδιάδα της Κολχίδας, κοντά στη θάλασσα.
Το κλίμα κοντά στον Εύξεινο πόντο είναι υγρό και θερμό το καλοκαίρι, ενώ το κλίμα στις ορεινές περιοχές είναι πιο ξηρό και ηπειρωτικό.
Επίσης η χλωρίδα και η πανίδα της Γεωργίας παρουσιάζουν διαφορές λόγω του θαλάσσιου κλίματος του πόντου και του ορεινού κλίματος του Καυκάσου. Στα πεδινά πολλά άγρια ζώα δεν υπάρχουν, αλλά στα ορεινά υπάρχει ποικιλία άγριων ζώων (λύκοι, αλεπούδες, αγριοκάτσικα, ελάφια, και ασβοί).
Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 5.500.000 κατοίκους με το 70% να είναι Γεωργιανοί, 8% Αρμένιοι, 6% Ρώσοι και 5.5% Αζέροι. Στην Γεωργία υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες (υπολογίζονται σε 200.000).
Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η γεωργιανή, αλλά πιο πολλοί μιλούν ρώσικα.
Πρωτεύουσα είναι το Τμπίλισι με 1.300.000 κατοίκους (απογραφή 1990). Άλλες πόλεις είναι το Κουταϊσι (255.000 κ.) και οι παραευξείνιες πόλεις Βατούμ ή Μπατούμι (130.000 κ.) στο νότο και Σουχούμ στο Βορρά.
Η χώρα είναι κυρίως γεωργική (40% του ΑΕΠ) και βιομηχανική (35% του ΑΕΠ).
Πρόεδρος της Γεωργίας είναι ο Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε και η πολιτική της χώρας αυτής είναι φιλική προς την Ελλάδα. Ωστόσο για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους η Γεωργία αυτή οικονομική βοήθεια για να μπορέσει να ξεπεράσει το σοκ της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.