ΑρχικήΤι είναιΓιατί έχω σπυράκια στο πρόσωπο; Και αντιμετώπιση

Γιατί έχω σπυράκια στο πρόσωπο; Και αντιμετώπιση

Τα σπυράκια αποτελούν μικρά εξογκώματα του δέρματος, μιας και είναι αποτέλεσμα των βουλωμένων πόρων της επιδερμίδας, η αποτέλεσμα κάποιου άλλου παράγοντα, όπως είναι η μόλυνση ή ο τραυματισμός. Τα πολλά σπυράκια στο πρόσωπο φανερώνουν ακμή.

Πριν ξεκινήσετε την πλήρη ανάγνωση του άρθρου, οφείλετε να θυμάστε ότι αυτές οι πληροφορίες παρέχονται απλά για πληροφοριακούς λόγους και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και ενδεχομένως να χρειάζεται διαφορετική ιατρική αντιμετώπιση από κάποιον άλλον. Επίσης, να αποφεύγετε τα διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα εάν δεν είναι πιστοποιημένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ).

Πως δημιουργείται το σπυράκι

Το σπυρί δημιουργείται στο δέρμα μας όταν τα νεκρά κύτταρα προσπαθούν να αποβληθούν από το σημείο αυτό, χωρίς να το καταφέρουν. Τα νεκρά κύτταρα μένουν στην περιοχή οπού θα εμφανιστούν τα σπυράκια, καθώς είναι βουλωμένοι οι πόροι.

Οι σμηγματοειδείς αδένες παράγουν το σμήγμα, το οποίο λειτουργεί αρνητικά, βουλώνοντας τους πόρους του δέρματος. Η μόλυνση ή η βρωμιά από εξωτερικούς παράγοντες, προκαλούν επίσης βούλωμα των πόρων.

Έχετε σπυράκια με πύον. Να τι συμβαίνει;

Τα σπυράκια με πύον δεν έχουν να κάνουν μόνο με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση με την απομάκρυνση νεκρών μικροβίων. Ο οργανισμός κατάφερε να καταπολεμήσει μικρόβια που εισήλθαν στον οργανισμό, τα οποία αποβάλει με αυτή την μορφή.

Μην σπάτε τα σπυράκια

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν την τάση να σπάνε τα σπυράκια που κάνουν την εμφάνιση τους στο πρόσωπο. Μια κίνηση που κρίνεται ως μέγα λάθος. Όταν κάποιος σπάσει ένα σπυράκι, προκαλεί πληγή, η οποία μπορεί να μολυνθεί, προκαλώντας άλλο ένα σπυράκι στο ίδιο σημείο.
Επίσης κατά το σπάσιμο, τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στο δέρμα, με αποτέλεσμα να μολυνθούν υγιείς ιστοί.

Τι να προσέχετε με τα σπυράκια στο πρόσωπο

Ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει μόνος του την οποιαδήποτε κατάσταση και για αυτό θα πρέπει να αφήσουμε το οτιδήποτε να κάνει τον κύκλο του. Ο οργανισμός θα αντιμετωπίσει μόνος του την κατάσταση με τα σπυράκια, εφόσον αυτά αποτελούν ένα μεμονωμένο περιστατικό και όχι ένα επεισόδιο βαριάς ακμής.

Εφόσον εντοπίζετε συχνά σπυράκια στο πρόσωπο σας ,τότε θα πρέπει να πάψετε να τα πειράζετε και φυσικά μην εφαρμόζετε make up σε αυτή την περιοχή. Εφόσον ένα σπυράκι επιμένει, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Διατηρείται πάντα το δέρμα σας καθαρό, ώστε να μην έχετε βουλωμένους πόρους και αποφύγετε το στρες και τη σοκολάτα.

Να τι άλλο μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια στο πρόσωπο

Έκτος από τους βουλωμένους πόρους και τα μικρόβια υπάρχουν και άλλες αιτίες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ενός σπυριού.

  • Η οδοντόκρεμα. Η οδοντόκρεμα πολλές φορές ευθύνεται για τα σπυράκια που εμφανίζονται γύρω από τα χείλη.
  • Προϊόντα μαλλιών. Το συστατικό στο σαμπουάν που κάνει το σαμπουάν να αφρίζει, αναφερόμαστε στο θειικό νάτριο, μπορεί να παραμείνει στο πρόσωπο σας και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ύπαρξη και επιβίωση των μικροβίων. Κάθε φορά που λούζεστε θα πρέπει προσεκτικά να πλένετε το πρόσωπο σας.
  • Η μαξιλαροθήκη. Οι κρέμες και ότι άλλο καλλυντικό εφαρμόζετε στο πρόσωπο σας, παραμένει στο μαξιλάρι σας. Για αυτό και θα πρέπει να αλλάζετε την μαξιλαροθήκη σας ανά εβδομάδα.
  • Γυαλιά ηλίου και άλλα αξεσουάρ. Τα γυαλιά ηλίου και το κινητό, αποτελούν πηγή μικροβίων τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τα ανεπιθύμητα για όλους σπυράκια.
  • Τα πινέλα μακιγιάζ. Τα πινέλα που χρησιμοποιείτε για το μακιγιάζ σας, θα πρέπει να πλένονται τακτικά. Τα μικρόβια που κρύβουν, μεταφέρονται πολύ γρήγορα στο πρόσωπο.

Αντιμετώπιση για τα σπυράκια στο πρόσωπο με φυσικό τρόπο

Σας παραθέτουμε ορισμένες φυσικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τα σπυράκια στο πρόσωπο σας.

Εφαρμόστε λευκή οδοντόκρεμα

Επιλέξτε την λευκή οδοντόκρεμα και όχι αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο με μορφή τζελ. Το βράδυ πριν κοιμηθείς εφάρμοσε στην περιοχή όπου υπάρχουν σπυράκια μικρή ποσότητα λευκής οδοντόκρεμας και καθαρίστε την το πρωί. Θα παρατηρήσετε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά προς το καλύτερο.

Σκόρδο

Το σκόρδο προφέρει αντισηπτική και αντιβιοτική δράση, ενώ η περιεκτικότητα του σε θείο συμβάλει στην γρήγορη επούλωση της προσβεβλημένης με σπυριά περιοχής. Κόψτε σε κομμάτια μια σκελίδα σκόρδο και με αυτά τρίψτε προσεκτικά την περιοχή . Ξεπλύνετε το πρόσωπο σου μετά από πέντε λεπτά με χλιαρό νερό.

Πάγος

Ο πάγος βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην προβληματική περιοχή. Παγώνει τους πόρους και απομακρύνει την λιπαρότητα. Εφαρμόστε στην περιοχή με τα σπυράκια λίγο πάγο. Λίγα δευτερόλεπτα μόνο αρκούν. Μετά από λίγα λεπτά θα πρέπει να επαναλάβετε εκ νέου τη διαδικασία. Όσες φορές ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

Μέλι

Το μέλι περιέχει φυσικά αντιβιοτικά και συμβάλει στην επούλωση της προβληματικής με σπυράκια περιοχής. Ακουμπήστε λίγο μέλι σε ένα καθαρό ύφασμα και τοποθετήστε το στα σημεία όπου υπάρχουν σπυράκια. Αφήστε το στην περιοχή για μισή ώρα και αργότερα αφαιρέστε το με χλιαρό νερό.

Η μέθοδος του ατμού

Η μέθοδος του ατμού ανοίγει τους πόρους του δέρματος και απομακρύνει κατά αυτό τον τρόπο τους ρύπους, την λιπαρότητα και τα βακτήρια. Βάλτε ζεστό νερό το οποίο βγάζει ατμούς σε ένα δοχείο. Φέρτε την επιδερμίδα με τα σπυράκια σε επαφή με τους ατμούς για λίγα μόνο λεπτά. Ξεπλύνετε το πρόσωπο σας με χλιαρό νερό και εφαρμόστε ένα ενυδατικό προϊόν.

Λεμόνι

Ο χυμός φυσικού λεμονιού και όχι ο έτοιμος που θα βρείτε σε μπουκαλάκια στα super markets, αποτελεί γρήγορη θεραπεία για τα σπυράκια σας. Βάλτε λίγο φυσικό χυμό από λεμόνι σε βαμβακερό ύφασμα και πριν ξαπλώσετε για ύπνο τοποθετήστε το στην περιοχή. Ακόμα καλύτερα φτιάξτε μια μάσκα από λεμόνι και κανέλα και εφαρμόστε το στην περιοχή. Αφήστε το μείγμα στο δέρμα σας για όλο το βράδυ. Το πρωί αφαιρέστε το με νερό.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166