Γιατί ματώνει η μύτη μου; Αιτία της Ρινορραγίας

Γιατί ματώνει η μύτη μου; Αιτία της Ρινορραγίας

Είναι σχετικά συχνό το φαινόμενο, όπου μικροί και μεγάλοι παραπονιούνται πως ματώνει η μύτη τους. Η ρινορραγία αφορά τα αγγεία της μύτης. Υπάρχουν ασθένειες που παρουσιάζουν αρκετά συχνά ρινορραγία, ενώ κάποιες άλλες φορές πολύ σπάνια. Δηλαδή η αιτία της συχνής ρινορραγίας ενδεχομένως να προέρχεται και από κάποια ασθένεια, απλά πιθανόν να μην το γνωρίζει ο ασθενής και να βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα, πως ίσως να πρόκειται για κάτι επιπόλαιο που δεν αξίζει την προσοχή του.

Αιτία της Ρινορραγίας

Αίμα από τη μύτη μπορεί να δούμε έπειτα από ένα σοβαρό κρυολόγημα και λόγω ξηρότητας που προκαλείται έπειτα από παραμονή σε χώρο που κλιματίζεται με air condition. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ρινορραγία οφείλεται στην ύπαρξη πολύποδων, στην αλλεργική ρινίτιδα, καθώς επίσης και στην υπέρταση.

Οι απλές αιτίες που προκαλούν ρινορραγία κρύβονται σε απλά καθημερινά πράγματα όπως η έντονη γυμναστική, η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων και η χρόνια δυσκοιλιότητα. Στα παιδιά το σύμπτωμα αυτό οφείλεται στην εισαγωγή ξένων αντικειμένων στη μύτη, στην ατρησία της ρινικής χοάνης, καθώς επίσης και σε φλεγμονή που προκαλείται από τα κρεατάκια.

Η εξέταση γίνεται εύκολα σε ιατρείο ωτορινολαρυγγολόγου, και πουθενά αλλού. Ανάλογα με τα ευρήματα συστήνεται έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Γιατί ματώνει η μύτη μου; Τι να κάνω;

Η αντιμετώπιση της ρινορραγίας επιτυγχάνεται με την εύρεση του αιτίου που την προκαλεί. Εάν εντοπιστεί κάποιο αγγείο το οποίο προκαλεί ρινορραγία, τότε μπορεί να καυτηριαστεί την ίδια χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η εξέταση στο ιατρείο. Εάν διαπιστωθεί μεγάλο οπίσθιο αγγείο, τότε πραγματοποιείται ενδοσκοπική αντιμετώπιση με ολική νάρκωση. Εάν ανιχνευτούν πολύποδες στη μύτη, τότε απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

Κατά την διάρκεια της ρινορραγίας ο ασθενής θα πρέπει να φυσήξει δυνατά ώστε να φύγει το πήγμα και εν συνεχεία να κλείσει το ρουθούνι που αιμορραγεί σκύβοντας το κεφάλι προς τα μπροστά.

Όπως και να έχει το πράγμα, η επανειλημμένη ρινορραγία είναι ένα σημάδι που πρέπει να σας προβληματίσει και σαφώς θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο προσωπικό σας γιατρό για να σας καθοδηγήσει για την αντιμετώπιση του ζητήματος, και σε καμία περίπτωση μην το παραμελείτε, όσο αθώο κι αν φαντάζει.

Προηγούμενο άρθροΓιατί έχω σπυράκια στο πρόσωπο; Και αντιμετώπιση
Επόμενο άρθροWhisky food matching: Το ουίσκι με το φαγητό σου
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας