Γιατί γεννήθηκα κορίτσι;

Γιατί γεννήθηκα κορίτσι;

Όσο όλα γύρω μας κυλούν… ρολόι, σε κάποια άλλη πλευρά του κόσμου κάποιες γυναίκες εύχονται αυτή να είναι η τελευταία μέρα της άδικης ζωής τους.

Όταν η Αμπάντου ήταν 9 ετών, οι γονείς της επέμειναν πως πρέπει να παντρευτεί έναν άντρα που δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της, καθώς αποτελούσε για εκείνους οικονομικό βάρος. Ήταν αυτονόητο πως θα άφηνε το σχολείο και το μόνο με το οποίο θα έπρεπε να ασχοληθεί ήταν οι δουλειές του σπιτιού. Ο γάμος σε αυτή την ηλικία στην Αιθιοπία είναι παράνομος, όμως στην περιοχή που ζει η Αμπάντου η οικονομική δυσχέρεια είναι τόσο μεγάλη που οι γονείς παντρεύουν τις κόρες τους σε πολύ μικρή ηλικία για να απαλλαγούν από περιττά έξοδα.

Η Λίντα ήταν μόλις 11 ετών όταν ο πατριός της την βίασε και έμεινε έγκυος. Ζει στη Γουατεμάλα και την μεγάλωσε η θεία της, που εργάζεται σε ένα κέντρο αποκατάστασης νέων που αδυνατούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Τώρα είναι 13 και προσπαθεί να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να σταθεί στα πόδια της.

Γυναίκες σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με την κακομεταχείριση σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο και πάνω από όλα με την καταπάτηση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους. Υπολογίζεται πως περισσότερες από 100 εκατομμύρια γυναίκες αγνοούνται μετά την επιλογή τους να ακολουθήσουν κρυφά τη λύση της έκτρωσης. Επιπλέον, κορίτσια σε πολλές χώρες του κόσμου υποφέρουν από ασιτία καθώς οι οικογένειές τους δίνουν φαγητό πρώτα στα αγόρια. Ελάχιστα από αυτά έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο –στο Σουδάν περισσότερο από το 50% των γυναικών δεν γνωρίζει να διαβάζει και να γράφει– και ζουν καθημερινά με το φόβο ότι θα τους ασκηθεί βία και σεξουαλική κακοποίηση ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Οργανώσεις από όλο τον κόσμο δίνουν από την πλευρά τους μάχη για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των γυναικών αυτών. Το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να μην κλείνουμε τα μάτια σε αυτό το πρόβλημα, που παίρνει ολοένα και περισσότερο δραματικές διαστάσεις, και να συμμετέχουμε στην επίλυσή του. Αναζητήστε τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και δώστε έστω και σε ένα κορίτσι την ευκαιρία να έχει το δικαίωμα στην αυτάρκεια και όχι την εξάρτηση.

Προηγούμενο άρθροKTM 1290 Super Duke R
Επόμενο άρθροΌλοι οι δρόμοι οδηγούν στη στάση 69
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας