KTM 1290 Super Duke R

KTM 1290 Super Duke R

Με θράσος η KTM ανακοίνωσε πριν μερικούς μόλις μήνες, τον Νοέμβριο του 2013, ότι κατασκεύασε μια μοτοσικλέτα 1.300cc και 180hp, με ροπή που φτάνει τα 144Nm και βάρος που, χωρίς υγρά, φτάνει τα 189kg! Εάν κανείς καταλαβαίνει από μοτοσικλέτες… αρκεί να διαβάσει τα παραπάνω νούμερα για να τρομοκρατηθεί!

Για εκείνους που… θέλουν βοήθεια για να κατανοήσουν το μέγεθος KTM 1290 Super Duke R θα πούμε ότι για το τετρακύλινδρο Suzuki GSX 1340R Hayabusa των 1.340cc η Suzuki ανακοινώνει 195,8hp ισχύος και 154Nm ροπής, ενώ για το σαρωτικό BMW S1000 RR η BMW ανακοινώνει 193hp ισχύος και 112Nm ροπής.

Σοβαρός «παίκτης επιδόσεων» λοιπόν…

Σμόκιν και καμένο λάστιχο!

Η νέα ναυαρχίδα της KTM δεν φορά φέρινγκ, σε αντίθεση με τις περισσότερες σημαντικές εταιρείες που θεωρούν ως «ναυαρχίδα» μοτοσικλέτες που καλύπτουν με πλαστικά τα περισσότερα μηχανικά μέρη και με φέρινγκ τον αναβάτη. Συστηματικά διαφορετική η KTM, με το 1290 Super Duke R δείχνει μια διαφορετική κατεύθυνση, μια διαφορετική επιλογή και αφήνει τον αναβάτη ακάλυπτο!

Με αυτή τη νέα, ιδιαίτερη μοτοσικλέτα της KTM περάσαμε μια συναρπαστική εβδομάδα, μέσα στην οποία κάναμε αρκετά χιλιόμετρα, τα περισσότερα από τα οποία με τον μπροστινό τροχό να κοιτά τον ουρανό…

Με εμφάνιση που διχάζει, το πορτοκαλί (υπάρχει και μαύρο) KTM 1290 Super Duke R σχεδιάστηκε για να προκαλεί τα βλέμματα. Αντικειμενικά όμως είναι μια μικροκαμωμένη μοτοσικλέτα με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και σχεδίαση που σαφώς παραπέμπει στα λοιπά μέλη της οικογένειας των Duke της KTM. Μάλιστα, δίπλα στα υπόλοιπα, ακόμη και στο 200 Duke, δεν δείχνει ιδιαίτερα μεγαλύτερο, στοιχείο που θα κάνει πολλούς να την υποτιμήσουν.

Οι γνώστες βέβαια, θα παρατηρήσουν ότι το πακέτο των αναρτήσεων είναι εξόχως στιβαρό και πλήρως ρυθμιζόμενο (μάλιστα πίσω διαθέτει ρύθμιση αργής και γρήγορης απόσβεσης συμπίεσης…), το πανέμορφο μονόμπρατσο ψαλίδι, που αφήνει από δεξιά εκτεθειμένο τον τροχό (του οποίου όμως το φινίρισμα δεν μας ενθουσίασε), τον πλούσιο πίνακα οργάνων (που ήρθε από το KTM 1190 Adventure, όπως και οι διακόπτες), το ιδιαίτερο LED φως στο μπροστινό μέρος, την θηριώδη εξάτμιση με τον υπέροχο βαρύ ήχο και, φυσικά, τον κτηνώδη κινητήρα των 1.301cc που βρίσκται στο κάτω μέρος του χαλύβδινου πλαισίου το οποίο είναι βαμμένο σε χρώμα πορτοκαλί.

Μαστίγιο και χάδι

Τα χαρακτηριστικά, και εν πολλοίς η εμφάνιση, δημιουργούν δέος πριν κανείς ανεβεί στην δικύλινδρη μοτοσικλέτα των 180hp. Τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά με το που θα καθίσει κανείς επάνω στην σέλα. Το ύψος της σέλας στα 835mm είναι απόλυτα λογικό και δεν ξενίζει, ενώ το τιμόνι βρίσκεται σε απόλυτα φυσιολογική θέση, σχετικά κοντά, με ικανοποιητικό πλάτος, ενώ τα μαρσπιέ βρίσκονται επίσης σε νορμάλ θέση. Νορμάλ, βέβαια με δεδομένο ότι πρόκειται για μια πραγματική σπορ μοτοσικλέτα…

Εδώ αξίζει μια σύγκριση με το KTM 990 Super Duke, μια μοτοσικλέτα που όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί, πριν από 10 χρόνια, είχε αφήσει ιστορία. Το 990 Super Duke δείχνει εντελώς ξεπερασμένο μπροστά στον σύγχρονο απόγονό του. Η σκληρή αίσθηση, η απόλυτη λειτουργία, το απότομο γκάζι, η άβολη θέση οδήγησης, όλα δείχνουν τόσο μακριά από το 1290 Super Duke R, που δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι οι δύο μοτοσικλέτες σχετίζονται μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, εκτός του ονόματος οι ομοιότητες είναι… ανύπαρκτες.

Η πρώτη βόλτα με το KTM 1290 Super Duke R εντυπωσιάζει… Εξαιρετική ποιότητα κύλισης, ανάρτηση με πολύ καλή πληροφόρηση, αλλά αρκετά άνετη και με ποιοτική λειτουργία, φρένα που φέρνουν στο νου αγωνιστικές κατασκευές… Πλήρης ομοιομορφία και λειτουργία που δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει.

Οι μηχανικοί στην KTM δούλεψαν πολύ στο θέμα του ψεκασμού και κατάφεραν το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο: έφτιαξαν έναν κινητήρα 1.301cc με 180hp, που λειτουργεί άψογα με 6η σχέση και 3.500rpm, χωρίς δισταγμούς ή δυσλειτουργίες κάνοντας τη χρήση του συμπλέκτη προαιρετική! Ειδικά οι αναβάτες του 990 Super Duke θα εκτιμήσουν το σημείο αυτό γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η ομαλή λειτουργία στις χαμηλές στροφές, δεν ήταν το highlight του 990…

Για 1/4 γκαζιού…

Η ομαλότητα στη λειτουργία βέβαια, δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση ότι το KTM 1290 Super Duke R είναι μοτοσικλέτα… χαλάρωσης. Ακριβώς το αντίθετο! Δείχνει να αγωνιά, να παρακαλά, καλύτερα, από τον αναβάτη της να ανοίξει βαθιά το γκάζι. Και τότε… τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Με τα ηλεκτρονικά ενεργοποιημένα η μοτοσικλέτα εκτοξεύεται προς τα εμπρός με πρωτόγνωρη ένταση.

Το δικύλινδρο μοτέρ χαίρεται να δουλεύει στις μεσαίες και στις υψηλές στροφές (ας μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από το KTM RC8). Στα πρώτα χιλιόμετρα, αυτά της εξοικείωσης, ο αναβάτης πιστεύει ότι ανοίγει βαθιά το γκάζι ενώ πραγματικά φτάνει μόλις στα 3/4 της διαδρομής του και ήδη η επιτάχυνση είναι τόσο έντονη που αρκεί να τον τρομοκρατήσει. Για το επόμενο 1/4 της διαδρομής θα χρειαστεί χρόνος…

Ο αναβάτης που θα έχει το θάρρος/θράσος να καρυδώσει το γκάζι θα ανταμειφτεί με επιτάχυνση που, μετά τις 7.500rpm είναι τρομακτική. Είτε βρίσκεται στην επιλογή Street είτε στην Sport δεν έχει σημασία. Ο κινητήρας λυσσάει και συναντά γρήγορα το όριο των στροφών.

Και αυτά πριν ακόμη απενεργοποιήσει κανείς τα ηλεκτρονικά…

Πιάσε ένα καλό πρόγραμμα…

Η KTM τοποθετεί στο 1290 Super Duke R το σύστημα ψεκασμού από το KTM 1190 Adventure, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα επιλογής χαρτογράφησης (σε τρία επίπεδα: Rain-με χαμηλότερη απόδοση και ομαλή απόκριση, Street και Sport – με full απόδοση και με τη Sport να έχει την πιο άμεση απόκριση) και υπάρχει σύστημα Traction Control το οποίο παίρνει, εκτός των άλλων πληροφορίες από έναν αισθητήρα κλίσης (δεν αφήνει σούζες, ενώ επεμβαίνει ανάλογα με την κλίση της μοτοσικλέτας στις στροφές). Το Traction Control επεμβαίνει ομαλά στις πεταλούδες του ψεκασμού ενώ υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης.

Μαζί με τα παραπάνω, υπάρχει το τελευταίας γενιάς ABS από την Bosch που επιτρέπει να απομονωθεί το ένα κανάλι του ABS από το άλλο. Ετσι, ο αναβάτης μπορεί αφού απενεργοποιήσει το ABS στον πίσω τροχό, να απολαύσει ατελείωτα drifts. Βέβαια, το σύστημα ABS μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως.

Να σημειώσουμε ότι ανεξάρτητα από ποια ρύθμιση έχει επιλέξει ο αναβάτης, όταν ο διακόπτης της μοτοσικλέτας κλείσει, τότε τα συστήματα ασφάλειας (ABS και Traction Control) επανέρχονται σε λειτουργία, ενώ η χαρτογράφηση του κινητήρα επανέρχεται στην επιλογή Street.

Άσε την πολυλογία…

Έχοντας ένα τόσο μεγάλο οπλοστάσιο εφαρμογών ασφάλειας και απόδοσης, είναι λογικό να μπερδεύεται κανείς. Στο εμπεριστατωμένο Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη (Owner’s Manual) μπορεί κανείς να διαβάσει με λεπτομέρεια όλη την τεχνολογία που έχει επάνω του το KTM 1290 Super Duke R.

Εμείς όμως επιλέξαμε να κινηθούμε με έναν τρόπο: με τoν κινητήρας στο Sport και όλα τα ηλεκτρονικά απενεργοποιημένα. Αφού φυσικά, πήραμε μια μικρή γεύση για το πώς λειτουργεί η μοτοσικλέτα σε ρυθμούς βόλτας και ασφάλειας, σύντομα παρασυρθήκαμε από το αυτονόητο: την δύναμη!

Έχουμε πολλές φορές ακούσει για πολλά άλογα, πάρα πολλά άλογα που όμως τελικά δεν επαληθεύτηκαν… Αρχικά λοιπόν αντιμετωπίσαμε επιφυλακτικά το KTM 1290 Super Duke R. Γρήγορα όμως η αμφιβολία μας μετατράπηκε σε ενθουσιασμό!

Ουσιαστικά πρέπει κανείς να ξεχάσει ό,τι ήξερε μέχρι σήμερα. ΟΚ, η BMW έβγαλε πρώτη το K1200 R με 160hp (ως μια naked μοτοσικλέτα υψηλών επιδόσεων), ενώ και η Ducati έχει το Streetfighter 1098 και η Aprilia το Tuono V4R. Καμία σχέση! Το KTM 1290 Super Duke R είναι μια νέα μοτοσικλέτα που επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό «Το Κτήνος» που η ίδια η KTM της έδωσε.

Ο κινητήρας είναι πολύ δυνατός μέχρι τις 7.500rpm, από εκεί και πάνω όμως η τεράστια ροπή δημιουργεί νέες συνθήκες κίνησης. Ο μπροστινός τροχός σηκώνεται με 4η σχέση και γκάζι (ναι, χωρίς συμπλέκτη!), ακόμη και όταν το κοντέρ δείχνει ήδη 180km/h. Βάζοντας 5η σχέση, πρέπει να έχεις πολύ θάρρος για να τερματίσεις τη γκαζιέρα, διότι ήδη τα χιλιόμετρα είναι πολλά και η γυμνή μοτοσικλέτα θέλει να σε τραβήξει σε μια πρωτόγνωρη δίνη.

Ομοίως και με την 6η σχέση. Το ταχύμετρο δείχνει 270km/h και η μοτοσικλέτα θέλει να εξοντώσει τον αναβάτη που προσπαθεί να κρατηθεί από το τιμόνι που πλέον έχει χάσει την κατευθυντικότητά του. Δύναμη, ωμή δύναμη που δεν τελειώνει ποτέ! Πάνω από τα 280km/h στάθηκε αδύνατο να κρατηθούμε επάνω στη μοτοσικλέτα με ασφάλεια, καθώς ο πλευρικός άνεμος ήταν ισχυρός και δεν άφηνε περιθώρια… Η μοτοσικλέτα; Έδειχνε να θέλει να φτάσει τα 350km/h!

Στο πρόγραμμα Sport η επιτάχυνση απαιτεί αναβάτη με εμπειρία σε γρήγορες μοτοσικλέτες διότι η πολύ ποιοτική κύλιση του KTM 1290 Super Duke R, μπορεί να φέρει τον άπειρο αναβάτη αντιμέτωπο με πολύ υψηλές ταχύτητες σε πολύ μικρό χρόνο.

Εκεί βέβαια είναι που τα φρένα θα δώσουν τη λύση (πιθανώς και τα ηλεκτρονικά). Οι πανέμορφες Brembo ακτινικές monoblock δαγκάνες, που είναι ό,τι καλύτερο έχει για το 2014 η ιταλική εταιρεία, προσφέρουν κορυφαία αίσθηση και ισχύ πέδησης και ο αναβάτης νιώθει ότι μπορεί να βασιστεί επάνω τους.

Θα στρίψεις καμιά φορά;

Όταν κατά την παρουσίαση του KTM 1290 Super Duke R είδαμε τον Jeremy McWilliams να βρίσκεται μπλεγμένος σε αυτό το project, απορήσαμε, πως ένας αναβάτης MotoGP, ασχολείται με μια μοτοσικλέτα για το δρόμο…

Η απάντηση έρχεται όταν κανείς προσπαθήσει να στρίψει με το KTM 1290 Super Duke R. Οι μικρές διαστάσεις της μοτοσικλέτας την καθιστούν ιδιαίτερα ευέλικτη. Το μεταξόνιο των 1.482mm μπορεί να ακούγεται κάπως μεγάλο για supersport μοτοσικλέτα, όμως για naked μοτοσικλέτα είναι πολύ λογικό. Σκεφτείτε ότι καθώς η θέση οδήγησης είναι όρθια, το βάρος πέφτει κυρίως στον πίσω τροχό. Το μεταξόνιο πρέπει να έχει τέτοιο μήκος ώστε να εξασφαλίζεται μια minimum ευστάθεια. Βέβαια, το μεταξόνιο του Aprilia Tuono V4R είναι στα 1.440mm, χωρίς να υπάρχει θέμα ευστάθειας, ενώ του Ducati Streetfighter 1098S είναι στα 1.475mm.

Στην πράξη, το KTM 1290 Super Duke R πλαγιάζει με τη σκέψη. Αλλάζει κατεύθυνση γρήγορα και άμεσα, δείχνοντας ότι είναι πολύ σωστά ζυγισμένο. Σε πολύ οριακές συνθήκες θα λέγαμε ότι το μεγάλο ύψος του κινητήρα, διατηρεί ψηλά το κέντρο βάρους, στοιχείο που στις πολύ γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης εμφανίζει μια μικρή αδράνεια, όμως αυτό θα το δουν μόνον ελάχιστοι αναβάτες. Ακόμη όμως και αυτοί, θα το ξεχάσουν αμέσως…

Το KTM 1290 Super Duke R σε βάζει στον δικό του ρυθμό και στον δικό του κόσμο. Ο κινητήρας δεν απαιτεί προσεγμένο δούλεμα ή κάποια ειδική μεταχείριση. Μπορείς να είσαι μέσα στη στροφή με μια σχέση επάνω ή και δύο και η ροπή να είναι τόση που να σου εξασφαλίζει ότι ακριβώς χρειάζεσαι από δύναμη. Μπορείς να επιλέγεις με ακρίβεια τη γραμμή που θα ακολουθήσεις με τις αναρτήσεις να εξασφαλίζουν τέλεια πληροφόρηση και κορυφαίο control.

Μέσα στη στροφή η μοτοσικλέτα είναι ιδιαίτερα σταθερή, αρκεί να γνωρίζεις ότι οδηγείς μοτοσικλέτα με μεγάλο τιμόνι. Εάν είσαι κρεμασμένος επάνω του, τότε θα νιώσεις μια αστάθεια, η οποία όμως οφείλεται σε εσένα και όχι στη μοτοσικλέτα. Οι γνώστες της σπορ οδήγησης θα κινηθούν εξαιρετικά γρήγορα με αυτή τη μοτοσικλέτα, θα εκμεταλλευτούν τα τεράστια περιθώρια κλίσης και θα απολαύσουν τις, αλά MotoGP, σούζες ισχύος στις εξόδους των στροφών.

Με το Traction Control σε λειτουργία τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα. Μπορείς να ανοίγεις το γκάζι άφοβα, όσο θέλεις, γνωρίζοντας ότι το «μαγικό χέρι» θα σε βγάλει νικητή τη δύσκολη στιγμή (σε αυτό υπάρχουν όρια, έτσι;). Με το Traction Control εκτός λειτουργίας θα βασιστείς σε ένα εξαιρετικό πλαίσιο και σε ένα σετ αναρτήσεων από τα καλύτερα που υπάρχουν σε μοτοσικλέτα παραγωγής, ώστε να ελέγξεις εσύ το που θα χαθεί η πρόσφυση. Εάν δεν κατέχεις της σχετική γνώση, ο κίνδυνος πάντα ελλοχεύει, όμως εάν έχεις την ανάλογη εμπειρία θα απολαύσεις ατελείωτα power drifts στις εξόδους των στροφών, τα οποία θα καταλήγουν σε υπέροχες σούζες με ανάποδο τιμόνι!

Αυτές είναι αναρτήσεις!

ΟΚ, πιστεύουμε ότι έχετε ήδη καταλάβει αρκετά για το KTM 1290 Super Duke R, όμως στο θέμα των αναρτήσεων υπάρχουν αρκετά ενδιαφέρονται στοιχεία που πρέπει να αναφέρουμε. Η KTM, δεν είναι μυστικό, έχει την WP στην οποία κατασκευάζει αναρτήσεις. Το όνομα WP είναι μεν αρκετά βαρύ, όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μοντέλα KTM με αναρτήσεις όχι ακριβώς… top. Για παράδειγμα οι αναρτήσεις του KTM 690 Duke MY2012 απέχουν από το επίπεδο που μας έχει συνηθίσει η Αυστριακή εταιρεία.

Στο KTM 1290 Super Duke R τα πράγματα φαίνεται να βρίσκονται στη θέση τους. Οι αναρτήσεις της μοτοσικλέτας εκτός του ότι ρυθμίζονται πλήρως (λείπει μόνο η ρύθμιση της προφόρτισης των ελατηρίων στο μπροστινό μέρος), εξασφαλίζουν ένα μεγάλο και ξεκάθαρο εύρος ρυθμίσεων, ανάλογα με την χρήση για την οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τη μοτοσικλέτα ο αναβάτης, τις προσωπικές του επιλογές και ανάλογα με την ανθρωπομετρία του. Μπορεί κανείς να ρυθμίσει το 1290 Super Duke R ώστε να κάνει συνεχώς σούζες, να κάνει συνεχώς endo, να είναι μαλακό και άνετο για μέσα στην πόλη ή ξερό και άκαμπτο για την πίστα, με όλες τις ενδιάμεσες επιλογές. Όλα αυτά μάλισταμε ιδιαίτερα ποιοτικό τρόπο.

Σαν bonus η KTM βάζει κάτω από τη σέλα, ένα μικρό αυτοκόλλητο, δίνοντας έναν μπούσουλα για τις βασικές επιλογές Comfort, Standard, Sport, Track όπως τις επέλεξαν οι δοκιμαστές της εταιρείας, ώστε να έχει κανείς μια ιδέα για το προς τα ποια κατεύθυνση ρύθμισης πρέπει να πάει ή απλώς να σετάρει τη μοτοσικλέτα για την αντίστοιχη χρήση!

Πόλη, πίστα, βουνό, ταξίδι;

Στα ερωτήματα που επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, τα πράγματα είναι αρκετά απλά:

  • Πόλη: Οι μικρές διαστάσεις της μοτοσικλέτας, η φιλική απόδοση του κινητήρα, η πολύ άνετη θέση οδήγησης, καθιστούν το «Κτήνος» των 180hp ιδιαίτερα ευκολοδήγητο ακόμη και μέσα στην κίνηση. Ίσως η θερμοκρασία του κινητήρα να ενοχλήσει λίγο. Πολύ καλή η κατανάλωση, στα 6,5lt/100km, είναι απόλυτα αποδεκτή για τέτοια μοτοσικλέτα και η μέτρηση δεν αφορά μόνο σε κίνηση στην πόλη. Για όσους έχουν βαρύτερο χέρι η κατανάλωση θα κυμανθεί ανάμεσα από τα 7 και τα 8lt/100km, τι αξία έχει όμως να οδηγείς αυτή τη μοτοσικλέτα και να μην ανοίγεις το γκάζι;
  • Πίστα: Η μοτοσικλέτα έχει τις προδιαγραφές να κινηθεί σε μια πίστα, σε ρυθμούς supersport μοτοσικλέτας.
  • Βουνό: Το 1290 Super Duke R είναι πολύ γρήγορο στις κλειστές διαδρομές. Η ευκολία με την οποία αλλάζει κατεύθυνση, τα φοβερά φρένα και η κορυφαία ανάρτηση καθιστούν το 1290 Super Duke R δύσκολο αντίπαλο, ακόμη και αν έχει να αντιμετωπίσει… Ducati Hypermotard!
  • Ταξίδι: Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται… Η έλλειψη φέρινγκ αποτελεί τον βασικότερο λόγο για τον οποίο δεν θα ταξιδεύαμε με αυτή τη μοτοσικλέτα. Ακόμη και η θέση για τον συνεπιβάτη με τα δεδομένα των σπορ μοτοσικλετών είναι αρκετά καλή, με τα μαρσπιέ σε λογικό ύψος, αν και δεν έχει από που να κρατηθεί. Ίσως οι κραδασμοί που φτάνουν στα μαρσπιέ (ελάχιστοι) να δημιουργήσουν απαιτήσεις για πιο συχνές στάσεις (για τους πολύ περίεργους), οι οποίες όμως επιβάλλονται κυρίως από την κόντρα με τον αέρα. Πάντως η ποιότητα κύλισης θα κάνει πολλούς να τολμήσουν να ταξιδέψουν με αυτή τη μοτοσικλέτα! Η λειτουργία του κινητήρα στις μεσαίες στροφές είναι ευχάριστη και η ταχύτητα ταξιδιού μπορεί να είναι αξιοπρεπής, στο όριο της πίεσης του αέρα, ανάλογα και με τις συνθήκες που επικρατούν, άλλωστε.

0-200 km/h σε 7,2 sec…; Γίνεται;

Εδώ θα μιλήσουμε πιο τεχνικά… Η επίτευξη χρόνων επιτάχυνσης, όπως και κάθε μέτρηση επιδόσεων απαιτεί και την αντίστοιχη προετοιμασία. Η KTM ανακοινώνει έναν τρομερό χρόνο, 0-200km/h σε 7,2sec, χρόνο που αποτέλεσε πρόκληση και για εμάς.

Βάζοντας τα όργανα μέτρησης κάναμε αρκετές προσπάθειες, με τους χρόνους να μένουν όμως αρκετά μακριά από τον χρόνο που ανακοινώνει η KTM.

Ο καλύτερος χρόνος που πετύχαμε για το 0-200Km/h ήταν 9,64sec, πολύ μακριά από το νούμερο που ανακοινώνει η KTM.

Το 1290 Super Duke R «προδίδεται» από την γεωμετρία του. Η οπισθοβαρής κατασκευή δεν αφήνει τον αναβάτη να πετύχει χρόνους, αφού όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κανείς, τόσο πιο γρήγορα ο μπροστινός τροχός βρίσκεται στον αέρα (δες το 0-18m στα 2,43sec…). Στην αλλαγή σε δευτέρα η κατάσταση δεν αλλάζει και μέχρι την αλλαγή σε 4η σχέση ο μπροστινός τροχός δεν μπορεί να πατήσει στο έδαφος… Ο αναβάτης που κάνει τη δοκιμή, μπορεί να ανοίξει όλο το γκάζι μόνο αφού βάλει 5η σχέση, οπότε είναι ήδη αργά.

Εάν κανείς αλλάξει δραματικά τη γεωμετρία της μοτοσικλέτας αυξάνοντας την προφόρτιση του αμορτισέρ στην μέγιστη θέση, εάν χαμηλώσει τις πλάκες του τιμονιού, εάν γενικά στήσει τη μοτοσικλέτα ώστε να μην σουζάρει τόσο, ενδεχομένως να πλησιάσει το χρόνο που ανακοινώνει η KTM.

Άλλωστε και ο χρόνος για τα 400m στα 11,49sec είναι πολύ μακριά από μοτοσικλέτες αντίστοιχης ισχύος.

Ενδεικτικά, στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τις μετρήσεις για τα 0-200km/h και για το τετρακοσάρι σε σχέση με το Suzuki GSX 1340R Hayabusa και το BMW S1000 RR.

Στο dyno…;

Μπορεί μεν η KTM να ανακοινώνει 180hp απόδοσης από τον δικύλινδρο κινητήρα, όμως πόσοι από αυτούς φτάνουν στον πίσω τροχό…;

Για μια ακόμη φορά απευθυνθήκαμε στον φίλο Νίκο Μαυρομάτη του Power House (Ισμήνης 6, στη Δάφνη, τηλ. 210 9762713), το οποίο διαθέτει έναν από τους κορυφαίους θαλάμους δυναμομέτρησης στην Ευρώπη, με τεράστια εμπειρία στα… πολλά άλογα.

Το KTM 1290 Super Duke R μπήκε στο δυναμόμετρο και απέδωσε τελικά 160,01hp στον τροχό, δύναμη απόλυτα αναμενόμενη.

Για λόγους συσχέτισης, παραθέτουμε τη δυναμομέτρηση παράλληλα με τη δυναμομέτρηση του Suzuki GSX 1340R Hayabusa και του BMW S1000 RR.

Αξίζει να δούμε ότι στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, το KTM 1290 Super Duke R είναι πολύ ισχυρότερο από το BMW S1000 RR, στοιχείο όμως που το καθιστά πιο δύσκολα οδηγήσιμο στις μετρήσεις επιτάχυνσης (δες παραπάνω). Επιπλέον δες και τη διαφορά σε βάρος, καθώς το KTM είναι κατά σχεδόν 30kg(!) ελαφρύτερο από το Suzuki Hayabusa.

Τι έχουμε εδώ;

Η KTM δημιούργησε μια πολύ σημαντική μοτοσικλέτα. Στην πληθώρα των μοντέλων που υπάρχουν στην αγορά, καλές μοτοσικλέτες υπάρχουν πάρα πολλές. Κορυφαίες μοτοσικλέτες είναι όμως λίγες.

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που καθιστούν μια μοτοσικλέτα μέλος της μικρής κάστας των κορυφαίων μοτοσικλετών αυτών:

1 .Η ομοιογένεια και

2. Η ικανότητα να προκαλούν έντονα συναισθήματα στον αναβάτη με κάποια από τα χαρακτηριστικά τους, χωρίς όμως να διαταράσσεται η ομοιογένειά.

Ενδεικτικά, μερικές από τις μοτοσικλέτες αυτές είναι: το Suzuki GSX 1340R Hayabusa, το BMW S1000 RR, το Ducati Hypermotard, το Honda CBR 1000RR ΜΥ2008 και μετά, το Kawasaki ZX-10R ΜΥ2012 και μετά, το Yamaha YZF-R6 του 2005, το Honda CBR 900RR.

Το KTM 1290 Super Duke R κερδίζει άξια μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες μοτοσικλέτες που έχουμε οδηγήσει και είναι βέβαιο ότι θα αφήσει ιστορία. Το υψηλό κόστος αγοράς του είναι αναγκαίο κακό, που δυστυχώς το κάνει επιλογή μόνο για λίγους…

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • KTM
Προηγούμενο άρθροΗ δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ
Επόμενο άρθροΓιατί γεννήθηκα κορίτσι;
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας