Γιατί η λανθάνουσα κατάσταση εξακολουθεί να επηρεάζει το δίκτυο σας.
Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, πολλές ομάδες πληροφορικής (IT) που εργάζονταν στις επιχειρήσεις τους προσπαθούσαν με κάποιο μικρό βαθμό δυσκολίας να χαρτογραφήσουν την σαφώς καθορισμένη διαδρομή του δικτύου μεταξύ της επιχείρησης και του κέντρου δεδομένων τους.
Παρόλα αυτά ήταν σε θέση να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τις εφαρμογές που έτρεχαν στα εσωτερικά τους συστήματα, επειδή είχαν την ευελιξία να είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη φιλοξενία τους στους δικούς τους διακομιστές, επιπλέον οι χρήστες τους συνήθως δούλευαν σε περιβάλλον γραφείου, χρησιμοποιώντας το λογισμικό του πελάτη, χωρίς να χρειάζεται να έχουν πρόσβαση στο σύννεφο, ενώ το έργο της παρακολούθησης της απόδοσης του δικτύου και της καθυστέρησης ήταν μία διαδικασία ρουτίνας και τα προβλήματα αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερη ευκολία.
Ενώ τώρα στην πραγματικότητα δεν πρέπει να αποτελεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι ο πολλαπλασιασμός των εφαρμογών SaaS, των υπηρεσιών cloud και των επιλογών αποθήκευσης δεδομένων έχουν φέρει πρωτοφανή προβλήματα στα δίκτυα των επιχειρήσεων και αδιαμφισβήτητα έχουν καταστεί ένας τεράστιος πονοκέφαλος για όλους τους επαγγελματίες στην πληροφορική.
Κάθε φορά που μια επιχείρηση αναθέτει τα δεδομένα ή τις εφαρμογές σε έναν εξωτερικό πόρο στο σύννεφο, προσθέτει ένα τρίτο μέρος στο μείγμα των μεταβλητών του δικτύου, το οποίο με τη σειρά του εισάγει ένα άλλο δυνητικό αδύναμο σημείο που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του δικτύου.
Ευτυχώς, αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά και αξιόπιστα, αλλά ποτέ δεν μπορείτε να παραβλέψετε το γεγονός ότι η εφαρμογή ή τα δεδομένα είναι γενικά συνδεδεμένα μέσω του διαδικτύου και όχι μέσω μιας αποκλειστικής γραμμής, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά μέρη του παζλ που η ομάδα πληροφορικής δεν τα έχει πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο τους.
Πολλές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα βασίζονται στο πανάκριβο σε κόστος tunelled MPLS, ενώ κάποιες άλλες πληρώνουν ακόμη και πολλαπλές πρόσθετες υπηρεσίες για να εξαλείψουν κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο.
Μία άλλη μερίδα, χρησιμοποιεί πανίσχυρα εργαλεία στο τείχος προστασίας που τους επιτρέπει να επιλέξουν έξυπνα ποια σύνδεση έχει τις καλύτερες επιδόσεις, έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην κυκλοφορία που θα ταξιδέψει πάνω σε αυτή τη σύνδεση.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μια λύση είναι η μίσθωση μιας αποκλειστικής σήραγγας (dedicated tunnel). Πολλές μεγαλύτερες εταιρείες προβαίνουν σε τούτη την τακτική για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία της σύνδεσης τους στο διαδίκτυο για το κέντρο δεδομένων τους.
Η μίσθωση αυτών των σηράγγων είναι μία τεράστια οικονομική επιβάρυνση, επομένως είναι λογικό οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν για πολλά απομακρυσμένα γραφεία ή υποκαταστήματα τους.
Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που τα δεδομένα που εισέρχονται στο HQ μπορούν να παρακολουθούνται και να ελέγχονται, τα δεδομένα των Salesforce, Slack, Office 365, WebEx, Citrix και άλλων εφαρμογών SaaS δεν διοχετεύονται πλέον μέσω του κέντρου δεδομένων επιχείρησης, επειδή τα δεδομένα δεν φιλοξενούνται εκεί.
Το ίδιο το γραφείο μπορεί να έχει πολύ ισχυρή σύνδεση, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους υπαλλήλους που μπορεί να εργάζονται από το σπίτι χρησιμοποιώντας μια σύνδεση με μικρή ταχύτητα για να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους ή σε εφαρμογές που φιλοξενούνται σε υπηρεσίες που περιλαμβάνουν το AWS, το Azure ή το Google cloud.
Όπως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε, με όλη αυτή την προστιθέμενη πολυπλοκότητα που εμπλέκεται στην παράδοση της κίνησης του δικτύου την σημερινή εποχή, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η καθυστέρηση γίνεται όλο και πιο κοινή, οπότε η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η εξάλειψη τους καθίσταται αναμφισβήτητα πιο πολύπλοκη.
Εν ολίγοις το φλέγον ζήτημα σε αυτήν την κατάσταση είναι αν υπάρχει κάποια λύση.
Παρακολούθηση των επιδόσεων του δικτύου σε πολλαπλές τοποθεσίες
Ένα από τα πράγματα που οι εταιρείες IT πρέπει να εστιάσουν περισσότερο είναι να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τι συμβαίνει εντός του κέντρου δεδομένων τους, καθώς και να χρησιμοποιούν εργαλεία για την παρακολούθηση της σύνδεσης σε όλες τις απομακρυσμένες τοποθεσίες πού βρίσκονται τα γραφεία ή τα υποκαταστήματά τους.
Αυτή η διαδικασία έχει νόημα επειδή τα απομακρυσμένα γραφεία σε πολλές επιχειρήσεις αυξάνονται διαρκώς, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του διαδικτύου.
Στο παρελθόν, οι μηχανικοί μπορούσαν να χρησιμοποιούν το Netflow ή το DPI (Deep Packet Inspection) στο κέντρο δεδομένων τους, για να γνωρίζουν επακριβώς το μεγαλύτερο μέρος της απομακρυσμένης κίνησης των διακομιστών.
Τα πάντα πλέον έχουν γίνει πιο κατανεμημένα με περιορισμένο όγκο απομακρυσμένων δεδομένων που περνούν από τους διακομιστές, οπότε σήμερα η παρακολούθηση αυτών των στοιχείων με ακρίβεια είναι πολύ πιο δύσκολη από το DC.
Επιπλέον πρέπει να αναγνωριστεί το γεγονός πως στην παρούσα φάση υπάρχει μεγάλη μετατόπιση στη σκέψη των επαγγελματιών IT σε σύγκριση με τις πρακτικές του παρελθόντος, αφού τα δεδομένα πλέον διανέμονται, έχοντας ως αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση του δικτύου.
Το Office 365 είναι ένα καλό παράδειγμα, επειδή οι περισσότεροι από εμάς το χρησιμοποιούν τακτικά, όπως το Outlook, το Word και το Excel. Δεδομένου ότι πολλοί εταιρείες έχουν μεταφερθεί στο Office 365 online, αυτές οι εφαρμογές συνδέονται με το Azure και όχι με το κέντρο δεδομένων, οπότε εάν η ομάδα πληροφορικής δεν παρακολουθεί ενεργά το υποκατάστημα, τότε θα χάσουν εντελώς την καλή εμπειρία του χρήστη σε αυτήν την τοποθεσία.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα κατά την προσπάθεια αντιμετώπισης της λανθάνουσας κατάστασης είναι ότι οι πάροχοι υπηρεσιών μας συχνά δεν μας δίνουν αρκετές πληροφορίες.
Σε κάθε επιχείρηση, εάν η παραγωγικότητα ανακάμψει λόγω τεχνικών προβλημάτων, αυτό μπορεί γρήγορα να γίνει πολύ ακριβό, αλλά προς το παρόν δεν νομίζω ότι οι προμηθευτές SaaS ή οι πάροχοι υποδομής παρέχουν στους χρήστες αρκετή προβολή σε διακοπές ή σε προβλήματα των επιδόσεων.
Η φωνή της λογικής λέει ότι οι προμηθευτές SaaS ή οι πάροχοι υποδομής πρέπει να προβούν σε ποια υπεύθυνη στάση, δίνοντας στους πελάτες στους πελάτες ακριβή (δεύτερη) αναφορά σχετικά με την απόδοση και τα ζητήματα που τα συνοδεύουν. Πρόκειται για ένα κρίσιμο – αλλά συχνά παραβλεπόμενο – μέρος της πραγματικής ορατότητας του δικτύου.
Το πρόβλημα της καθυστέρησης στο σύννεφο.
Όπως ανέφερα, η απόδοση του δικτύου μπορεί να επηρεαστεί από πολλές μεταβλητές. Η αντιμετώπιση προβλημάτων εντός της επιχείρησης είναι σχετικά εύκολη σε σύγκριση με τα σημερινά περιβάλλοντα στο σύννεφο και τα υβριδικά περιβάλλοντα. Όταν χρησιμοποιείτε αποθηκευτικούς χώρους με βάση το cloud ή το SaaS, τα δεδομένα σας φυσικά εξέρχονται από τους ελεγχόμενους τοίχους του εταιρικού σας περιβάλλοντος.
Τα δεδομένα μπορούν να επηρεαστούν από το jitter, τη διαδρομή ανίχνευσης, ακόμη και την ταχύτητα υπολογισμού, πράγμα που σημαίνει ότι η λανθάνουσα κατάσταση είναι μια πολύ σοβαρή πιθανότητα. Για το λόγο αυτό, ένας τρόπος ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων είναι η χρήση αποθηκευτικού χώρου που βασίζεται σε σύννεφο και των προμηθευτών SaaS με φυσικές τοποθεσίες κοντά στο σημείο όπου θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα.
Εάν για παράδειγμα εργάζεστε στο Λονδίνο, αλλά πρέπει να τραβήξετε τα δεδομένα από τη Σιγκαπούρη, θα υπάρξει κάποια αισθητή καθυστέρηση που προκαλείται καθώς τα δεδομένα περνούν από κάθε δρομολογητή στην πορεία.
Ακόμη και σε μια παράλληλη διαδικασία, μπορεί να έχετε χιλιάδες ή εκατομμύρια συνδέσεις που προσπαθούν να περάσουν, ώστε τα πακέτα σας να αναγκαστούν να περιμένουν σε μια ουρά για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Για κάθε δευτερόλεπτο που βρίσκονται τα δεδομένα σε αυτή τη σειρά αναμονή,ς αδιαμφισβήτητα γεννιέται ένα δευτερόλεπτο καθυστέρησης, το οποίο αρχίζει να αυξάνεται όταν οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν είναι τεράστιες.
Όταν όλα βαίνουν κακώς
Ένα από τα πρώτα και πιο προφανή θύματα της καθυστέρησης είναι η ποιότητα των κλήσεων VoIP, που χαρακτηρίζεται από απογοητευτικά κακής ποιότητας συνομιλίες. Καθώς περισσότερες εταιρείες υιοθετούν το VoIP και άλλες εφαρμογές UCaaS, αυτό το πρόβλημα θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά υπάρχουν και άλλοι χώροι όπου οι επιπτώσεις μπορούν επίσης να παρατηρηθούν. Η καθυστέρηση προκαλεί επιβράδυνση των μεταβιβάσεων στα δεδομένα.
Για ορισμένους εταιρείες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επικαλυπτικά προβλήματα, ειδικά όταν τα μεγάλα αρχεία δεδομένων ή τα στοιχεία όπως τα ιατρικά αρχεία μεταφέρονται από τη μια θέση στην άλλη. Η καθυστέρηση μπορεί να αποτελέσει μείζονα κεφαλαλγία για μεγάλες μεταφορές δεδομένων, όπως η αναπαραγωγή των βάσεων δεδομένων, με αποτέλεσμα οι κανονικές διαδικασίες να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.
Σε κάποιο βαθμό, η λανθάνουσα κατάσταση μπορεί να μετριαστεί, αλλά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η απρόβλεπτη κατάσταση. Μπορεί να έχετε ακούσει πολλά τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μηχανικής μάθησης και του AI στη διαχείριση του δικτύου, αλλά είναι ακόμη δύσκολο για αυτά τα εργαλεία αιχμής να ελαχιστοποιήσουν την καθυστέρηση.
Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε ένας δρομολογητής θα καταστεί υπερφορτωμένος. Θα μπορούσε η καθυστέρηση να είναι απλά μόνο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου , αλλά μόλις το δίκτυο και εξοπλισμός υπερφορτωθούν, όλα τα δεδομένα θα κολλήσουν και θα παραμείνουν σε μία ουρά αναμονής μέχρι να μπορέσει να γίνει η επεξεργασία και η κατάλληλη παρέμβαση.
Τελικό συμπέρασμα για την λανθάνουσα κατάσταση που επηρεάζει το δίκτυο
Οι περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα εκσυγχρονίζονται συνεχώς με την υιοθέτηση μιας ευρείας ποικιλίας εφαρμογών SaaS και λύσεων cloud. Παρά τα πλεονεκτήματα που παρέχουν αυτές οι λύσεις, η λανθάνουσα κατάσταση θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση, εκτός κι αν οι εταιρικές ομάδες IT επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στη διαχείριση του δικτύου. Όλοι οι επαγγελματίες σε αυτόν τον τομέα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους σε δύο πράγματα:
- Την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του δικτύου
- Ιδιαίτερη εστίαση στην κατανόηση της εμπειρίας των τελικών χρηστών.
Πρώτον, με τόσες πολλές εφαρμογές που παρακάμπτονται εντελώς από το κέντρο δεδομένων, είναι λογικό να παρακολουθείται η κυκλοφορία του δικτύου από πολλές τοποθεσίες ως συνήθης πρακτική. Για να συμβεί αυτό, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών του δικτύου πρέπει να αναπτύξουν πιο οικονομικά αποδοτικά εργαλεία που συμπληρώνουν τα παραδοσιακά εργαλεία NPM που είναι εγκατεστημένα στα κέντρα δεδομένων τους.
Δεύτερον, οι επαγγελματίες της πληροφορικής πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται για τους πίνακες ελέγχου του δικτύου τους. Αντί να παρακολουθούν μόνο την γενική υγεία του δικτύου, χρειάζονται την ικανότητα να βλέπουν και να αντιδρούν σε πραγματικό χρόνο με την προοπτική να βοηθήσουν τους δύσμοιρους χρήστες που βιώνουν κάκιστη εμπειρία.
Όταν γίνει σωστά, αυτός ο τύπος προληπτικής παρακολούθησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες πληροφορικής να επιλύσουν προβλήματα δικτύου και των εφαρμογών που προκαλούνται από διάφορα ζητήματα, όπως η καθυστέρηση πριν οι τελικοί χρήστες αντιληφθούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.