Γιατί η Futurewei διαχωρίζει τη θέση της από τη μαμά Huawei στις ΗΠΑ

Γιατί η Futurewei διαχωρίζει τη θέση της από τη μαμά Huawei στις ΗΠΑ

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν, η Futurewei Technologies, Inc είναι θυγατρική εταιρεία της Huawei η οποία έχει ως έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως το τελευταίο διάστημα επιδιώκει διακαώς να διαχωρίσει τη θέση της από τη μητρική της εταιρεία, προφανώς γιατί η Huawei έχει μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης και πλέον δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτή τη χώρα λόγω του εμπάργκο που δέχθηκε, με πρωτοστάτη πάντα τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα στέλεχος της Futurewei ανέφερε στο Reuters κρατώντας την ανωνυμία του: «Η Futurewei έχει απαγορεύσει τους υπαλλήλους της να συναναστρέφονται με εκείνους της Huawei, και μάλιστα μετακόμισε τα γραφεία της σε άλλη περιοχή, ούτως ώστε να μην έχει καμία σχέση με τη μαμά εταιρεία. Επίσης απαγόρευσε στο υπαλληλικό προσωπικό να χρησιμοποιεί το όνομα ή το λογότυπο της Huawei στις επικοινωνίες, τόσο με τους πελάτες, όσο και με τους συνεργάτες.

Ο διαχωρισμός της θέσης και των δραστηριοτήτων από τη μαμά εταιρεία, έρχεται, καθώς πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν σταματήσει παντελώς τις ερευνητικές συνεργασίες με την Huawei εξαιτίας του γεγονότος ό,τι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται πως η κινεζική εταιρεία αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα πολλά πανεπιστήμια να επανεξετάζουν τις σχέσεις τους με όλες τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Η Huawei είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, και μάλιστα πριν δεχθεί το εμπάργκο είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της να κατασκευάσει τις υποδομές για το νέο ασύρματο δίκτυο 5G στις ΗΠΑ, κάτι που φυσικά απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τις δημόσιες αρχές.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το Μάιο, έθεσε την Huawei στον κατάλογο (μαύρη λίστα) των επιχειρηματικών οντοτήτων και των οργανισμών που δημιουργούν κινδύνους ασφαλείας για τη χώρα. Όμως το χειρότερο από όλα είναι πως το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε βαριές κατηγορίες εναντίον της Huawei, όπως ό,τι η κινεζική εταιρεία κατασκοπεύει και κλέβει εμπορικά μυστικά από τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως και για άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Το Futurewei είναι το αμερικανικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Huawei. Η εταιρεία απασχολεί εκατοντάδες ανθρώπους σε γραφεία στη Silicon Valley, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Σιάτλ, Σικάγο και Ντάλας. Η Futurewei έχει καταθέσει πάνω από 2.100 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα 5G και τεχνολογίες που σχετίζονται με βίντεο και κάμερες, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ένα άλλο αξιοπερίεργο στοιχείο είναι ό,τι η Futurewei δεν είχε καν ξεχωριστή ιστοσελίδα.

Επιπρόσθετα και οι δύο εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών συνεργασιών και προγραμμάτων με επιχορηγήσεις προς τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, και μάλιστα το ύψος αυτών των επιχορηγήσεων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα χρηματικά ποσά. Επομένως βγαίνουν χαμένα και τα επιστημονικά ιδρύματα, από την διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Huawei

Πέρυσι, 26 μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, τον Betsy DeVos, προειδοποιώντας ό,τι οι συνεργασίες της Huawei με τουλάχιστον 50 πανεπιστήμια των ΗΠΑ “ενδέχεται να αποτελέσουν σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας”.