Γιατί η iZettle πωλήθηκε στη PayPal, αντί να ψάξει για χρηματοδότηση;

Γιατί η iZettle πωλήθηκε στη PayPal, αντί να ψάξει για χρηματοδότηση;

Γιατί η iZettle πωλήθηκε στη PayPal, αντί να ψάξει για χρηματοδότηση;

Η ανακοίνωση πριν από 10 ημέρες ότι η Σουηδική εταιρεία iZettle σχεδίαζε να προχωρήσει σε εύρεση κεφαλαίων μέσω χρηματοδότησης προκάλεσε ευθυμία στον τεχνολογικό τομέα, αφού μία ακόμη ευρωπαϊκή εταιρεία θα αναδείκνυετη δύναμή της, σε ένα χώρο που επικρατούν μόνο τα μεγάλα εμπορικά σήματα

Αλλά αυτός ο ενθουσιασμός αποδείχθηκε βραχύβιος. Αντί να γιορτάσουμε την άνοδο μιας ανεξάρτητης μικρομεσαίας τεχνολογικής εταιρίας, παρακολουθήσαμε μια ακόμη τοπική νεοφυής επιχείρηση να γκρεμίζεται ή ακόμη χειρότερα να ξεπουλιέται από έναν Αμερικανό τεχνολογικό γίγαντα.

Δυστυχώς, όπως έγινε γνωστό εχθές, η PayPal, ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την εταιρεία iZettle για 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (μια Σουηδική εταιρεία τύπου fintech).

Ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι επισημαίνουν πως το τίμημα των χρημάτων που δόθηκε για την εξαγορά της iZettle ήταν αναμφισβήτητα τεράστιο, και προφανώς η εταιρεία θα αποκόμιζε τεράστιο κέρδος χωρίς να έμπαινε σε περαιτέρω διαδικασίες, αλλά και από την άλλη πλευρά επειδή η iZettle τυγχάνει να είναι μία σπουδαία εταιρεία, αυτά τα χρήματα θα ερχόντουσαν αργά ή γρήγορα μέσα από τις δραστηριότητές της.

Ο συνιδρυτής της iZettle, ο Jacob de Geer έγραψε σε μία ανάρτηση στο ιστολόγιό του, την αιτία που εξηγεί την παρούσα απόφαση, σημειώνοντας τα συνηθισμένα στερεότυπα που υπάρχουν στο χώρο των επιχειρήσεων, όπως για το πώς σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν παρόμοια κουλτούρα και οράματα, και πώς η συμφωνία θα επιτρέψει στην iZettle να προχωρήσει πιο γρήγορα στους μελλοντικούς της στόχους.

«Συγκεκριμένα ο προαναφερόμενος δήλωσε: Με την ένταξη μας στην οικογένεια PayPal, η iZettle θα γίνει μία υπερδύναμη, και κατά συνέπεια θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα το όραμα μας. Η ευκαιρία να γίνουμε μέρος του PayPal ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για τα συμφέροντα της επιχείρησής μας. Όχι μόνο για τους εργαζόμενους της iZettle, αλλά και για το τι μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας».

Τα παραπάνω λεγόμενα μπορεί να φαίνονται κατά κάποιον τρόπο ειλικρινή και αληθινά, αν και οι συγχωνεύσεις στον τομέα της τεχνολογίας γενικά τείνουν να μη λειτουργούν κάτω από συναισθηματικές συμπεριφορές, αφού οποίος ακολούθησε αυτή την πορεία συνάντησε μία απογοητευτική πραγματικότητα. Υπάρχει πάντα μία μεγάλη πιθανότητα ότι η σύνδεση iZettle – PayPal θα είναι μια εξαίρεση, αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος μέσω της εξαγοράς δυστυχώς δεν αποδεικνύει τις αθώες προθέσεις.

Δεδομένου ότι η iZettle δραστηριοποιείται σε 12 χώρες σε σύγκριση με τις 200 της PayPal, κατά συνέπεια η τελευταία μπορεί να βοηθήσει σίγουρα την πρώτη να αντιμετωπίσει ταχέως τα διάφορα ρυθμιστικά θέματα που απαιτούνται για να επεκταθεί σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Αλλά το πώς θα ενσωματωθεί (ή δεν ενσωματωθεί) η iZettle στις ανταγωνιστικές υπηρεσίες πληρωμών της PayPal παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Στις 8 Μαΐου, η εταιρεία iZettle ανήγγειλε την πρόθεσή της να εισχωρήσει στο χρηματιστήριο της Σουηδίας, αλλά είχε παράσχει ελάχιστες προκαταρκτικές οικονομικές λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη ενέργεια, κάτι που κρύβει πολλά πράγματα. Στην πραγματικότητα, η iZettle δεν είχε δημοσιεύσει λεπτομερέστατο ενημερωτικό δελτίο για την παραπάνω προσπάθεια προτού ανακοινωθεί η συμφωνία εξαγοράς από την PayPal.

Με αυτή τη δυναμική, η εταιρεία ανέφερε πριν την εξαγορά ότι ελπίζει να βρει κεφάλαια μέσω της χρηματοδότησης περίπου 227 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που αντικειμενικά ήταν εφικτό για τις δυνατότητες της. Αλλά από την άλλη πλευρά δεν είχε αναλύσει, για παράδειγμα, πόσα από αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στους μετόχους της εταιρείας που θα πωλούσαν τις μετοχές, ούτε πόσο θα πήγαινε στο εταιρικό ταμείο για τα λειτουργικά έξοδα, πράγμα που σημαίνει πως η κατάσταση περικλείεται από μεγάλη προχειρότητα, και αρκετά ένοχα μυστικά που κρύβουν δόλιες προθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας