ΑρχικήHow toΒρες χρηματοδότηση για την επιχείρηση ή την ιδέα σου, τρόποι

Βρες χρηματοδότηση για την επιχείρηση ή την ιδέα σου, τρόποι

Βρες χρηματοδότηση για την επιχείρηση ή την ιδέα σου, τρόποι και προϋποθέσεις.

Πριν ξεκινήσω να αναλύω διεξοδικά το συγκεκριμένο ζήτημα, θα πρέπει να καταστήσω σαφές προς όλους πως η εύρεση χρηματοδότησης για την επιχείρηση σας ή για μία σπουδαία ιδέα που θέλετε να υλοποιήσετε είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που απαιτεί να λάβετε υπόψιν πολλές παραμέτρους, επίσης πρέπει να θυμάσαι πως οι επενδυτές δεν έχουν λεφτά για πέταμα, και προφανώς τα επενδύουν εκεί που είναι πιθανότερο να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να φτάσει κανείς στο φεγγάρι παρά να βρει χρήματα από την Ελλάδα, οπότε, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να στραφεί προς το εξωτερικό. Ο λόγος που προανέφερα αυτά τα στοιχεία έγκειται στο γεγονός πως πρέπει να σε ενημερώσω για την πραγματικότητα που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας. Επομένως είναι συνετό να είσαι καλά πληροφορημένος πριν κάνεις το οποιοδήποτε βήμα για την εύρεση κεφαλαίων. Επιπρόσθετα θα σε βοηθήσει να γλιτώσεις χρόνο από άσκοπες και περιττές κινήσεις για να παρακαλέσεις τον γιαλαντζί επενδυτή που υποτίθεται πως ενδιαφέρεται για την επιχείρησή σου.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πώς πρακτικά είναι ευκολότερο να βρεις επενδυτή που θα σου δώσει μικροποσά, όπως για παράδειγμα 10.000, 20.000, 30.000 έστω μέχρι 50.000 Ευρώ, και δυσκολότερο για πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Οφείλεις να γνωρίζεις πως ο επενδυτής θέλει να βεβαιωθεί πως θα πάρει πίσω τα χρήματα του και μάλιστα με τόκο, από 10% έως 50% (σε ειδικές περιπτώσεις), ή διαφορετικά μπορεί να μπει μέτοχος στην ιδέα, την επιχείρηση, την υπηρεσία ή το προϊόν σου.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συχνά υποτιμούν πόσα χρήματα θα χρειαστούν για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τους. Ταυτόχρονα, υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους και το πόσο γρήγορα θα πουλήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους στο καταναλωτικό κοινό. Οι επιχειρηματίες είναι συνήθως από τη φύση τους πολύ σίγουροι. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές η αυτοπεποίθηση οδηγεί σε υπερβολές και σε λάθος εκτιμήσεις.

Πως να βρείς επενδυτές για την επιχείρηση ή την ιδέα σου

Αρχικά ψάξε στην περιοχή σου

Σίγουρα σε πρώτη φάση θα είναι προτιμότερο να ψάξεις για επενδυτές στην περιοχή σου. Επιδίωξε να συναντηθείς με άλλους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ή πήγαινε κατευθείαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης σου. Ρώτησε αν γνωρίζουν επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε πρωτοποριακές ιδέες. Να θυμάσαι πως πρέπει να είσαι αποφασιστικός και να παραμερίσεις την ντροπή.

Ψάξε για accelerator ή incubator

Αυτοί οι οργανισμοί βοηθούν τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και επίσης παρέχουν χρηματοδότηση. Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως στην Ελλάδα τα accelerator και τα incubator είναι περιορισμένα και προφανώς οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, εντούτοις στην Ευρώπη είναι άφθονα και μάλιστα κάνουν σοβαρή δουλειά.

Ο λόγος που αναφέρω τις αγγλικές ορολογίες είναι επειδή πρέπει να εξοικειωθείτε με ετούτα, διότι θα αναγκαστείτε να τα αναζητήσετε κάποια στιγμή στο εξωτερικό, εξαιτίας της χρησιμότητας τους.

Γενικά, τα incubators βοηθούν τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ τα accelerators βοηθούν τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν ταχύτερα.

Τα incubators μπορεί να μην παρέχουν άμεσες επενδύσεις. Ωστόσο, μπορούν να σας βοηθήσουν να συνδεθείτε με δυνητικούς επενδυτές.

Online crowdfunding

Μπορείς να προσεγγίσεις επενδυτές από όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας μία online ιστοσελίδα crowdfunding, όπως το kickstarter ή το Indiegogo Αυτές οι ιστοσελίδες σου δίνουν πρόσβαση σε εκατοντάδες μικροεπενδυτές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις το επιχειρηματικό σου σχέδιο και να αναπτύξεις την επιχείρηση σου.

Αν οργανώσεις σωστά μία τέτοια εκστρατεία έχεις αρκετές πιθανότητες να συγκεντρώσεις τα απαιτούμενα κεφάλαια που χρειάζεσαι, όμως σε αντάλλαγμα θα πρέπει να τους προσφέρεις κάτι για να επενδύσουν σε εσένα. Πρέπει να βάλεις ρεαλιστικούς στόχους και όχι υπερβολές, δηλαδή θα ήταν ανόητο να ζητήσεις 500.000 ευρώ, εκτός και αν πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σπουδαίο που είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο και είναι πιθανό να συγκεντρώσει τα βλέμματα επάνω του.

Ζήτησε δάνειο από φίλους ή συγγενείς

Εκείνοι που είναι πιθανότερο να πιστέψουν στις δυνατότητες σου είναι οι άνθρωποι που σε ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, ειδικά επειδή γνωρίζουν τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά σου. Θυμήσου να προσεγγίσεις πρώτα αυτούς και μετά οποιονδήποτε άλλο επενδυτή.

Όμως θα πρέπει να έχεις κατά νου πως ακόμα και οι φίλοι ή οι συγγενείς σου θα θέλουν κάποια απόδοση της επένδυσης τους. Ωστόσο, εδώ μπορείς να κινηθείς πιο ευέλικτα αναφορικά με αυτά που είσαι διατεθειμένος να τους προσφέρεις. Για παράδειγμα, αντί να τους κάνεις συνιδιοκτήτες, ζήτησε κατευθείαν ένα δάνειο.

Με το δάνειο, δεν θα χρειαστεί να παραχωρήσεις την ιδιοκτησία της επιχείρησης σου, έστω και ένα μέρος από αυτήν. Επίσης, αν η επιχείρησή σου τελικά αποτύχει, προφανώς θα είναι ευκολότερο να τους αποπληρώσεις σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου.

Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital)

Τα Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών εταιρειών, και επενδυτών αγγέλων (angel investors). Αν και έχουν αισθητές διαφορές μεταξύ τους μοιράζονται περίπου τους ίδιους στόχους:

 • Συγκεκριμένα είναι διατεθειμένοι να πάρουν μεγάλο ρίσκο για τα χρήματα που θα επενδύσουν, όμως ζητούν υψηλές οικονομικές ανταμοιβές. Κατά συνέπεια, τα Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών επενδύουν συνήθως σε βιομηχανίες με μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης, όπως ο τομέας της τεχνολογίας, η βιοϊατρική και ούτω καθεξής. Πολύ λίγες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.
 • Συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρηση σου. Για παράδειγμα, θα απαιτήσουν πιθανώς μια θέση στο διοικητικό σου συμβούλιο. Ωστόσο, συχνά έχουν μεγάλη εμπειρία σε πολλές βιομηχανίες και μπορούν να σε βοηθήσουν να μεγαλώσεις περαιτέρω την επιχείρηση σου.
 • Επιπρόσθετα έχουν μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα από άλλες μορφές χρηματοδότησης.

Για να προσελκύσεις επενδυτές θα πρέπει να κάνεις παρουσίαση της ιδέας σου

Προσδιόρισε πόσα χρήματα χρειάζεσαι

Πρέπει να ξέρεις επακριβώς πόσα χρήματα χρειάζεσαι για την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σου πλάνου. Εάν χρειάζεστε απλά ένα μικρό ποσό, μπορείς να το αναζητήσεις μόνο από έναν επενδυτή. Ωστόσο, αν χρειάζεσαι μεγάλο κεφάλαιο, τότε μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείς σε αρκετά άτομα. Κάνε σωστούς υπολογισμούς για να μην εκτεθείς και σου γυρίσουν την πλάτη.

Επίσης, εξέτασε το ενδεχόμενο μέχρι σε ποιο σημείο είσαι διατεθειμένος να παραχωρήσεις ποσοστό από την επιχείρησή σου. Να ξέρεις πως οι επενδυτές είναι σκληροί διαπραγματευτές, και ίσως να σου ζητήσουν παράλογα πράγματα. δηλαδή μπορεί να θέλουν και το 50% η επιχείρησή σου.

Για παράδειγμα, αν η επιχείρηση σου αξίζει 100.000 ευρώ και θέλεις 25.000 ευρώ, τότε μην παραχωρήσεις παραπάνω από το 25%, εάν δεν είσαι σίγουρος για την πραγματική αξία της επιχείρησης σου, τότε συμβουλέψου έναν οικονομικό σύμβουλο.

Ενημέρωσε τους επενδυτές για το επιχειρηματικό σου πλάνο

Οι επενδυτές θα θελήσουν να μάθουν για το επιχειρηματικό σου σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να το έχεις ήδη δημιουργήσει εάν τρέχεις κάποια επιχείρηση. Οφείλεις στο σχέδιο που θα παρουσιάσεις να προσδιορίσεις την αγορά στην οποία δραστηριοποιείσαι, ποια είναι τα δικά σου θετικά και αρνητικά σημεία, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σου, ποια είναι τα πάγια λειτουργικά σου έξοδα και πόσα χρήματα πρόκειται να κερδίσεις στα επόμενα πέντε χρόνια.

 • Θα πρέπει να έχεις συνεχώς ενημερωμένα τα οικονομικά σου στοιχεία, δηλαδή μετά από λίγους μήνες θα πρέπει να ρίξεις μια μάτια εάν ευσταθούν.
 • Επίσης θα πρέπει η παρουσίαση που θα κάνεις να μην είναι μεγαλύτερη των 5 λεπτών. Εν ολίγοις να είναι μία συνοπτική παρουσίαση του σχεδίου σου. Δεν χρειάζεται να περιαυτολογείς και να μακρηγορείς.
 • Οι επενδυτές θα απαιτήσουν να μπεις κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης, αλλά σίγουρα θα επικεντρωθούν στο νόημα της περίληψης. Φρόντισε εκ των προτέρων να είσαι πανέτοιμος και να έχεις κάνει πολλές πρόβες. Να είσαι προετοιμασμένος για οποιαδήποτε ερώτηση.
 • Κάνε την παρουσίαση του επιχειρηματικού σου πλάνου πολύχρωμο, συμπεριέλαβε γραφήματα, έτσι ώστε οι πληροφορίες να είναι εύκολες στην κατανόησή τους.

Ερεύνησε και εσύ τον επενδυτή

Φρόντισε να μάθεις για τον επενδυτή που σκοπεύει να σου προσφέρει χρηματοδότηση. Πολλοί επενδυτές επικεντρώνονται μόνο σε ορισμένους τομείς, έτσι μέσω αυτής της μεθόδου θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρόνο.

Προσπάθησε να μάθεις για αυτόν περισσότερα στοιχεία αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο και έλεγξε προσεκτικά σε ποιες επιχειρήσεις έχει επενδύσει μέχρι τώρα. Πρέπει να διασφαλίσεις πως δεν θα πέσεις θύμα σε μία καλοστημένη απάτη ή ακόμη και αν υπάρχει ενδεχόμενο να σου δημιουργήσει προβλήματα μελλοντικά.

Ψάξε το προφίλ του στο LinkedIn για να δεις αν έχετε κοινούς γνωστούς. Αν ναι, ρώτησε να μάθεις ποιο είναι το ποιόν του, και αν επρόκειτο για σοβαρή προσωπικότητα ή αν έχει καλό ιστορικό στον τομέα των επενδύσεων.

Εξήγησε τους ποια είναι η ιστορία σου

Οι επενδυτές δεν επενδύουν μόνο σε μια επιχείρηση, αλλά και στο πρόσωπο που την διευθύνει. Ως εκ τούτου, θα θέλουν να γνωρίζουν πράγματα για εσένα. Πρέπει να τους εξηγήσεις τα εξής:

 • Τι σε οδήγησε στο να ψάξεις να βρεις χρηματοδότηση.
 • Αν έχει προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία. Να είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να απαντήσεις και σε αδιάκριτες ερωτήσεις.
 • Επισήμανε τις επιτυχίες που έχεις κάνει κατά το παρελθόν. Ξεδίπλωσε την προσωπικότητά σου, αποκαλύπτοντας τις αρετές και τις ηθικές αξίες που ακολουθείς στη ζωή σου. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ψυχολογίας που αν το κερδίσεις θα καταφέρεις με ιδιαίτερη ευκολία να λάβεις την χρηματοδότηση που τόσο πολύ επιθυμείς.

Φρόντισε να είσαι ειλικρινής κατά την παρουσίαση

Αν για οποιαδήποτε αιτία προσπαθήσεις να κρύψεις ορισμένα αρνητικά στοιχεία που πιθανόν να φαντάζουν αποτρεπτικά για τον επενδυτή, με την προοπτική ότι δεν θα το μάθει ποτέ, τότε μάλλον πλανάσαι πλάνην οικτρά, αφού είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα μάθει την πλήρη αλήθεια για εσένα και το σκοπό σου, και ίσως να οδηγηθείτε στα δικαστήρια, και προφανώς εσύ να βρεθείς κατηγορούμενος για απάτη.

Προετοιμάσου για τις συνήθεις ερωτήσεις

Είναι βέβαιο πως δεν μπορείς να προβλέψεις εκ των προτέρων όλες τις ερωτήσεις που θα σου θέσουν οι επενδυτές. Εντούτοις, σε αυτό το στάδιο υπάρχουν μερικές συνήθεις ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα:

 • Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει μέχρι τώρα στην επιχείρησή σου;
 • Με ποιο τρόπο θα προσπαθήσεις να κερδίσεις τους ανταγωνιστές σου;
 •  Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στον τομέα που δραστηριοποιείται η επιχείρησή σου;
 • Γιατί αναζητάς χρηματοδότηση;
 • Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης που θα εφαρμόσεις;
 • Πώς σκοπεύεις να εκπληρώσεις τους στόχους;

Δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου

Οι πιθανοί επενδυτές θέλουν να δουν ότι είσαι σίγουρος και έχεις βαθιά εμπιστοσύνη στην επιχείρηση σου, όπως και σε αυτά που πρόκειται να εφαρμόσεις στο εγγύς μέλλον.

 • Απέφυγε την αλαζονεία, διότι μεταφράζεται σε ανασφάλεια. Αντ ‘αυτού, φρόντισε να προβάλλεις τις απόψεις ή τις ιδέες σου με σεβασμό προς τον συνομιλητή σου.
 • Οι αβέβαιοι άνθρωποι τείνουν να είναι αγχωμένοι ή να διαμαρτύρονται όλη την ώρα και γελούν αδέξια για να γεμίσουν τη σιωπή.
 •  Μην προσπαθείς να διακόψεις τον συνομιλητή σου την ώρα που μιλάει, ακόμη και αν έχει άδικο. Η αγένεια είναι ένα ελάττωμα που δεν συγχωρείται από κανέναν.

Κάνε και εσύ ερωτήσεις στους επενδυτές

Μην ξεχνάς πώς οι υποψήφιοι επενδυτές ίσως γίνουν συνέταιροι σου. Επομένως και εσύ έχεις κάθε δικαίωμα να θέσεις ερωτήσεις προκειμένου να διασφαλίσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά μεταξύ σας. Παρακάτω θα σου παραθέσω ορισμένα ερωτήματα που θα ήταν καλό να τους ρωτήσεις:

 • Σε ποια άλλα έργα έχουν επενδύσει; Έλεγξε αν έχουν ίδιο αντικείμενο με την επιχείρηση σου ή εάν ήταν σε διαφορετικούς τομείς.
 • Πότε ήταν η τελευταία φορά που προσέφεραν χρηματοδότηση; Εάν ο επενδυτής δεν έχει επενδύσει για αρκετό καιρό, μπορεί να μην είναι σοβαρός.
 • Πώς σχεδιάζουν να αυξήσουν την αξία της επιχείρησης σου και ποια θα είναι η συμβολή τους πέρα από την χρηματοδότηση;
 • Πώς θα δραστηριοποιηθούν εφόσον κλείσει η συμφωνία μεταξύ σας; Για παράδειγμα οι επενδυτές θα ζητήσουν κάποια θέση στο διοικητικό συμβούλιο; Θα λάβουν κάποιο ενεργό ρόλο μέσα στην επιχείρηση ή απλά θα κάθονται και θα κοιτάνε, με αρνητικό αποτέλεσμα να φορτωθούν όλες οι εργασίες επάνω σου;

Φέρσου επαγγελματικά ακόμη και αν απορριφθεί η πρόταση σου

Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να γνωρίζεις την απόρριψη σε θέματα που κρίνεται το μέλλον σου. Ακόμη και αν έχουν επιλέξει να επενδύσουν σε μία άλλη επιχείρηση. Ανεξάρτητα από τον λόγο, οφείλεις να συμπεριφερθείς σαν κύριος και φρόντισε να τους πεις ευχαριστώ που διέθεσαν το χρόνο τους σε εσένα.

Θυμήσου ότι ενδέχεται να ξανά συναντηθείτε μελλοντικά υπό διαφορετικές συνθήκες και τότε να είναι η κατάλληλη στιγμή, και ίσως πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στην ιδέα σου. Θα ήταν πραγματικά ανώριμο από μεριάς σου να κλείσεις πόρτες για να ικανοποιήσεις απλά τον εγωισμό σου.

Συνέχισε να προσπαθείς

Μην σε αποθαρρύνει το γεγονός πως δεν καταφέρνεις να επιτύχεις το στόχο σου. Στη ζωή δεν χαρίζεται τίποτα απλόχερα, τουναντίον θα πρέπει να παλέψεις σκληρά με γνώμονα να αυξήσεις τις πιθανότητες να συμβούν θετικά πράγματα στο απώτερο μέλλον για εσένα.

Μην ξεχνάς πως οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες παγκοσμίως κατάφεραν να γίνουν σπουδαίοι στην ηλικία των 50 ή 60 χρόνων, και μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα όλα πήγαιναν στραβά.

Προσπάθησε να κάνεις αυτοκριτική και να προσδιορίσεις ποια είναι τα λάθη σου μέχρι τώρα. Η αυτογνωσία είναι μεγάλο προτέρημα στον άνθρωπο και τον βοηθάει να βελτιώνεται μέσα από τις υπάρχουσες δυσκολίες. Κανένας δεν γεννήθηκε με το αλάθητο. Μην φοβάσαι να αποτύχεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166