ΑρχικήΟχήματαΓιατί η Wall Street ανησυχεί για την εταιρεία Tesla;

Γιατί η Wall Street ανησυχεί για την εταιρεία Tesla;

Γιατί η Wall Street ανησυχεί για την εταιρεία Tesla;

Η ιστορία του Elon Musk για τις τεχνολογικές του επιδόσεις ως επικεφαλής του SpaceX έχει μετατρέψει τους σκεπτικιστές σε πιστούς οπαδούς του, όπως και με την προσπάθειά του να ανοίξει τα διαστημικά ταξίδια των απλών ανθρώπων προς τον Άρη, μέχρι την επιθυμία του να χτίσει μια σήραγγα για ταχεία μεταφορά μεταξύ της Νέας Υόρκης προς την Ουάσινγκτον.

Επίσης και ως Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, με το φιλόδοξο όραμα του για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει καταφέρει να μιλάει αρκετός κόσμος για αυτόν θετικά.

Ωστόσο άξαφνα τώρα η Wall Street αρχίζει να μη δείχνει και τόσο ενθουσιασμένη με την Tesla, αφού το τελευταίο διάστημα διαρκώς όλο και περισσότερο αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του Musk σχετικά με το πότε η εταιρεία θα μπορέσει να γίνει κερδοφόρα. Η Tesla μπορεί τελικά να αναγκαστεί να πουλήσει νέες μετοχές ή να ζητήσει ξανά δανεικά για να ενισχύσει τη ρευστότητα στα ταμεία της.

Οι μετοχές στην εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 5,5% την Πέμπτη, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2018 και την αποχώρηση του Musk κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που άφησε πολλούς επενδυτές με ανοιχτό το στόμα με αυτό το απαράδεκτο θέαμα.

Ωστόσο οι ανησυχίες εντείνονται με το πέρασμα των καιρών, και προφανώς, όσο η εταιρεία δεν καταφέρνει να καταστεί κερδοφόρα τόσο θα μεγαλώνει η αμφισβήτηση προς αυτήν. Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk είναι το αγαπημένο παιδί των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ασχολούνται καθημερινά μαζί του, ακόμη και για τα πιο γελοία πράγματα που δεν αξίζουν καν να αναφερθούν, υποτιμώντας αφάνταστα τη νοημοσύνη του ευρύ κοινού.

Τα πράγματα είναι σχεδόν ξεκάθαρα για την εταιρεία Tesla , η οποία δεν θεωρείται κερδοφόρα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει δανεικό και ξένο χρήμα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Το μεγάλο ερώτημα από τους επενδυτές είναι το εξής: Αν πραγματικά o Elon Musk έχει αρκετό διαθέσιμο χρήμα για την Tesla ή θα αναγκαστεί να στραφεί προς τις τράπεζες για τις ανάγκες της;

Η Tesla ξόδεψε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους για να δημιουργήσει τα αυτοκίνητά της, να πληρώσει το προσωπικό και να καλύψει τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής της. Επίσης ένα άλλο ποσό τις τάξεως των 656 εκατομμυρίων δολαρίων αφορούσε δαπάνες για εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και άλλα έργα, οπότε πρακτικά αν αθροίσουμε όλα τα έξοδα ξεπερνάνε τα 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι αναλυτές ονομάζουν αυτή την κατάσταση “αρνητική ελεύθερη ταμειακή ροή”, που είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει το ταμειακό υπόλοιπο της Tesla σε 2,7 δισ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου. Εάν η εταιρεία συνεχίσει να ξοδεύει με τον ίδιο αριθμό τα χρήματα της, θα μπορούσε να εξαντλήσει όλα τα ταμειακά αποθέματα εντός ενός έτους και να αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη περισσότερες μετοχές από τα αποθέματά της ή να δανειστεί καινούργιο χρήμα.

Η Tesla λέει ότι δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο πότε. Η εταιρεία αναμένει να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τις δαπάνες κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ορισμένα από αυτά πιθανόν να οφείλονται σε προγραμματισμένες περικοπές δαπανών για μηχανήματα, εξοπλισμό και άλλα έξοδα κεφαλαίου.

Ο Tesla αναμένει ότι θα γίνει κερδοφόρα κάπου αργότερα φέτος προς τα τέλη του 2018. Αλλά αυτό εξαρτάται σε ένα μεγάλο από το “εάν”. Για να γίνει αυτό, η Tesla πρέπει να αυξήσει την παραγωγή των ηλεκτρικών οχημάτων Model 3 σε 5.000 μονάδες την εβδομάδα. Η εταιρεία λέει ότι μπορεί να φτάσει σε αυτό το επίπεδο περίπου σε δύο μήνες. Ωστόσο στα μέσα Απριλίου, η Tesla παρήγαγε το Model 3s μόλις με ρυθμό λίγο πάνω από τα 2.000 την εβδομάδα, δηλαδή πολύ μακριά από τον επιθυμητό στόχο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166