Γιατί οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες χρειάζονται VPN, ποια η αξία του;

Γιατί οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες χρειάζονται VPN, ποια η αξία του;

Όλες οι επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, χρειάζονται αναμφισβήτητα ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (αγγλικά: Virtual private network ή εν συντομία VPN), είτε πρόκειται για την ασφάλεια, την απομακρυσμένη πρόσβαση στα δεδομένα της επιχείρησης, ή την αποδοτικότητα και την ευελιξία των εργαζομένων που επιθυμούν να εργάζονται μέσω της τηλεργασίας.

Η έκρηξη δημοτικότητας του VPN χρονολογείται από τότε που η πλειοψηφία των χρηστών ήθελε ιδιωτική και βελτιωμένη εμπειρία περιήγησης από τη στιγμή που συνδεόταν στο διαδίκτυο.

Σήμερα, πλέον η ζήτηση για εικονικά ιδιωτικά δίκτυα τόσο από πλευράς επιχειρήσεων όσο και από τους μεμονωμένους χρήστες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχει προκύψει έλλειψη αυξημένης ασφάλειας για πρόσβαση σε ένα ιδιωτικό δίκτυο από μια απομακρυσμένη γεωγραφική θέση. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε κατά την επιλογή μιας υπηρεσίες VPN.

Το πρώτο ρητορικό ερώτημα που θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι εάν η επιχείρηση ή η εταιρεία σας έχει πραγματικά ανάγκη μια σύνδεση VPN.

VPN συνεπάγεται με πρόσθετη ασφάλεια

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι αρκετά συνηθισμένες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου το 40% των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στοχεύουν ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ασφάλεια θα πρέπει να είναι στα πρωτεύοντα ζητήματα όλων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.

Έτσι, η ομάδα πληροφορικής σας θα πρέπει να εφαρμόσει ορισμένα βασικά μέτρα ασφαλείας, ούτως ώστε το εγχείρημα να χαρακτηριστεί επιτυχίες, τα οποία περιλαμβάνουν κρυπτογράφηση, την εφαρμογή τείχους προστασίας και τις απαραίτητες πολιτικές ασφάλειας που θα θωρακίζουν την επιχείρηση σας.

Τι κάνει στην πραγματικότητα μια σύνδεση VPN;

Ουσιαστικά παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας για την επιχείρησή σας. Η αύξηση της παρουσίας σας στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας ένα ιδιωτικό δίκτυο, θα διασφαλίσει ότι η σύνδεση σας θα είναι κρυπτογραφημένη που θα μεταφράζεται σε περαιτέρω δυναμική ασφάλεια.

Το δημόσιο διαδίκτυο είναι ανασφαλές

Η σύνδεση σε ένα δημόσιο δίκτυο μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια σας, ειδικά ειδικά εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ευαίσθητα σημεία, όπως τα δεδομένα της εταιρείας σας.

Ωστόσο το τραγελαφικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, δυστυχώς μη έχοντας άλλη επιλογή χρησιμοποιούν ασυνείδητα οποιαδήποτε δημόσια σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως εκείνη του ξενοδοχείου ή του εστιατορίου, και αντικειμενικά θα το χαρακτήριζα ως εγκληματική αμέλεια, διότι εκθέτει όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες που χειρίζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία του.

Και επειδή η σύνδεση σε ένα δημόσιο δίκτυο είθισται να είναι γρήγορη και εύκολη αυτές τις μέρες, έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο ιδιωτικότητα, αφού ως γνωστόν οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν ιδιαίτερα σε τούτες τις συνδέσεις.

Τα δημόσια δίκτυα είναι παιδική χαρά ενός χάκερ

Λοιπόν, φανταστείτε να προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα δεδομένα της εταιρείας σας και η σύνδεσή σας να έχει χακαριστεί; Σε γενικές γραμμές είναι σαν να βγάζετε τα μάτια σας με τα ίδια σας τα χέρια, και μάλιστα χωρίς να έχετε κατανοήσει το μέγεθος της κατάστασης, αφού προφανώς οι ευαίσθητες πληροφορίες πλέον θα βρίσκονται στην κατοχή των χάκερς που θα λειτουργήσουν ανάλογα με τις ορέξεις τους.

Εν ολίγοις, σε αυτή την περίπτωση το VPN θα μπορούσε να εξαλείψει οποιεσδήποτε αδυναμίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς δημιουργεί μια αποκλειστική και κρυπτογραφημένη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Απομακρυσμένη πρόσβαση στην εταιρική υποδομή

Όταν βρίσκεστε σε επαγγελματικό ταξίδι, ενδέχεται σε ορισμένες γεωγραφικές τοποθεσίες να υπάρχουν περιορισμοί ή μπλοκάρισμα σε περιεχόμενο. Και φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι καλό επειδή πρέπει να ελέγξετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους και εφαρμογές.

Αλλά όταν ταξιδεύετε, με μια σύνδεση στο VPN μπορείτε να συνδεθείτε σε έναν συγκεκριμένο διακομιστή και έπειτα να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο σε όποιο ιστότοπο ή εφαρμογή επιθυμείτε. Ωστόσο, οφείλετε να έχετε κατά νου πως η χώρα και ο διακομιστής που επιλέγετε καθορίζουν την πραγματική σας τοποθεσία σας και όχι η διεύθυνση IP.

Έτσι για την ιστορία, όσοι βρίσκονται στην Κίνα και θέλουν να μπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ελέγξουν τα μηνύματα τους, όπως στο Facebook, μάλλον θα απογοητευτούν, διότι η συγκεκριμένη χώρα απαγορεύει και έχει αποκλείσει την πρόσβαση των πολιτών της σε τούτες τις διαδικτυακές τοποθεσίες.

Οι υπηρεσίες VPN είναι φτηνές

Το μεγάλο πλεονέκτημα μιας σύνδεσης VPN είναι ότι δεν είναι ακριβή σε οικονομικό κόστος. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου που παρέχουν συνδρομητικές υπηρεσίες VPN προσφέρουν διαφορετικά πακέτα και μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε κάποια συνδρομή, όπως μηνιαία, τριμηνιαία, εξαμηνιαία, ετήσια και ούτω καθεξής.

Επίσης σας δίνετε η δυνατότητα, να προσαρμόσετε στα μέτρα σας το δίκτυο που θα κάνετε χρήση, επιλέγοντας ρυθμίσεις χώρας, την ταχύτητα που θα έχει η γραμμή, και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Ούτως ώστε να διασφαλίσετε τα νώτα σας στο έπακρο, τόσο για τον εαυτό σας, όσο για την επιχείρηση ή την εταιρεία στην οποία δουλεύετε, και θέλετε να εργαστείτε οποιαδήποτε στιγμή σας κάνει κέφι, ανεξάρτητα εάν εκείνη τη στιγμή βρίσκεστε στην άλλη άκρη του κόσμου.

Τι ΔΕΝ κάνει το VPN

Εάν είστε τεχνολογικά καταρτισμένος και έχετε αρκετές γνώσεις επάνω στο αντικείμενο που λέγεται διαδίκτυο, θα γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η συμπεριφορά σας μπορεί να εντοπιστεί στο διαδίκτυο. Ακόμη και με ένα VPN, οι υπηρεσίες στον παγκόσμιο ιστό, όπως εκείνες του Amazon, της Google, του Facebook και άλλοι, μπορούν να παρακολουθήσουν τη χρήση του διαδικτύου σας με cookies, ακόμα και μετά την έξοδο από τον ιστότοπο τους.

Τα VPN έχουν κάποια ισχυρή ικανότητα να σας παρέχουν ανωνυμία στο διαδίκτυο, αλλά όχι ολοκληρωτική. Αυτό έχει σχέση με πολλούς παράγοντες. Ωστόσο μία πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας είναι και το tor browser, όπου σε συνδυασμό με το Εικονικό Ιδιωτικό θα μεγιστοποιήσει το απόρρητο σας.

Έτσι, εάν θέλετε πραγματικά να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο ή έχετε σκοπό να διεισδύσετε στο σκοτεινό ιστό (αγγλικά: Dark Web), για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε και το Tor. Σε αντίθεση με ένα VPN, ο Tor περνάει από διάφορους κόμβους διακομιστών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί (όχι όμως ακατόρθωτο). Και ως προϊόν μη κερδοσκοπικού οργανισμού διανέμεται δωρεάν. Ορισμένες υπηρεσίες VPN έχουν την τάση να συνδέονται ακόμη και με τον Tor για πρόσθετη ασφάλεια.

Μπορεί εύλογα να αναρωτηθείτε γιατί οι υπηρεσίες VPN να χρεώνουν τους χρήστες; Η απάντηση είναι απλή, γιατι δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί καθώς ασκούν αυτή τη δραστηριότητα με νόμιμη επαγγελματική άδεια ως επιχείρηση. Επομένως, εφόσον βγάζουν χρήματα από ετούτο το επάγγελμα έχουν την ευκαιρία να παρέχουν και επιπρόσθετα χαρακτηριστικά στις υπηρεσίες τους, που δεν συναντιούνται στα δωρεάν προγράμματα.

Να επισημάνουμε δε, πως οι εταιρείες VPN έχουν έξοδα με πάγιο λειτουργικό κόστος, και δεν υπάρχει κάποιος να τους κάνει δωρεές για να καλύψουν τα προς το ζην τους.

Επιπλέον πρέπει να ξέρετε πως οποιαδήποτε στιγμή εκδοθεί ένταλμα από την εισαγγελία μιας χώρας για κάποιο χρήστη που πιθανόν να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες, οι πάροχοι υπηρεσιών Virtual Private Network είθισται να δίνουν όλα τα στοιχεία του εκάστοτε ατόμου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρουν και αυτοί τον μπελά τους. Εκτός από κάποιες εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες που επικρατεί το καθεστώς των offshore, και προφανώς δεν συγκινούνται από τέτοιου είδους παραγγέλματα.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να διαβάσετε την πολιτική απορρήτου ενός VPN και να μάθετε πού βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του. Σε γενικές γραμμές εάν ο στόχος σας είναι να προβείτε σε εγκληματική πράξη μέσω του VPN, οφείλετε να γνωρίζετε πως αυτές οι εταιρείες φυλάσσουν τις πληροφορίες σας σε κάποια εμπιστευτική βάση δεδομένων και πως είναι άμεσα διαθέσιμα στις δημόσιες αρχές της οποιασδήποτε χώρας.

Σίγουρα, θέλετε να βρείτε το τέλειο εργαλείο που θα σας προστατεύσει από όλες τις πιθανές απειλές. Όπως συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο, έτσι και ο κόσμος του κυβερνοχώρου, κατακλύζεται από περιθωριακούς ανθρώπους που επιτίθονται αδιακρίτως ή και στοχευμένα, είτε για πλάκα, είτε για να βλάψουν σκόπιμα το στόχο τους.

Ο μεγαλύτερος εχθρός για το VPN, όπως και για τη συσκευή σας είναι τα κακόβουλα λογισμικά, έτσι απαιτείται να έχετε πάντα εγκατεστημένο στον υπολογιστή, το smartphone, το laptop ή το tablet σας ένα Internet Security ή antivirus.

Θέματα ιδιωτικού απορρήτου

Σημειωτέον, μπορεί να προκύψουν κάποιες επιπλοκές ή δυσλειτουργίες από τη χρήση ενός VPN και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα, το VPN δεν θα σας αφήσει να κάνετε streaming στο Chromecast, επειδή κρυπτογραφούνται τα δεδομένα σας που στέλνονται από το φορητό υπολογιστή σας (ή και αντίστροφα) στο Chromecast ή το AppleTV και είναι φυσικό να μην ξέρουν πώς να τα μεταδώσουν.

Επίσης, οι έξυπνες οικιακές συσκευές έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν πολλά δεδομένα για εσάς και το σπίτι σας, που αναμφισβήτητα θεωρείται ένας μεγάλος βραχνάς για τον περισσότερο κόσμο. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση, και δυστυχώς οι απλοί χρήστες δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι συσκευές δεν μπορούν να εκτελέσουν το VPN. Ποια είναι η λύση; Εγκαταστήστε το VPN στο δρομολογητή σας. Αυτό κρυπτογραφεί τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω του ασφαλούς οικιακού δικτύου σας στο διαδίκτυο.

Αν αρέσει να παρακολουθείτε τηλεοπτικό περιεχόμενο από το Netflix, τότε μάλλον εδώ θα σας δυσαρεστήσω. Το Netflix μισεί τα VPN. Το Netflix στις ΗΠΑ είναι διαφορετικό από το Netflix στην Αγγλία, το οποίο είναι επίσης διαφορετικό από το Netflix στην Αυστραλία.

Το Netflix επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι δεν θα βλέπετε υλικό που δεν διαθέτει άδεια για την περιοχή σας, και έτσι μπλοκάρει τα περισσότερα δίκτυα VPN. Ωστόσο, ορισμένα δίκτυα VPN ίσως να προβάλλουν ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές του Netflix σήμερα, αλλά μπορεί να μην το πράττουν αύριο.

Η ταχύτητα είναι ένα άλλο φλέγον ζήτημα με τα VPN. Η χρήση VPN πρόκειται να αυξήσει την καθυστέρηση ή το “ping” και να μειώσει την ταχύτητα λήψης ή τη μεταφόρτωσης δεδομένων. Εδώ οι μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν οι παίκτες των βιντεοπαιχνιδιών που θέλουν χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση στη σύνδεση τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας