Γιατί οι υπολογιστές δεν θα γίνουν ψυγεία (προς το παρόν)

Γιατί οι υπολογιστές δεν θα γίνουν ψυγεία (προς το παρόν)

Όσο η υπολογιστική ισχύς των τσιπ διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες, οι υπολογιστές θα συνεχίζουν να μας συναρπάζουν.

“Ο αριθμός των τρανζίστορ πυριτίου ανά τσιπ θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες”. Το είχε προβλέψει ο Γκόρντον Μουρ το 1965 και θεωρούσε ότι τουλάχιστον μέχρι την επόμενη δεκαετία θα επιβεβαιωνόταν. Ο Νόμος του Μουρ όμως θα συνεχίσει να ισχύει και τα επόμενα δέκα χρόνια, παρά το γεγονός ότι αναμφισβήτητα αποτελεί πρόκληση η επαλήθευσή του.

Όσο λοιπόν οι ερευνητές θα φτιάχνουν μικρότερα, ταχύτερα και λιγότερο ενεργοβόρα τρανζίστορ, τόσο οι κατασκευαστές επεξεργαστών κάθε είδους θα μπορούν να “πακετάρουν” περισσότερα μέσα στα τσιπ τους και τόσο τα τελευταία θα έχουν πολύ μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Λέγοντας υπολογιστική ισχύ δεν εννοούμε κατ’ ανάγκη τα MHz των τσιπ, αλλά και όλες τις άλλες παραμέτρους ισχύος, όπως παράλληλη επεξεργασία εντολών, ταχύτερες μνήμες μέσα στο τσιπ, περισσότερη μνήμη, ευρύτεροι δίαυλοι κ.λπ.

Αρκετά κοντόθωρα δημοσιεύματα αμφισβητούν την αξία της αύξησης της υπολογιστικής ισχύος, με τη δικαιολογία ότι και τώρα κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας. Σε τι θα ωφελήσει, αναρωτιούνται, ένας υπολογιστής με δεκαπλάσια ταχύτητα, τη στιγμή που αυτός που έχω τώρα υπολειτουργεί με το Office; Άσ’ τα αυτά τα υπερτσίπ για τους σέρβερ και τους υπερυπολογιστές των ερευνητικών κέντρων.

Το λάθος στις παραπάνω σκέψεις είναι ότι θεωρούν σταθερά τόσο το λογισμικό όσο και τις ανάγκες των χρηστών, πράγμα που απέχει παρασάγγας από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, οι υπολογιστικές ανάγκες μας είναι ατέλειωτες και η οδηγούσα δύναμη στην εξέλιξη του λογισμικού είναι -προς το παρόν- η διαθέσιμη υπολογιστική ισχύς σε λογική τιμή.

Το έργο έχει ξαναπαιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Όλοι μας ήμαστε υπερευχαριστημένοι με το DOS και το Lotus 123 πριν από μια δεκαετία. Δημοσιεύματα και τότε αμφισβητούσαν την αξία του 486 (τον θυμάστε;) στην καθημερινή μας ζωή και τον δέχονταν μόνο ως την πρόταση της Intel για συστήματα Unix (σαν σήμερα είναι στη μνήμη μου οι ατέλειωτες παρουσιάσεις της Compaq για τους φθηνούς σέρβερ για Unix με το υπερτσίπ 486 και οι “όρκοι” ότι ο 386sx είναι το μέγιστο που χρειάζονται οι χρήστες προσωπικών υπολογιστών).

Έλα όμως που η Microsoft άρπαξε την υπολογιστική ισχύ και παρουσίασε τα Windows και το Office. Μέχρι και πριν από δύο χρόνια οποιαδήποτε αύξηση υπολογιστικής ισχύος απορροφούνταν σαν σφουγγάρι από τις υπάρχουσες εφαρμογές. Κάπου όμως η αύξηση αυτή δεν έφτανε για το επόμενο μεγάλο βήμα στο λογισμικό.

Έτσι την εκμεταλλεύονταν κυρίως εφαρμογές γραφικών και φυσικά τα παιχνίδια, αφήνοντας τη μεγάλη μάζα των χρηστών εφαρμογών γραφείου μάλλον αδιάφορη σε αναβαθμίσεις. Αυτό έχει αποτυπωθεί και στην κάμψη του ρυθμού αύξησης της αγοράς. Να όμως που σήμερα η Microsoft, άλλη μία φορά με εκπληκτικό συγχρονισμό, άρχισε να μιλά για αναγνώριση φωνής από τα επερχόμενα XP. Τι χρειάζεται αυτό; Υπολογιστική ισχύ, υπολογιστική ισχύ, υπολογιστική ισχύ. Όσο μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύς υπάρχει, τόσο πιο αποτελεσματικές μπορούν να γίνουν τεχνολογίες που κάνουν τη χρήση των υπολογιστών ευκολότερη, αποτελεσματικότερη και πιο προσιτή σε ακόμα ευρύτερες μάζες.

Εκτός από την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, ο Νόμος του Μουρ έχει και μία άλλη ερμηνεία, εξίσου αυτονόητη αλλά πιο δυσδιάκριτη. Λέει ότι κάθε 18 μήνες μπορούμε να παίρνουμε τη διπλάσια υπολογιστική ισχύ από τσιπ μεγέθους ενός τετάρτου των σημερινών, κατά το ήμισυ λόγω της πυκνότητας των τρανζίστορ και κατά το υπόλοιπο λόγω της χαμηλότερης ενεργειακής τους κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει διείσδυση των υπολογιστών σε τομείς που μέχρι σήμερα ήταν ασύμφορη η χρήση τους, ή, αν γινόταν, γινόταν με μικρή υπολογιστική ισχύ.

Διότι, όταν μιλάμε για υπολογιστές, μην πηγαίνει ο νους σας κατ’ ανάγκη στα “κουτιά” που υπάρχουν στα γραφεία μας. Υπολογιστές πλέον βρίσκονται πίσω από πολλές πτυχές της ζωής μας. Τα δημοφιλέστατα κινητά μας τηλέφωνα βασίζονται 100% πάνω σε υπολογιστές, το ίδιο και οι υπόλοιπες τηλεπικοινωνίες. Τα ηλεκτρονικά σημειωματάριά μας, η τηλεόραση, η μουσική μας, η ψυχαγωγία μας μέρα με τη μέρα βασίζονται όλο και περισσότερο σε υπολογιστές. Το ίδιο και η υγεία μας και, σύντομα, σχεδόν κάθε άλλη δραστηριότητά μας.

Homo Digitalis λοιπόν; Είναι ζήτημα ορισμού και μάλλον ήσσονος σημασίας. Το σίγουρο είναι ένα: οι ασχολούμενοι με την πληροφορική σε κάθε μορφή της δεν πρόκειται να βαρεθούμε τα επόμενα χρόνια. Όσο και αν μερικοί βιάζονται να βάλουν τους υπολογιστές μαζί με τα ψυγεία και τα πλυντήρια. Όσο και αν για μια μικρή χρονική περίοδο, από μια συγκυρία, φαίνεται να τους επαληθεύουν οι αριθμοί του ρυθμού της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προηγούμενο άρθροGran Turismo 3: A-Spec (PS2)
Επόμενο άρθροΚινητό με pda ή pda με κινητό;
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας