Γιατί τα δύο φύλα αποδίδουν διαφορετικά στις ασκήσεις της προπόνησης;

Γιατί τα δύο φύλα αποδίδουν διαφορετικά στις ασκήσεις της προπόνησης;

Το διαφορετικό πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθούν οι άντρες και οι γυναίκες στο γυμναστήριο αλλά και σε κάθε αθλητική δραστηριότητα οφείλεται σε δομικές διαφορές που παρουσιάζουν τα δύο φύλα, κυρίως στα σωματομετρικά χαρακτηριστικά τους και στη σύσταση του σώματος τους.

Οι γυναίκες έχουν συνήθως χαμηλότερο ύψος και βάρος από τους άντρες όταν βρίσκονται στην ίδια ηλικία, ενώ το ποσοστό του λίπους τους κυμαίνεται από 15-25% και αντίστοιχα 8-15%.

Επιπλέον οι γυναίκες έχουν μικρότερη μυϊκή μάζα και πιο πλατιά λεκάνη, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη ταχύτητας συγκριτικά με τους άντρες.Οι γυναίκες μπορούν να αποδώσουν αποτελεσματικά στις προπονήσεις δύναμης αλλά δεν μπορούν να αναπτύξουν ένα υψηλό επίπεδο μυϊκής υπερτροφίας.

Η υπερτροφία των μυϊκών ινών οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των μυοϊνιδίων. Με ασκήσεις αντοχής αυξάνεται το μέγεθος των ινών βραδείας συστολής, ενώ με ασκήσεις ισχύος και ταχύτητας το μέγεθος των ινών ταχείας συστολής.

Οι άντρες υπερτερούν και στην εκρηκτικότητα, ενώ οι γυναίκες αντιδρούν πιο αργά στα προπονητικά ερεθίσματα. Η προπόνηση εκρηκτικότητας απαιτεί αλτικές ασκήσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά από το ωραίο φύλο. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός γυμνασμένου μυϊκού συστήματος, έτσι ώστε η μετάβαση σε δυσκολότερες ασκήσεις να είναι πιο ομαλή.

Οι αρθρώσεις της μέσης, των γονάτων και των αστραγάλων είναι πιο ευαίσθητες στις γυναίκες και γι’αυτό απαιτείται καλή τεχνική στις ασκήσεις και προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης. Επιπλέον, επειδή οι γυναίκες έχουν μικρότερη ικανότητα δέσμευσης οξυγόνου, λόγω χαμηλότερης ποσότητας ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάποιες αερόβιες ασκήσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους.

Οι διαφορές στην απόδοση των δύο φύλων είναι λίγο μεγαλύτερες από την εφηβεία και μετά, γιατί η μυϊκή υπερτροφία και οι ικανότητες ανάπλασης είναι μεγαλύτερες στον άντρα λόγω της τεστοστερόνης. Οι γυναίκες λόγω της μειωμένης παραγωγής αυτής της ορμόνης παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην απόδοση τους.

Η ευκαμψία όμως και η ευλυγισία είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες. Σε κάθε προπόνηση ο συνολικός όγκος επιβάρυνσης θα πρέπει να είναι μικρότερος για τις γυναίκες και οι επαναλήψεις λιγότερες.

Οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να προπονούνται θέτοντας τους δικούς τους ατομικούς στόχους, αποφεύγοντας κάθε σύγκριση με τα προπονητικά προγράμματα και τα αποτελέσματα των αντρών. Εξάλλου, τα δύο φύλα έχουν διαφορετικό σωματότυπο και πρέπει να προσαρμόζονται ο καθένας ξεχωριστά στα δικά του δεδομένα.