ΑρχικήΕιδήσειςΓιατί το Ιράν επιτίθεται στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020

Γιατί το Ιράν επιτίθεται στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020

Από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι η Ρωσία ξεχώρισε με το ρόλο της στην διασπορά ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης των αμερικανών πολιτών, ούτως ώστε να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για να ανακηρυχθεί αυτός πρόεδρος. Αλλά ενώ ο διευθυντής εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ τόνισε πρόσφατα ότι η Ρωσία συνεχίζει το ίδιο τροπάριο και στις φετινές εκλογές, σημείωσε επίσης παρόμοιες προσπάθειες και από το Ιράν.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ αυτών των δύο παρεμβάσεων έγκειται στο γεγονός ότι οι προσπάθειες του Ιράν στοχεύουν στην ενίσχυση της υποψηφιότητας του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Ενώ αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν την δυναμική στο επίπεδο της Ρωσίας, εξακολουθούν να εγείρουν το ερώτημα πως πρέπει να αντιδράσει ο Μπάιντεν αν τελικά κερδίσει τις εκλογές.

Σε γενικές γραμμές, η επιχείρηση παραπληροφόρησης του Ιράν είναι ένα ακόμη σημάδι της αύξησης του κυβερνο-πολέμου που λαμβάνει χώρα σε ολόκληρη την υφήλιο. Αρκετές παρακρατικές ομάδες διεξάγουν όλο και περισσότερο τέτοιου είδους εκστρατείες, όχι απλά για να υπονομεύσουν την δημοκρατία κάποιου αντιπάλου έθνους, αλλά και γιατί το χρησιμοποιούν ως ένα βασικό εργαλείο για να επηρεάσουν ξένες κυβερνήσεις που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και τα οικονομικά τους συμφέροντα.

«Σε αυτές οι εκλογές, το Ιράν μπήκε πολύ δυναμικά παιχνίδι για να επηρεάσει τα εκλογικά δρώμενα των ΗΠΑ», δήλωσε ο σύμβουλος πληροφοριών της εταιρείας IntSights που δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο Paul Prudhomme. «Αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσει να ακολουθεί τα χνάρια της Ρωσίας, και για να το πω πιο απλά, αν θα γίνει πιο επιθετική. Προφανώς διαπίστωσε ότι οι Ρώσοι είχαν κάποια επιτυχία στο χειρισμό των πραγμάτων προς όφελος τους, οπότε σκέφτηκε να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι. Νομίζω ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα κλιμακωθούν περαιτέρω αυτές οι ενέργειες, αφού διακυβεύονται πολλά πράγματα».

Ο Prudhomme έγραψε πρόσφατα μια έκθεση για το IntSights που εξέταζε τις προσπάθειες του Ιράν μέσα από τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να έχει κάνει σε αντίπαλες χώρες. Με έδρα τη Νέα Υόρκη, η IntSights έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα εντοπισμού απειλών που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να ανιχνεύσει ύποπτες ενέργειες τόσο στο Dark web, όσο και στο Deep web προκειμένου να ειδοποιήσει τους πιθανούς στόχους ώστε να λάβουν τα μέτρα τους και να προστατευτούν. Στην περίπτωση των εκλογών, αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν κυβερνήσεις και πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), αλλά απευθύνονται επίσης και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν δυνητικά πολύτιμα δεδομένα καταναλωτών που θα μπορούσαν να συνδεθούν με άλλα δεδομένα ψηφοφορίας για ακριβέστερη στόχευση.

Στην τελευταία έκθεση, ο Prudhomme βρήκε μοτίβα που επιβεβαιώνουν ότι «το Ιράν είναι ένας από τους πιο πιθανούς κρατικούς χορηγούς κυβερνοεπιθέσεων με σκοπό να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ».

Η ένθερμη υποστήριξη του Ιράν προς τον Μπάιντεν δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς ήταν αντιπρόεδρος όταν η κυβέρνηση Ομπάμα υπέγραψε μια πυρηνική συμφωνία με τη συγκεκριμένη χώρα, με αντάλλαγμα την άρση πολλών σκληρών οικονομικών κυρώσεων. Ο Τραμπ ακύρωσε αυτή τη διαπραγμάτευση, αποκόπτοντας το Ιράν από πολλούς εμπορικούς εταίρους και βάζοντας την οικονομία του στον πάγο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα επιδιώξει να ξαναρχίσει τη διπλωματία με το Ιράν εάν εκλεγεί, κάτι που ομολογουμένως ευνοεί στο έπακρο το Ιράν.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166