ΑρχικήΑπόψειςΓιατί το πολιτικό ρουσφέτι βλάπτει την κοινωνία και διαλύει την αξιοκρατία

Γιατί το πολιτικό ρουσφέτι βλάπτει την κοινωνία και διαλύει την αξιοκρατία

Πόσο αθώο μπορεί να είναι τελικά ένα πολιτικό ρουσφέτι και γιατί οι βουλευτές, και κατ’ επέκταση οι πολιτικοί αυτού του τόπου έχουν κακομάθει το λαό να πορεύεται με αυτή τη συνήθεια. Φυσικά η απάντηση δεν είναι καθόλου απλή, τουναντίον θα έλεγα πως είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που έχει τις ρίζες του από την γέννηση του Ελληνικού κράτους το 1822.

Δείτε το σχολιασμό στο βίντεο

https://youtu.be/3y_TKG3jUfs

Επειδή εμείς οι Έλληνες τυγχάνει να είμαστε αδιόρθωτοι και δεν σεβόμαστε τις ηθικές αξίες που αποτελούν το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας, έχει ως αρνητική συνέπεια να κοιτάμε μόνο τον εαυτούλη μας, και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από την ρεμούλα που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο τομέα, που εν τέλει μας οδήγησε σε μία ανεπίσημη πτώχευση. Άσχετα αν πιστεύουμε πως δεν είμαστε πτωχευμένοι. Η ουσία πάντως είναι μία και δεν αλλάζει το πράγμα, δηλαδή πάνω από όλα είναι η ιδιοτέλεια για ένα μεγάλο αριθμό πολιτών της Ελλάδας.

Ρουσφέτι και πρόβλημα στις δημόσιες υπηρεσίες

Θα ξεκινήσω την ανάλυσή μου λέγοντας πως όταν ένα άτομο ζητάει ένα ρουσφέτι από κάποιο πολιτικό για μία θέση στο Δημόσιο και δεν έχει τις απαιτούμενες ικανότητες να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του και τελικά προσλαμβάνεται, τότε σε πρώτη φάση στερεί την παρούσα θέση από κάποιο αλλο ικανότερο άνθρωπο που πιθανόν να έκανε την υπάρχουσα δουλειά με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα και κάπως έτσι θα υπήρχαν τα εχέγγυα να αναβαθμιστούν οι δημόσιες υπηρεσίες και η κοινωνία στο έπακρο, όπου σε πρακτικό επίπεδο θα έβγαιναν κερδισμένοι όλοι όσοι κατοικούν τούτο τον τόπο.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως όταν ένας δημόσιος υπάλληλος που βολεύτηκε κατ’ αυτό τον τρόπο σε μία νευραλγική θέση και δεν αποδίδει τα μέγιστα, προφανώς θα έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρεί τον αθώο κοσμάκη που δεν φταίει σε τίποτα, και αντί να ξεμπερδεύει ο εκάστοτε υπάλληλος μία υπόθεση σε 5 λεπτά, λόγω χαμηλών δυνατοτήτων, να διαρκεί η ολοκλήρωση της εξυπηρέτησης έως και 20 λεπτά,. Συν ό,τι θα πρέπει κάποιος να περιμένει άπειρες ώρες στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά του.

Εν ολίγοις, η προσμονή στην ουρά είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που στην εποχή της ψηφιοποίησης δεν έχει ακόμη παταχθεί και όλα γίνονται μηχανογραφικά ή με το χέρι. Ας όψεται όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει από το κυβερνητικό θώκο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, που όλες υπόσχονταν πως θα εξαλείψουν και θα καταργήσουν την γραφειοκρατία και όλα τα συναφή εμπόδια που τραβάνε πίσω το δημόσιο, αλλά σε τελική ανάλυση το μόνο που κατάφεραν είναι να κάνουν μία τρύπα στο νερό και να επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες για την κατάντια που περικλείει την Ελλάδα.

Ρουσφέτι και ίσες ευκαιρίες για τους πολίτες

Όπως καταλαβαίνετε αγαπητοί μου φίλοι το κυριότερο πράγμα στη δημοκρατία είναι να υπάρχει αξιοκρατία, δικαιοσύνη, και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες με απώτερο σκοπό να μην αδικείται κανένας άνθρωπος, σε διαφορετική περίπτωση πιθανολογείται πως το όλο σύστημα θα γίνει σαθρό. Με λίγα λόγια, κάτι παρόμοιο με την υπάρχουσα κατάσταση στη μαμά Ελλάδα.

Φαντάσου να έχεις ένα αδερφό, γιο ή κόρη, όπου η οικογένεια σου ξόδεψε τα μαλλιοκέφαλα της για να τον σπουδάσει, ούτως ώστε να γίνει ένας σπουδαίος επιστήμονας. Όμως όταν έρθει η ώρα της κρίσης και καταθέσει τα χαρτιά του για να προσληφθεί σε μία θέση, τελικά να απορρίπτετε, επειδή κάποιος άλλος έχει το βύσμα και στηρίζει το κόμμα του εκάστοτε πολιτικού που τον ψήφισε.

Αξίζει να ψηφίσεις ένα κόμμα για το ρουσφέτι

Πάμε να αποδομήσουμε μία – μία τις θέσεις του λόγου που κάποιος ψηφίζει τον εκάστοτε βουλευτή για να του κάνει το πολυπόθητο ρουσφέτι.

Από ηθικής πλευράς αυτό το σκεπτικό είναι λάθος, διότι με το να μπεις στο Δημόσιο και μάλιστα ως βύσμα και όχι με την αξία σου μετά από διαγωνισμό, όπως ΑΣΕΠ, τότε σε κάνει παράσιτο μέσα στην ίδια σου την κοινωνία, επιπλέον θίγει και τον εγωισμό σου, επειδή δέχεσαι ό,τι είσαι άχρηστος και δεν επιθυμείς να διαγωνιστείς και να αποδείξεις τις ικανότητες σου σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, ταυτόχρονα, επιδεικτικά βάζεις τα συμφέροντά σου και έτσι φροντίζεις να στελεχωθεί το δημόσιο με άχρηστα άτομα που δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα σε αυτή της χώρα.

φυσικά ο αντίλογος λέει πως άμα δεν το κάνω εγώ, θα το κάνει κάποιος άλλος. Με το ίδιο σκεπτικό τότε ας φοροδιαφεύγουμε, ας κλέβουμε και ας σκοτώνουμε, γιατί εάν δεν το κάνουμε εμείς, σίγουρα θα το κάνει κάποιος άλλος.

Το να δείχνουμε με το δάχτυλο μας τον υπόλοιπο κόσμο που δεν συμπεριφέρεται σωστά μέσα στην κοινωνία, και όμως παράλληλα εμείς να κάνουμε το ίδιο ή κάποιο παρεμφερές πράγμα, και μετά να θέλουμε να υπάρχει αξιοκρατία όταν μας αδικούν είναι επιεικώς υποκρισία.

Όμως πάλι ο αντίλογος λέει, πως όταν το κράτος υπολειτουργεί, τότε πως θα ξέρω εάν δεν ψηφίσω με βάση το ρουσφέτι θα με βάλει το σύστημα στη δουλειά με την αξία μου; Η απάντηση είναι εύκολη σε αυτό το ερώτημα. Σίγουρα δεν υπάρχει κάποια εγγύηση, αλλά με ετούτη τη μεθοδολογία θα μπουν τα θεμέλια για να διορθωθεί αυτή η παράλογη η ιδιομορφία με στόχο να καλυτερεύσει ο τόπος μας.

Επομένως, φρόντισε, λοιπόν αφού δεν σου αρέσει το ρουσφέτι να μην το ζητάς. Και δεύτερον να μην ψηφίζεις τον οποιοδήποτε πολιτικό που είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να πάρει την ψήφο σου. Αυτό για όσους δεν γνωρίζουν σημαίνει ψηφοθηρία. Μία γνωστή τακτική πολιτικών της Ελλάδος.

Τώρα εάν δεν κατάφερα να σε πείσω με αυτήν την επιχειρηματολογία και επιμένεις να πορεύεσαι κατ’ αυτό τον τρόπο ως ασυνείδητος πολίτης, τότε συλλυπητήρια γιατί συνεχίζεις να είσαι ο αδύναμος κρίκος μέσα στην κοινωνία, όπως και η υπόλοιπη συνομοταξίας σου, που με τη συμπεριφορά σου διαιωνίζεται αυτή η παράλογη κατάσταση, που όταν νιώθεις αδικημένος, ωρύεσαι και χτυπιέσαι για τη συμφορά που σε βρήκε, και όταν αδικείς έμμεσα ή άμεσα τους συνανθρώπους σου για να ωφεληθείς επαγγελματικά ή σε προσωπικό επίπεδο, τότε κρίνεις πως είναι μία αθώα κίνηση που γίνεται για καλό σκοπό.

Κλείνοντας, οφείλω να επισημάνω ό,τι όλοι οι Έλληνες είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε κάτι καλό στις επόμενες γενιές που θα έρθουν, και αναμφισβήτητα δεν φταίνε σε τίποτα να βρουν καμένη γη, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας για εμάς.

Είναι γεγονός πως είναι ευθύνη του σύγχρονου πολίτη να αναζητά και να στηρίζει ενεργά την αξιοκρατία, για όλους τους προαναφερόμενους λόγους που εξήγησα παραπάνω, εκτός κι αν θέλεις η χώρα μας να καταντήσει σαν την Ουγκάντα που εκεί βασιλεύει η διαφθορά, η ανισότητα και η λαμογιά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166