Γιατί υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Nutella, και όχι για τη μερέντα;

Γιατί υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Nutella, και όχι για τη μερέντα;

Πριν οτιδήποτε άλλο, ο συντάκτης αυτού του κειμένου θα ήθελε να εξηγήσει πως αν έχει μια έμφυτη καχυποψία απέναντι σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν τους αρέσει η σοκολάτα, τότε αδυνατεί να εμπιστευτεί οποιονδήποτε δεν του αρέσει η Nutella ή έστω το ελληνικό υποκατάστατό της, η Μερέντα, και για αυτό αδυνατεί να διατηρήσει την αντικειμενικότητά της.

Και αφού εξηγηθήκαμε, ναι, αγαπημένε αναγνώστη! Και όμως υπάρχει! Παγκόσμια. Ημέρα. Nutella! Και αυτή η ιδιομορφία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έμπνευση που είχε η Αμερικανίδα blogger Sara Rosso, η οποία φυσικά ενέπνευσε και άλλους ανθρώπους για να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα και τελικά να ξεκινήσει η παγκοσμια ημερα Nutella (ούτε χορηγό να σε είχαν αγαπητή μου κοπέλα).

Η Nutella είναι προϊόν της Ιταλικής εταιρίας Ferrero. Ο Pietro Ferrero ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 στο ζαχαροπλαστείο του στην πόλη Alba, στο Piedmont, παρασκεύαζε μια δικής του σύλληψης “Pasta Gianduja” σε στερεή μορφή, αφού η αύξηση της φορολογίας στους σπόρους του κακαόδεντρου έκαναν αδύνατη την μαζική παραγωγή της παραδοσιακής σοκολάτας.

Αργότερα, το 1951 διέθετε μια κρεμώδη εκδοχή της με την ονομασία “Supercrema“. Το 1963 τα ηνία της επιχείρησης πήρε ο γιος του Michele Ferrero και άλλαξε την ονομασία και τροποποίησε την σύνθεση με στόχο να επεκταθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά. Το πρώτο βαζάκι Nutella βγήκε από το εργοστάσιο της Alba στις 20 Απριλίου 1964. Ακόμα και σήμερα η Nutella περιγράφεται σαν πραλίνα φουντουκιού επειδή η περιεκτικότητά της σε στερεό κακάο δεν πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί σοκολάτα υπό την Ιταλική νομοθεσία.

Αν και η Nutella είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και δημοφιλής στα παιδιά κάθε ηλικίας σε όλη την Ευρώπη, στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού -believe it or not- έχει μόλις τα τελευταία χρόνια να γίνεται περισσότερο γνωστή, έτσι η Sara Rosso δοκίμασε για πρώτη φορά στο πρώτο της ταξίδι στην Ιταλία το 1994 και από τότε την λάτρεψε όσο και οι υπόλοιποι εξ ημών που μεγαλώνοντας ξύσαμε και τα τελευταία ίχνη της με το κουταλάκι από χιλιάδες βαζάκια.

Το 2007 λοιπόν η Sara, που ζει πια μόνιμα στο Μιλάνο από το 2003, αποφάσισε ότι η αγαπημένη πραλίνα φουντουκιού αξίζει μια δική της εορταστική μέρα, και από τότε η 5η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη σ’ αυτήν. Στη πρωτοβουλία της συμμετέχει από το 2008 η -επίσης Αμερικανίδα- δικηγόρος και συγγραφέας Michelle Fabio που δοκίμασε Nutella για πρώτη φορά το 2002 και δεν μπορεί πια να φανταστεί την ζωή της χωρίς αυτήν.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του World Nutella Day μπορεί να βρει κανείς εκατοντάδες συνταγές που χρησιμοποιούν Nutella για κάθε είδους γλυκά, ροφήματα, παγωτά, σπιτικές συνταγές για υποκατάστατα κρέμας πραλίνας φουντουκιού αλλά και μερικές ιδιαίτερες δημιουργίες για πιο εκκεντρικές γευστικές αναζητήσεις. Το υλικό αυτό έχουν συγκεντρώσει και στο βιβλίο τους The Unofficial Guide to Nutella.