Toyota Auris 1.6: Ο Μαύρος Χρυσός

Toyota Auris 1.6: Ο Μαύρος Χρυσός

Μαύρος λόγω χρώματος του «δικού μας» Auris και χρυσός από το λατινικό aurum από το οποίο έλκει την προέλευσή του το Auris. Στις μέρες μας, μάλιστα, που ο μαύρος χρυσός έχει μεγαλύτερη αξία από τον κίτρινο ή τον λευκό, το Auris καλείται να επιβεβαιώσει τον τίτλο που δίνουμε στη δοκιμή του. Και τα καταφέρνει!

Είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο να διατηρηθείς εκεί. Η Toyota μετράει μέρες για να πάρει τα σκήπτρα της κορυφαίας αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο από την GM, οπότε, τι καλύτερο από την παρουσίαση ενός αυτοκινήτου που θα δικαιολογεί αυτόν τον τίτλο. Το Auris ήρθε να αντικαταστήσει τις τρίθυρες και πεντάθυρες εκδόσεις της Corolla.

H επιλογή ενός διαφορετικού ονόματος έχει να κάνει με την επιλογή της εταιρίας να κινηθεί με το Αuris σε ένα κοινό σαφώς πιο νεανικό, όταν αυτό θα κληθεί να επιλέξει το επόμενο, μεγαλύτερο αυτοκίνητό του, μετά το Aygo και το Yaris. Αναπόφευκτα, στη διάρκεια της δοκιμής του Auris, το μυαλό μας το συγκρίνει με την Corolla, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι παρά τις όποιες αναφορές γίνουν στην πεντάθυρη Corolla, το Auris είναι ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο, εντελώς διαφορετικό και δεν αποτελεί τη …φυσική της εξέλιξη με τη στενή έννοια.

Αισθητική, διαφορετική λοιπόν, και ιδού πως το Auris, όντας πλατύ κάτω και στενό πάνω, παράγει μια διαφορετική εικόνα. Εικόνα που ενισχύεται από την σπορτίβ μάσκα, τους μεγάλους προφυλακτήρες που φτάνουν ψηλά στο καπό, τα επιβλητικά φωτιστικά σώματα που ενσωματώνουν και τα φλας κάτω από το ίδιο κρύσταλλο, το σχεδιασμό του χώρου που φιλοξενεί τα φώτα ομίχλης και την πίσω πόρτα με τη μικρή αεροτομή πάνω. Έχοντας μεγαλύτερες όλες του τις διαστάσεις σε σχέση με την πεντάθυρη Corolla, προσφέρει σαφώς πλουσιότερους χώρους πλέον, παρά το γεγονός ότι το μεταξόνιο παρέμεινε το ίδιο.

Σημείο αναφοράς, άξιον λόγου, ο χώρος πάνω από τα κεφάλια των πίσω επιβατών, ο οποίος τώρα μεγάλωσε, κάνοντάς τους να νοιώθουν πολύ πιο άνετα, κάτι που οφείλεται στο εντελώς επίπεδο πάτωμα και στην αύξηση του εσωτερικού ύψους της καμπίνας. Η άνεση φαίνεται ότι ήταν ένα από τα ζητούμενα των σχεδιαστών της Toyota και για το λόγο αυτό, επέλεξαν για τα πίσω καθίσματα του Auris το σύστημα Easy flat που είχαμε πρωτοσυναντήσει στην Corolla Verso.

Εξαιρετικά ριζοσπαστικές χαρακτηρίζονται οι επιλογές των σχεδιαστών της Toyota σε ό, τι αφορά στο εσωτερικό του Auris. Αν λοιπόν αναζητάτε το «σήμα κατατεθέν» του μοντέλου, δεν θα το βρείτε στο αμάξωμα αλλά στο σαλόνι, και αυτό δεν είναι άλλο από την κονσόλα του Auris που μαζί με τα χάι-τεκ όργανα κλέβουν την παράσταση.

Η κονσόλα είναι ογκώδης και, ξεκινώντας από το ταμπλό, κατεβαίνει μέχρι το χειρόφρενο που και αυτό σχεδιαστικά, όταν είναι κατεβασμένο, δείχνει να αποτελεί μέρος της. Έτσι, ο επιλογέας ταχυτήτων είναι τοποθετημένος ψηλά, σε μια εξαιρετικά βολική θέση, που σε πολλούς θυμίζει αγωνιστικό αυτοκίνητο. Έστω και αν είναι υπερβολική αυτή η προσέγγιση, γεγονός είναι ότι το δεξί σου χέρι πάει κατευθείαν σε αυτόν, ολοκληρώνοντας την αίσθηση από μια πολύ καλή θέση οδήγησης που ξεφεύγει από τα «τετριμμένα» της Corolla που ξέραμε.

Παράλληλα, επειδή με αυτή τη διάταξη οι «κλασικές» θέσεις για μικροαντικείμενα χάθηκαν, η Toyota φρόντισε να αφήσει έναν κενό χώρο ανάμεσα στην κονσόλα και το πάτωμα, όπου μπορείς να τοποθετήσεις το κινητό σου τηλέφωνο ή ό, τι άλλο θέλεις, την ώρα που μια σειρά από θήκες και θέσεις μέσα στην καμπίνα καλύπτουν χωρητικότητα 32 λίτρων.

Δεν θα μιλήσουμε για ποιότητα υλικών και συναρμολόγησης, γιατί απλώς το θεωρούμε περιττό. Όσους πάντως ξενίσει το γεγονός ότι τα σκληρά πλαστικά μέρη είναι περισσότερα από όσο ίσως θα περίμεναν, θα αναφέρουμε ότι μπορεί να είναι έτσι, αλλά η ποιότητά τους εξακολουθεί να είναι πολύ καλή, οπότε η επιλογή μάλλον αποτελεί μέρος της όλης σχεδιαστικής φιλοσοφίας και στο τέλος της ημέρας ουδέν πρόβλημα.

Καινοτομίες

Έχοντας μπροστά σου ένα καινούριο Toyota, πέρα από τις σχεδιαστικές καινοτομίες, αναζητάς πιο πολύ τις τεχνολογικές. Το Auris κρύβει μπόλικες από αυτές. Τα πέντε αστέρια που κέρδισε στις δοκιμές πρόσκρουσης της EuroNCAP αποδεικνύουν ότι οι μηχανικοί της εταιρίας έκαναν πολύ καλή δουλειά σε ό, τι αφορά στην ολοκαίνουρια πλατφόρμα πάνω στην οποία βασίζεται το αυτοκίνητο και, μάλιστα, καταφέρνοντας να μην επιβαρύνουν το Auris με πολλά περιττά κιλά, αφού το βάρος του αυξήθηκε κατά 100 περίπου κιλά σε σχέση με την πεντάθυρη Corolla. To επίπεδο πάτωμα που προαναφέραμε, ανάγκασε τους μηχανικούς να …μετακομίσουν λίγο την πίσω ανάρτηση, με τον ημιάκαμπτο άξονα να βρίσκεται ανάμεσα στο ρεζερβουάρ του καυσίμου και στη ρεζέρβα.

Στην εμπρός ανάρτηση έχουμε γόνατα Μακφέρσον, τα οποία πλέον εδράζονται όχι στο κλασικό τριγωνικό ψαλίδι αλλά σε έναν βραχίονα σχήματος «L». Έτσι η πλύμνη τοποθετήθηκε πιο έξω με αποτέλεσμα να αυξηθεί το μετατρόχιο.

Τα καλά νέα συνεχίζονται και στο χώρο κάτω από το καπό, όπου έχουμε έναν νέο 1600άρη κινητήρα. Χάρη στο σύστημα dual VVT-i, με ανεξάρτητη ρύθμιση του χρονισμού ανάμεσα στους εκκεντροφόρους εισαγωγής και εξαγωγής, αποδίδει 124 ίππους/6.000 σ.α.λ., τιμή κορυφαία για την κατηγορία.

Στην πράξη

H Corolla «πέθανε», ζήτω το Auris! Άλλη γεύση, άλλη αίσθηση, άλλο αυτοκίνητο! Αν σημείο αναφοράς της κατηγορίας ήταν τα VW Golf και Ford Focus, τώρα, το όποιο «άνοιγμα της ψαλίδας» ανάμεσα σε αυτά τα δύο και την Corolla, με το Auris έκλεισε δραματικά. Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά χιλιόμετρα για να «εισπράξεις» το βαθμό εξέλιξης. Πρώτα απ’ όλα, η θέση οδήγησης. Με εκφρασμένη την άποψή μας ότι η καλύτερη θέση οδήγησης στην κατηγορία ανήκει στο Seat Leon, αυτός ο υπερυψωμένος επιλογέας σε συνδυασμό με την γενικότερη αίσθηση μας μπέρδεψε. Ναι, το Auris έχει μια πολύ καλή θέση οδήγησης, ίσως ισάξια αυτής του Leon, ίσως και λίγο καλύτερη λόγω της θέσης του επιλογέα που μας άρεσε πολύ.

Η ανάρτηση έχει χάσει τις παλιές «ασθένειες» που εκδηλώνονταν με «μαλθακότητα» και μεγάλες κλίσεις του αμαξώματος. Η πρόσφυση των τροχών είναι εξαιρετική, το τιμόνι πολύ καλό και το πλαίσιο στιβαρό και άκαμπτο. Όλα αυτά σε εμπνέουν να πατήσεις πιο βαθιά το δεξί πεντάλ και, όταν το κάνεις, αποζημιώνεσαι από τους 124 ίππους του κινητήρα με δύναμη που είναι πανταχού παρούσα (αν δεν πέσεις κάτω από τις 2.500-3.000 σ.α.λ.).

Οι ανωμαλίες του οδοστρώματος δεν περνούν στην καμπίνα και η ηχομόνωση είναι πολύ καλή. Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι, έχει 2,9 στροφές από άκρη σε άκρη, είναι άμεσο και δεν παρουσιάζει την ασάφεια που έχουν τα ηλεκτρικά υποβοηθούμενα συστήματα διεύθυνσης. Εξαιρετικός σε αίσθηση και ο επιλογέας, την ώρα που τα φρένα ουδέποτε έδειξαν σημάδια κόπωσης ή αναποτελεσματικότητας με το πεντάλ τους να έχει πολύ καλή αίσθηση.

Συμπέρασμα

Δεν μιλάμε για απλή εξέλιξη ενός αυτοκινήτου (Corolla) αλλά για άλμα προόδου τέτοιο, που να δικαιολογεί ακόμη και την αλλαγή ονόματος. Το Auris είναι πλέον ένα καθ’ όλα ευρωπαϊκό αυτοκίνητο, όχι μόνον σε ό, τι αφορά στον σχεδιασμό του (ED2) ή την κατασκευή του (το πεντάθυρο σε Αγγλία και Τουρκία, το τρίθυρο σε Τουρκία), αλλά σε ολόκληρη την τεχνολογία που ενσωματώνει και τη φιλοσοφία που εκφράζει. Όλες οι αξίες της Toyota, αυτές που την ανέβασαν στην κορυφή, εκφράζονται μέσα από το τελευταίο της δημιούργημα, αυτό που καλείται να συνεχίσει την ένδοξη ιστορία του παγκόσμιου μπεστ σέλερ, της Corolla.

Η σημαντικότερη όμως επιτυχία του Auris, είναι ότι κατάφερε (σε όλους τους τομείς) να κλείσει την ψαλίδα από τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όντας ταυτόχρονα, σε πολλούς (π.χ. σχεδιασμός εσωτερικού, αξιοπιστία, κτλ.) μπροστά από αυτόν.

Τι δίνεις, τι παίρνεις

Με τον κινητήρα του 1,6 λίτρου, το 5θυρο Auris διατίθεται στις εκδόσεις Casual, Trendy και Premium, σε τιμές 17.850, 19.190 και 20.600 ευρώ, αντιστοίχως. Η βασική περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης, 4 αερόσακους, ΑBS, απλό κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά, ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές, ηλεκτρικούς καθρέφτες, ραδιο cd, immobilizer, σιδερένιες ζάντες με τάσια και άβαφους προφυλακτήρες.

Η μεσαία έχει όλα τα παραπάνω, ο κλιματισμός είναι αυτόματος (με ψηφιακή ρύθμιση θερμοκρασίας), ηλεκτρικά παράθυρα και πίσω, και προφυλακτήρες βαμμένους στο χρώμα του αμαξώματος. Η πιο πλούσια έκδοση διαφοροποιείται από την ενδιάμεση από το γεγονός ότι έχει ζάντες αλουμινίου. Αν επιθυμεί κάποιος αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων (MMT), τότε μπορεί να το πάρει με πακέτο Trendy, στα 20.070 ευρώ ή με πακέτο Premium, στα 21.480 ευρώ. Οι 3θυρες εκδόσεις του Auris 1,6, με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, κοστίζουν 17.330 ευρώ (Casual), 18.400 ευρώ (Trendy) και 19.820 ευρώ (Premium) και με αυτόματο κιβώτιο 19.290 ευρώ (Trendy) και 20.700 ευρώ (Premium).

Toyota Auris 1.6 τεχνικά χαρακτηριστικά

 • ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.598 κ.εκ.
 • ΙΣΧΥΣ: 124 ίπποι /6.000σ.α.λ.
 • ΡΟΠΗ: 16 χλγμ/ 5.200 σ.α.λ.
 • ΚΙΝΗΣΗ: Eμπρός
 • ΚΙΒΩΤΙΟ: Μηχανικό 5 σχέσεων
 • ΦΡΕΝΑ: Aεριζόμενοι δίσκοι εμπρός- Δίσκοι πίσω
 • ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ: 10,4 δευτ. (0-100 χλμ./ώρα)
 • ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 190 χλμ./ώρα
 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (δοκιμής): 8,5 λίτρα/100 χλμ.
 • EKΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ (CO2): 166 γρ./χλμ.
 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 4.220 mm x 1.760 mm x 1.515 mm
 • ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 354 λίτρα
 • ΒΑΡΟΣ: 1.230 κιλά

Μας άρεσε

 • Κινητήρας-Επιδόσεις
 • Ποιότητα
 • Οδική συμπεριφορά
 • Σχεδιασμός εσωτερικού

Δεν μας άρεσε

 • Σκληρά σε υφή πλαστικά
Προηγούμενο άρθροΓιατί υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Nutella, και όχι για τη μερέντα;
Επόμενο άρθροMercedes SLK Edition 10: Η συλλεκτική!
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ